Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ЗАШТО ЈЕ КАПИТАЛИЗАМ БОЉИ ОД СОЦИЈАЛИЗМА?

(14-05-2025, 10:21 AM)Шумадинац Пише:  Одличан чланак у вези капитализма и социјализма од једног хрватског либерала.....
https://www.liberal.hr/kapitalizam-socij...zofija-537

Баш је добар чланак. И тачно је да ми некад пристајемо на игру социјалиста кад прихватамо њихове термине попут речи "капитализам".

Скоро је и Бенито нагласио да су то социјалистички појмови.
Одговори

Прочитао сам овај чланак као и онај рад што је Митић поставио о анархо-капитализму пре неки дан.
И код једног и код другог, проблем је што се не улази директно у суштину и углавном се причају о еконимским темама. И још притом се користи превише апстрактан језик, нарочито у оном раду. Језик служи да се боље разумемо, а не да нас још више збуњује. Сам капитализам није само економска тема.

Да би индивидуа/друштво била слободна и да би могла да напредује (технолошки и морално), по анархо-капитализму, потребна су 4 услова:
1. Лична слобода;
2. Приватна својина;
3. Слободно тржиште;
4. Самоодбрана.

1. Код нас, човек многе ствари не може да уради, а да се држава не упетља у живот сваког појединца.

2. Нико од нас не поседује својину, ми смо тренутно руководиоци/менаџери имања на ком тренутно боравимо/живимо. Јер да није тако, онда зашто плаћамо порез на своју имовину? Ако не платимо порез, идемо у затвор и земљу нам одузимају. Мали човек не располаже никаквим власништвом – може да користи неке ресурсе само као поданик, само док служи багри. Дакле, потпуно је обезвлашћен, што има за последицу да не поседује ни властити идентитет, па то компензује „колективним идентитетом“ (ми Срби, ми хришћани, ми староседеоци...). А „колективитетима“ багра врло лако управља. Једина институција, а да није државна, која не мора да плаћа порез је СПЦ. И опет постоје људи испраног мозга који кажу да СПЦ треба да плати порез. Који државољуби, који робови. Наравно постоји проблем и код СПЦ-а, а то је да је доста пута била на страни власти, а не на страни истине или народа. Да је среће па да она крене од те промене, да почне она заједно са народом да се бори за укидање пореза, јер то крши Божију заповест: Не кради!

3. Једино тренутно слободно тржиште је сива берза. Ако у држави постоји неки облик капитализма, на економском нивоу, то је веома мало, и на нижим позицијама. Велике компаније, које су у сарадњи са државом држе економију и законе у рукама, а то није капитализам, већ корпоратизам.

4. Самоодбрана не постоји код нас, сад да вам у ваш дом упадне насилник (криминалац или државни нинџа) са намером да вас киднапује/опљачка/силује/убије, ви не можете да га спречите у тој намери, да ако је нужно и да га усмртите. Ако то урадите, чека вас робија или смрт. Да свака кућа има своје оружје, питање да ли би владар/држава могла да ради шта јој је воља.

У овој нашој земљи, ми смо светлосним миљама далеко од овога, нажалост. И не очекујте да ће ово држава/е да сутра донесу. Неће, ове ствари морају нове генерације, нарочито нове елите да створе. И не само код нас, него у целом свету. А код свих ових нових генерација неопходно је да су васпитаване на мирном родитељству. Јер прво је неопходно победити насилника у себи и својој ближој околини, да би се кренуло са неким већим променама.
Одговори

У Краљевини Србији постојало неко имање које нико није могао да одузме.
Одговори

(16-05-2025, 06:12 AM)пек. Пише:  У Краљевини Србији постојало неко имање које нико није могао да одузме.
Можете ли навести такав пример, ако Вам није проблем?
Одговори

(16-05-2025, 06:45 PM)Коле Којот Пише:  
(16-05-2025, 06:12 AM)пек. Пише:  У Краљевини Србији постојало неко имање које нико није могао да одузме.
Можете ли навести такав пример, ако Вам није проблем?

У Краљевини Србији и Југославији минимум земље неопходан за прехрану никоме није могао да се одузме, без обзира на казну.
Одговори

Супер, а је ли морао на тај минимум земље да се плаћа порез на имовину за ту земљу?
Шта се дешавало ако неко не плати тај порез?
Одговори

(15-05-2025, 05:48 PM)Коле Којот Пише:  Прочитао сам овај чланак као и онај рад што је Митић поставио о анархо-капитализму пре неки дан.
И код једног и код другог, проблем је што се не улази директно у суштину и углавном се причају о еконимским темама. И још притом се користи превише апстрактан језик, нарочито у оном раду. Језик служи да се боље разумемо, а не да нас још више збуњује. Сам капитализам није само економска тема.

Да би индивидуа/друштво била слободна и да би могла да напредује (технолошки и морално), по анархо-капитализму, потребна су 4 услова:
1. Лична слобода;
2. Приватна својина;
3. Слободно тржиште;
4. Самоодбрана.

1. Код нас, човек многе ствари не може да уради, а да се држава не упетља у живот сваког појединца.

2. Нико од нас не поседује својину, ми смо тренутно руководиоци/менаџери имања на ком тренутно боравимо/живимо. Јер да није тако, онда зашто плаћамо порез на своју имовину? Ако не платимо порез, идемо у затвор и земљу нам одузимају. Мали човек не располаже никаквим власништвом – може да користи неке ресурсе само као поданик, само док служи багри. Дакле, потпуно је обезвлашћен, што има за последицу да не поседује ни властити идентитет, па то компензује „колективним идентитетом“ (ми Срби, ми хришћани, ми староседеоци...). А „колективитетима“ багра врло лако управља. Једина институција, а да није државна, која не мора да плаћа порез је СПЦ. И опет постоје људи испраног мозга који кажу да СПЦ треба да плати порез. Који државољуби, који робови. Наравно постоји проблем и код СПЦ-а, а то је да је доста пута била на страни власти, а не на страни истине или народа. Да је среће па да она крене од те промене, да почне она заједно са народом да се бори за укидање пореза, јер то крши Божију заповест: Не кради!

3. Једино тренутно слободно тржиште је сива берза. Ако у држави постоји неки облик капитализма, на економском нивоу, то је веома мало, и на нижим позицијама. Велике компаније, које су у сарадњи са државом држе економију и законе у рукама, а то није капитализам, већ корпоратизам.

4. Самоодбрана не постоји код нас, сад да вам у ваш дом упадне насилник (криминалац или државни нинџа) са намером да вас киднапује/опљачка/силује/убије, ви не можете да га спречите у тој намери, да ако је нужно и да га усмртите. Ако то урадите, чека вас робија или смрт. Да свака кућа има своје оружје, питање да ли би владар/држава могла да ради шта јој је воља.

У овој нашој земљи, ми смо светлосним миљама далеко од овога, нажалост. И не очекујте да ће ово држава/е да сутра донесу. Неће, ове ствари морају нове генерације, нарочито нове елите да створе. И не само код нас, него у целом свету. А код свих ових нових генерација неопходно је да су васпитаване на мирном родитељству. Јер прво је неопходно победити насилника у себи и својој ближој околини, да би се кренуло са неким већим променама.

Налупетао си се к'о "Макисм по дивизији".

Да ти неби реплицирали све, требало би нам пола дана,0одговорићемо под тачку 4.

Самоодбрана постоји код нас. Итекако постоји. Само што ти читаш твитер и гледаш н1 и новас.

Прво сваку кућу легално можеш да обезбедиш камерама и то врхунским и звучним. Све те камере можеш да повежеш са својим телефоном или таблетом. 

Да не причамо о алармима.

Данас буквално сваки објекат у Србији је обезбеђен камерама и то хд и звучним камерама + алармни системи.

Код мог рођака у Новом Саду у свим зградама у насељу у лифтовима су убачене камере.

Сваки семафор у градовима је обезбеђен камерама и то звучним које читају и лица људи.

У Сваку кућу можеш да убациш расно куче и то да те заштити имовину.

Што се тиче самообране имаш милион легалних опција како физички да се заштитиш. 

Прво ту су електрошокери јаче волтаже које може да онесвести човека.  Електрошокер можеш легално са рачуном да купиш и можеш легално да га користиши употребиш и онеспособиш.

Друго ту су бибер спрејеви, јачег састава. Који може итекако да онеспособи лице. Исто легално и можеш да купиш у разним арми и милитари шоповима.

Треће боксер, бејзбол палица исто легално и могу да се користе у самоодбрани.

У случају да ти лице нападне, ти по закону можеш легитимно да извршиш грађанско хапшење и да га онеспособиш и позовеш полицију.

Оно класично силовање где манијак на улици насрене на жену, стави нож испод врата и одведе са стране, није могуће јер је буквално све покривено камерама, буквално сваки ћошак. Чак смо видели да су са тераса станова избацили камеру да гледа на улицу.

И за крај, све што садржи АНАРХО од капитализма до анархо социјализма, је најјвеће зло за уређење државе. 

Паметном доста!.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним