Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нови патријарх СПЦ

Ево сачекасмо и сахрану патријарха Иринеја. Време је да мислимо када ће и како бити устоличен нови патријарх СПЦ.
Дајте неке своје процене и сазнања.
Написаћу само једну примедбу - мислим да ћемо, после патријарха Германа, видети јединог патријарха СПЦ који нема везе са Косовом и Метохијом.
Одговори

(23-11-2020, 11:49 AM)Бенито Пише:  - мислим да ћемо, после патријарха Германа, видети јединог патријарха СПЦ који нема везе са Косовом и Метохијом.

https://i.postimg.cc/5tPSdM2b/IMG-6b7295...81f0-V.jpg

Баја

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Јако мало владика је остало из тврде "струје"

Већина владика живи јако богато, тајкунски.

Нема сиромашних владика ко што је био паријарх Павле који седне у градски превоз и вози се до патријаршије који је сам шетао по Призрену и Пећи.
Који је сам крпио ципеле и није хтео нове да купи.

Сузе сам пролио када је преминуо, сахрана је била коју српски народ дуго неће видети За Иринејем никакву тугу нисам осетио, буквално ништа.

Владике су огрезле у злато и свилу. Возикају се у скупим лимузинама и имају по три четри момка као обезбеђење.

Од чега се ти то владико бојиш?? Што се возаш у луксузним прескупим лимузинама?

Када су возикали ковчег са телом блаженопочившег Иринеја испред и иза све владике у прескупим лимузинама.

Откуд цркви да купи најновије аудија, бемвеа који кошта 30+ хиљада евра. А таквих је бар 100 у цркви.

Што се тиче новог владике моје процене да ће уз помоћ удбе изабрати неког либералног Патријарха који ће бити ко што је Иринеј био слуга режима. У овим тешким временима за цркву треба тврда и јака личност али то неће бит.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

https://youtu.be/mqywcWvGoYA
Одговори

Ако је тачно оно што сам чуо о епископу Иринеју Буловићу - а то је да је његов утицај огроман те да је "најбољи политичар међу владикама" а можда чак и "најбољи политичар међу Србима" -нешто не верујем да ће желети да буде одабран на место патријарха, јер је меку моћ увек лакше практиковати када ниси први међу једнакима. Поред свега, поред тога што га многи виде као очитог "фаворита", сумњам у такав избор.

Како нема више ни митрополита Амфилохија, те је и место митрополит црногорско-приморског упражњено, не верујем да ће епископ будимљански напуштати те крајеве у овом тренутку. Мислим да би то могао бити епископ Никанор.
Одговори

(23-11-2020, 02:29 PM)Mekenzi Пише:  Јако мало владика је остало из тврде "струје"

Сузе сам пролио када је преминуо, сахрана је била коју српски народ дуго неће видети За Иринејем никакву тугу нисам осетио, буквално ништа.

Такав се више не рађа. Такав Божији дар, као што је блаженопочивши патријарх Павле, ретко који народ добија.
Одговори

Курир је објавио да има 7 кандидата (колико је њима веровати). Да ће сигурно међу три ући владика Јоаникије, будимљанско никшићки и Јефрем, владика бањалучки, а да је за трећег дилема између владике бачког Иринеја и Митрополита загребачкољубљанског Порфирија.
ПС владика бањалучки Јефрем је био озбиљан кандидат за патријарха српског и када је изабран патријарх Иринеј.
Одговори

https://i.postimg.cc/XJntKdpv/IMG-c117fa...4948-V.jpg

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Лично бих волио да патријарх буде Јоаникије.
Одговори

(23-11-2020, 08:33 PM)Бенито Пише:  Курир је објавио да има 7 кандидата (колико је њима веровати). Да ће сигурно међу три ући владика Јоаникије, будимљанско никшићки и Јефрем, владика бањалучки, а да је за трећег дилема између владике бачког Иринеја и Митрополита загребачкољубљанског Порфирија.
ПС владика бањалучки Јефрем је био озбиљан кандидат за патријарха српског и када је изабран патријарх Иринеј.

Колико ја разумем гласа се, и онда тројица који имају већину су кандидати за Патријарха.

Онда зовну неког угледног монаха, прво се призива Свети Дух и онда монах из Јеванђеља вади једну од три коверте. Кога извуче тај постаје Патријарх.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Прошли пут је Митрополит Амфилохије имао изразиту већину гласова, али није постао патријарх.
Овог пута, велика је вероватноћа, епископ Јоаникије ће имати изразиту већину гласова.
Али то не значи да ће бити патријарх....
Одговори

(24-11-2020, 01:21 PM)Бенито Пише:  Прошли пут је Митрополит Амфилохије имао изразиту већину гласова, али није постао патријарх.
Овог пута, велика је вероватноћа, епископ Јоаникије ће имати изразиту већину гласова.

Ту си у праву. Већину гласова неки од епископа сакупи угледом код осталих архијереја који су на "истој линији" Лобирање је присутно као и код сенатора и то није накаква тајна.

Кад оно, није математика довољна да би већинским гласовима постао патријар...
Игра се игра на срећу. Кажу да Свети Дух" одлучује, ал то кад између духа и Јеванђеља не би била ОЗНА...
Видите да нико од званичника СПЦ, чак ни Св. Синод ни да бекне без његове дозволе. Он је уз државу приграбио и цркву па сад може да бира титулу којом би се могао прозвати.

Иначе, Јоаникије можда изгледа као најозбиљнији кандидат али... кога оставити Митрополији Црногорско Приморској ако не њега?
Од осталих епископа сасвим је свеједно који дође на трон Светога Саве јер по мени, ни један није достојан.
Григорије, Игнатије, Лаврентије, Јован, Порфирије... сви до једног су склони папољубству и то чак и не крију.
Можда ће у игру ући неко из "босанске струје" јер су заиста јаки, повезани попут братства са Малте.

Како год, неће се чекати дуго да сазнамо кога ће он поставити за Патријарха.
Одговори

(24-11-2020, 04:09 PM)Јеремија Пише:  
(24-11-2020, 01:21 PM)Бенито Пише:  Прошли пут је Митрополит Амфилохије имао изразиту већину гласова, али није постао патријарх.

Ту си у праву. Већину гласова неки од епископа сакупи угледом код осталих архијереја који су на "истој линији" Лобирање је присутно као и код сенатора и то није накаква тајна.

Кад оно, није математика довољна да би већинским гласовима постао патријар...
Игра се игра на срећу. Кажу да Свети Дух" одлучује, ал то кад између духа и Јеванђеља не би била ОЗНА...
Видите да нико од званичника СПЦ, чак ни Св. Синод ни да бекне без његове дозволе. Он је уз државу приграбио и цркву па сад може да бира титулу којом би се могао прозвати.

Иначе, Јоаникије можда изгледа као најозбиљнији кандидат али... кога оставити Митрополији Црногорско Приморској ако не њега?
Од осталих епископа сасвим је свеједно који дође на трон Светога Саве јер по мени, ни један није достојан.
Григорије, Игнатије, Лаврентије, Јован, Порфирије... сви до једног су склони папољубству и то чак и не крију.
Можда ће у игру ући неко из "босанске струје" јер су заиста јаки, повезани попут братства са Малте.

Како год, неће се чекати дуго да сазнамо кога ће он поставити за Патријарха.
ОЗНА ставља и коверте у јеванђеље, поготово сада када је много јака, која је извршила убиство Патријарха што неби изабрала и Патријарха по вођином избору а црква све то допушта...

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Скоро сам чуо и препричану Григоријеву изјаву, кад га је неко од новинара питао какве шансе има он да буде изабран за патријарха. Одговорио је отприлике; да није неки писац, а да има веће шансе да добије Нобелову награду за књижевност. Кез
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним