06-04-2021, 11:34 PM
(06-04-2021, 11:19 PM)Бенито Пише: Својевремено, када сам био дечак, код нас у стан долазио је један наш шумадијски сељанин, неки Моша из Наталинаца код Тополе. (Ако неко зна шта је било са њим, нека напише овде)
Моша је носио торбу са свим могућим пољопривредним производима, у две шивене торбе које је носио преко рамена. Сећам се једном кад је дошао, мој покојни отац му каже:"Мошо, знамо се толике године. Идући пут прво дођи код мене, па онда код Тозовца." Тако сам први пут чуо за Тозовца. Кад би отишао код Тозе, овај би Моши узео све што је донео, не питајући ни шта носи, ни колико кошта. Онда би сео са њим и пробао са њим ракију, пршуту и сир... И обавезно га остављао да преспава.
Ето, такав је био Предраг Живковић Тозовац из Матарушке бање. Човек који се никада није одвојио од свог народа, а могао је то учинити много пута.
Хвала му за Јеремију.
Нек му Бог душу прости....
Иначе, Тоза је живео у Обилићевој у Краљеву. А музички почеци су му у Матарушкој Бањи, као и Лепој Лукић. Знао је баш шубару да накриви. Никад се није одвајао од обичних људи. Где се год појавио ту је частио све присутне. Ништа мање је био против комунизма од Чиче Обрена.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М