Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дара из Јасеновца

Мислим да у свету никога није брига да ли ће се о југопартизанима говорити афирмативно у овом филму. Прича је ипак дубља од тога.
Одговори

Постоји један парадокс у вези са Гагом Антонијевићем. Али опет, то није везано за Дару.

Предраг Антонијевић је режирао један филм који је представио Србе у изразито негативном светлу. Може се рећи да је то антисрпски филм чија се радња одвија за време рата у Босни и Срби су представљени као злочинци.

Тај филм је снимљен пре више од двадесет година. Можда је Гага доживео преобраћење, па више не размишља и ради као што је радио пре двадесет година. Можда је исти као Синиша Ковачевић, ко ће га знати.

Али ето, остали су репови из тог периода. Ово за Балкан помиње нациста, друга ствар би била да то помиње неки Савезник
Одговори

То за Балкан, гарантујем да је у оригиналном сценарију стајало:" Знате ли ви да сте дошли у Хрватску?" Или НДХ.
Па су решили да избаце, односно преименују, јер су се баш трудили да их нико не оптужи да је филм антихрватски или да је "великосрпска" пропаганда.
Много су вагали. Треба такве ствари разумети.
Нису отишли испод нивоа...
Али, мени је занимљиво што сви ћуте за ово што сам написао за покровитеља филма. Зашто одузимати човеку заслуге, ако их има? А редитељ сам каже да их има.
Са друге стране, да ли овај потез покровитеља овог филма прате и неки његови други поступци на плану културе? Или је ово био само изузетак.
Одговори

Да, балансирали су, па су сигурно урадили тако.

А не могу стварно филм да гледам и оцењујем кроз призму Вучића.

Ко да је Вучић једини важан, а уопште није важан.

И Слоба је деведесетих давао паре за филмове "Лепа села лепо горе", "Ране", "До коске" итд. (Добро, два филма нису историјска Smile )

Вучић је много лоша епизода у историји Србије, али Јасеновац мора бити део трајног филма (боље рећи: меморије) у историји српског народа.

Надам се да је овај филм постигао то да се и даље разрађује ова тема и да добијемо нове филмове и документарце
Одговори

Срби су имали велике редитеље, светског формата, али авај, нико се није усудио да сними филм о Јасеновцу и НДХ. Макавејев је снимио "Мистерију организма", Жика Павловић "Кад будем мртав и бео", Жилник "Ране радове", Кустурица "Отац на службеном путу". Саша Петровић, можда највећи међу њима, снимио је "Скупљаче перја". То су све ремек-дела светске кинематографије. Али од тих великих нико ништа није снимио о Јасеновцу. Зашто је то тако? Заиста не знам, нити ме више и занима.
Тако да, слободно можемо рећи, овај филм представља искорак из света филма и уметности уопште. Он не треба да подлеже критикама филмских критичара, нити анализи историчара. Да је и лошији, поново би био довољно добар и неопходан. Снимљен је 75 година након окончања покоља, али за њега никад није касно. Овај филм је трансцедентан због своје теме. Ја га видим као први прави глогов колац у лешину Титове Југославије. Важно је само да је почело.
И на крају, али не и мање битно, филм је приказан у исто време у три српске државе. Имам информацију да је приказан у Црној Гори, на некој телевизији Прва. Да ли то неко од дискутаната може да потврди?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(22-02-2021, 10:19 AM)Vlad Alekš Пише:  Срби су имали велике редитеље, светског формата, али авај, нико се није усудио да сними филм о Јасеновцу и НДХ. Макавејев је снимио "Мистерију организма", Жика Павловић "Кад будем мртав и бео", Жилник "Ране радове", Кустурица "Отац на службеном путу". Саша Петровић, можда највећи међу њима, снимио је "Скупљаче перја". То су све ремек-дела светске кинематографије. Али од тих великих нико ништа није снимио о Јасеновцу. Зашто је то тако? Заиста не знам, нити ме више и занима.
Тако да, слободно можемо рећи, овај филм представља искорак из света филма и уметности уопште. Он не треба да подлеже критикама филмских критичара, нити анализи историчара. Да је и лошији, поново би био довољно добар и неопходан. Снимљен је 75 година након окончања покоља, али за њега никад није касно. Овај филм је трансцедентан због своје теме. Ја га видим као први прави глогов колац у лешину Титове Југославије. Важно је само да је почело.
И на крају, али не и мање битно, филм је приказан у исто време у три српске државе. Имам информацију да је приказан у Црној Гори, на некој телевизији Прва. Да ли то неко од дискутаната може да потврди?

Јесте, емитован је и на Првој у Црној Гори. Ставили су превод (?!)

Има линк на Јутјубу (док га нису обрисали)

https://www.youtube.com/watch?v=6kw1aH65DsI

Видећемо да ли ће Кустурица нешто да режира

https://jadovno.com/balkanski-ausvic-gra...DNsLOhKhPY
Одговори

(22-02-2021, 10:35 AM)Mitic Пише:  
(22-02-2021, 10:19 AM)Vlad Alekš Пише:  Срби су имали велике редитеље, светског формата, али авај, нико се није усудио да сними филм о Јасеновцу и НДХ. Макавејев је снимио "Мистерију организма", Жика Павловић "Кад будем мртав и бео", Жилник "Ране радове", Кустурица "Отац на службеном путу". Саша Петровић, можда највећи међу њима, снимио је "Скупљаче перја". То су све ремек-дела светске кинематографије. Али од тих великих нико ништа није снимио о Јасеновцу. Зашто је то тако? Заиста не знам, нити ме више и занима.

Јесте, емитован је и на Првој у Црној Гори. Ставили су превод (?!)

Има линк на Јутјубу (док га нису обрисали)

https://www.youtube.com/watch?v=6kw1aH65DsI

Видећемо да ли ће Кустурица нешто да режира

https://jadovno.com/balkanski-ausvic-gra...DNsLOhKhPY
Какав превод?
Одговори

У ствари, ставили су титл за филм.

Преводе са српског на црногорски.

А можда су ставили титл за глувонеме, да не грешим душу
Одговори

(22-02-2021, 12:23 AM)Милослав Самарџић Пише:  Е мој Поручниче...
А сцена кад Немац каже: "Добро дошао на Балкан"? Како се то може протумачити сем: Овде су сви злочинци и то сви су исти злочинци... Па замисли да ово види свет, па да закључи да су и Срби гори од нациста...
Да не говоримо афирмативно о помињању партизана, и то два пута.

Тачно сам знао да ћеш тај део прокоментарисат'. Морам признати и мене је тај део жацнуо. Ипак, чини ми се тада у том крају око логора су постојали само партизани, скоро сви Срби. Ел да? Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Е кад су већ поменули партизане, могли су да помену и четнике. Да се и ту направи баланс.

Могли су да убаце нешто са Дангићем. Нпр, нека жена логорашица је могла да каже да јој је брат, као четник, погинуо у борби против усташа.

Што се тиче тог баланса помињања четника и партизана, мислио сам да је то решено у филму "Браћа по матери".

Има сцена када двојица војника ЈНА (један од њих је Жарко Лаушевић) чисте снег, и један каже другом: "Мој отац је био усташа, убили га партизани 1942." А други узвраћа: "И мој је убио усташа, убили га четници 1943. године"

Не поштује се тај баланс. Мора то да се исправи Smile
Одговори

Мислим да филм говори о периоду након офанзиве на Козару, па су зато поменути партизани.
Одговори

Сем усташког оргијања и клања и пропаганде филм нема никакву историјску и драмску вредност.
Глумци и сцене просечни.

Јако лош филм...

Фали много историјских чињеница да би овај филм био релевантан.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(22-02-2021, 07:33 PM)Mekenzi Пише:  Сем усташког оргијања и клања и пропаганде филм нема никакву историјску и драмску вредност.
Глумци и сцене просечни.

Јако лош филм...

Imaš li ti momče šta pametno da kažeš? Kad čitam tebe kao da čitam ustaške i balijske portale! Propaganda, propaganda ništa ne valja..?

Idi žali panonskog govnara i ustašu Balaševića.
Hebo te ono!

Dosadan si više

PS.Sad ćemo da lomimo bagrenje!
Одговори

(22-02-2021, 07:33 PM)Mekenzi Пише:  Сем усташког оргијања и клања и пропаганде филм нема никакву историјску и драмску вредност.
Глумци и сцене просечни.

Јако лош филм...

Другосрбијански контраш...Ваистину!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним