22-02-2021, 01:29 AM
Мислим да у свету никога није брига да ли ће се о југопартизанима говорити афирмативно у овом филму. Прича је ипак дубља од тога.
(22-02-2021, 10:19 AM)Vlad Alekš Пише: Срби су имали велике редитеље, светског формата, али авај, нико се није усудио да сними филм о Јасеновцу и НДХ. Макавејев је снимио "Мистерију организма", Жика Павловић "Кад будем мртав и бео", Жилник "Ране радове", Кустурица "Отац на службеном путу". Саша Петровић, можда највећи међу њима, снимио је "Скупљаче перја". То су све ремек-дела светске кинематографије. Али од тих великих нико ништа није снимио о Јасеновцу. Зашто је то тако? Заиста не знам, нити ме више и занима.
Тако да, слободно можемо рећи, овај филм представља искорак из света филма и уметности уопште. Он не треба да подлеже критикама филмских критичара, нити анализи историчара. Да је и лошији, поново би био довољно добар и неопходан. Снимљен је 75 година након окончања покоља, али за њега никад није касно. Овај филм је трансцедентан због своје теме. Ја га видим као први прави глогов колац у лешину Титове Југославије. Важно је само да је почело.
И на крају, али не и мање битно, филм је приказан у исто време у три српске државе. Имам информацију да је приказан у Црној Гори, на некој телевизији Прва. Да ли то неко од дискутаната може да потврди?
(22-02-2021, 10:35 AM)Mitic Пише:Какав превод?(22-02-2021, 10:19 AM)Vlad Alekš Пише: Срби су имали велике редитеље, светског формата, али авај, нико се није усудио да сними филм о Јасеновцу и НДХ. Макавејев је снимио "Мистерију организма", Жика Павловић "Кад будем мртав и бео", Жилник "Ране радове", Кустурица "Отац на службеном путу". Саша Петровић, можда највећи међу њима, снимио је "Скупљаче перја". То су све ремек-дела светске кинематографије. Али од тих великих нико ништа није снимио о Јасеновцу. Зашто је то тако? Заиста не знам, нити ме више и занима.
Тако да, слободно можемо рећи, овај филм представља искорак из света филма и уметности уопште. Он не треба да подлеже критикама филмских критичара, нити анализи историчара. Да је и лошији, поново би био довољно добар и неопходан. Снимљен је 75 година након окончања покоља, али за њега никад није касно. Овај филм је трансцедентан због своје теме. Ја га видим као први прави глогов колац у лешину Титове Југославије. Важно је само да је почело.
И на крају, али не и мање битно, филм је приказан у исто време у три српске државе. Имам информацију да је приказан у Црној Гори, на некој телевизији Прва. Да ли то неко од дискутаната може да потврди?
Јесте, емитован је и на Првој у Црној Гори. Ставили су превод (?!)
Има линк на Јутјубу (док га нису обрисали)
https://www.youtube.com/watch?v=6kw1aH65DsI
Видећемо да ли ће Кустурица нешто да режира
https://jadovno.com/balkanski-ausvic-gra...DNsLOhKhPY
(22-02-2021, 12:23 AM)Милослав Самарџић Пише: Е мој Поручниче...
А сцена кад Немац каже: "Добро дошао на Балкан"? Како се то може протумачити сем: Овде су сви злочинци и то сви су исти злочинци... Па замисли да ово види свет, па да закључи да су и Срби гори од нациста...
Да не говоримо афирмативно о помињању партизана, и то два пута.
(22-02-2021, 07:33 PM)Mekenzi Пише: Сем усташког оргијања и клања и пропаганде филм нема никакву историјску и драмску вредност.
Глумци и сцене просечни.
Јако лош филм...
Фали много историјских чињеница да би овај филм био релевантан.
(22-02-2021, 07:33 PM)Mekenzi Пише: Сем усташког оргијања и клања и пропаганде филм нема никакву историјску и драмску вредност.
Глумци и сцене просечни.
Јако лош филм...
Фали много историјских чињеница да би овај филм био релевантан.