Оцена Теме:
  • 8 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Са Јутјуб канала ''Погледи''

Како и зашто се смањују српске жртве, било од усташа, било од комуниста:

Одговори

Добра емисија.

Село Орашје је до посавске буне 1858. године било чисто српско, а сам вођа устаника био је орапачки прото Стеван Аврамовић. После пропадти устанка у боју на Липику (село Пелагићево, тада Горњи Жабар) из октобра те године, градачачки Турци су попалили српска села у Посавини, а Орашје раселили и ту населили мухаџире из Србије.

Данас је Орашје хрватска варошица и у саставу је ФБиХ, као и Оџак.
Иначе, имао сам тај списак покојног Миленка - у свим српским посавским општинама, осим можда Брчког и Модриче, комунисти су побили више Срба него усташе.
Одговори

Да Јутјуб канала Погледи:

Битка на Кадињачи - највећа лаж "Ужичке републике":

Одговори

Ново на Јутјуб каналу Погледи:

Зашто Срби заборављају своје хероје?

Одговори

Питање је да ли су Јоловићи били у партизанима или планинским јединицама на Романији, тј. у националном табору. Тај Романијски партизански одред је био мешовит, али је било много више прочетничких бораца него партизанских. То треба истражити.
И ја сам мислио да је Озренски партизански одред био партизански па када сам погледао Ђерићеву и Недељковићеву књигу, нисам могао да верујем шта читам и шта "знам".
Одговори

Озренски партизански одред је био 100% комунистички, било је ту и комуниста муслимана из околине. Чак су хтели да га назову "Добојски".

А ти устаници на почетку, нравно да су били великом већином четници и да су то и остали.
Одговори

(20-12-2025, 12:21 PM)Monarhist Пише:  А ти устаници на почетку, нравно да су били великом већином четници и да су то и остали.

Великом већином? 
Много великом већином. 
Од пет батаљона Озренског планинског одреда, само је  3. батаљон, под командом Тодора Панића, био партизански, са око 330 бораца. И Тоша Вујасиновић и Пашага Манџић, као руководиоци, па 332 борца.
Ево шта је, заправо, по среди. 
Партизански команданти су борцима говорили једно - да су они народни одреди, а Врховном штабу и Титу посали да се ради о чисто партизанским одредима. 
Отуда је у документима остао траг о Мајевичком, Озренском, Романијском, Звијезда, Калиновачком и Бирчанском партизанском одреду. 
А заправо, у свим тим одредима, укупно су 10 батаљона, и то Мокрањски, Гласиначки, Муслимански, Семизовачки, Варешки, Стублински, Трећи Озренски или Добојски, Шеховачки, 1. и 2. Калиновачки батаљон и још 5 чета: Вакуфска, Пељевска, Бијељинска, Бирчанска, Зеничка чета,  били чисто партизански батаљони и чете, са нешто око 3000 људи.
Одговори

Одговори

Истина о злочину у селу Вранић:

Одговори

Одговори

Одговори

Књига Салватореа Лоиа "Југославија 1941", коју је приредила и превела др Мила Михајловић, може се наћи онлајн

https://arhivvojvodine.org.rs/jugoslavija-1941/

Линк за преузимање

https://arhivvojvodine.org.rs/wp-content...-PRINT.pdf
Одговори

Како смо снимали филм Ђенерал:

Одговори

Полемика са комунистом на ТВ Хепи:

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним