Док су се савезничке војне мисије спустале у селу Радевцу и док су припадници ЈВуО скривали ратни материјал, комунисти су о томе обавештавали Бугаре и Немце у Лебану. Један познати предратни комуниста из општине Бувце у својим личним белешкама оставио је значајан траг о томе. Између осталог записао је: "Исте године од значајних акција на територији бувске општине извео сам и акцију одузимања ратног материјала четницима који су примали преко енглеске мисије. Овај сам задатак добио и након тога успешно завршио, преко двојице чланова КПЈ чија имена ни до данас нисам успео сазнати. Сусрет и састанак са поменутим друговима учинио сам у школи у Клајићу. Они су се представили као судије из Лебана са образложењем да су у Клајић дошли да изврше увиђај у вези убиства неке жене. То је наравно био само изговор за њихово присуство на територији, а мени су отворено рекли због чега су дошли, и дали ми прецизне задатке. Задатак је био следећи: да направим скицу терена где је материјал спуштен падобранима, где су га четници ускладиштили, где се налазе четнички штабови и њихова упоришта, обезбеђење ратног материјала и остало. Поред тога морао сам сачинити списак руководиоца и четничких сарадника које треба ликвидирати у првом налету бугарских јединица... Задатак сам у потпуности завршио уз помоћ учитеља Голубовића, Веље и Петронија Ристића. Извештај сам наведеним "судијама" поднео на време..." 106
По сачињавању и достављању шта је од њега тражено, Бугари и Немци су отпочели велику офанзиву против Југословенске војске у Отаџбини. Операција је названа "Круг" и имала је за циљ заробљавање енглеских војних мисија, разбијање Југословенске војске у Отаџбини и Горског штаба бр. 110 и заплену достављеног ратног материјала, оружја и злата. Од 2. до 15. јуна бугарски 67. пешадијски пук 14. дивизије из Лебана и немачки полицијски батаљон из Лесковца кренули су у правцу Шумане - Гргуровце - Клајић, Бувце - Радевце и Копиљак - Оруглица. Развила се жестока борба. Јабланичка бригада држала је фронт код Оруглице, Клајића и Радевца, бранећи Горски штаб 110 и енглеску војну мисију која је била смештена у Липовици. Један део Прве Јабланичке бригаде био је опкољен од Бугара код села Радевца. У једном тренутку Бугаре је с леђа ударио Летећи одред војводе Реткоцерског Саве Миловановића, који је дошао из правца Медвеђе, тако да је део опкољене Јабланичке бригаде пробио бугарски обруч и стигао до села Липовице где се налазио Горски штаб и енглески официри. У Липовици их је напала једна бугарска претходница, па су Горски штаб и енглеска војна мисија били принуђени да се под ватром повуку у село Клајић. За то време бугарска војска упада у куће припадника ЈВуО у Бувцу, Радевцу, Равној бањи и Сијарини, пљачка, пали, силује, стреља и хапси чланове њихових породица. Упадају у кућу Илије Николића и малтретирају му и хапсе породицу. У борбама за спашавање војне мисије погинуло је преко 20 припадника ЈВуО и неколико чланова енглеске војне мисије, док је око 100 припадника ЈВуО, њихових породица и симпатизера ухапшено и одведено у Концентрациони логор на Црвеном крсту у Нишу. Један део ухапшених био је стрељан у Лесковцу и Нишу. 107 Завршавајући поглавље о учешћу у овој бугарској акцији Петар Станковић је написао: "Акција заплене енглеског ратног материјала изведена је по утврђеном плану. Заплењено је 90 кола разног материјала и муниције и 700 пушака. Ликвидирано је неколико истакнутих четничких руководиоца и њихових сарадника и у великој мери је ослабљен четнички покрет овог краја" 108
О бугарско-немачкој акцији против Јабланичке бригаде ЈВуО и Енглеза на територији Бувце - Оруглица и учешћу Радета Антића у овој борби оставио је траг и Војислав Воја Николић, син Илије Николића Бувског. Он је 2017. у Бувцу аутору дао следећу изјаву: "Бугари су нападали из свих праваца, ја сам тада био дечак али памтим те борбе. Мој брат Стојко, који је држао положај код Оруглице, пуцао је из пушкомитраљеза по Бугарима који су надирали. Стојко је трчећи са својим људима, заузимао положај час на једној, час на другој страни косе. Са Стојком је био и неки припадник наших из Бошњаца са својим људима, чини ми се да се звао Раде Антић. Он и његови људи су се јуначки држали у борби, дејствујући по Бугарима из пушака и аутоматског оружја које су добили од Енглеза. Док су они штитили одступницу, мој отац се са Енглезима повлачио из Липовице према Клајићу".
106 Лични архив Александра Миљковића, Станковић Вељка Петар, Животни пут и револуционарна делатност, личне белешке, 6.
107 Народни музеј Лесковац, Збирка Други светски рат, Разни четнички материјали из 1944, Ратни дневник и релације Прве Јабланичке бригаде
Југословенске војске у Отаџбини; А. Динчић, н. д., 241; Сувобор, бр. 44, стр. 10
108 Лични архив Александра Миљковића, СП, 6
Извор: Александар Миљковић, "Заклетва која се поштује - Радомир Раде Ј. Антић (1913-1993)", Талија издаваштво, Ниш 2023, стр. 48-52
----------------------------------------------
Мој коментар: Операција "Круг" није непозната, помиње се у стручној литератури. Као што је цитирано, наводи се у раду Александра Динчића "Англоамериканци у Лесковачком и Врањском округу и спасавање ваздухопловаца (1941-1944)" - Лесковачки зборник LVII 2017, погледати следећи линк, стр. 241, фуснота 15
https://www.academia.edu/34529809/%D0%90..._LVII_2017
И још један цитат из стручне литературе:
"23. Операција "Круг." Вођена је јуна 1943. у области Куршумлије и Лебана. Четници су имали 28 погинулих и 50 заробљених, Бугари пет погинулих и 13 рањених, а љотићевци три рањена (ИАН, Фонд "Вариа"-127, преписи, мф "Минхен", 3-1-150-153)"
Извор: Милослав Самарџић, "Борбе четника против Немаца и усташа 1941-1945", Друго измењено и допуњено издање, Погледи, Крагујевац 2019, стр. 516