Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

+++Neka je laka zemlja Rabu Bozijem Prosvetaru+++

Последњи поздрав ПРОСВЕТАРУ

+++ У Сећање 1943-2022 год.+++

Отишао је Богу на исповест наш брат, саборац са форума ПРОСВЕТАР.
Синоћ ме је та вест баш погодила  и јутрос баш  размишљам иако сам у подсвести од када се није јављао знао да није сигурно добро.
То сам написао и у оној теми корона вирус.
Проклета корона однела је просветара.

Просветар се на форуму појавио чини ми се негде 2014/2015 године.

Водили смо жустре расправе на ивици "фаула" оно што је јако занимљиво у бури емоција преписки, цитирања просветар никада  није употребио псовку нити ружну реч највише је докле је ишао јесте "цинизам" или неку преквалификацију речи.

Просветар је био последња гарда оних правих, тврдоглавих и тврдокорних Срба, а уједно и меке душе и побожан.

Волео сам његов стил писања. Некад ме је терао до суза да се смејем његовим флоскулама а неки пут бацао у филзофска дубокумна размишљања.

Био је то мученик, сирмошан човек али увек достојан никада ни мало није жалио што живи у контејнеру у неком социјалном насељу изнад Торонта без долареса у џепу или уз неку цркавицу. Никада није тражио милост а кроз преписке са њим давао је шаком и капом помажући сно у Канади и у учествовању у скупљању хуманитарних помоћи за Србе 90-их и у учествовавању у протестима против НАТО бомбардовања 90-их година. Много се давао за српско питање и српски народ.
Колико је волео Србију говори и чињеница да је мене убедио да пређем на ћирилицу а не да пишем хрватском гајевицом у народу познатија као ustašica.
Пратио је 24часа дешавања у Србији. Знао је сваку вест, сваку особу на политичкој сцени Србије. Био је изузетно информисан.
Србија му је итекако остала у срцу и увек му је душа крварила за њом иако он није хтео да призна.

Просветара ћу да памтим по необичном начину писања. По флоскулама које је само он знао да напише и искаже овде.
Просветара сам са питањем Војводине "провоцирао" и "зезао" до максималних граница. Остаће ми у сећању да је Ненада Чанка прекрстио у Крмад Чанак или Чварак, војвођенери, јосипово недоношче, док се јосип ђипао са обе ноге, Амин боже дај, Чека, чека Одмах сада, ту. Обожити изнутра, траже се 300 храбрих, бејзик инглиш итд итд....

Био је особа ведрох, шаљивог духа као што носе људи из Ивањице. Није се продао канађанима. Држао се строго српског писма, српске ћирилице, српског језика. Православне вере. Строго је постио и држао се црквеног календара. Редовно је ишао у руску заграничну цркву, пошто је имао сукоб са СПЦ. Био је члан СНО, хуманитарни радник. Био је онај стари геџа тврдоглав ко земља ни за педаљ није попуштао. Све Србе који су долазили у Канаду покушавао је приволити православљу и српству. У сећање ми је још једна анегдота када су 90-их долатили тадашњи југословени у Канаду. А Просветар их пита ккоје су националности а они преплићу језиком не могу да изговоре СРБИ.

Овај наш мали форум је изгубио великог човека, србина и доброчинитеља, бритког језика и оштре речи.

Просветару, нека ти је царско небеско. Знам сигурно да си горе и да си киван на све што су те спаликли тј. кремирали без православног опела. То није у реду од стране породице. А најгоре што си доспео у руке чи фармакомафије, турског ћифута и респиратора против кога си био до сржи против...

Где год да си добри човече, а знам да си у рајском небеском и да ће твоја урна ускоро бити похрањена српском земљом коју си толико желео.

Нека ти је вечна слава и хвала за лепе тренутке и осмехе на овом форуму.

Мекензи,

У  Вршцу
31.I.2022 године

П.С. ПРОСВЕТАР колико ме сећање служи је скупљао српске књиге у прози, од српских непознатих писаца који су бежали од комунизма који су писали песме  о Србији а који нама овде нису били познати. Спомињао је 10-ак тих кутија. Такође и и он је писао песме и имао разне списе Ваљало би те књиге некако спасити да не заврше у контејнеру јер је то право национално богатство. А његов лап топ сигурно садржи обиље антикомунистичке документације, то би ваљало сачувати...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

ЈеремијаПоследња Просветарева објава.
Цитат:ПРОСВЕТАР
мајор

26-11-2021, 04:46 PM
--------------------------------------------
Gospodine Jeremija, nije mu to bila posljednja objava nego ova od 5 decembra 2021
https://www.pogledi.rs/forum/thread-2617...#pid151006
8 decembra mu je bilo zadnje pojavljivanje na Forumu.

Zahvaljujem se gospodinu mekenziju na pisanju Posljednjeg pozdrava Prosvetaru, odlicno je napisano samo ima par gresaka, znam da prosvetar nije nigdje iznosio licne podatke da se to ne bi povlacilo po internetu, ali sad je sve gotovo. Rodjen je ako se ne varam 1943 godine, i nije zivio ni u kakvom sirotinjskom kontejneru na brdima Toronta nego u Montrealu, u koji je dosao jos u vrijeme Brozovog rezima, i tu je zivio i radio. Zadnje godine zivota je zivio u svom stanu prenatrpanom raznim knjigama, nadam se da ce te knjige zavrsiti u Montrealskoj srpskoj biblioteci a ne na smetljistu ili u reciklazi.
Nije bio vakcinisan i zivio je izolovano, odnosno slabo je kontaktirao sa drugim ljudima, vjerovatno se bojeci zaraze.
Krajem novembra ili pocetkom decembra prosle godine se sreo (sastao se) sa jednim njegovim starim prijateljem koji je bio duplo vakcinisan ali izgleda zarazen omikron verzijom kovida. Nakon toga poceo je da osjeca gripu i sa vremenom se sve vise i vise losije osjecao, skoro da nije mogao ni da prica, i na kraju su ga odvezli u bolnicu (jer nije htio sam da ide) gdje je boravio do 23 januara ove godine, kad je i preminuo. Bio je prikljucen na respiratore ali sam cuo da ga je "izdalo srce", inace kad su mu radili snimke ustanovili su da je vec ranije imao srcani napad.
Одговори

Hvala Sina na iscrpnom odgovoru.
On je ovde spominjao neko kontejbner naselje iznad Toronta da tu zivi i da je isao u lov i imao rasnu kucad itd..Verovatno mu je to bila zelja.

Te knjige bi trebao da pokupi neko ozbiljan ima tu jako puno kvalitetne literature antikomunisticke i prave
srpske i da sacuva kao i njegov lap top koji ima gomilu materijala.

Govorio je cesto na forumu da je generacija sa Vukom Draskovicem zato sam stavio 1946 godina.

Ogroman gubitak.

Kad bi neko napisao njegovu biografiju..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Бог душу да му прости!
Одговори

Бог да му душу прости!
Одговори

Бог да му душу прости.
Одговори

Значи да ли је то потврђена вест??

Бог да му душу прости!
Жао ми је за њега. Пуно ми је жао!!
Увек смо се слагали када је било питање о Русији, о њеној историји.
А нисам успео да га убедим по питању Ковида.
Одговори

Мекензи, био је Просветар и на старом форуму, пре 2014. године. Од овог друштва овде било нас је сигурно између 5 и 10.
Одговори

Цитат:Мејл Адреса: ******@gmail.com Последња Активност: 09-12-2021, 03:29 AM
Датум Регистрације: 22-08-2013, 02:48 AM
Поруке: 7,144
Порука по дану: 2.32 Углед: 167
Проценат укупних порука: 4.96 Ниво Опомена: 0%
Регистрациона IP: ******** Последња Позната IP: *******

Покојни Просветар био је активан на форуму од 2010 године.
Ја сам га упознао на једном форуму који је давно угашен где је пропагирао исте вредности као и на нашем форуму (није "крстарица").
Његове писаније биле су можда преопширне али то је био Он.
Душа му је била везана за Србију што се могло видети из сваког његовог обраћања.
Лично сматрам да је форум остао без једног доброг Србина и веома квалитетног саговорника.

Вјечна му памјат+++
Одговори

Бог да му душу прости!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Бог да му душу прости! Зна ли неко још неке чланове форума можда који су нас напустили као и +Просветар?
Одговори

(01-02-2022, 05:39 PM)ХраброСрце Пише:  Бог да му душу прости! Зна ли неко још неке чланове форума можда који су нас напустили као и +Просветар?

Паја из Земуна је вероватно преминуо јер је био човек у позним годинама. Можда и Регул знам да је био тешко болестан.

Него,

Ваљало би да се тај СНО озбиљно ангажује и организује и да са патриотским организацијама којима је пок.просветар припадао и да се испраћај урне из Канаде и полагање  урне у Србији одржи на начин како доликује просветару уз заставу, православне свештенике и људе из четничких организација и сно.

Такође требало би направити комеморативни скуп  за просветара да се укаже на његова хумана дела и српство које никад није напустио иако је Канади провео преко 45 година.

ПРОСВЕТАР није заслужио да га ко кера саране и да само спусте урну. Мислим да је заслужио више од тога.

Ако неко зна неке биографске податке нек ми јави у инбокс,пискарам нешто па би ми значило. И ако се буде знало када се урна спушта у Србији било би добро да се организујемо и да га испратимо како доликује са крстом, мирисом тамњана, свећом,  свештеничким опелом уз музику коју је волео и како је желео и како доликује.

Тај сно у канади морао би да бар један чланак напише, изда читуљу  или бар неки комемомративни скуп направи.

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Brate Mekenzi, ocigledno da nisi upoznat sa srpskom organizacijom odnosno bolje reci NEORGANIZACIJOM u Kanadi, nije tema da se o tome prica...pa ovdje postoji uoci Vidovdana Srpski Dan na Nijagari na koji su do prije 20-25 godina dolazili i Srbi iz Australije, a u ovih zadnjih cetvrt vijeka rijetko dodju i oni iz Toronta! ovdje zbog kovida ne moze nista da se organizuje, a sto se tice Srpske narodne Odbrane, to je posebna prica - ne znam da li jos postoje dvije SNO - orginalna sa sjedistem u Torontu i na cijem celu je bio Bora Dragasevic koji je preminuo 2020 godine, i njihov casopis se zove Glas Kanadskih Srba, ta Odbrana nema svoj sajt i ne znam da li jos postoji.
A ima i tzv Druga Odbrana koja se takodje naziva Srpska Narodna Odbrana, sa sjedistem u Hamiltonu (oko 70km jugozapadno od Toronta) i njihov casopis je Kanadski Srbobran i oni imaju svoj sajt https://www.sno-kanada.com/  Nastali su u periodu raskola, dakle kad se podijelila Srpska Crkva u Sjevernoj Americi, podijelila se i Odbrana a podijelili su se i Srbi.
Ja sam nekad bio clan SNO (uclanio me pok. Prosvetar, i mislim da jos imam onu njihovu staru, orginalnu clansku znacku) i pretplatnik na Glas Kanadskih Srba (reda radi, odnosno tradicije radi, u tom casopisu nije imalo sta da se procita, desetak strana i izlazio je jednom mjesecno a od prije desetak godina jednom u dva mjeseca i ne znam da li vise i izlazi.

Nadam se da je neko na ovom forumu bolje upoznat sa tematikom SNO i da ce da odgovori da li postoje jos 2 SNO ili su se spojili ili je jedna ugasena a druga postoji. Hvala
Одговори

Дефинитивно, Просветар не би волео да види како се пише да је умро од короне, а у ствари је умро од инфаркта.
Да није пандемије, здравство би радило нормално, он би код првог инфаркта отишао код лекара, уградили би му стент и још би био жив.
Због неуградње стентова - јер су лекари који то раде пребачени у ковид амбуланте - само током 2020. у Србији је преминуло 5.000 људи.
Због касног откривања рака - јер су лекари са дијагностике упућени у ковид амбуланте - преминуло их је много више него због стентова.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним