Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Сви атентати на српске старешине

1. Убиство Карађорђа 1817. (Масони и Енглези. Енглези дојављују Марашлији да Карађорђе долази у Србију)
2. Убиство Кнеза Михаила у Кошутњаку 1868 (Енглези, сам чин убиства надгледају енглески конзул у Србији и будући намесник Блазнавац)
3. Убиство Краља Милана 1901 у Бечу. (Аустро-угари и жидови) Аутопсија није извршена. Тело није враћено у Србију. Очевици из двору блиских кругова кажу да није издржао ни 24ч од последњег сусрета са аустријским доктором, који му је дао "инјекцију камфора". 
4. Убиство, масакр и оскрнављење Краљемладенаца Обреновића 1903 у Београду. (масони и жидови)
5. Убиство регента Александра у Марсељу 1934 (масони, комунисти и нацисти)
6. Убиство некадашњег председника Србије, Ивана Стамболића 2000. (розе (пинк) комунисти)
7. Убиство некадашњег председника Србије, Слободана Милошевића 2006. (глобалисти)
8. Покушај убиства политичког лидера Војислава Шешеља у Шевенингену, 2008 (глобалисти)
9. Убиство премијера Зорана Ђинђића 2003 - (глобалисти)
10. Покушај убиства Радована Караџића (у току) - (Енглези)

Убистава владика СПЦ-а током година тешког робовања што под Аустро-угарском, што под Турском... то не знам да ли се може и набројати. То све постоји у записима и сећањима СПЦ, па предлажем да се то тамо погледа. 

Није лако Србин бити, а још теже је - не бити Србин.
Одговори

У праву је Војвода Јеремија да лупаш ко моода по самару. Море бит'!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

У контакту са бројним личностима, из различитих сфера друштвеног и политичког живота, савременицима одређених догађаја, Драгољуб Јовановић је био у прилици да сазна и неке појединости о датим догађајима који у досадашњој српској историографији нису у довољној мери расветљени, а некад чак и потпуно супротно тумачени. Он у једној белешци износи изјаву непосредног сведока о стварној намери Драгутина Димитријевића Аписа да уклони Александра Карађорђевића: „Истом приликом, Зечевић је испричао браћи Радојевићима шта се десило 1916. или 1917. на путу између Зејтинлика и Кајмакчалана. Као инжењер Анта је добио задатак да једну стару турску касарну претвори у пољску болницу. Учинило му се незгодно да болница и шатори буду поред самог друма, па је направио једну ’девијацију’ за приступ болници и од друма је одвојио једним зидом, да рањеници не би били засипани прашином. ’На врху своје девијације – причао је сада генерал Зечевић – ја сам имао један мали штаб или командну станицу. Стражар је јавио да наилази регент Александар. Излетео сам да га дочекам. Питао ме зашто је пут скренут и какав је то зид. Одговорио сам. Регент је отишао даље, узбрдо. У једном тренутку запраштале су пушке. Нисмо знали шта је. Мало после, регент се враћао с брда. Апис је био у мојој канцеларији. Кад је видео престолонаследника, извинуо се: ’Не убише пашче. Жив је. Морам ја да га убијем.’ – Ја сам скочио на њега, да га зауставим и спречим. Гушали смо се. Пали смо обојица на под. Били смо обојица прашњави. Кад је регент наишао, отресали смо прашину, исправили се и салутирали.’ Кад је ово чуо Анта Радојевић, питао је Зечевића зашто није дошао у Солун на суд и дао свој исказ о Аписовој намери и готовости да лично убије регента, и да је знао да су ’горе’ на њега пуцали и промашили ’пашче’! Зечевић је одговорио: ’Нисам могао да га теретим. Били смо школски другови од најмлађих дана. Нисам могао’” [Јовановић 2020: 101].

Извор: Момчило Исић, "Писана реч Драгољуба Јовановића", Зборник Матице српске за друштвене науке, LXXVI, свеска 195 (3/2025), стр. 423

https://www.maticasrpska.org.rs/stariSaj...20Isic.pdf
Одговори

(04-12-2025, 01:12 PM)Митић Пише:  У контакту са бројним личностима, из различитих сфера друштвеног и политичког живота, савременицима одређених догађаја, Драгољуб Јовановић је био у прилици да сазна и неке појединости о датим догађајима који у досадашњој српској историографији нису у довољној мери расветљени, а некад чак и потпуно супротно тумачени. Он у једној белешци износи изјаву непосредног сведока о стварној намери Драгутина Димитријевића Аписа да уклони Александра Карађорђевића: „Истом приликом, Зечевић је испричао браћи Радојевићима шта се десило 1916. или 1917. на путу између Зејтинлика и Кајмакчалана. Као инжењер Анта је добио задатак да једну стару турску касарну претвори у пољску болницу. Учинило му се незгодно да болница и шатори буду поред самог друма, па је направио једну ’девијацију’ за приступ болници и од друма је одвојио једним зидом, да рањеници не би били засипани прашином. ’На врху своје девијације – причао је сада генерал Зечевић – ја сам имао један мали штаб или командну станицу. Стражар је јавио да наилази регент Александар. Излетео сам да га дочекам. Питао ме зашто је пут скренут и какав је то зид. Одговорио сам. Регент је отишао даље, узбрдо. У једном тренутку запраштале су пушке. Нисмо знали шта је. Мало после, регент се враћао с брда. Апис је био у мојој канцеларији. Кад је видео престолонаследника, извинуо се: ’Не убише пашче. Жив је. Морам ја да га убијем.’ – Ја сам скочио на њега, да га зауставим и спречим. Гушали смо се. Пали смо обојица на под. Били смо обојица прашњави. Кад је регент наишао, отресали смо прашину, исправили се и салутирали.’ Кад је ово чуо Анта Радојевић, питао је Зечевића зашто није дошао у Солун на суд и дао свој исказ о Аписовој намери и готовости да лично убије регента, и да је знао да су ’горе’ на њега пуцали и промашили ’пашче’! Зечевић је одговорио: ’Нисам могао да га теретим. Били смо школски другови од најмлађих дана. Нисам могао’” [Јовановић 2020: 101].

Извор: Момчило Исић, "Писана реч Драгољуба Јовановића", Зборник Матице српске за друштвене науке, LXXVI, свеска 195 (3/2025), стр. 423

https://www.maticasrpska.org.rs/stariSaj...20Isic.pdf
Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.
Одговори

(04-12-2025, 04:31 PM)Бенито Пише:  Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.

Наравно да има, овај догађај је описан у књизи "Завичајни легат 2" Младомира Ћурчића на стр. 52-54.

А овај претходни део сам поставио чисто да форумаши могу да прочитају и да виде као извор.
Одговори

(04-12-2025, 09:52 PM)Митић Пише:  
(04-12-2025, 04:31 PM)Бенито Пише:  Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.

Наравно да има, овај догађај је описан у књизи "Завичајни легат 2" Младомира Ћурчића на стр. 52-54.

А овај претходни део сам поставио чисто да форумаши могу да прочитају и да виде као извор.

Па, то те питам: колико се поклапају сећања двојице очевидаца на овај догађај?
Одговори

(04-12-2025, 10:06 PM)Бенито Пише:  
(04-12-2025, 09:52 PM)Митић Пише:  

Па, то те питам: колико се поклапају сећања двојице очевидаца на овај догађај?

У књизи "Завичајни легат 2" је детаљније објашњено. У оном раду је написано неколико реченица.

Има неких разлика у сведочењима. У оном раду Матице српске, Зечевић је упутио кола Регента на другу страну, а код Младомира Ћурчића пише да је Анта Радојевић упутио кола да иду девијацијом на другу страну и тиме спасао Регента, како је рекао Панта Драшкић. Такође, у оном раду се наводи како је Апис рекао "да нису убили пашче", а код Младомира пише да је Апис рекао "да иде да убије псето." 

У суштини, поклапају се добрим делом, само што је онај рад то описао краће, а код Младомира је то описано детаљније.
Одговори

У "Завичајном легату 2" код Младомира Ћурчића, имамо мемоаре Анта Радојевића где налазимо сведочанство самог Анта како је извршен атентат на Регента Александра у Солуну 1917. године.

А Драгољуб Јовановић записује друго сведочанство и то сведочанство Милана Радојевића, брата Анта Радојевића.

У Дневнику, књига 3, под белешком "Врњачка Бања, недеља 6. јун 1965", Драгољуб Јовановић описује како је срео Милана Радојевића, свог друга са матуре из Друге гимназије, бившег дипломату и брата Анта Радојевића.

За време окупације 1942. године, браћа Радојевић су отишла да набаве брашно, али нису успели и вратили су се са по једним хлебом. Са њима је био генерал Радисав Зечевић који им је у возу, на повратку, испричао догађај везан за атентат у Солуну. И Милан Радојевић је хтео да ово остане забележено.

А тај догађај је већ пренет у једном од претходних постова:

„Истом приликом, Зечевић је испричао браћи Радојевићима шта се десило 1916. или 1917. на путу између Зејтинлика и Кајмакчалана. Као инжењер Анта је добио задатак да једну стару турску касарну претвори у пољску болницу. Учинило му се незгодно да болница и шатори буду поред самог друма, па је направио једну ’девијацију’ за приступ болници и од друма је одвојио једним зидом, да рањеници не би били засипани прашином. На врху твоје девијације – причао је сада генерал Зечевић – ја сам имао један мали штаб или командну станицу. Стражар је јавио да наилази регент Александар. Излетео сам да га дочекам. Питао ме зашто је пут скренут и какав је то зид. Одговорио сам. Регент је отишао даље, узбрдо. У једном тренутку запраштале су пушке. Нисмо знали шта је. Мало после, регент се враћао с брда. Апис је био у мојој канцеларији. Кад је видео престолонаследника, извинуо се с: "Не убише пашче. Жив је. Морам ја да га убијем." – "Ја сам скочио на њега, да га зауставим и спречим. Гушали смо се. Пали смо обојица на под. Били смо обојица прашњави. Кад је регент наишао, отресали смо прашину, исправили се и салутирали. Кад је ово чуо Анта Радојевић, питао је Зечевића зашто није дошао у Солун на суд и дао свој исказ о Аписовој намери и готовости да лично убије регента, и да је знао да су "горе" на њега пуцали и промашили "пашче"! Зечевић је одговорио: "Нисам могао да га теретим. Били смо школски другови од најмлађих дана. Нисам могао"."

http://digitalna.nbpi.org.rs/RCsr/jsp/Rc...f/00000093

Погледати стр. 193-195 у: Драгољуб Јовановић, "Дневник" Књига 3, Приредио Момчило Исић, Историјски архив у Пироту - Породица Драгољуба Јовановића 2021
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним