Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова књига - Дејан Ђерић: ''Тежина заклетве''

Купио сам књигу [b]Сломљена крила Златибора[/b] 26.09.2020 године у селу Прањани приликом обележавања мисије Халијард лично од самог писца г.Дејана Ђерића.Приликом куповине изненедио ме је сам писац ,својом појавом, па сам му уз кратак поздрав рекао да ми је драго да један млад човек као он смогне снаге и уложи труд да напише књигу посвећену једном делу Србије ,народу који је је живео у време 2 .св рата у том крају, и јединицама ЈВуО које су ту деловале.Књигу сам прочитао врло брзо готово у једном даху,и морам признати да ми се допао начин на који је писац пришао задатку.Описати спасавање америчких посада бомбрадера Б-17 које су искочиле изнад Златибора и њихов пут - смештаја,скривања,обезбеђења и евакуације ,је изузетан и веома прецизан. У складу са могућностима са данашње тачке гледишта с'обзиром на проток времена од самих догађаја рекао бих изненађујуће прецизан. А кроз ту тему описати живот и страдање златибораца кроз лик сељака - мештана и припдника ЈВуО је тек за похвалу из разлога што је дат један део тог времена на врло реалан начин готово да читалац може да види кроз текст, покретне слике самих догађаја.Ова књига је велики корак ка сазнавању историјских чињеница везаних за 2 св.рат на простору Србије,оних чињеница које су захваљујући комунистичкој идеологији скриване деценијама пред српским народом .Да ће бог да се појави још више младих писаца из других крајева Србије и да крену путем г.Дејана Ђерића да осветљавају истину малих простора и још више малих али историјски великих људи Срба који су дали живот за слободу ,краља и отаџбину а да нису укаљали свој образ,образ своје породице и образ свог народа.
Једном речју коју ћу упутити писцу изразићу свој утисак ,БРАВООООSmile.
Да си жив и здрав и још много књига нам написао у будућности.

ПС (мала шифра распознавања- ја сам ти дао у кафани у Коштунићима мобилни телефон да се чујеш са Милославом)
Одговори

Хвала на лепим речима. Драго ми је да ти се свидела књига.

ПС Могло је и без овога, одмах сам те препознао. Јок

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Топла препорука за читање!

Дејан Ђерић, млади истраживач из Ужица, написао је одличну књигу ”Сломљена крила Златибора”, у којој је описано спашавање шест посада са укупно 47 авијатичара, који су пали у широј околини Ужица и које је спасао Златиборски корпус четника Југословенске војске у оквиру мисије ”Халијард”.

Дејан Ђерић, мастер инжењер електротехнике, упустио се у обимно истраживање на терену и интервјуисао припаднике Југословенске војске у отаџбини који су учествовали у евакуацији. Књига детаљно описује мисију спасавања и судбине људи који су у њој учествовали. Подсећа на прелете савезничке авијације током 1943. и 1944. године између Италије ка Румунији, где су ови савезнички авиони покушавали да униште немачке ратне рафинерије нафте у делти Дунава. Њих су обарале одлично опремљене немачке протвваздушне батерије, које су се налазиле у околини Борских рудника.

На територији Златибора нашло се укупно 47 америчких авијатичара. У књизи је свих 47 поименично пописано и идентификовано на фотографијама, уз време и место где су се спустили, ко их је прихватао, у које су куће смештени, како су пребацивани ка Прањанима одакле су авионима евакуисани у Италију. Најзаслужнији Срби за успех златиборске операције су, на жалост, истину однели са собом у гроб, јер о томе у Титоизму није смело да се говори.

Књига обилује фотографијама од којих је добар део до сада био непознат, као и факсимилима докумената. Дејану су у раду помогли и истраживачи Милослав Самарџић и Александар Огњевић и Душан Бабац.

Као што рече Душан Бабац: ”Овом књигом Дејан Ђерић није само исправио вишедеценијску неправду према својим прецима, комшијама, земљацима, већ је најавио да долази још један талас младих истраживача који се не мире са вишедеценијским историјским фалсификатима. Дејан Ђерић је овим делом унео још једну циглу у зид одбране Српства, а оправдано је очекивати да ће тога бити још. Тако се круг сабораца шири Србијом до коначне победе истине и правде!”

Надамо се да ћемо ускоро видети још један споменик у златиборском селу Сирогојну поводом ове операције спасавања савезника.

https://www.facebook.com/istorijasrba/ph...663321628/

Извор: Фејсбук страница "Историја Срба"
Одговори

Ајд што не знају географију па Плоешти нема пуно везе са делтом Дунава, него не знам зашто у листи наведених помагача недостају нека физичка а и правна лица.
Одговори

(19-10-2020, 05:57 PM)ватхра Пише:  Ајд што не знају географију па Плоешти нема пуно везе са делтом Дунава, него не знам зашто у листи наведених помагача недостају нека физичка а и правна лица.

Да... Требало је да Вас помену.
Одговори

Халијард фондацију пре.
Одговори

(19-10-2020, 06:28 PM)ватхра Пише:  Халијард фондацију пре.

Ево, Бабац је то учинио.

https://www.facebook.com/dusan.babac/pos...2953858204

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Дејану су многи помогли, али зар у многим историјским књигама нису многи помогли, било да су ти помагачи на овом или оном свету. Не схватам зашто је то толико важно? Ваљда је Дејанов напор био пресудан. И није уопште важно да ово дело подупиру имена многих истраживача и установа, јер је на крају одговоран само он. Али и све похвале иду прво њему.
Пишем ово зато што је то питање у историографији давно решено. Дакле, историјско дело не морају подупрети ауторитети ако је оно својим квалитетом постало научни ауторитет. А то је Дејан Ђерић учинио књигом "Сломљена крила Златибора". И зато му свака част.
А свима који су му помогли он ће им већ некако и узвратити.
Одговори

Срдачне честитке Перуну на успешно обављеном великом подухвату.
Велико је охрабрење када се види да још има младих људи спремних и кадрих да се боре да се истина и праве српске вредности сачувају од заборава и, даће Бог, једном заузму право место у друштву.
Одговори

Једно откриће из књиге ‘’Сломљена крила Златибора’’: Превара на суђењу Дражи

Књига се бави спашавањем савезничких пилота на Златибору, па је аутор решио и питање ‘’убиства два пилота од стране четника’’: то је измислио удбаш Драгољуб Делић, ког су представили као земљорадника
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%d1%98%d0%b5%d0%b4...%ba%d1%80/
Одговори

У књизи Сломљена крила Златибора је изнет документ да је један од сведока био члан ОЗНЕ уместо земљорадник како се представио, те да је сходно томе његов исказ фалсификован.

[/quote]

Ватра, као по обичају одвео си причу на сасвим другу страну од оне коју си започео. Наравно, користећи само њене сегменте који ти иду у прилог и које би волео да чујеш и видиш.

Пошто немам времена да се са тобом расправљам у недоглед, из разлога што то, као и увек нигде не би довело, занима да ли си и даље при овом што си написао. Да или не?

Ова тврдња уједно је и директна критика књиге тако да ми морална начела налажу да исту одбраним. Ако си и даље при истом ставу цитирај реченицу из поглавља о Негирању оптужнице и изјаве сведока у коме је наведена реченица записана. Толико до тада.
Одговори

(11-11-2020, 10:13 PM)ватхра Пише:  Ја не делим мишљење да је њихов исказ фалсификован. Заправо мислим да је дат како се и десио. Остаје питање зашто су сведоци дошли до закључка да су пилоти ликвидирани.
Стварно невероватно. Шта Вам уопште треба све ово?
Одговори

Ја сам дао образложење на основу обимне грађе коју сам проучио.
Ваши закључци су, као и обично, на врло ниском нивоу.
Одговори

(11-11-2020, 10:13 PM)ватхра Пише:  У књизи Сломљена крила Златибора је изнет документ да је један од сведока био члан ОЗНЕ уместо земљорадник како се представио, те да је сходно томе његов исказ фалсификован.

На основу претходне тврдње стичем утисак да ниси најбоље разумео поглавље о коме пишеш. Ово што наводиш у књизи Сломљена крила Златибора нигде није написано.

У тачки1: Сведочење Драгољуба Делића о личним подацима на стр. 161-163, на основу необоривих чињеница је доказано да је дотични био официр ОЗНе а не земљорадник. Његово име и дан данас надалеко познато у златиборском крају и свако познајући профил те личности зна да је његов одлазак на Дражино суђење заправо био испуњавање једног од задатака које му је служба поверила. Радио је и много теже и прљавије тако да му овај није био проблем.

Прочитај још једном цело поглавље а бар два пута тачку 5: Часна реч, на 166. страни.

(11-11-2020, 10:13 PM)ватхра Пише:  На основу исказа три сведока се може видети углавном иста прича - четници су одвели негде авијатичаре, вратили се са крвљу на одећи и са њиховим стварима, а авијатичари више нису виђени. На основу тога није могуће закључити да се злочин уопште десио.

Три сведока од којих су неким случајем сва тројица чланови КП а један од њих официр ОЗНе. Такође, неким случајем, суд је узео у разматрање само њихове изјаве, док изјаве стотине других учесника мисије није.

Прича о наводном одвођењу авијатичара и њиховом клању занимљива је из разлога што ју је испричао онај чија су двојица рођака из истог села, као припадници Златиборске бригаде ЈВуО, добила задатак да двојицу авијатичара спроведу ка бази у Сирогојну. Тај који се појавио као сведок веома добро је знао каква је судбина авијатичара и ко их је спровео и где. Дан данас потомци двојице четника неће да причају о том догађају како се не би замерали са фамилијом.

(11-11-2020, 10:13 PM)ватхра Пише:  Ја не делим мишљење да је њихов исказ фалсификован. Заправо мислим да је дат како се и десио. Остаје питање зашто су сведоци дошли до закључка да су пилоти ликвидирани.

Ово је већ забрињавајуће.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним