Поруке: 5,828
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Везано за капитализам, има један текст двојице америчких професора (један од њих је Нобеловац) у којем се говори како се мењала кинеска економија и како је прелазила из комунистичке у капиталистичку. И то се све дешавало ван Пекинга и ван оквира Комунистичке партије Кине.
Пошто је комунистичка привреда била неефикасна, млади људи су се враћали из градова и заснивали своје приватне послове. И ти приватни послови су били најдинамичнији сектор кинеске привреде и брзо су премашили државна предузећа која су уживала све привилегије државе.
И ово су све биле реформе са маргине. Или револуција са маргине, како се наводи у тексту. Наравно, ово се све односи на економију, политички систем је остао тоталитаран.
Тај текст имам на рачунару, а скинуо сам га са нета, па могу да поставим линк чим га нађем.
Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Мени опет изгледа да садашња "елита" и те како воли капитализам али оног "либералног"(Адам Смит се окреће у гробу као пропелер када чује ко се данас назива либералом али то је друга тема) што ће рећи дивљег типа.У питању су све до једног деца комунизма(сада већ и унуци па и праунуци) која сада уживају плодове напорних злочина које су починили њихови преци.Па код нас син народног хероја тргује државном струјом и власник је првог и јединог већег електроенергетског објекта саграђеног на подручју бивше државе од 1990-е ! Пребогати млади левичар који је упропастио Галенику а сада ће изгледа дотући већ распало образовање у кичастим емисијама страсно прича о правима радника док сваки час театрално испружа руку тобоже се намештајући на софи тако да се види златни Ролекс.Они сервирају простом пуку(поготово пензионерима) причу о томе да су за економски суноврат криви "ови" што су дошли иако су то заправо њихови дојучерашњи партијци.Прост свет у то верује а ја сам склон да поверујем Синиши Ковачевићу да су Срби смишљено проведени кроз процес заглупљивања последњих деценија СФРЈ.Као почетак тог процеса ја видим 1982-у и Недељом поподне када је Минимакс у недоглед пушта Лепу Брену и симпатичну песмицу али за кафану а не за државну телевизију . .. Чачак,Чачак.Уместо да га сутрадан на столу дочека радна књижица нас су дочекала врата широм отворена за кич и шунд.Наравно,разлози што Срби не воле капитализам је и тај што је овај клептократизам њима представљен као капитализам.Да проблем буде већи и сам капитализам је у својој колевци,Енглеској и њеној колонији Америци у дубокој кризи.Очигледно је његова последња верзија,Блерове тзв "нове економије" потрошена а нова није смишљена.Овај Швабизам и зелена агенда нису англосаксонска опција.Они то гурају у земље западне Европе док сами поново отварају руднике и не одриучу се фосилних горива.Све и када бисмо се сутра већински одлучили да хоћемо у "прави" капитализам ја први не бих знао шта је то у данашње време ?
Поруке: 155
Теме: 0
Придружен: Apr 2022
Евхаристија > теодулија > теократија > монархија > демократија > анархија
Поруке: 14,439
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
875
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,439
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
875
Ево за гос'н Самарџића једно виђење чувеног Николаја Берђајева из другог угла, па ка'е....
"Дух комунизма, религија и философија комунизма су нешто антихришћанско и антихуманистичко. Међутим, у социјално-економском систему комунизма постоји већи удео истине која је у потпуној сагласности са хришћанством, у сваком случају тога је више него у капиталистичком систему који је најдубље антихришћански систем. Јер управо капиталистички систем најпре гуши личност и дехуманизује људски живот, он човека претвара у ствари и робу, па не приличи заштитницима тог система да раскринкавају комунисте због односа према личности и дехуманизацији људског живота. Управо је индустријско-капиталистичка епоха потчинила човека власти економике и новца и не приличи њеним адептима да уче комунисте јеванђељској истини да човек не живи само од хлеба. За мене је проблем хлеба материјални проблем, али је питање хлеба за моје ближње, за све људе је духовно, религијско питање."
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 30-12-2024, 04:34 PM од
Шумадинац.)