Филм је одличан. Ракочевић је маестралан. Тек гледање у биоскопу даје посебну драж. Види се велики напредак у односу на ''Опкољене''.
Коначно гледаоци имају прилику да виде Дражу, односно српског ђенерала онаквог какав је заиста био. Сушта супротност Дражином лику у остварењима Радоша Бајића. Шта год бих писао било би сувишно, оно једноставно вреди погледати, уместо да вам неко препричава.
Стеван Мрђеновић у улози генерала Армстронга такође одличан. Јака фацијална експресија у сценама дијалога са Дражом дочарава гледаоцима његове унутрашње ломове. Једина замерка може бити на то што је младолик, можда су га шминкерке могле мало боље ''остарити'', али тај детаљ и није толико битан за суштину саме радње. Боројевић у улози мајора Рачића такође одличан, баш јаке сцене, мени је у једном тренутку било жао што га нема много више у филму.
И остали су били добри, посебно Хадсон, затим Остојић, Лалатовић, усташки водник, Хасан, ефендија, друг Чорт, немачки официри, домобрани...
Уноформе свих формација одличне. Скоро је неко окачио баш фотографију четника након борбе за Вишеград и може се видети колико се са униформама погодило.
Да кажем нешто и о стварима за које мислим да су могле бити боље.
На прво гледање, види се недостатак људи, односно статиста. Фали нека сцена са пар стотина четника/Немаца/усташа/муслимана у кадру.
Семећко поље, мала замерка на локацију. Логичније је било да се колона заустави на ивици неке шуме, да одатле опрезно разгледају чистину, па да Немац пошаље домобране преко чистине. Овако, колона се већ зауставља на чистини, што сцену чини мало неубедљивом.
Када комунисти ударају у леђа четницима, у тој сцени фали такође много више људи, да не испадне да је неколико комуниста разјурило Рачићеве бригаде.
Код сцена борбе, фали можда мало више емоција код обичних војника.
Такође, када нпр. четници убаце бомбе у немачки ров, фали јаук и да неки Немац одлети у ваздух.
Пошто је добро дочарана улога Солунца, можда је могло филм обогатити и појавом нпр. свештеника, како чита опело живим Рачићевим четницима пре одласка у Босну, да се добије и та духовна веза, али и овако је филм максимално скраћиван, па ко зна да ли би се уклопило.
Музика, као и у досадашњим остварењима, одлично одрађена. Лаза тонац такође на висини задатка.
Што се тиче ефеката рађених компјутерски, други мост и штуке су одлични, док је рушење првог моста мало слабије одрађено, као да није исти студио радио оба моста. Погоци минобацачких граната ту и тамо, неки ми изгледају добро, неки лошије.
Такође, види се да је сценариста имао намеру да кроз филм гледаоце научи историју овог периода, што увек може бити мач са две оштрице, зависи како ће ко посматрати.
На крају крајева, ја као лаик, немам способност да оценим вредност филма посматрајући
занатски, али на мене је филм, као на гледаоца, оставио више него позитиван утисак.
С једне стране, држи пажњу и има више него занимљив ток радње и причу, док с друге стране, онај мање информисан део публике може кроз овај филм и да учи, јер је све, од првог до последњег минута филма, снимљено по истинитим догађајима.
Самарџићу и целој екипи честитке, урадили сте велику ствар. Надамо се да ће ово бити прекретница што се тиче филмских остварења која се баве овим делом наше историје.