Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мучења заробљеника која су вршили партизани
#1

Општа је тема у нашој култури каква су мучења чиниле усташе, Бугари или Немци за време Другог светског рата. Такође, одомаћило се у памети, ко жели то да зна, каква су мучења чинили удбаши у концентрационом логору на Голом отоку, најчешће над својим дојучерашњим друговима.
Међутим, наша историографија, као змија ноге, крије да ли су партизани за време Другог светског рата, чинили злочине и мучења над заробљеницима. 
Ово је тема која треба да сакупи различите изворе или литературу оних који су преживели или видели њихова мучења заробљеника за време Другог светског рата.
Одговори
#2

Прво што ми пада на памет од литературе, помоћу које се може бар неким делом спознати бестијалност умова тих психопата, је следеће:
- ''Црвена куга'', Антоније Ђурић;
- ''У предворју пакла'', Сава Банковић;
- ''Судбина српског официра'', Велимир Пилетић;
- ''Рујна слобода'', Славко Маслар и Здравко Маслар.
Одговори
#3

Да, у литератури има доста наведених примера каква су све мучења партизани примењивали над заробљеницима. Наравно, сва та литература је проскрибована или у најбољем случају на самој маргини наше историјске памети. 
Али, у једном аустријском филму недавно сам чуо један од најлуђих могућих примера убиства човека, које су, наводно, применили партизани над заробљеним немачким војником.... Толико је страшно, да не знам да ли да га овде уопште пренесем.
Одговори
#4

"Дана 16. септембра посетио сам село Риђевштицу где сам видео тело 56-годишњег Рајка Пантелића, старешине села, кога су партизани претходне ноћи мучили до смрти. Његов палац и кажипрст су били одсечени и, пошто је неко време остављен да крвари, устрељен је са леђа дум-дум метком који му је разнео стомак. Имам фотографије овог зверства. Такође, послао сам преко курира извештај пуковнику Мекдауелу.

---------------------------------------

Дана 22. септембра у малом селу 8 миља северно од Дренове видео сам тела осморице цивила, који су ножем били мучени до смрти. Старији човек је ножем био исечен по лицу, а потом су им лобање разбијене кундацима. Млађи човек који је одбио да приступи партизанима био је страшно избоден по наређењу партизанке, која је то све посматрала. Фотографије ових тела такође имам. Ови људи су, нажалост, убијени две ноћи раније, а ја нисам могао да стигнем тамо пре, па су тела почела да се распадају".

Извештај 22. октобар 1944, поручника Елсфорта Крамера, члана Америчке мисије у Србији под пуковником Мекдауелом

Извор: Историја 20. века, 1/2007, стр. 172, 173
Одговори
#5

https://www.pogledi.rs/italijani-o-zloci...rijom.html

https://www.pogledi.rs/zlocini-komunista...-gori.html

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#6

(11-02-2024, 01:35 PM)Бенито Пише:  Да, у литератури има доста наведених примера каква су све мучења партизани примењивали над заробљеницима. Наравно, сва та литература је проскрибована или у најбољем случају на самој маргини наше историјске памети. 
Али, у једном аустријском филму недавно сам чуо један од најлуђих могућих примера убиства човека, које су, наводно, применили партизани над заробљеним немачким војником.... Толико је страшно, да не знам да ли да га овде уопште пренесем.

Може ли име филм? Можда има осетљивих чланова форума па најбоље сами да погледамо и сазнамо о чему је реч.
Одговори
#7

Ма није важан тај филм, јер се ради о играном, а не документарном филму. Тако да није релевантан извор ни по једном правилу. Филм се бави актуелном тренутку емиграције у Бечу и односу аутохтоних Бечлија према дошљацима, како из Мале Азије тако и са Балкана, односно бивше Југославије.
Одговори
#8

"Уз Бороту је стално био неки дечак кога су звали "Жупан" и који је увек оштрио нож испред окривљених мештана, док их је Борота саслушавао. Зато је Борота стекао репутацију човека који "убија, пали, коље, тестерише главе".

--------

По причању Константина Вујића, првоборца из Јасенице, Борота "није поступао како треба, него је клао људе".

-------

Извесни Миодраг Ђенадић, борац Посавско-тамнавског партизанског одреда, убијен је будаком, по Боротином наређењу, "јер није извршио поверени задатак". Сахрањен је, али тако да му је једна рука остала да вири из земље, што је "страшно негативно деловало на људе". У Кланици је наредио да се ухвати Србољуб Раонић, а потом да га затворе у кокошињац. Све време, пред вратима је стајао поменути "Жупан", оштрио нож и говорио: "Ала ћу, чича, да те кољем!" После упорне интервенције и гаранције мештана, Раонића су пустили.

http://istorijskiarhiv.rs/sites/default/...Boroti.pdf

Извор: Милорад Белић, "Још неколико података о Стевану Бороти", Гласник МИАВ 47, 2013, стр. 166, 167
Одговори
#9

ПРИМЕРИ НАЈВЕЋИХ ЗЛОЧИНА КОМУНИСТА НАД СРБИМА
(Из специјалног издања “Погледа” бр. 1 “Злочини комуниста над Србима”)
Од 1 до 7 податке сакупио прота Милорад СИМИЋ из Чечаве:
1. ВАСО ГОРИЧАНАЦ (из Чечаве код Теслића), син Видов, рођен 1882. Он је посебна, јуначка, поносна али и веома тужна прича овога села из тога времена. Погинуо је, боље рећи после страшних мука издахнуо је, септембра 1943. године. Као старији човек, био је демобилисан још на почетку Другог светског рата. Ослобођен је, дакле, активне војне службе. Био је у устанку против окупатора у овом крају 1941. године, но као што рекосмо, због старости, врло брзо отпуштен, и живео је код своје куће као цивил. Пре рата Васо је био жандар, висок преко 2 метра, врло снажна и корпулентна личност, страх и трепет за сеоске ситне криминалце, крадљивце, кокошаре и мало превише несташне ђилкоше, лоле и “бекрије”, каквих је било и овде. Једна од тих проблематичних по ред и закон особа био је и тај младић тадашњи Богдан Видовић, касније познати Кевчија. Због неких прекршаја (савременици тога доба који су још живи тврде, због ситних крађа кока, јаја и сл.) жандар Васо би га поштено избатинао, са жељом и намером да од њега изгради поштенога и карактернога човека, што је тренутно и делимично био успео (Богдан је био и у српским соколима, њихов члан; о томе постоје и фотографије). Но, заслужне батине, као поправну меру, никада није заборавио жандару Васи, иако му он није желео зло, него само да од њега направи поштена човека. Чекао је Богдан и дочекао дан Д, када је могао на веома бруталан начин да се освети овој кршној старини. Уосталом, какав му је био карактер видимо и из чињенице да је омогућио ликвидацију и свог рођенога брата Душана.
Крајем лета 1943. Кевчија је ухватио код његове куће старца Васу Горичанца, свезао га и отерао најпре у 11. дивизију, предајући га тамошњем команданту. Не налазећи на њему кривицу, било какву, због које га је могао казнити, тај командант дивизије враћа га и предаје на располагање Б. Кевчији. (У даљем тексту изостављаћемо презиме Видовић, из поштовања према свим часним и добрим Видовићима из Чечаве и околине.) Богдан је то искористио да крајем септембра 1943. на њему искали сав свој бес. Лично је, уз малу помоћ сарадника, спровео над њим заиста нечувен масакр. (Обзиром да је тада већ било мразева, јер су те године познате по јаким и раним зимама – једно јутро га је натерао да пузи уз “бандеру”, тј. гладак стуб, који је претходно ноћу полио водом, како би ујутру био што клизавији; а испод би поређао бајонете, како би мученик Васо на исте се набадао. Потом је заложио велику ватру, свезао старца Васу уз један стуб, као неки велики ражањ, и тако га пекао. Претходно му је чак ложио ватру на прсима. Пекао га је тако уз ватру док му нису очи искочиле, тј. исцуриле од велике температуре. Када је већ пао у тоталну кому, пререзали су му гркљан и испалили један метак у њега.) Тако је завршио овоземаљски живот мученика Васе, учесника Првог светског рата и старога жандармеријскога наредника Краљевине Југославије. Ту где је мученички скончао, одмах су га ту и закопали у земљу. То је било на месту зв. Црквине у Чечави, удаљеном од светог храма око један километар, северно.
На овом месту његове кости су боравиле све до 20.02.1996. године, када су наши домаћини, добри и честити Срби православни овога места, са надлежним свештеником ископали кости страдалничке Васине и на достојан начин са спроводом сахранили их у Планско гробље у Чечави, где то и припада а по православном обреду, како и приличи хришћанима православне вере. Приликом ископавања ових костију пронађен је и ланац и катанац на костима руку којима је био везан, као и велики коноп од падобрана, којим му је било везано тело и којим је он био привезан за поменуто дрво-стуб на коме су га пекли уз ватру. Овај ланац, катанац и конопац се и данас чувају код наше цркве, које све заинтересоване и све нас подсећа на та страшна и ружна времена проклетога братоубиства и страдања, за што можемо само рећи: споменуло се не повратило се.


Наставак списка:
https://www.pogledi.rs/primeri-najvecih-...rbima.html
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним