Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нови роман Вука Драшковића:

У том роману има превише псовки и зато ми је генерално посматрано исти роман промашај.
Чак је и оперативац Мића Живојиновић признао да Дражу није издао Калабић, док Драшковић нагиње ка тој издаји.
Одговори

(15-08-2024, 05:54 PM)Јеремија Пише:  
(15-08-2024, 03:42 PM)Бенито Пише:  
(15-08-2024, 03:28 PM)Gapon Пише:  Негде сам прочитао или чуо да Вук није аутор романа "Нож" већ да је то Бранко Ћопић? Удба украла Бранков рукопис приликом неког од претреса стана.  Да ли ово може бити истина или само је један од митова који се могу прочитати на интернету или чути на YT.
Глупост.

За роман "Нож" Драшковић је тражио савет Воје Лубарде. Добио је смернице али и опомену која је гласила: "Немој да застраниш у мржњи и омрази"... 
После штампања романа Драшковић је један примерак послао Лубарди уз напомену: "Секао сам док ме рука није заболела".
Воја му је кратко одговорио да неће коментарисати штиво.
Ово ми је причао покојни Лубарда са којим сам имао част да прошетам пар пута и чујем из прве руке злорад босанских бегова који су били чланови КПЈ.

Какво је Твоје мишљење?
Да ли је претерао у роману "Нож"?
Одговори

(15-08-2024, 10:03 PM)Бенито Пише:  
(15-08-2024, 05:54 PM)Јеремија Пише:  
(15-08-2024, 03:42 PM)Бенито Пише:  
(15-08-2024, 03:28 PM)Gapon Пише:  Негде сам прочитао или чуо да Вук није аутор романа "Нож" већ да је то Бранко Ћопић? Удба украла Бранков рукопис приликом неког од претреса стана.  Да ли ово може бити истина или само је један од митова који се могу прочитати на интернету или чути на YT.
Глупост.

За роман "Нож" Драшковић је тражио савет Воје Лубарде. Добио је смернице али и опомену која је гласила: "Немој да застраниш у мржњи и омрази"... 
После штампања романа Драшковић је један примерак послао Лубарди уз напомену: "Секао сам док ме рука није заболела".
Воја му је кратко одговорио да неће коментарисати штиво.
Ово ми је причао покојни Лубарда са којим сам имао част да прошетам пар пута и чујем из прве руке злорад босанских бегова који су били чланови КПЈ.

Какво је Твоје мишљење?
Да ли је претерао у роману "Нож"?

Драшковић је типични удбаш и његова прича не може да остане неокаљана што се најбоље може сагледати у роману "Ноћ ђенерала", али и осталим писанијама. Када би судио о његовом роману "Нож" дао би му прелазну оцену под условом да га спојим са "Руским конзулом" који је можда и најреалнији (сама радња и неки ликови који су без зазора продавали Косово и Метохију шиптарима) од свега што је написао. 
Најкраће речено по мени, погубност његових штива ништа није мања од писанија Добрице Ђосића.
Одговори

Ниси ме разумео. Питам Те у контексту овога што га је Лубарда саветовао "да не претера у мржњи и омрази". Да ли је у томе претерао у роману Нож?
Одговори

(16-08-2024, 01:28 AM)Бенито Пише:  Ниси ме разумео. Питам Те у контексту овога што га је Лубарда саветовао "да не претера у мржњи и омрази". Да ли је у томе претерао у роману Нож?

Јесте. 
Можда тога није био свестан, можда се погубио, али начин на који је донео штиво Лубрадина оцена је сасвим на месту.
Мислим да је требало поставити књижевни темељ у обради ко је први "заподрео" а то Драшковић није на ваљан начин урадио.
Има ту и прикривања комунистичких злочина одмах после свенародог устанка против усташких покоља. 
Ко зна, можда му је то био полазни циљ у заташкавању комунистичких покоља по Херцеговини као и остатку србских земаља.
Одговори

(16-08-2024, 11:48 AM)Јеремија Пише:  
(16-08-2024, 01:28 AM)Бенито Пише:  Ниси ме разумео. Питам Те у контексту овога што га је Лубарда саветовао "да не претера у мржњи и омрази". Да ли је у томе претерао у роману Нож?

Јесте. 
Можда тога није био свестан, можда се погубио, али начин на који је донео штиво Лубрадина оцена је сасвим на месту.
Мислим да је требало поставити књижевни темељ у обради ко је први "заподрео" а то Драшковић није на ваљан начин урадио.
Има ту и прикривања комунистичких злочина одмах после свенародог устанка против усташких покоља. 
Ко зна, можда му је то био полазни циљ у заташкавању комунистичких покоља по Херцеговини као и остатку србских земаља.
А видиш, у филму "Нож", који је настао 17-18 година после романа "Нож", и чији већи део је екранизован роман, преовлађује, по општем мишљењу, дискурс "помирења" и општег "смирења". 
Поставља се питање, пошто је Драшковић кључна личност за оба дела, како се једно дело тумачи као мржња према муслиманима, а друго, ни две деценије доцније, као љубав међу две религијске групе истог народа. 
Гледај овако, није ништа ново да аутор промени ставове после одређеног времена. То се, најчешће, дешава због неког драматичног догађаја који се десио између два уметничка дела, било да су ти догађаји били личног или општег карактера. Мада, није реткост ни да су у питању лукративни разлози.
Моје мишљење је да је овде нешто друго у питању. Уметничко дело не би требало да се бави објашњавањем историје. Чак ни онда када сама историјска наука не даје довољно добре резултате на важна питања која поставља нова генерација. То је апсолутна злоупотреба уметности у политичке сврхе.
Навешћу најбољи пример у српској књижевности за такав случај. Добрица Ћосић је, својевремено, објашњавао зашто се у свом делу бави Првим светским ратом, рекавши да он има много више слободе у књижевности, у форми романа, да објасни одређене историјске догађаје него историчари, који узгред буди речено, нису добро објаснили или проучили многе елементе тог рата. (Па, је дошао калемар да им то објасни.) Прећутао је само један мали детаљ: српска мемоаристика између два рата изнедрила је и објављено је на стотине књига из којих су историчари, уз документа која су била доступна, готово до последњег детаља објаснили све битке, повлачење преко Албаније, узроке рата, пробој Солунског фронта итд.... Али, комунисти су забранили те књиге после Другог светског рата. Зашто? Зато да би ДЋ преумио Србима историју Првог светског рата. 
То је најеклатантнији пример злоупотребе књижевности у корист владајуће идеологије.
А највећи проблем био је у томе што је ДЋ, и читава та генерација писаца, за собом повукла и оне млађе који су, свесни те злоупотребе или не, почели да пишу и објављују књиге сличног садржаја.
Дакле, Лубарда није био у праву. (Мада је глупо расправљати са писцем који одавно више није у прилици да одговори) Драшковића је требало да саветује на који начин се ствара књижевно дело у реализму или нео-реализму, а да се не склизне у тумачење догађаја, што директно води у тумачење историје, односно у идеологизовање историје.
Другим речима, није проблем да ли је Драшковић "отишао у мржњу и омрази", или је, пак, у филму Нож отишао у "помирење". Проблем је што је користио уметничку форму да опише нешто што МОРА да истражи и опише наука. 
Ето, ту је цела прича.
Један општи аналфабетализам. Толико карактеристичан за све комунистичке режиме, а поготово за титоистички.
Одговори

Он је класични опортуниста.
а чини ми се да сам то већ ранија написао, занимљиво је то да је он пољубио руке Мадлин Олбрајт а западни интелектуалци у ретким својим књигама о југословенској трагедији њега сматрају кривим за избијање рата управо због романа Нож...
Одговори

(20-08-2024, 12:32 PM)ЛукаЛоко Пише:  Он је класични опортуниста.
а чини ми се да сам то већ ранија написао, занимљиво је то да је он пољубио руке Мадлин Олбрајт а западни интелектуалци у ретким својим књигама о југословенској трагедији њега сматрају кривим за избијање рата управо због романа Нож...
Лука, сагласан сам да би термин "опортуниста" најбоље описао Вука Драшковића, иако је он у јавном појављивању инсистирао баш на томе да побегне од те дефиниције.
А што се тиче западних интелектуалаца, ако нас они буду учили нашој историји, боље да се обесимо сви колективно одмах.
Одговори

Радња из романа Монах Хокај је већ виђена у филму Халимин пут из 2012. https://en.wikipedia.org/wiki/Halima%27s_Path
У филму борац ВРС кад сазна да је убио свог сина, кога је његова дјевојка Муслиманка дала својој тетки да га подиже јер није била удата, извршава самоубиство. Сина је убио кад су борци ВРС убили све мушкарце из сусједног муслиманског села, па и његовог сина и мужа тетке његове дјевојке која му је после постала жена.

Филм је одличан, мада је радња антисрпска.
Одговори

(20-08-2024, 02:39 PM)Ђуро Пише:  Радња из романа Монах Хокај је већ виђена у филму Халимин пут из 2012. https://en.wikipedia.org/wiki/Halima%27s_Path
У филму борац ВРС кад сазна да је убио свог сина, кога је његова дјевојка Муслиманка дала својој тетки да га подиже јер није била удата, извршава самоубиство. Сина је убио кад су борци ВРС убили све мушкарце из сусједног муслиманског села, па и његовог сина и мужа тетке његове дјевојке која му је после постала жена.

Филм је одличан, мада је радња антисрпска.

Баш ме чуди.  Јок
Добро, бар неће морати да снима филм.
Одговори

А било би му тешко, пошто је забрањен...
Одговори

Вук длаку мења ћуд никада!!!

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(20-08-2024, 01:36 PM)Бенито Пише:  
(20-08-2024, 12:32 PM)ЛукаЛоко Пише:  Он је класични опортуниста.
Лука, сагласан сам да би термин "опортуниста" најбоље описао Вука Драшковића, иако је он у јавном појављивању инсистирао баш на томе да побегне од те дефиниције.
А што се тиче западних интелектуалаца, ако нас они буду учили нашој историји, боље да се обесимо сви колективно одмах.

Наравно тако је са западним интелектуалцима, а хтео сам описивати више Драшковића, него њих, то јест оно што се мени чини не само опортунизам него његов провинцијализам.
Онолико колико западни интелектуалци не знају Балкан и писали су само рекла-казала, и највероватније роман Нож нису ни прочитали, Драшковић не зна Запад,
јер не зна или глуми да не зна да су га његове колеге споменули само негативно.

Размишљајући о тој теми, пао ми је на памет да можда једини интелектуалац, уметник итд, не само из Србије него из бивше Југе, који је познат и цењен на Западу, то је Емир Кустурица, а причамо о човеку који отворено критикује западну политику.
Човек је живео у Француској, некада би се рекло "грађанин света" а вратио се својим коренима.
Одговори

Елем,Саво Скоко му је набацивао детаље о Херцеговини у рату.Зна се и који је генерал ЈНА био инспирација за лик главног јунака.Наравно,има и фикције.Нож и Судија су по мени одлични романи.Узор за лик из Судије знате.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним