17-01-2024, 03:17 PM
Ко год заслужује додатак треба да га добије, без разлике.
Можда нам тако поента дође до главе.
(17-01-2024, 03:17 PM)Monarhist Пише: Ко год заслужује додатак треба да га добије, без разлике.
(24-01-2024, 12:50 AM)Јеремија Пише: Пре седамдесет и пет година моја мајка је родила прво дете, тј. мог брата Љубу. Родила га је у соби породичне куће а "бабица" је била моја баба и комшиница - рођака Стоја. У истој соби на свет сам дошао и ја као и моја сестра близнакиња, а неколико година касније брат Данило. Нас четворо рођено је без лекарског надзора или помоћи бабице, као што је рођено већина деце оног времена у породицама које су живели на селу.
Жене су трудноћу носиле стоички - природно као и њихове мајке радећи сеоске послове скоро до самог порођаја. Тако су се и порађале да би већ дан после порођаја биле у покрету.
У кући преко пута наше живела је породица Вујичић, они су имали осморо деце... Гојко и Вела су се звали (родитељи) и нико од њих није био богатији, бар тако је говорио домаћин. Осморо деце је Вела родила као и остале жене уз помоћ јетрве, свекрве или комшинице.
То су године после Другог св. рата, године глади, "Труманових јаја" и бонова - тачкица за основне потребштине. И, поред сиромаштва, немаштине, "откупа" породице су биле многобројне. Газде (тако се звао ко је имао десет и више јутара земље) су биле мало шкртије па су остајали на два детета.
Но, сећам се као данас када сам пошао у школу било је два оделења првака по 34, односно 33 ученика. Село је имало 2000 становника колико има и ово у којем сада живим. У школу ове године није уписан ни један првак!
Дакле, није нас уништио ни рат, Швабе, Маџари, комунисти, туберколоза и остале болести тог доба већ саможивост.
Данас се ругају породици која има четворо или више деце. Гледају их као да су губавци или криминалци уз коментаре које не бих наводио.
(25-01-2024, 10:17 PM)ексрежисер Пише: Какав смехотресан текст.Ми овде не полемишемо о умрлим лицима,већ о новорођеним.
Број новорођених расте,то се чак и у овом памфлету признаје.
Али не вреди, све је црно,мрачно,негативно,за појединце.
Одмах након ове трагедије,отворена је јавна дебата на тему акушерског насиља.Ево управо сјајне емисије на ртс-у,чак је и Вучић препознао тренутак и примио жену која је жртва насиља.
Нова с,н1,талас мржње не стаје.