10-10-2024, 02:59 PM
Добро.
Али овај момак не може ни да зна да ли су им дали стари или нови.
Зато кажи ти шта имаш.
Али овај момак не може ни да зна да ли су им дали стари или нови.
Зато кажи ти шта имаш.
(10-10-2024, 10:30 PM)Андреј501 Пише: У првој епизоди Марко Ристић износи пред Ђиласом и Зоговићем да је Андрића уверио какви су четници из контакта који су имали са Костом Пећанцем. И да му је показао лист који су комунисти штампали за време "Ужичке републике", па је након тога Андрић "схватио" ко су у четници. Ово делује неубедљиво. Андрић је свакако био добро обавештен и знао елементарне ствари, па је лако закључити да је и знао ко је Пећанац и каква је разлика између Дражине војске и Пећанчевих четника. Ђилас се приказује као некакав глас разума, смирен, а Зоговић оштар и плаховит. Ђилас је у то време био далеко од смиреног, а Зоговић ће остати познат по томе што је Крлежа писао пред рат да постоје овнови као што су Рад-ован Зоговић, па и Мил-ован Ђилас. Писао је и за трећег овна, не могу се сетити ко је то био. Мислим да је Михиз то спомињао у "Аутобиографији о другима"Управо тако. Цела сцена је тешка катастрофа. Готово ништа није тачно, али било би предуго да пишем. Најгоре од свега је што је писац сценарија убеђен да је све тачно.
(15-10-2024, 09:02 PM)Митић Пише: Књижевност и политика
Увод у књижевну патологију - кетман и друштвено дно
Прва петолетка у послератној литератури
Пише: Маринко Арсић Ивков
https://magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=428&cl=20
Цитат:Добрица Ћосић је несумњиво један од најкрупнијих и најзагонетнијих феномена српске политике, културе и књижевности. За велик број српских политичара, интелектуалаца и грађана он је за живота постао мит, култна личност којој се иде на поклоњење и по савете, и коју титулишу „оцем нације"...
(15-10-2024, 11:03 PM)Ђорђе Ивковић Пише: Пробајте да нађете ко је први, када и где је Добрицу Ћосића прогласио "оцем нације"? Или: да ли можете да нађете да је неко написао "Ја сматрам да је Добрица Ћосић отац нације!"?
Ја нисам успео. Увек су неодређени "неки" у "неко" раније време.
(07-10-2024, 09:25 PM)Лука Калиманац Пише:(06-10-2024, 12:24 PM)Милослав Самарџић Пише: На оној клупи где седи Андрић док ови причају шта ће с њим, 1990. године седео сам и причао, једини пут, са Бориславом Пекићем.
То је у Француској 7, на спрату. Удружење књижевника Србије.
Какав је утисак одао на Вас?