29-12-2024, 09:11 PM
(29-12-2024, 07:26 PM)Mekenzi Пише:(29-12-2024, 05:00 PM)Милослав Самарџић Пише: То што пишеш је друга тема.
Ово је да имамо нови талас досељавања у Србију, први после 1920-тих.
Изгледа да се населили неколико хиљада Руса и неколико хиљада из западних земаља. Сматрам да та појава заслужује посебну тему.
Види Самарџићу ниси концизан.
Ко се тачно досељава у Србију?
1. Руси и Укри. То су избеглице које беже из зараћеног подручја. Добијају статус избеглог лица.
2. Ови што илегално улазе и добијају азиле. То су мигранти.
3. Људи који долазе из Бангладеша, Кубе, Вијетнама, Кине са радним дозволома. То су економски мигранти. Они попуњавају дефицитарна радна места. Попут возача у ГСП Београд.
4. Људи са кешом. То су страни инвеститори они улажу новац у некретнине, купују фабрике, отварају предузећа итд...
Не знам на кога тачно мислиш.
У Јужни Банат се нико жив од странаца није доселио. Руси и Укри бирају искључиво урбане и централне општине попут Београда или Центра Новог Сада.
Да ли знаш неког странца који се доселио у Крагујевац?
1, 2 и 3 су привремени доласци. Ти са кешом су малобројни. Погледај онај Јутјуб канал, па обрати пажњу на коментаре.
А свакако највише је дошло Руса.
У КГ знам једну Украјинку лично, а неколико Руса сам видео. Знам и да има око 100 или више Турака на грађевинама (привремене дозволе). Видео сам и студенте медицине из Индије, око 100 их има. Виђам и Кинезе, имају неколико продавница и један кинески ресторан.