Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Анархо-капитализам

Отварам тему у вези анархо-капитализма па слободно можете изнети неке своје Погледе.

Чисто за почетак један увод о томе шта је Анархо-капитализам:
https://markusmaki.wordpress.com/2024/09...pitalizam/

Иначе овај блог (Сам свој владар) води МаркусМаки, о њему можете наћи више информација у делу Аутор.
Заједно смо он и ја превели 4 књиге које се тичу анархо-капитализма од једног канадског филозофа и анархо-капиталисте Стефана Молинјуа (Stefan Molyneux) на наш језик.
Књиге можете наћи у одељку Књиге.

Сам блог је пун разних тема а можете и да коментаришете о неким темама, притом поштујући правила блога.
Одговори

Не видим да се помиње скупштина?
Ко доноси законе?
Одговори

О анархокапитализму сам нашао неку студију, али претпостављам да је Коле упознат с њом

https://www.academia.edu/36087008/ANARHO...apitalizma
Одговори

Скупштина не игра улогу код анархо-капиталиста, већ слободно тржиште. Она може да постоји ако је на добровољној бази, то јест, ако се чланови скупштине договоре и заједно учествују у њеном раду. Али и то је на нивоу малих заједница. Анархо-капиталисти се држе меритократије, док презиру демократију (погледати причу и филм „Плантажа господина Џонса“ - https://markusmaki.wordpress.com/2023/02...na-dzonsa/) и аутократију.

Закон је производ који је најтеже могуће направити од свих других производа, и да држава управо то не би смела да ради, већ тржиште. Као што је тржиште далеко ефикаснији и моралнији начин прављења хлеба, метли, телевизора, музике, књига, тако би било и ефикасније и моралније у прављењу закона. Али, то би по дефиницији значило да не постоји један “закон земље”, већ више законика у конкуренцији.

И поред оних који тврде да су божји закони изнад људских, мада нема никаквих доказа да је било коју свету књигу написао ико други до неки човек, дакле опет су људски закони, и поред нас либертаријанаца који тврдимо да је принцип незапочињања насиља база за моралнији закон, потребни су механизми који ће спровести те идеје. А тај механизам је управо супротан концепту централизације и тежње да се направи савршени “закон земље”. Напротив, како је производња закона тако тежак посао, он мора да се децентрализује и онда да тржиште покаже који је бољи. До ког степена да се децентрализује? До степена индивидуе. Уместо да тежимо да правимо савршене законе одозго, много важније је да се успостави механизам акције и реакције, односно успостављања и контестације закона, па онда када се неко побуни против наводно неправедног закона, судије и полицајца, да га не гледамо као на лудака, већ као на могућег поправљача одређеног закона. Анархо-капитализам је управо конкретан предлог како то успоставити.

Како анархо-капиталисти, либертаријанци знају који су закони праведни? На основу познавања рационалне етике и принципа незапочињања насиља.
Одговори

(01-05-2025, 02:14 PM)Митић Пише:  О анархокапитализму сам нашао неку студију, али претпостављам да је Коле упознат с њом

https://www.academia.edu/36087008/ANARHO...apitalizma

Искрено нисам, али ћу погледати.
Одговори

(01-05-2025, 04:44 PM)Коле Којот Пише:  Како анархо-капиталисти, либертаријанци знају који су закони праведни? На основу познавања рационалне етике и принципа незапочињања насиља.

Проблем је што неко мора да пресуди шта је праведно, а из приложеног се не види ко би то био.
Одговори

Пресуде би радиле и даље судије/арбитри, само не државне, већ приватне. Право не би било монополистичко, само у рукама државе, већ би било на тржишту, са више избора.

Рецимо, од свих доктора, зубари су најпоштенији за мене, управо због тога што су изашли на тржиште. Ако неки зубар ради посао како треба, већа зарада, пацијенти задовољни, све супер. Ако неки зубар лоше ради свој посао, губи новац па и самим тим остаје без посла. Или мора да се мења, да постане бољи, или да се бави нечим другим. Нажалост има и оних који оду у државни сектор, плата редовна, без обзира како ради.

Исто ово важи и за судије.

Више о томе:
https://markusmaki.wordpress.com/2020/08...ni-sudija/
Одговори

(01-05-2025, 06:00 PM)Коле Којот Пише:  Пресуде би радиле и даље судије/арбитри, само не државне, већ приватне. Право не би било монополистичко, само у рукама државе, већ би било на тржишту, са више избора.

Рецимо, од свих доктора, зубари су најпоштенији за мене, управо због тога што су изашли на тржиште. Ако неки зубар ради посао како треба, већа зарада, пацијенти задовољни, све супер. Ако неки зубар лоше ради свој посао, губи новац па и самим тим остаје без посла. Или мора да се мења, да постане бољи, или да се бави нечим другим. Нажалост има и оних који оду у државни сектор, плата редовна, без обзира како ради.

Исто ово важи и за судије.

Више о томе:
https://markusmaki.wordpress.com/2020/08...ni-sudija/

Значи неко побије пола села или се изврши неки монструозни злочин, он иде код приватног судије...

Где има приватно судство???

Чекај онда војска је приватна, полиција приватна...

Значи пример, Аеродром Батајницу, или министарство одбране са тајним и поверљивим документима иде неком билмезу који има кеша да купи...

Или дође војник, Заклињем се својом чашћу, да ћу бранити суверенитет и територијални интегритет Државе "Митра Мирића"-

Иначе ми смо строго против АНАРХО КАПИТАЛИЗМА!

Државу бира народ!

Народ не може да влада државом!

Држава је у служби народа! 

Народ бира ко ће да га заступа!

Држава има судску, извршну власт. Држава има органе безбедности и репресије!

Државу представља председник Републике а Влада чини извршну власт!

Народ има своје представнике и заштитнке. Ти заштитници се зову Омбудсмани.

Ти као грађанин имаш суверено право ако су ти повређена грађанска права да се жалиш заштитнику.

Судска власт бирају народни посланици!

Директна демократија је најбољи вид владавине!

Ми смо за социјал демократску власт, по узору на Шведску или Данску!

Држава није играчка, није зајебанција.

+ имаш и медије РЕМ око кога се воде битке.

За крај:

Држава има војску и полицију!

Држава има своје границе!

Држава има УСТАВ!

Држава има судску и извршну власт!

Држава има институције!

Држава има УСТАВНИ СУД! СУДОВЕ! 

Државу бираш гласањем на демократски начин! 

Анархија је велико зло за човечанство. Анархија укида Веру, Религију, Нацију, Државу, породицу, идентитет људски, укида ти историју, укидати право да знаш ко си и шта си. Да знаш ко су ти преци. Да заборавиш на своју историју.

Анархија ти каже да све то не постоји ни нација, ни религија, ни црква, ни породица, ни огњиште нити твоја историја. Већ да постојиш једино ти као конзумент и потрашач анархо капитализма. Значи њих занимају колико ти месечно трошиш. Њих не интересује да си ти Србин, Православне Вере и да живиш на територији Републике Србије да имаш породицу и да идеш на литургије. 

То њих не интересује. Зато они хоће приватну државу, јер у приватној анархо држави не постоји устројство, не постоји Начелник Генерал штаба Војске Србије, већ постоји Пера Перић који је власник СТР или удружење грађана "Војска Србије"

У Анархији не постоји домаћин куће, већ лица која пленумом одлучују о нечему! Значи у четворочланој породици, ако муж каже да је тако, онда није тако, јер нису се изјаснили, већ ће породични пленум жена и двоје деце да кажу да ли је тако!

ГЛУПОСТ!

УСТРОЈСТВО МОРА ДА ПОСТОЈИ!

Према томе: АНАРХО КАПИТАЛИЗАМ ЈЕ ДЕМОНСКО САТАНИСИТИЧКО УДРУЖЕЊЕ КОЈЕ СЛУЖИ ЗА УНИШТЕЊЕ ЧОВЕКОВОГ ИДЕНТИТЕТА, УНИШТЕЊЕ ЊЕГОВЕ ПРОШЛОСТИ, ПОРОДИЦЕ, ВЕРЕ И РЕЛИГИЈЕ  И УНИШТЕЊЕ ДА ЧОВЕК У НИШТА НЕ ВЕРУЈЕ И ДА БОГ НЕ ПОСТОЈИ ВЕЋ ПОСТОЈИ ПСИХИЈАТРИСКА УСТАНОВА ГДЕ ЋЕ ПРИВАТНА ЛИЦА ИЗ ФАРМАКОМАФИЈЕ ВАМ ПРЕПИСИВАТИ ОГРОМНУ КОЛИЧИНУ ЛЕКОВА ЗА СМИРЕЊЕ ДА ВАМ "УМРТВЕ" ДУШУ УНИШТЕ РАЦИО КАКО НЕБИ СТЕ МОГЛИ КРИТИЧКИ И ТРЕЗВЕНО ДА РАЗМИШЉАТЕ И ДА НЕМАТЕ МОГУЋНОСТИ ДА ВЕРУЈЕТЕ У БОГА И ДА СТЕ РЕЛИГИОЗНИ!

СМРТ АНАРХИЈИ!

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Дуго пратим/читам овај форум, и знам којим стилом пишете Mekenzi, тако да ћу игнорисати ваше писање.
Остајте здраво.
Одговори

(01-05-2025, 06:40 PM)Mekenzi Пише:  Значи неко побије пола села или се изврши неки монструозни злочин, он иде код приватног судије...

Јој МРКЕНЗИ сад си са овом изјавом на ДНУ...
Па живиш у тој држави, погледај кроз прозор.
Јел приватно судство?
Јел полиција није приватна и војска?
Јел су ови Удбини праунучићи за масакре у школи и по селима, добили ко ја за пљачку поште што би добио?
Јел осуђен неко за било шта, а д@ има ауто од 100 000$ (бар), а да није убиство или нешто тако?*СТВАРНО СИ БЕЗОБРАЗАН САД!
Одговори

(01-05-2025, 07:52 PM)jelicki_cetnicki_odred_ Пише:  
(01-05-2025, 06:40 PM)Mekenzi Пише:  Значи неко побије пола села или се изврши неки монструозни злочин, он иде код приватног судије...

Јој МРКЕНЗИ сад си са овом изјавом на ДНУ...
Па живиш у тој држави, погледај кроз прозор.
Јел приватно судство?
Јел полиција није приватна и војска?
Јел су ови Удбини праунучићи за масакре у школи и по селима, добили ко ја за пљачку поште што би добио?
Јел осуђен неко за било шта, а д@ има ауто од 100 000$ (бар), а да није убиство или нешто тако?*СТВАРНО СИ БЕЗОБРАЗАН САД!

Није званично.

Можеш у оваквом уређењу имати милион мана.Корупција, непотизам, криминал али имаш државу!

Овај Којот хоће званично анархију.

У Анархији немаш државу!

А то значи на пример шиптари објаве рат или неко Србији рат, онда цивилни пленум заседа и доноси одлуку хоће ли у рат или не, већином гласова.

Као што су отели Универзитете па сад већају овај професор сме овај не сме да уђе на факултет.

Немаш начелника генерал штаба већ приватно цивилно лице или пленум.

Што је најгоре у Анархији немаш устав и немаш ко да те штити.

На пример тебе удари ауто на пешачком. Ти не идеш на суд, где се утврђује штета, кривица, да ли је возач био под дејстввом алкохола и све остало. Не одлучује судија него власник (арбитар) суда или цивилна лица као пленум (порота).

Анархија не познаје закон.

Анархија не познаје државно уређење земље!

Анархија не препознаје симболе земље.

Овај којот пореди зубарску ординацију са државом!

Лик пореди СТР са Државом.

Анархија не познаје породицу као ћелију друштва.

У Анархији породица није дефинисана.

У Анархији немаш родитеље, него лице 1 и лице 2.

У Анархији немаш Бога. Имаш психијатра.

У Анархији немаш Патријарха, СИНОД, Свештенике и монахе, Цркве и манастире. То не постоји.

У Анархији имаш геј парове, легализоване дроге, неморал, блуд, агеесију, непоштовање ауторитета, непоштовање институција, непоштовање државе, уместо литургије имаш рејв журке, уместо поста, имаш вегетераијанство, уместо хришћснства, имаш будизам, уместо молитве имаш медитацију..

Да скратим све што раде ови анархо студенти то ти то отприлике та анархија што се залаже Којот.

Имаш у Холандији тај анархо капитализам...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Из Анархије се рађа држава, чим му буду отказали послушност здравство и полиција (никад то неће бити), настала би анархија, анархија је и Мајски преврат (није за поређење сад и тад држава, али ипак је свака активност ван њиховог плана анархија пријатељу мој), па Карађорђеви ратови су анархија из твог угла или угла Аустроугарске.
ПРИЈАТЕЉУ МОЈ, МИ СМО ПОД ОКУПАЦИЈОМ ПРЕКО СОПСТВЕНЕ ДРЖАВЕ!
ОТПОР ЈЕ АНАРХИЈА (али не ова лева и џобанска, технорејв). Нек ме исправе ако сам лупио!
Одговори

(01-05-2025, 08:48 PM)jelicki_cetnicki_odred_ Пише:  Из Анархије се рађа држава, чим му буду отказали послушност здравство и полиција (никад то неће бити), настала би анархија, анархија је и Мајски преврат (није за поређење сад и тад држава, али ипак је свака активност ван њиховог плана анархија пријатељу мој), па Карађорђеви ратови су анархија из твог угла или угла Аустроугарске.
ПРИЈАТЕЉУ МОЈ, МИ СМО ПОД ОКУПАЦИЈОМ ПРЕКО СОПСТВЕНЕ ДРЖАВЕ!
ОТПОР ЈЕ АНАРХИЈА (али не ова лева и џобанска, технорејв). Нек ме исправе ако сам лупио!

Анархија рађа хаос и безумље!

Којот о којој анрхији капитала говори је за нијансу боља од анархо ове техно рејв левичарске анархије.

Свака кућа има домаћина.

Свака држава има председника.

Свака монархија има Краља.

Свака војска има генерала.

Свака црква има поглавара итд..

У Анархији да ли капитала или леве анархије влада систем већинске непосредне руље.

Ја сам за демократско уређење земље додуше чврсте беле руке. Да се зна ред. Ко коси а ко воду носи!

Не можеш ти бити једнак са Принцом Филипом Карађорђевићем!

Не може принца Филипа Анархо руља да изабере већинским гласовима на пленуму.

Значи АУТОРИТЕТИ СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ!

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Што се тиче протеста, мој став, а и став домаћих анархо-капиталиста по том питању је јасан, против смо протеста. Разлози су очигледни, а то је што су циљеви протеста неки облик "Сјаши Курта да узјаше Мурта" или још горе да поправљају државу која је насилна, тако што ће је још учинити насилнијом, само на перфиднији начин. Просветни радници коју учествују у протесту су државни радници, живе од отетих пара, живе на државној сиси. Тако да су они део проблема. Против смо власти и опозиције.

Решење које нудимо је следеће:
https://markusmaki.wordpress.com/2025/03...-protesta/

Нарочито смо против анархо-синдикалиста, јер код њих кипти насиље:
https://markusmaki.wordpress.com/2025/04...pitalizma/
https://markusmaki.wordpress.com/2025/04...-proteste/
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним