Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта раде историчари Института за савремену историју?

Онима који пишу (нео)комунистичку историографију, својствена је  нетрпељивост према критикама и другачијем мишљењу уопште.

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

Линк ка чланку:

https://www.pogledi.rs/sta-rade-istorica...29391.html
Одговори

Стигао је и одговор...погледај на фејсбуку.
Одговори

(19-06-2026, 08:34 PM)Monarhist Пише:  Стигао је и одговор...погледај на фејсбуку.

Па да.
''Настављају се напади...''
Класично за комунисте.
Ми кажемо ''настављају се критике''.
Џаба комунистима причати да су критике легитимна ствар, и добродошла у ствари. Без критике наука је догма. То јест, није наука.
Која је логика да ми који плаћамо порез од ког они примају плату, немамо право да их критикујемо?
Треба да верујемо њиховим самопохвалама?
И ови што се хвале међусобно у коментарима, охрабрују и подржавају, наравно да заобилазе чланак, где је таксативно изложена критика. Јер не могу да одговоре.

За оне који не користе Фејсбук, да пренесем:
Nastavljaju se napadi na instituciju u kojoj radim, ali i na moju malenkost. E sada, kako odgovoriti čoveku koji je po obrazovanju ekonomista, a po sopstvenim ambicijama istovremeno, ima žarku želju da bude istoričar, pravnik, scenarista, reditelj i privatni preduzetnik?
Možda je, međutim, umesto odgovora potrebno postaviti nekoliko jednostavnih pitanja. Kome smeta Institut za savremenu istoriju? Kome ulazi u interesni prostor? Kome nije po volji institucija koja godinama ostvaruje vrhunske naučne rezultate? Kome smeta ustanova koja okuplja veliki broj najistaknutijih stručnjaka za istoriju Drugog svetskog rata? Kome smeta institucija koja je objavila najveći broj naučnih monografija i zbornika dokumenata o Drugom svetskom ratu na prostoru nekadašnje Jugoslavije? Kome smeta institucija koja je u integralnom obliku objavila najobimniji korpus izvora o Ravnogorskom pokretu otpora? Na kraju, i možda najvažnije, kome smeta institucija čiji saradnici svoje knjige o Drugom svetskom ratu redovno objavljuju u više tiraža?
Одговори

Може ли да се каже да је Коста Пећанац помогао Михаиловићу у процесу легализације? И да ли је позитивна ствар што су Немци препустили силне градове његовим јединицама у септембру 1941?
Одговори

Гдин Милослав има изузетно искуство у проучавању Другог светског рата. То показују саме књиге у издању Погледа.

У преводу, његова критика има тежину.
Одговори

Кад сам поставио пост на рад Ристановића, већим делом сам допринео да гдин Милослав уђе у дискусију са Ристановићем, а пре тога су били коректни односи.
Одговори

(19-06-2026, 11:48 PM)Филип Ђукић Пише:  Може ли да се каже да је Коста Пећанац помогао Михаиловићу у процесу легализације? И да ли је позитивна ствар што су Немци препустили силне градове његовим јединицама у септембру 1941?

Није познато да је нешто помогао.
Мислим да је позитивно што су препустили њима, али они су онај најважнији - Ужице, предали комунистима без борбе.
Одговори

(20-06-2026, 08:36 PM)Митић Пише:  Кад сам поставио пост на рад Ристановића, већим делом сам допринео да гдин Милослав уђе у дискусију са Ристановићем, а пре тога су били коректни односи.

Опуштено.
Твоја критика је била легитимна, моја, опширнија, такође.
Ово што они раде је тужно. Чак и право на критику желе да ускрате - само би да се хвале, као што се они хвале међусобно, а и сами себе.
Одговори

И на редиту се развила расправа.
https://www.reddit.com/r/SrpskaPovest/s/IYy4qElsSC
Одговори

А ево и одговора једног поклоника Института, на питање изнијетих  теза г. Самарџића,  од наводног историчара са корисничким именом "Војвода":

"На шта да одговорим? Није изнео тезе, он већ 30+ година износи селективна тумачења ван контекста, цитира искључиво шта њему одговара, криво интерпретира и не познаје научни критички метод, и све што ради ради због публицитета и пара. Економиста који је код необразованог полусвета ауторитет за пази сад: историју, право, редитељ, сценариста, и оно што је Раде заборавио да спомене, књижевни критичар. Милослав ни за шта од наведеног није образован и потпуни је дилетант.

У објави каже да је Дреновић одликован Карађорђевом звездом, према томе није сарадник окупатора. То није никакав аргумент. За Дреновића има читав корпус извора који га јасно обележавају као сарадника усташа. Ето га вајни Србин. Узалуд покушава да докаже да на оној слици са усташама и Немцима није Дреновић. Али ајде, све и да није, четник је. Кад смо код одликовања, зашто Павле Ђуришић доби немачки Гвоздени крст? И једна од најдражих измишљотина билмез-Милослава, Дража најодликованији српски официр! То је таква глупост епских размера, да ме буде срамота кад видим да неки Србин тако нешто пљампа.

Немој мислити да ти, или било ко ко слуша Милослава знате нешто. Не умишљајте јер немате појма. Запамтите да никада у животу нећете знати више и боље од једног дипломираног историчара, а камоли од једног доктора наука."
Одговори

(21-06-2026, 09:05 PM)Бирач95 Пише:  И на редиту се развила расправа.
https://www.reddit.com/r/SrpskaPovest/s/IYy4qElsSC

Расправа, да, али не полемика.
Више се трудио СУБНОР некада, него ови сада. Више је улазио у полемике.
Одговори

(22-06-2026, 10:36 AM)Бирач95 Пише:  А ево и одговора једног поклоника Института, на питање изнијетих  теза г. Самарџића,  од наводног историчара са корисничким именом "Војвода":

"На шта да одговорим? Није изнео тезе, он већ 30+ година износи селективна тумачења ван контекста, цитира искључиво шта њему одговара, криво интерпретира и не познаје научни критички метод, и све што ради ради због публицитета и пара. Економиста који је код необразованог полусвета ауторитет за пази сад: историју, право, редитељ, сценариста, и оно што је Раде заборавио да спомене, књижевни критичар. Милослав ни за шта од наведеног није образован и потпуни је дилетант.

У објави каже да је Дреновић одликован Карађорђевом звездом, према томе није сарадник окупатора. То није никакав аргумент. За Дреновића има читав корпус извора који га јасно обележавају као сарадника усташа. Ето га вајни Србин. Узалуд покушава да докаже да на оној слици са усташама и Немцима није Дреновић. Али ајде, све и да није, четник је. Кад смо код одликовања, зашто Павле Ђуришић доби немачки Гвоздени крст? И једна од најдражих измишљотина билмез-Милослава, Дража најодликованији српски официр! То је таква глупост епских размера, да ме буде срамота кад видим да неки Србин тако нешто пљампа.

Немој мислити да ти, или било ко ко слуша Милослава знате нешто. Не умишљајте јер немате појма. Запамтите да никада у животу нећете знати више и боље од једног дипломираног историчара, а камоли од једног доктора наука."

Па овај ради све оно што мени приписује.
Селективно бира, и површно: Дража није најодликованији, требало би да је краљ Александар. Ђуришић није добио Гвоздени крст. Карађорђева звезда јесте доказ да Дреновић није био издајник, већ наш човек који спроводи одређену тактику и стратегију, и то државну, Карађорђева звезда то потврђује.

Обратно, баш су дипломе и докторати из области историографије Другог светског рата доказ да код тих аутора нећете сазнати шта треба. То је ноторна ствар. Иначе овај лик тврди да социјалистички систем цвета од демократије. На пример, чланови нашег форума попут Митића на пример, да не помињем Бенита, исецкали би на фронцле дела др Бранка Петрановића, који је овима са Института и даље узор. Или књиге др Џелебџића, рецимо. Или "Историју Равногорског покрета" др Косте Николића.

Него поручи овом мамлазу, или шта је већ, нек узме неку моју књигу, на пример "Срби против Вермахта - непозната Немачка документа", па нека покуша да је оспори.
Или, ако има више времена, књигу "Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета".
Имам утисак да ни једну није прочитао.

И не би ме изненадило да је овај стварно дипломирани историчар, или чак доктор, то им јесте ниво.
Одговори

Неколико питања за др Цветковића и др Девића:
ДА ЛИ ЋЕ САДА НЕМАЧКА ОД СРБИЈЕ ТРАЖИТИ ОДШТЕТУ ЗА УБИЈЕНЕ И ЛОГОРИСАНЕ НЕМЦЕ?
Др Цветковић и др Девић су у међувремену допунили списак жртава комуниста у границама данашње Србије, на 104.000 убијених после 12. септембра 1944. године (на слици је насловна страна њиховог сајта). У односу на претходни списак, број убијених Срба је смањен, а број мањина, нарочито Немаца, је драстично повећан, тако да мањине сада чине око 80 посто жртава.
Овде се поставља више питања:
– Разумљиво је смањивање броја српских жртава, јер је претходни списак био састављен нестручно (нису сви осуђени на смрт стрељани: неки су помиловани, неки су побегли, итд). Али, пошто је списак Срба рађен нестручно, како знамо да је списак Немаца рађен стручно? Да ли др Цветковић и др Девић уопште знају немачки језик?
– Да ли, можда, немачка удружења која шаљу те спискове Институту за савремену историју, шаљу и неки новац?
– Да ли се иза овога крије план да сада Немачка тражи одштету од Србије за убијене и логорисане?
– Зашто Институт одбија да узме готове спискове српских жртава? Само на сајјту погледи.рс налази се око 1.000 имена која они не желе.
– Зашто на списак жртава не ставе готове спискове из западних области, са око 11.000 имена убијених Срба?
– Зашто као ограничење користе 12. септембар 1944, када се зна да су пре тог датума комунисти убили више хиљада Срба, чија имена су делом записана, а делом се могу лако пронаћи, а с друге стране када се зна да пре тог датума комунисти нису могли да убијају немачке цивиле?
– Зашто, када за то примају плате, не пописују српске жртве у фондовима који су најбоље очувани, а то су тзв. Фондови Управе народних добара, који се налазе у сваком окружном архиву?

П.С.
Линк ка њиховом сајту:
http://www.komisija.bgdream.com/cr/
Одговори

Ево шта је написао Срђан, уопште ми није јасно, пошто је бројка на њиховом сајту:

Srdjan Cvetkovic
Za ove sto tapsu i za brata Miloslava moram da istine radi kazerm nesto a da mi ne obrise komentar. Spisak nema 104 000. nego kolko je i bio nesto manje od 60. 000 SVIH STRADALIH. Ponovo dizemo baze STARDALIH i stavlajmo uskoro i novu bazu politickih osudjenika obaska i golotocana..VELIKI POSAO. Takvu paltformu nema niko u Evropi javno. Sve sam presekenepotpunih podataka vec objavio u naucnom clanku celu strukturu i priocipe popisa stradalih I da to niti je konacna baza vec trenutni presek za dalji rad i dopunu. ALATKA za popisd svih tradalih bez obzira na naciju i krivicu itd itd. DAKLE NE NEVINIH SAMO. Upravo apdejtujemo i radimo dalje . Veliki posao je uradjen i nema nikakve zahteva za odstete zbo represije prema folksdojcerma od bilo koga. I tek cemo da radimo. E sad zasto brat Miloslav ne govori istinu zasto izmislja 104.000 ne znam. Neko mu je podmetnuo? Kako mu onda zaista za drugo verovati?. Za par dana baza bice dostupna na stranici U ime naroda i na sajtu a od brata Milsolava kako srpski obicaju nalazu ocekujem izvinjenje. Bar za ovaj deo o brojevima koje voli da preuvelica. Nove srpske zrtve za koje raspolaze izvorima cemo naravno sa zadovoljstvom UNETI. Svako ko me zna zna da se iskreno radujem saradnji. O ostlaim izmisljotinama da ne pricam 90 % izvora su maticne logoraske knjige i spiskovi ubijenih i knjige streljanih OZNe... Drugo brate Milosave sto me kad ne znas ili imas dilemu ne pitas da se ne bi ovako sramotio. Imas me u INBOX kao prijatelja. Zasto to radis? Imas dobru nameru? Oces da doprineses da bude bolje ? Ili hoces da budes slavan? Dodji. Pozant sam kao otvoren covek i znas me vrlo dobro. Svako dobro tebi i tvojoj porodici i ocekujem izvinjenje ili cu morati da objavim da nisi castan covek. Ne bih odma da tuzim kao neke moje kolege nije moj stil. Volim prvo da te zamolim da ovo ne radis i da se izvinis ako si covek. Dakle odakle podatak o 104 000 i zasto si ga izmislio a potom cemo na ostalo? Nemam vremena za diskusiju pa ostalima necu odgovarati kolko god me vredjali.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним