Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Претплата на нове књиге: „Разговори“ 3 и „Фалсификати ТВ серије Равна Гора“

[Слика: naslovna-obe-knjige.jpg]

1.Милослав Самарџић: Разговори са равногорцима, 3. том
Тврди повез, већи формат (Б-5), 296 страна, богато илустровано.
ЦЕНА: 1.800 ДИНАРА.

2. Милослав Самарџић: Фалсификати ТВ серије „Равна Гора“
Меки повез, формат А-5, 160 страна, илустровано.
ЦЕНА: 450 ДИНАРА

ПРЕТПЛАТА за обе књиге: 1.440 динара.
У цену је укључена поштарина.

Претплатници који се јаве до 10. фебруара биће уписани у списак претплатника у књизи ''Разговори са равногорцима, 3. том'', осим ако нагласе да то не желе.
Претплате се примају до 15. фебруара.
Претплатници се могу јавити:
ЕЛЕКТРОНСКОМ ПОШТОМ: pogledi@sbb.rs
ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: 064/1-880-990
НА АДРЕСУ: НИП „Погледи“, Цетињска 3, 34.000 Крагујевац.
Потребно је да наведете Вашу пуну адресу, мејл и број телефона.
У тренутку када књиге уђу у штампу, 10. фебруара, претплатницима ћемо послати налоге за уплату, а план је да испорука, такође поштом, буде око 25. фебруара.

Милослав Самарџић: Разговори са равногорцима, 3. том

ПРЕДГОВОР: Сведочења допуњују документа . . . . . . . . . . 7
1. Капетан Миломир Коларевић командант 4. јуришног корпуса. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
2. Капетан Звонимир Вучковић командант 1. равногорског корпуса . . . . . . . . . . . . . . . . 26
3. Капетан Никола Петковић командант 4. батаљона 1. гружанске бригаде . . . . . . . . . . . 41
4. Наредник Милун Миловановић четник Гружанског одреда и Горске краљеве гарде . . . . . . . 52
5. Загорка Васић београдски илегалац и курур . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
6. Поручник Славко Здравковић, командант Жупске бригаде . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
7. Љубо Раонић четник Топличког корпуса . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .77
8. Лука Степановић четник Топличког корпуса . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .80
9. Поручник Ивко Јовановић командант батаљона Летеће бригаде Пожешког и Златиборског корпуса . . . . . . . . . . . . . . . .108
10. Мијалко Перишић пушкомитраљезац Косјерићке бригаде . . . . . . . . . . . . . .153
11. Поручник Лазар Савић командант батаљона у Церском корпусу . . . . . . . . . . . . .157
12. Потпоручник Душан Трбојевић командант Омладинског батаљона Поцерске бригаде . . . . . .178
13. Наредник Ненад Антић четник Посавотамнавске бригаде . . . . . . . . . . . . . . . . 193
14. Поручник Ђурађ Живојиновић командант 3. јасеничке бригаде . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201
15. Јован Павловић четник Неготинске (Крајинске) бригаде . . . . . . . . . . . . .236
16. Потпоручник Драгутин Јовановић четник Хомољске (Изваричке) бригаде . . . . . . . . . . . . . .259
17. Милан Мића Петровић музичар . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 273
ФОТОГРАФИЈЕ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .161
РЕГИСТАР . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 279
ПРЕТПЛАТНИЦИ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 292
БЕЛЕШКА О АУТОРУ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 293

Предговор
СВЕДОЧЕЊА ДОПУЊУЈУ ДОКУМЕНТА
Ово је трећа и последња књига разговора са равногорцима, које сам снимао или записивао протекле 23 године. За четврту књигу у овом тренутку нисам сигуран. Ако је буде, то ће бити интервјуи које су равногорци давали новинарима часописа „Погледи“ од 1990. до 2006. године.
Трећа књига садржи 11 класичних интервјуа, у форми питања – одговори (капетани Миломир Коларевић и Звонко Вучковић, Загорка Васић, поручник Славко Здравковић, Љуба Раонић и Лука Степановић, поручник Ивко Јовановић, Мијалко Перишић, потпоручник Душан Трбојевић, наредник Ненад Антић и музичар Мића Петровић), затим две репортаже на основу изјава саговорника (наредник Милун Миловановић и поручник Лазар Савић), две подуже изјаве написане по мојој молби (капетан Никола Петковић и поручник Ђурађ Живојиновић), као и две изјаве које сам добио од фамилија четника. То су мемоари Јована Павловића, тј. њихов мањи део, и изјава Драгутина Јовановића, којом је покушао да пред надлежним органима докаже свој борачки стаж од 1941. године.
Све три књиге садрже 63 разговора са равногорцима, њихових изјава или записа, на око 1.000 страница. На први поглед, то је висока цифра и требало би да ми је драго што нема веће у књигама других аутора.
Али, нити је цифра висока, нити се радујем због ње. Напротив, осећам горчину што нема много више снимљених и записаних разговора, када их је могла бити, јер је пре 23 године са нама било на хиљаде равногораца. Можда сам и ја могао да урадим више, упркос вечитим егзистенцијалним невољама. Међутим, неупоредиво више је могла да учини држава, која плаћа на стотине различитих установа из ове области, са хиљадама запослених. На жалост, она то није учинила, а о разлозима је излишно и говорити.
Остаје факат да је држава систематски радила на сакупљању и објављивању сведочанстава припадника партизанског покрета, док се у случају припадника регуларне Југословенске војске у Другом светском рату – четника, углавном све свело на иницијативу појединаца. Тако, могу само да поновим закључак из предговора првом тому: када је у питању квантитет сведочанстава, комунисти заувек остају у предности, али када је реч о искрености, убедљива предност је на страни равногораца. То се јасно уочава и на основу овог тома.
На крају крајева, сачувано је много докумената, па се сведочанства могу проверавати. Ко се буде латио тог посла, видеће, поред осталог, како жива реч на неки начин оживљује документа, а такође и како их допуњује детаљима који се, по правилу, не записују, већ се саопштавају у разговорима.
У Крагујевцу, августа 2013. Милослав Самарџић

Бирајући за саговорнике углавном официре, приређивач се одлучио да се поред свеобухватнијег и сложенијег погледа на људе и догађаје определи и за документованост, аналитичност и свеобухватност казивања, допуњеног и богатим наративним стилом. На тај начин изложена сведочанства не остављају простора за дилему о суштини и главном току догађаја, или општих оцена о личностима или догађајима.
Чак и у детаљима који, због протока времена, одступају од утврђених чињеница, сведочанства су драгоцена, јер дочаравају атмосферу ратних дана...
И поред свега, у сведочанствима нема ни мржње ни жеље за осветом, већ само жала за злосрећном судбином српског народа у вихору рата.
Из рецензије вишег архивског саветника, пенз. пуковника мр Драгана Крсмановића

Милослав Самарџић трећом књигом разговора са равногорцима наставља мемоарску причу о људима о којима се за време комунизма није смело ни чути. Овом књигом још више појачава динамику догађаја, увођењем нових и важних сведока ратне драме. Међу њима се налазе и три висока команданта.
Разговоре са следбеницима Дражине борбе требало је много раније водити. Ако се не забележи - није се ни догодило. Аутор је то одлично знао. То је прва и уједно највећа историографска вредност ове књиге, јер су сведочанства сакупљана на време.
Друга вредност јесте да се приче сведока и доступна документација готово у потпуности слажу.
Из рецензије историчара Александра Динчића
Одговори

НЕКОЛИКО СТРАНИЦА ИЗ КЊИГЕ

Лука Степановић, Топлички корпус

[Слика: 014-luka-stepanovic-2013.jpg]

За Луку Степановића сам чуо још 1990. године, јер је био један од оснивача обновљеног Равногорског покрета, али име сам дефинитивно упамтио 1994, када сам набавио његову књигу ''Равна Гора победити мора''.
Лука је рођен 1928. године у селу Горње Гргуре у Топлици, западно од Куршумлије. Степановићи су били добростојећа фамилија, а како је село скрајнуто, управо у њиховој кући налазила се база четничке диверзантско- саботерске Групе ''Гордон''. Колико је за сада познато, то је група која је извела највише диверзија и саботажа у читавом рату: према немачкој евиденцији, тачно 1.499.
За назив групе, у којој је и његов отац Обрад имао битну улогу, Лука је сазнао из књиге ''Срби против Вермахта'' и тако ми се јавио, почетком 2013. године. Група ''Гордон'' је довољан разлог за интервју, али сам, наравно, поново прочитао Лукину књигу. Подсетио сам се да је он заправо био четник после рата, у обновљеној Расинско-топличкој групи корпуса. Онда смо се видели у његовој кући на Авали и договорили за интервју. За сваки случај, обратио сам се и историчару Александру Динчићу из Ниша, бољем познаваоцу ратних прилика у Топлици, који ми је послао додатна питања.
Лука има одлично памћење и уопште очувано здравље. И у 85-тој години је возач, посебно воли да обилази крајеве у којима је ратовао. У паузама између затвора - робијао је у четири наврата - успео је да заврши прво економску школу, а потом економски факултет, као и да магистрира. Када је четврти пут изашао са робије, 1966. године, одмах је емигрирао и игром случаја постао учесник Вијетнамског рата. После 13 месеци у паклу Вијетнама желео је само да се врати кући, па је, иронијом судбине, илегално прешао границу са оне стране. Упознао је много људи: од браће Соотировић и жене Косте Пећанца, до др Ђуре Ђуровића и легендарног фудбалера Рајка Митића, који је у рату командовао бригадом београдских илегалаца, а после рата делио карте за утакмице својим саборцима равногорцима.
- Господине Степановићу, за почетак молим Вас реците да ли је у Топлици вођена нека битка у Априлском рату 1941?
- Да, Битка на Белољину. Ту је пружен последњи отпор. Грували су топови два-три дана.
- Шта се дешавало после Априлског рата?
- Сви способни за војску ступили су у четничке одреде војводе Косте Пећанца. Он је био једини преживели војвода из Топличког устанка и уживао је огроман углед, а сем тога имао је овлашћење Генералштаба да организује и води четничке јединице у случају слома главних фронтова.
- Да ли је било оружја?
- Свака кућа је имала барем по једну пушку. Досељеници из Црне Горе и Херцеговине још су имали старе пушке са којима су дошли. Богатије куће имале су нове немачке карабине.
- Војничке или ловачке?
- Војничке.
- Јесу ли имали дозволе?
- Нико није контролисао. Све су то погранична села према Албанцима и стално је претила опасност од њиховог упада. Али, масовни упади уследили су тек после априла 1941. Гледао сам како горе српске куће. Читава албанска села упадала су на нашу страну, пљачкала и палила. Албанци су сматрали да је Топлица њихова, јер су одатле протерани 1878. године. Додуше, ту су живели кратко, јер су их Турци населили тек после Првог српског устанка. Међутим, период пре и после тога нису рачунали.
- Ко је зауставио њихов продор?
- Тај први велики продор и касније мање продоре заустављали су одреди војводе Пећанца. На наилазак Албанаца звонила су звона цркава у целој Топлици, то је био позив народу под оружје. Војвода Гргурски био је Илија Симић, он је водио одред из нашег села. Постојао је и војвода Каљајски, по брду Каљај изнад Гргура. Тај војвода звао се Ранђел Зајић, код њега је мој отац Обрад био четовођа. Симић је касније убијен од стране Дражиних четника, по наредби поручника Ратомира Ратка Сотировића.
- Да ли су Пећанчеви четници имали и неке сукобе са Немцима?
- У Топлици нису, овде је њихов главни задатак био одбрана од Албанаца. Немаца је иначе било мало, само у Блацу, Куршумлији и Прокупљу. Пећанчеви четници су имали неколико акција против Немаца на другим местима.
- Како су се понашали комунисти у Топлици пре 22. јуна 1941. године?
- Сарађивали су са Немцима. Видео сам са Немцима у Прокупљу њихове главне вође, Радоша Јовановића Сељу, иначе нашег комшију и даљег рођака из Гргура, и Ратка Павловића Ћићка. Обојица су после проглашени ''народним херојима''. Пријављивали су Немцима све националне Србе, а Немци су их одводили у логоре. Међу осталима одведен је и Иван Динић, кога смо звали Бата Јеребан. Цели рат је провео у логорима, а у јесен 1944. партизани су га силом мобилисали у 46. војвођанску дивизију, у њен казнени батаљон. У том батаљону били су комунистички неистомишљеници и он је, без војничког резона, слат напред, у погибију. Састав се стално обнављао, једни су гинули, други долазили. Јеребан је био један од ретких који је преживео до краја, до Дравограда. После ми је причао како је то успео: чим би запуцало, он би пао и остао да лежи. А падао је и пре него што запуца...
- Шта су тада комунисти говорили народу?
- Јавно су се радовали пропасти Краљевине, причали су против старе власти, да су то све изелице, да ће они направити праведно друштво... Против Немаца никад нису говорили.
- А после 22 . јуна?
- Негде у лето 1941. основали су Јастребачки партизански одред, у Ајдановцу испод Јастрепца. Командант је био неки Пирковски, Македонац, али комунисти су то крили, звали су га само ''Грујица''.
- Када сте први пут видели партизане?
- Када су дошли у Гргуре. Било их је петнаестак, на челу са Никодијем Стојановићем Татком, кога је народ звао ''Треслоглавац'', јер му се глава стално тресла. Окупили су тридесетак мештана, у згради школе, а међу њих увукао сам се и ја. Треслоглавац је причао како ће комунисти укинути све порезе за сељаке. Обећавао је све и свашта. На крају је показао како се постаје партизан: узео је један повећи дрвени крст, пљунуо га је и згазио. После сам имао ноћне море, и због те сцене, али и због грозног изгледа овог комунисте. То је брзо ''пукло'' кроз цели крај. Народу је било несхватљиво да неко пљује и гази крст.
- Да ли им је неко приступио?
- Само један младић од 16-17 година, трговачки помоћник из Куршумлије. У народу је био проклет због тога.
- Шта се десило са Пећанцем лета 1941. године?
- Познавао сам Пећанчеву жену Соју, јер је била кума моје газдарице у Куршумлији. Она је била борац и комита у Првом светском рату, а иначе је била бистра и отресита. И комунистима је пружила отпор 1944. када су ушли у Куршумлију. Када су је савладали и разоружали, одвели су је у затвор. Сећам се како је Соја говорила, у том стану у Куршумлији: ''Да није Коста подметнуо себе да организује спас српског народа од Шиптара и партизана, ко зна шта би било''.
- А јесте ли видели војводу Пећанца?
- Да, септембра 1941. у Прокупљу, када сам пошао у други разред Гимназије. Слушао сам његов говор са једног балкона. Сећам се његове седе браде и црне шубаре. Био је висок, али видело се да је доста стар. Говорио је да спас српског народа лежи у неком договору са Немцима, тј. тако је правдао свој договор са Немцима.
- Да ли Вам је познато како је дошло до тог договора?
- Да. Поп Раша Кнежевић је ишао у Београд да, практично, преда Немцима Пећанца. У стану у Куршумлији слушао сам разговор попа Кнежевића и попа Влајка. Кнежевић је то причао Влајку. Сећам се јасно да је рекао: ''Овде је био у питању спас Србије и српског народа''.
- Да ли је поп Кнежевић био љотићевац?
- Не, био је у Дражиној организацији, погинуо је 1945. у Босни као Дражин четник. Поп Раша Кнежевић је после одвео Пећанчевог сина Милана код Дражиних, тј. код команданта 1. топличке бригаде капетана Миодрага Ђурковића, који му је иначе био комшија у Белољину. То је био завршни чин у распаду Пећанчеве организације.
- Како су Пећанчеви четници реаговали на појаву комуниста?
- Народ је био узнемирен њиховом појавом, домаћини су се плашили за своје животе. Зато су Пећанчеви одреди напали комунисте у селу Сварчу почетком септембра 1941. године. То је била прва борба против комуниста и сматрам да се та борба треба узети као почетак грађанског рата. Командант напада био је војвода блачки Мика. Напад је лоше вођен и четници су претрпели пораз. Партизани су заробили око 20 четника из Гргура. Све их је поубијао комшија Радош Јовановић Сеља, из карабина, једног по једног. Све сем Богдана Аритоновића, који нам је после испричао шта се десило. Њега је метак погодио у врат и он се крвав и полусвестан стропоштао преко лешева. Пре него што се онесвестио, видео је како партизани иду од једног до другог палог четика и из пиштоља пуцају у главу свакоме ко даје знаке живота. Када се освестио, била је ноћ, партизани су отишли. Извукао се из гомиле лешева и дошао кући.
- Како је на Пећанчев споразум са Немцима реаговао Ваш отац?
- Сматрао је да је то издаја и иступио из његовог одреда. То су учинили још неки, али највећи ударац Пећанчева организација доживела је са доласком Бугара у Топлицу, почетком 1942. године. Тада су се Пећанчеви четници нашли у друштву са Бугарима, што народ није могао да поднесе, јер су бугарска зверства из Топличког устанка била у свежем сећању. Пећанчева организација је презрена и нагло је почела да се распада.
- Ко је држао Топлицу до краја 1941?
- Партизани су држали јастребачки део Топлице све до њиховог уништења 1942. године. Тада је погинуо и тај Треслоглавац, од недићеваца. Пећанчеви четници држали су остатак Топлице. Комунистички покрет је поново оживео 1943, када су у ове крајеве дошли Светозар Вукмановић Темпо и Петар Стамболић.
- Када је у Топлици основана Дражина организација?
- Крајем децембра 1941. године у нашу кућу је дошао Дражин изасланик поручник Ратомир Сотировић. Изнад Гргура, на месту званом Манастир Церовица (ту је некада био манастир, Турци су га спалили), пре Нове године основана је прва Дражина јединица у Топлици: Прва топличка бригада ''Коста Војиновић''. Тада је бројала око 50 људи. Имали су паре, све су куповали, коње да носе митраљезе, итд. Мој отац Обрен био је један од организатора. У тој првој групи био је и Властимир Лазаревић из Гргура, леп и интелигентан младић, јединац. Погинуо је 1945. у Гргуру.
- Каква је била структура Топличког корпуса у пуној формацији?
- Прву топличку је касније преузео капетан Миодраг Ђурковић, пошто је поручник Сотировић добио други задатак, у вези диверзија и саботажа. У састав Топличког корпуса ушло је осам бригада: 1. топличка, 2. топличка (под командом капетана Боже Ивановића), 3. топличка (капетан Преслав Јулинац), 1. косаничка (капетан Спасоје Биочанин), 2. косаничка (поручник Мића Радевић), 1. добричка (капетан Кенић), 2. добричка (поручник Драшковић) и Летећа топличка бригада (капетан Драгомир Алексић). Последњи командант Летеће бригаде био је Марјан Дељанин из Куршумлије. И он је у почетку био код Пећанца. Погинуо је 1945. године на Зеленгори. Први командант корпуса био је пуковник Милутин Радојевић из Црне Горе, а после је команду преузео капетан Милан Стојановић из Шумадије.
- Каква је судбина првог команданта 3. топличке бригаде, капетана Петка Недељковића?
- Био сам му пре месец дана у кући, у селу Бресничић код Прокупља. Комунисти су га убили 1942. године, а син му је тада побегао у Куршумлију. Поп Рашина сестра била је Петкова жена. Нашао сам му два унука и једну унуку.
Петко је био међу првим организаторима покрета и посебно сарадника Сотировића у извођењу диверзија и саботажа. Село Бресничић се налази према Јастрепцу, ту су тада доминирали комунисти. Отишао је да обиђе породицу, они су то сазнали и убили га у кући. Био је активни капетан.
- А каква је судбина команданта Добричког среза, капетана Петра Милојковића?
- Не знам. Знам за капетана Кенића, послератног команданта 1. добричке бригаде. Он је рођен у Црној Гори. У јесен 1944. вратио се из Босне, тј. са пута за Босну. Погинуо је у околини Прокупља 1946. године. Командант потерне групе био је неки Церовић из Новог Момчилова. Цело село чинили су досељеници из Црне Горе. Церовић је због убиства Кенића добио виши чин.
- Колико људи под оружјем је имао Топлички корпус?
- Око 3.000.
- Како су функционисале диверзантско-саботерске групе?
- Командант је био поручник Ратомир Ратко Сотировић, кога смо знали по псеудонимима Војин и Мирко. Али, прави организатор, алфа и омега у диверзантском раду, био је његов ађутант Драгослав Жугић из Ужица. Тада нисам знао његово право име, јер се представљао само као учитељ Срећко. У ствари, био је железнички чиновник у Нишу. Био је много леп човек и прави господин. Донео ми је књигу Жила Верна ''Тајне океана''. Долазио је у Гргуре сваких десетак дана. У нашу кућу је долазило много људи, увек је био неко. Ми смо то могли да издржимо јер смо имали вршалицу, па смо имали много жита од ујма. Жугића су 1943. Немци ухапсили и стрељали на Бубњу. Тек касније, из Ваше књиге ''Срби против Вермахта'', сазнао сам да је он био члан Групе ''Гордон''.
- Можете ли рећи нешто више о браћи Сотировић, Ратомиру и Ратибору?
- Били су из чувене, угледне и богате породице из села Прекопуца, десетак километара од Прокупља. Отац им се звао Сотир. Били су пријатељи Боре Димитријевића, бана Моравске бановине у Нишу. Борин отац је био комита, име му је уклесано на споменику војводи Кости Војиновићу у Гргуру. Као утицајан човек, бан је Сотировићима, и другима, набављао лажне немачке аусвајсе. Куповао их је од Немаца из окупационог апарата. Са тим аусвајсима лакше су се кретали као илегалци, саботери. Када су Немци најзад успели да ухапсе Ратибора, код њега су нашли један од тих аусвајса. Издахнуо је на мукама у нишком Гестапоу. Он је иначе био предратни новинар ''Политике'', резервни официр.
Ратомира су касније ликвидирали четници, под оптужбом да је сарађивао са комунистима. Мислим да оптужба није била тачна. Ускоро су стрељали и његову жену Мицику, под оптужбом да је сарађивала са Немцима.
Од свих Сотировића, најбоље сам познавао Мицику, јер је једно време живела са нама у кући. У нашој кући је и ухапшена. Она је била Мађарица из Сенте. После Априлског рата, Сента је припала Мађарској. Она је добила папире да дође до Земуна, па ту нове папире за долазак у ''Недићеву Србију'', где се придружила мужу, који је иначе био активни официр. Четници су после тврдили да је ту причу измислила, да је у ствари послата као шпијун. Сигуран сам да то није тачно. Била је невероватно пријатно створење, волела је да се шали. Увек је носила појас са златним фунтама, тј. у тај појас је скривала фунте које су коришћене за куповину материјала за саботере и за војску. Сви обућари и шнајдери у околини правили су обућу и шили одело за четнике. Фунте је ушивала заједно са мојом најстаријом сестром, тако да знам да је, када је ухапшена, имала око 100 шестограмских златних фунти. Један од четника који су је стрељали касније је купио велику кућу у селу.
- Да ли је Мицика била трудна?
- Јесте, то ми је касније рекла сестра. Наша кућа је њу жалила много година.
- Шта је после рата било са Сотировићима?
- Пошто су били најбогатији у крају, комунисти су им све запленили. Њихову велику и лепу кућу у Прекопуцу узурпирали су партизани Ђинђићи. Разговарао сам касније са тим првим Ђинђићем који се уселио у кућу Сотировића. Од тих Ђинђића је потоњи премијер Зоран Ђинђић. Данас у кући Сотировића и на њиховом имању живи мајка Зорана Ђинђића, и још неко од њих, не знам. Углавном, пре неколико седмица, јуна ове 2013. године, док сам обилазио терене на којима сам ратовао после рата, ступио сам и на имање Сотировића, односно сада Ђинђића. Обезбеђење ме је снимило камерама, па су ме позвали на разговор...
- Да ли неко од Сотировића данас тражи повратак отете куће?
- Ратиборову жену су после рата комунисти неко време држали у затвору, умрла је убрзо пошто су је пустили. Али остао је жив њихов син. Колико ми је познато, неки Сотировићи сада траже да им се врати кућа.
- Која је била улога Вашег оца Обрада Степановића у том процесу?
- Отац се старао око многих ствари: организовао је паљење сигналних ватри за савезничке авионе који су избацивали експлозив, склањао је и чувао опрему, правио мине, итд. Сећам се мина које су изгледале као пита. Облагане су угљем и убациване у локомотиве. Локомотива би експлодирала када би тај угаљ са експлозивом био убачен у котао. Саботери су стављали минирани угаљ што даље, тако да до експлозије дође далеко од српских граница.
- Сећате ли се неких саботера?
- Сећам се Уроша Мијатовића из Блаца. Он је унапређен у чин поручника заједно са мојим оцем. Командовао је једном саботерском групом у околини Лесковца, тек после рата је дошао у Топлицу. Емигрирао је у Канаду. Он је деда глумице Дубравке Мијатовић.
Неке од нишких железничара – диверзаната, који су долазили у нашу кућу, 1945. године сам видео у робијашници у Нишу. Они су у коферима доносили угаљ, у који је убациван експлозив. А после су тај угаљ враћали и убацивали у локомотиве.
- Сећате ли се конкретних примера диверзија и саботажа?
- Слушао сам диверзанте из Ниша који су долазили и реферисали о уништењу немачких композиција са ратним материјалом за Африку, као и за Бугарску. Увек се водило рачуна да композиције експлодирају ван наше територије, јер су Немци стрељали Србе по сразмери стотину за једнога. Слушао сам отворених уста, дивио сам се њиховим успесима.
- Можете ли описати диверзантски курс у Гргуру? Ко су били предавачи, поред Сотировића?
- Поред Ратка Сотировића, предавач је био и Ужичанин Драгослав Жугић. Било је и других предавача. Објашњавали су полазницима како се употребљавају нови типови мина. Сећам се окидача за детонаторе у облику оловке. Неке сам носио у школу и показивао ђацима. Игла је ударала у ампулицу са киселином, која је онда нагризала бакарну жицу. Било је више цртица на тој жици, служиле су за подешавање времена експлозије: сат, два, три... до шест сати. Када киселина потпуно нагризе бакарну жицу, више нема шта да држи окидач и он удара у детонатор.
- Сећате ли се Енглеза који су долазили у Вашу кућу?
- Не сећам се, јер смо ми у ствари имали куће на три места. Нисам могао да залазим у куће у којима су живели официри и Енглези. Биле су далеко око два километара од кућа у којима смо живели, а у које су, од четника, највише долазили саботери и диверзанти. На трећем месту је била трговина, а у становима изнад становали су учитељи и свештеници.
- Да ли су Бугари изводили операције против четника?
- Да, било је више бугарских операција. Једном замало нису похватали Енглезе. Блокирали су Гргуре са две стране, али страже су их на време опазиле. Сећам се да је мој брат трчао да помогне у склањању радио станице и писаће машине у неке бачве. Имали смо служавку Бугарку, која је дочекала потере поздравом на бугарском језику. Почела је да им точи вино и ракију, тако да су одустали од гоњења. Сећам се такође да је у тој акцији Радољубу Радовановићу бугарски метак прошао кроз шајкачу.
- Да ли се сећате велике бугарске акције против равногораца у Косаници новембра 1942. године, када је око 100 таоца отерано у Ниш?
- Да. Бугари су случајно ухапсили официра Ђоку, који није био из нашег краја, па не знам како се презивао. Био је један од организатора, у цивилу је ишао од села до села. И тако, Бугари га једном приликом зауставе на друму и претресу. Био им је сумњив по торби коју је носио. А у торби су поред осталог били и спискови сарадника. Хапсили су по тим списковима. Међу ухапшенима је био и рођени стриц моје будуће супруге, Саватије Младеновић. Ухапсили су и мог рођака Душана Вујића из Пљакова. Официра Ђоку су стрељали.
(Према истраживању Александра Динчића, ''Ђока'' је капетан Коста Мудрић – прим. М.С.)
- Тада су ухапшени и Светолик Илић и Стеван Симић из Гргура, који су касније стрељани на Бубњу...
- Да, Тола Илић и Стева Симић. Били су предратни криминалци. Јурила их је жандармерија, али се није усуђивала да иде за њима у оне шуме около, када би они припуцали из карабина. После априла 1941. ступили су у четнике Косте Пећанца, носили су неке њихове да тако кажем полууниформе. Упали су у кућу комунисте Сеље Јовановића. То је било велико имање, пошто се они нису делили. Било их је око 50 у фамилији. И они су опљачкали то имање. Брукали су Косту Пећанца. Неко се осевапио када их је пријавио Бугарима, да се народ реши напасти.
- Сећате ли се Драгослава и Ђорђа Ђошића из Влахиња? Њих су Бугари ухватили у Гргуру, а после су их Немци стрељали на Бубњу?
- Ђошићи су ухваћени новембра 1942, када и Саватије Младеновић. Они су били међу првим Дражиним организаторима у Топлици.
- Да ли су Бугари водили неку операцију против комуниста у Топлици?
- Једну, Операцију ''Потковица''. За њу сам чуо после рата.
- Ко је био командант Равногорског одбора у Гргуру?
- Добривоје Радојевић, предратни подофицир. Он је одробијао десет година, у Сремској Митровици. Његов заменик био је Душан Танасковић. Он је одробијао пет година, у нишкој робијашници.
- Да ли је глумац Душан Јанићијевић Јанаћко из Гргура био у четницима?
- Није.
- Да ли сте били у Југословенској равногорској омладини (ЈУРАО)?
- Нисам, био сам премлад. То су били студенти из Куршумлије, сликао сам се са њима.
- Да ли је неко из Гргура погинуо као партизан или комуниста?
- Не сећам се.
- Да ли су четници убили неког из Гргура?
- Нису.
- А комунисти?
- Убили су пет-шест, рачунајући и засеоке. Сећам се Жике Богосављевића, који је био хром од малих ногу. Када су 1944. године дошли комунисти, народ се разбежао на све стране, по појатама, шумама, код рођака, ма где. Тако се склонио и Жика. После неколико недеља његова мајка је отишла код њиховог кума, који је био комуниста на високом положају. Он је рекао да Жика може да се врати, а она му је онда рекла где се крије. Тада је он послао вод да га убије на лицу места.
Од убијених сећам се и Властимира Лазаревића. А нас пет-шест из Гргура били смо на робији.
Највише црних барјака у том првом таласу било је у Стублу. Ту су комунисти за ноћ заклали 15-20 младића, као пример другима да се не одупиру насилној мобилизацији.
- Да ли су комунисти убијали цивиле и током рата?
- Да, откако су ојачали 1943, сваке ноћи, нарочито на територији на којој су успели да се учврсте. Убијали су виђеније људе.
- Можете ли описати злочин у селу Ргаје?
- Комунисти су се по кућама у том селу сакрили на таване. Четници су дошли и распоредили се по кућама да преноће, а онда су они сишли и почели да их кољу. Само из Летеће топличке бригаде убијено је више од 15 младића. Због тога је командант те бригаде, капетан Драгомир Алексић, смењен. До краја рата није био ни на каквом положају, а комунисти су га 1946. године поштедели управо због тог догађаја. Дакле, у Ргајама се десило нешто слично као у селу Вранићу код Београда, само што су се тамо четници вратили ради освете породицама које су скривале партизане на таванима.
- Када су, после 1941, партизани први пут дошли у Гргуре?
- У јесен 1943, то је била 1. јужноморавска бригада. Потисли су делове Топличког корпуса, одржали су митинг у селу. Опљачкали су наше имање и очеву продавницу. Та бригада је отишла у Босну, где су је Немци уништили. Партизана поново није било до раног пролећа 1944, када су потисли Топлички корпус на север. Онда је Дража послао 4. групу јуришних корпуса под командом Драгослава Рачића, која је у садејству са Кесеровићевом Расинско-топличком групом корпуса јула 1944. године отерала партизане далеко на југ.
- Које јединице 4. групе јуришних корпуса су биле у Вашем селу?
- Код нас су били Раковићеви, тј. 1. јуришни корпус. Раковић је држао збор у Гргуру, код цркве и споменика војводи Кости Војиновићу. Стајао је на платоу, а ја сам био тачно испод његових ногу. Носио је опанке шиљкане. Сећам се да су Драгачевци певали песме о Пеливану (потпоручник Пеливановић), праћени својим трубачима. Почетком августа 1944. године 4. група јуришних корпуса одлази на север, а у септембру долазе Бугари, сада као савезници.
- Где сте први пут видели Бугаре као савезнике?
- У Куршумлији, септембра 1944. Ишли су од Прокупља према Косову, имали су камионе и борна кола. На прилазима Косову сачекали су их Немци и Албанци. Два и по месеца су трајале борбе и тек онда су Бугари прошли. Практично то је било када се повукла и последња колона Немаца из Грчке. Много Бугара је погинуло. Биле су раскопане ливаде за њихова гробља. После рата пренели су посмртне остатке погинулих у Бугарску.
Одговори

- У то време, и Расинско-топличка група корпуса се повлачила према Босни, а са њом и Ваш отац Обрад Степановић. Међутим, он се враћа из Санџака, ради организовања гериле у Топлици. Ко се још вратио?
- Страхиња Јеремић се вратио са печатом и пуномоћјем за команданта Топличког корпуса, док је командант обновљене Расинско-топличке групе корпуса био капетан Мирко Томашевић, родом из Селишта код Куршумлије. Борбе крајем 1944. и нарочито током 1945. године могу се назвати Другим топличким устанком, јер је у њима учествовало преко 1.000 четника. Команданти бригада сада су били: 1. топличка – Стева Пећанац, 2. топличка – Миљко Павловић, 3. топличка – браћа Чавићи и Чапљићи (они су пружали отпор до 1950-тих), 1. косаничка бригада – Леко Радевић, брат Миће Радевића, 2. косаничка бригада - Моша Дељанин, Добричка бригада – капетан Кенић.
Шеф пропаганде Топличког корпуса био је Тихомир Несторовић.
Да кажем нешто више о Леки Радевићу. И он је био официр као и Мићо. У Босни се са својом јединицом прикључио Ђуришићу, јер су скоро сви били пореклом из Црне Горе. Комунисти су их заробили у Словенији. Убили су Леку заједно са женом и дететом, оставили су у животу само његовог шурака од 15 година, Чоловића, који ми је то причао у Митровици. То је причао многима. Комунисти су сазнали да прича о њиховим злочинима и одједном је нестао, ништа се више није чуло за њега.
- Где су биле радио станице?
- По једну си имали Јеремић и Томашевић, носили су их са собом.
- Можете ли рећи нешто више о Јеремићу?
- Рођен је у Равном Шорту изнад Куршумлије. Био је пријатељ мога оца, па сам зато ступио у његову групу, мада ме је Мирко Томашевић позвао да пођем са њим. Када је погинуо, имао је чин мајора. Његов братанац Мија био је најмлађи заточеник нишке казнионице, имао је само две године. Наиме, видевши да не могу да униште четнике, комунисти су похапсили све њихове фамилије. Породице команданата држали су у робијашници у Нишу, а породице обичних четника у логорима.
- Како је погинуо Јеремић?
- То је било крајем 1946. или почетком 1947. године. Неки обавештајци, агенти, шта ли, почели су да му нуде да се повуче у Грчку, уз помоћ британских официра, из британске амбасаде у Београду. Он је пристао. Нека лица у британским униформама дошла су на заказано место, негде у околини Куршумлије, и он је ушао у њихово возило. Међутим, одмах је видео да су то удбаши и активирао је бомбу. Сви су изгинули.
- Како је погинуо Моша Дељанин?
- Ја сам кум тој породици из Микуљана код Куршумлије. Глава породице био је начелник штаба Косте Пећанца. Са Мошом сам заједно био у Топличком корпусу после рата, знао сам и његову супругу Лелу. Мошу је крстио и венчао Коста Пећанац. Са целом својом групом скочио је са Оштрог Копља, виса на Косову и Метохији. Тако су извршили колективно самоубиство, пошто су остали без и једног метка. То је било 1947. године.
- Дакле, нису страдали на Пилатовици?
- Нису. На Пилатовици су имали бункере. Када су откривени, повлачили су се на Косово и Метохију и стигли до Оштрог Копља.
- Сећате ли се још неког из те групе?
- Сећам се Пурка из Новог Села. Био је у партизанима, па је дошао код нас када су му они убили брата. Он је разбио станицу милиције у Куршумлијској Бањи и онда одатле телефоном звао Београд... Јоле из Космаче је заостао да пије воду и неки Албанац га је убио мотком. У групи је био и Крстић из Крчмара, затим Бумбић, из истог села, који је побегао са стрељања у зиму 1944/45.
- Да ли су Томашевићеве јединице биле у вези са командосима који су марта 1945. године авионима избачени на Копаоник?
- То су били љотићевци, они нису били са нама. Брзо су похватани, нису издржали ни десет дана.
- Да ли се тада знало да су их избацили немачки авиони?
- Не сећам се да ли се тада знало, сећам се да ми је то рекао син пуковника Масаловића, Недићевог шефа кабинета, у митровачкој робијашници. Он је био један од тих командоса. Лежао је поред мене, док је с друге стране до мене спавао потпоручник пилот Риста Лазовић, који је убио пуковника Масаловића због ућешћа у ликвидацији четника и њихових присталица. Наравно, то нисам рекао Масаловићевом сину.
- Ко је био потпоручник Лазовић?
- Рођен је негде у околини Невесиња. Априла 1941. побегао је од Немаца својим авионом и пријавио се РАФ-у. После је дошао међу четнике, 1942. или 1943, са неком од савезничких мисија. Кретао се неко време уз Врховну команду, али тражио је акцију, па су га послали у састав Авалског корпуса. Сећам се да је Масаловића убио у Босанској улици, негде у Београду. Од њега сам први и једини пут чуо за ту улицу у Београду.
У зиму 1944/45. Лазовић завршава курс за командосе у Модричи и враћа се преко Дрине у групи мајора Александра Михајловића Саше, илегалног команданта Београда. Заробљен је и осуђен на смрт, па на 20 година. Бранио се управо чињеницом да је убио немачког сарадника Масаловића. Дошао је у Сремску Митровицу 1946, када и ја. По изласку из затвора завршио је Економски факултет у Суботици, оженио се Мађарицом и постао директор Војвођанске банке у Бачкој Тополи. Погинуо је у саобраћајној несрећи на Фрушкој Гори. То је било на телевизији, тако сам сазнао. Нису знали ко је, заварао им је траг.
- У својим мемоарима пишете да сте још 1944/45. упознали два касније добро позната политичара: Батрића Јовановића и Драгољуба Мићуновића...
- Мићуновић је припадао групи од 4-5 скојеваца, која је наоружана долазила на наставу у Гимназији у Куршумлији. Носили су титовке, опонашали су полицију. Удесили су да он из трећег директно упише пети разред. Као, био је много паметан. Његов рођени брат Брана био је неки опасан партизански командант. После, 1948. године, обојица су ''заглавила'' по питању Стаљина: он је на Голом отоку издржао годину и по дана, а његов брат шест година.
Ако је Броз ишта добро урадио, то је било хапшење ибеоваца. Тако је почишћена та екстремна левица. Ти што су отерани на Голи оток били су најгори, наравно уз изузетке. Да су они победили, ми бисмо завршили у Сибиру, а на свакој бандери би висио по један брозовац. Они су били џелати. Обавили су посао инсталирања комунизма, а онда су кренули да посеку и Броза.
- Да ли сте се сукобљавали са том групом скојеваца?
- Како да не. Нас је било много више, стално смо их тукли.
- Да ли је заиста Драгољуб Мићуновић јахао попа, као што га је касније оптуживао Војислав Шешељ?
- Нисам видео, али од њих се може све очекивати.
- Ко је још био у тој скојевској групи?
- Шеф им је био Звонко Симоновић. Он је после био доживотни технички директор Радио Београда, Телевизије Београд и Радио Телевизије Србије. Умро је на том положају.
- У мемоарима помињете и једну девојку, тј. девојчицу...
- Миру Протић. Она ми је била станодавка у Куршумлији. Тј. ње¬на мајка, јер јој је отац Стева погинуо 1941. као партизан. У Кур¬шу¬м¬лији и Прокупљу постојале су улице по његовом имену, можда и да¬нас постоје. Били су јака фамилија. Богати, али комунисти. Са Ми¬ром сам ишао у исти разред гимназије. Била је лепушкаста. Виђао сам је сваког дана, живели смо под истим кровом.
- Били сте заљубљени у њу?
- Јесам. Али она, после мале матуре јуна 1944. године, са неким бу¬гарским подофициром оде у партизане. То је било у оно време када су Бугари масовно прелазили у партизане, да се боре против ''српских фа¬шиста''. Имала је 16 година.
- Да ли сте је икада срели?
- После 60 година. Потражим је и нађем, 2004. године. Живи у Бео¬граду. Сетила ме се. Нашли смо се у ''Мажестику''. Добро се др¬жи. Прво је питам за здравље, онако, реда ради. Она рече: ''Све је до¬б¬ро, али кад дође 10 увече, кад легнем да спавам, онда ме спопадају они које сам побила. Знаш добро да сам атеиста. Али ево, стално но¬сим икону Свете деве Марије у xепу''.
Питам је кога је то побила. Она набраја: прво 600 Бугара. То су би¬ли батаљони из Куршумлије и Блаца, које су комунисти затворили у неки логор. Одабрали су Миру и још две девојчице да их побију. Ка¬же да је све изгледало као да им се даје велика привилегија, осећале су се почаствовано што су баш оне изабране. После су убиле још око 200 Немаца, из последње групе која се повлачиле са Крита. И на крају, каже, још око 200 ''ових наших''. Убијале су по 50 за ноћ, а да¬њу су спавале.
И онда, настави Мира, у првом сну ти побијени почну да вриште и да је даве. Она скочи, пробуди се, не може да спава. Једном јој се у сну јавила Света дева Марија. Рекла јој је да носи њену икону и да ће је проћи. ''Погледај како су ме искористили. Ушла сам у рат малолетна 1944, изашла малолетна 1946, без чина и одликовања, а 1948. су ме на¬били у Керестинац и мучили годину дана'' - причала је.
Керестинац је злогласни затвор у Загребу, где је она заглавила по линији Информбироа.
Мира Протић се доселила у Београд чим је демобилисана. Про¬дали су кућу и купили стан у Улици Драгослава Јовановића, код гра¬дске скупштине. Плашила се да је у Куршумлији неко не убије на ули¬ци због оног што је радила. Била је озлоглашена. Онда ми је рек¬ла како су је у то доба искористили будући професори Воја Шуловић и Драгољуб Мићуновић. Становали су бесплатно код ње а нису јој по¬могли да заврши факултет. Тако је остала са средњом школом. Те 2004. година имала је пензију од 19.000 динара и морала је да пере хо¬д¬нике да би преживела. Била је огорчена на своје бивше другове. Зна¬ла је да пишем књигу и рекла ми је: ''Преоклећу те ако не унесеш ову моју причу у књигу''. Знала је и да ми је преминула супруга, рекао сам јој. Хтела је да се узмемо. Рекао сам јој да је то немогуће, јер би¬смо се свађали сваких пола сата. И даље је тежак бољшевик.
- Да ли је жива?
- Јесте.
- А случај Батрића Јовановића?
- Он је дошао у Гргуре са једном од црногорских пролетерских бригада. Наишао је са јединицом и тражио храну. Њихови одборници су их послали на четничку кућу – нашу. Мајка је рекла да не да, он је ударио кундаком. Ударац је одбацио мајку неколико метара, пала је на стајско ђубре. Отели су једно прасе и издали неку потврду. Нисмо тражили да нам плате, јер ни остало нису платили. Извршили су такву отимачину и пљачку да данас ни Европска унија то не би могла да плати, а камо ли Србија. Батрић је после био професор историје у Београду, народни посланик, итд.
- Ускоро су претукли и Вас?
- Да, неко је пријавио да имамо бугарску пушку. Заиста смо је имали. Ја сам, неопрезно, изашао у поље и испуцао сву муницију. Прво су претуки старијег брата, па мене. Нисмо признавали, а они нису нашли пушку. После нам је мајка рекла: узела је пушку из скровишта и бацила је у бунар... Тако нас је спасила.
- Када сте ступили у четнике?
- Новембра 1944, убрзо после очевог повратка. Он је остао у кући само једну ноћ. Окупао се, пресвукао и отишао, рекавши да наставља борбу. Борбе партизана и четника чуле су се скоро сваке ноћи, из правца Луковске Бање. То је око 30 километара од Гргура, на Копаонику. И тако, једног дана пођох у том правцу. Стигао сам до Бање, али у њој су били партизани. Није се могло даље. Смислим план: пријавићу се код њих, као добровољац, па побећи првом приликом. Они су ме примили. Ујутру су ми дали да носим шаржере за пушкомитраљез. Јединица је имала око 100 људи, а командант је био Бора Поповић из Меровца код Прокупља.
После једног сата хода, код села Бабица, јединица је наишла на четнике и отпочела је борба. Партизани целог дана нису могли да пробију четничку линију, па је Поповић наредио да се преноћи у Мерћезу. Ту искористим прилику, узмем совјетски аутомат, седнем на Поповићевог коња и у галопу кренем према четничким положајима. После неког времена, ставио сам белу кошуљу на аутомат и махао. Четничка десетина под командом Јована Ружића, који је погинуо само два дана после тога, зауставила ме је на улазу у село Жарево. Одузели су ми коња и аутомат, претресли и одвели у штаб Топличког корпуса. Ту је био мајор Јеремић, који ме је задржао у штабу. Остао сам до фебруара 1945, када ми је наредио да се вратим у Гимназију у Куршумлији и оснујем Равногорску омладину, ради помоћи јединицама у шуми у храни и одећи. Школа је управо обновила рад, почетком фебруара, још су сакупљали ђаке.
Нико није знао где сам био. Отац је рекао породици да сам отишао код рођака у Сврљиг. Када сам први пут отишао у Гргуре, имао сам шта да видим. Комунисти су отели и заклали и краву коју је мајци дала очева сестра, пошто нам је већ све било отето. Крава је била стеона, а ипак су је заклали. О томе се у народу много причало, јер се клање стеоне краве сматрало светогрђем. То ни једна војска није радила.
- Да ли сте успели да створите Равногорску омладину?
- Да, и то две групе: диверзантско-саботерску (Витомир Петровић, Вукоје Филиповић, Станимир Радоњић, ја...) и групу за прикупљање одеће, хране, лекова, новца, итд, за четнике. Прва група је користила девет буради експлозива сакривених у једној колиби у Гргуру још од времена извођења диверзија на немачке транспорте. Прву мину смо испробали код цркве у Микуљану, разнели смо једно дрво. Ноћу смо маскирани упадали у куће одборника и разоружавали их. И ми смо ишли са пиштољима у школу, само што смо их крили. Али, једне вечери, априла 1945, на игранци, моји другови нису могли да се уздрже, па је поред туче са скојевском групом дошло и до пуцњаве. Школа је затворена на 15 дана, али нас нису открили.
- Како су вас открили?
- Ни данас ми није јасно. Крајем априла у Куршумлију је доведена јединица КНОЈ-а (''Корпус народне одбране Југославије''), под командом Хрвата из Босне Бранка Звијерца. Они су побили много угледних домаћина, у књизи наводим двадесетак имена. Најпознатије домаћине, Александра Несторовића из Магова и Војислава Младеновића из Влахиње, исекли су секирама у селу Невади.
Једног дана, идућу у кућу у којој је становало више другова из диверзантске групе, видим да је около много Кнојеваца, али касно. Унутра су сви били везани, а експлозив и оружје набацани на гомилу. Рекао сам да сам само дошао да обиђем другове из школе, као, чудио сам се. И поверовали су ми. Али, одмах сам побегао из града. Моји другови су страшно мучени и признали су да сам ја вођа групе, тако да је за мном расписана потерница. Ухапсили су ми мајку и сестру, као и газду куће у Куршумлији, где сам становао. Лутао сам около тражећи четнике, али их нисам нашао.
Нешто пре тога, на Васкрс 1945, одиграла се највећа послератна битка у том крају, на Лепој Гори: око 1.000 партизана, са топовима и бацачима, напало је око 400 четника. Четници су успели да се пробију и поделили су се у две групе: једна је отишла према Жупи, на север, а друга на југ. Једна десетина из те друге групе опкољена је у селу Вичи, где је данас извор минералне воде ''Милан Топлица''. Када су остали без муниције, прихватили су преговоре о предаји. Рекли су да ће се предати само команданту и он је дошао. Тада су активирали бомбе и сви су разнети. О њима се у Топлици причало као о највећим јунацима. Због њих никада нисам пио киселу воду ''Милан Топлица''.
- Знате ли њихова имена?
- Знам нека: Ацко из Претрешње, Мигра Куштримовић из Коњуше код Белољина, Гиц из Куршумлије, Љупко Драговић, Миле Чапрић...
- Где је тада био Ваш отац?
- У овој другој групи, али је успут заробљен и одведен у затвор у Прокупљу. Причао ми је да су сваке ноћи стрељали по око 40 људи, на Хисару. И то највише оних који нису имали везе са борбама, већ су им били, како су говорили, ''класни непријатељи''. Оца је спасао наш комшија Радош Сеља Јовановић, који је тада био секретар обласног комитета КПЈ.
- И Ви сте се због њега предали?
- Да. Један рођак из Гргура отишао је да пита Јовановића да ли ће заиста бити пуштене мајка и сестра ако се предам. Рекао је да хоће и тако сам се предао, у станици милиције у Барбатовцу.
- Да ли су Вас мучили?
- Наравно. Најпре Коста Танасковић, шеф Озне у Куршумлији. Ударао ме је неким челичним федером. Онда су ме пребацили у затвор Озне у Прокупљу, па у војни затвор у истом месту. Ту је управник затвора, Душко ''Грбави'', наређивао стражарима да нас туку. На суду нисмо имали адвокате, ни одбрану. Судио нам је председник војног суда у Прокупљу, Мирко Ускоковић из Црне Горе, и притом тукао. Добио сам осам година и послат сам у казнени затвор у Нишу. Био је препун.
Занимљиво је да су ми стално говорили како се борим ''за буржоазију''. На то нисам ни помишљао, борио сам се за српство.
- Да ли сте под мукама нешто признали?
- Признао сам, нисам могао да издржим. Питали су ме ко је ставио мину испод куће начелника Озне у Куршумлији. Мина је иначе била лоше подешена, тако да је кућа разнета тек ујутру, пошто је он изашао. Нисам знао ко је то учинио, а они ми то нису веровали, па су ме упорно мучили. На крају сам морао да кажем неко име и рекао сам: Нестор Несторовић. Он је тада био у шуми, надао сам се да га неће ухватити. Ипак јесу, осудили су га на дугогодишњу робију. После смо били пријатељи, све сам му рекао. Минирање начелникове куће нису му ни узели као отежавајућу околност, очигледно су кроз истрагу видели да то није могао бити он. Несторовић и ја остали смо једини преживели четници Топличког корпуса мајора Јеремића.
- Како сте побегли из затвора у Нишу?
- Спријатељио сам се са Љубинком Бурмазовићем из села Бурмаза на Гочу, који је осуђен на 20 година, као пратилац капетана Николе Гордића. Знали смо да су у затвору постојали и ''слободњаци'' и једном приликом смо пошли право на капију. Стражар нас пита да ли смо ''слободњаци'', а ми се још љутимо на њега што не зна да јесмо... Био је нов. Недалеко од затвора налазило се купалиште на Нишави, пуно омладине. Био је месец јун, година 1945-та. Ми се свучемо и уђемо у реку, умешамо се међу пливаче. То је била добра идеја, јер се потере, које су одмах кренуле, нису сетиле да нас ту траже. Гледали смо их из непосредне близине, Нишава иде око затвора. Увече се запутимо на Јастребац. После три дана стигли смо у Гргуре, али нисмо пронашли четнике, па смо продужили на Гоч, у Бурмазе. Ту смо ступили у обновљену Трстеничку бригаду, којом је командовао Драго Гочанин из Врњачке Бање. Његов син је са мном робијао у Нишу, а његов унук је био најбољи српски ватерполиста.
- Да ли је на том терену било борби?
- Да, чак смо одлазили преко Западне Мораве, ради садејства са Жичком бригадом капетана Милета Васића. Највећа борба одиграла се на Гочу септембра 1945, трајала је четири сата. Било их је много више, тако да је бригада морала да се подели на два дела. Моја група, на челу са Млађом Перчевићем из околине Трстеника, отишла је према Ибру. Тај крај је веома сиромашан, понекад смо јели само једном дневно, кромпир или слатку папрат. Био сам им на терету због исхране, па сам одлучио да се вратим у Топлицу. Гочанин ми је дао немачки шмајсер са пет шаржера. Имао сам и пиштољ, за самоубиство, као и две енглеске бомбе кашикаре.
- У Трстеничкој бригади је била и једна девојка...
- Да, Наталија Грбовић, из околине Андријевице. Имала је 18 година. Током рата је ишла у Гимназију у Крушевцу, а после је ступила прво у Топлички корпус, тако да сам је већ познавао. Нешто после погибије њеног вереника, Ацка из Претрешње, комунисти су је заробили, осудили на десет година и одвели у Алексиначке руднике. Она је ту отела оружје стражарима и отворила капије. Петнаестак одбеглих осуђеника са њом је дошло на Гоч. Била је невероватно храбра, чак није ни хватала заклон, пуцала је из стојећег става. У једној борби средином 1946. рањена је у обе ноге и одведена у трстеничку болницу. Ту јој се губи траг, тј. ту је убијена. Родитељи су јој страдали у Босни, повлачили су се са Ђуришићем.
- Каква је била Гочанинова судбина?
- Погинуо је у борби са комунистима крајем 1946. на Гочу. Било је много губитака на обе стране.
- Шта је било по повратку у Топлицу?
- У Гргуре сам стигао 1. октобра 1945. Отишао сам у колибу Момира Бутића изнад села. Дао ми је одело свог сина, ту сам се окупао први пут после оног купања у Нишави. Четнике мајора Јеремића нашао сам у шумама на тромеђи Копаоничког, Косаничког и Јастребачког среза. Сада их је било свега 150. Мајор се много обрадовао када ме је видео. Реферисао сам му о свим детаљима. Ради лакшег опстанка, ускоро је наредио да се јединица уситни. Он је са највећом групом отишао у Косаницу. Моја десетина је добила задатак да пређе реку Топлицу, изводи диверзије и напада партизане. Међутим, прво је требало да пробијемо комунистички обруч. Било их је десет пута више, имали су и топове. Јуришали смо у четири колоне, тек предвече смо се пробили према селу Сагоњеву, захваљујући Јеремићевом маневру: напао је где су најјачи, на левом крилу, прешли смо Топлицу да навучемо њихову главнину, а онда се нагло вратили на Копаоник. Ипак, имали смо доста губитака.
- Ко је био у Вашој десетини?
- Пурко из Новог Села, Крстић и Бумбић из Крчмара, Јоле из Космаче, Моша из Бабице, Вукашин из Сагоњева, Тиле из Шатре, два брата Бешевића из Мачковца и ја.
- Како сте опстајали у тим условима?
- Тако што нас је народ сматрао као своју војску, а комунисте као окупаторе. Потказивача је било врло мало. То је признала и ''Политка експрес'' у једном фељтону 1974. године, само што су то они тумачили на свој начин: да нас је народ чувао јер нас се бојао, да је постојала традиција чувања одметника од власти из празноверја (то доноси срећу), итд.
- Како су се догађаји даље одвијали?
- Крајем фебруара 1946. године у Топличком корпусу остало је још само 35 бораца. Неким чудом, само из наше десетине нико није погинуо, мада су борбе вођене скоро сваког дана. Тада смо одлучили да се привремено склонимо у велику и одлично направљену земуницу између Жалице, Мерћеза и Магова. Био сам кожа и кост, болестан, малаксао, повремено са температуром. Једне ноћи био сам на стражи, на некој букви изнад друма Мерћез – Блажево. Учинило ми се да видим нешто или неког, за тренутак сам вероватно изгубио свест. Било је сигурно минус 25 степени. Онда сам ипак видео силуету човека, па плаву милицијску униформу и уперени пушкомитраљез. Уперио сам шмајсер и повукао обарач, али није хтео да опали, због мраза. Касније, 1953. године, срео сам тог пушкомитраљесца, Сидора Костића из Магова. Рекао ми је да ни њему пушкомитраљез није хтео да опали због мраза. Он је иначе раније био код нас, чак је био један од четника који су правили ову земуницу. Предао се почетком 1945. и прихватио сарадњу са Озном. У лову је видео трагове у снегу недалеко одатле, па је закључио да смо у земуници и рекао то комунистима.
Поред шмајсера, имао сам и неку италијнску офанзивну бомбу. Бацио сам је према њему. Али, она се одбила о шипражје и вратила према мени. Брзо сам је бацио иза букве. Експлозија се разлегла на све стране и тако су моји саборци упозорени. У земуници их је било 18: девет са пушкомитраљезима, девет са машингеверима. Ја сам се скотрљао низ неку огромну литицу. Горе се распламтала жестока борба, која се полако удаљавала према Жалици и Луковској реци. Имао сам још снаге само да се попнем на једну букву. Партизани су пролазили испод мене. Ту сам остао до мрака.
То је било 20. фебруара 1946. године. Поново сам био сам, а уз то болестан, гладан и смрзнут. Ипак сам ту остао целе ноћи. Ујутру сам кренуо према Гргуру. У селу Магово једна жена ми је дала парче хлеба намазано пекмезом. Пола сам појео, а пола оставио. Око поноћи сам стигао у неку усамљену шуму. Набацао сам сувог грања и покушао да спавам, али мраз ме је увек будио после неколико минута. Скакутао сам да бих се загрејао, а у свануће наставио преко Бећаруше ка Црној чуки. На брду Паљевина срео сам Драгића Радојевића из Кашевара, избеглицу са Косова. Био је у групи Стевана Пећанца из Чунгула, која је изгинула. Предложио ми је да бежимо у Грчку па на Запад, што сам прихватио, али прво сам хтео да одем кући да се излечим.
Путем нисам смео, дубоким снегом нисам могао, па сам кренуо низ реку која од Црне чуке иде до Топлице, а пролази поред моје куће. После неког времена, вода ми је постала топла, мрзлине на ногама су се откравиле. Опанци од свињске коже, које сам обуо у октобру и нисам их ни скидао, распали су се. После десет километара, кући сам стигао бос. Око поноћи сам закуцао на прозор. У кући је било прело. Видела ме је мајка, која је помакла ћебе са прозора, изашла и скаменила се због мог изгледа. Увела ме је у једну мању собу и лечила до јутра.
- Ускоро се по други пут налазите у затвору...
- Да, захваљујући комшији Радошу Јовановићу Сељи. Он је тада већ био министар финансија српске комунистичке владе. Управо се налазио у селу, на некој свадби. Мајка, сестра и зет отишли су да га моле за мој живот. Он је наредио својима да ме не убију, али им није рекао да ме не бију. Најпре ме је претукао начелник Озне у Прокупљу, Ковачевић из Статовца, мада сам у затвор дошао на штакама, пошто сам исекао табане на камењу у оном потоку. После су ме одвели у војни затвор у Нишу, у тврђави, где су нас стражари дочекали батинама. Катакомбе у тврђави биле су препуне, под од цигала влажан. Тако смо спавали, нису нам дали ни сламу. Потом су нас тројицу спровели у Београд, у Главњачу. Угурали су нас у препуну собу број два. После три дана, сву тројицу нас спроводе у казнионицу у Сремској Митровици.
Одговори

- Докле сте остали тамо?
- Поново сам био осуђен, сада на десет година, али захватила ме је амнестија поводом 9. маја 1947. године. Тада су објавили да ће пустити сваког ко је макар један сат био у партизанима пре 15. маја 1945. Преко мајке сам рекао адвокату за онај један дан кад сам био у партизанима у Луковској Бањи, а доказ је била потврда да су нам узели краву зато што сам партизанском команданту тада отео коња. Суд је рекао да се то не важи, јер ми је мотив био да пронађем четнике, али виши суд је уважио нашу жалбу и тако сам се нашао на слободи. Изашао сам 29. маја 1948, са своја три друга из Равногорске омладине у Куршумлији.
- А онда, војни рок...
- То није био прави војни рок, јер пушку нисам ни видео. Октобра 1948. мобилисали су ме у дисциплински батаљон, у Петроварадину. Било нас је око 3.000, радили смо најтеже послове, носили смо џакове од по 100 килограма, радили у каменолому испод Фрушке Горе... Неки нису могли да издрже, па је било самоубистава. Те две године у војсци, до краја 1950, биле су ми горе него године проведене у затворима.
- Како сте по трећи пут доспели у затвор?
- То је било време тзв. обавезног откупа пољопривредних производа. Отели су нам све, а у кући је било деветоро деце. Отац је некако набавио две краве. Једног дана, 1951. године, орали смо њиву изнад села, када је наишао одборник Милан Калеја из Барбатовца и наредио оцу да једну краву одведе испред општине. Отац није хтео, па је наредио мени. Нисам хтео ни ја и онда је он сам почео да је испреже. Тада ми је пао мрак на очи. Извадио сам жегру (металну палицу) из јарма, избио му пиштољ из руке и почео да га тучем. Отац га је заштитио и он је побегао. Почео сам да се кријем, а они су расписали потерницу за мном. Са пријатељем са робије, Ђуром Несторовићем, одлучио сам да бежим за Италију. Међутим, ухватили су нас у Словенији и вратили натраг. Општински суд у Блацу осудио ме је на две године, што је Окружни суд у Прокупљу смањио на шест месеци, колико сам и издржао у истражном затвору. Када сам изашао на слободу, 1952, имао сам иза себе четири године и седам месеци робије.
- Следи пресељење у Београд...
- Морао сам да им се склоним са очију. У Београду се потврдило да су најјаче везе робијашке везе. Наиме, већ су били на слободи многи моји пријатељи из сремскомитровачке казнионице, а међу њима и доктор Раковачки, кога су због стручности морали да врате на посао, на Очну клинику у Улици Џорџа Вашингтона бр. 19. Доста ми је помогао и Коста Ђурић. Раковачки ме је запослио као портира у Очној клиници, а Ђурић ме је примио у свој стан. Код њега сам живео док ми није стигла прва плата.
Ванредну економску школу завршио сам од 1954. до 1956, када сам се уписао на Економски факултет, такође ванредно. Оженио сам се Параскевом Младеновић и добио сина Драгана.
- Како су Вас ухапсили четврти пут?
- Мој стан је постао место окупљања робијаша из Митровице. Дошли смо до закључка да нам нема опстанка под комунистима, који нас стално надгледају, и да морамо бежати из земље. Подсећам да су границе биле затворене све до 1965. године и да се земља није могла напустити легално, сем наравно у изузетним случајевима, који су се односили на комунисте, или рецимо на спортисте. Направили смо канал за бекство у Аустрију, којим је први отишао Михајло Мандић, други Блажа Божић, итд. Међутим, откривени смо и ухапшени истовременом акцијом у шест градова, 20. фебруара 1960. године. Напаковали су ми чак и покушај атентата на Јосипа Броза и још једном осудили на осам година робије, од којих сам одробијао шест, у нишкој робијашници. Изашао сам на слободу 20. фебруара 1966. године.
- У мемоарима описујете Богоја Панајотовића...
- Ми смо га звали Боне или Тута Бугарин. Он је робијао због пљачке, али стално је говорио: ''Ми, политички осуђеници...'' Настојао је да се зближи са нама и у томе је успео. Био је више година првак нишке робијашнице у шаху. Његов рођени брат је био директор Дома здравља у Нишу. После суђења у Чикагу, неко га је гађао кроз прозор, ваљда пиштољем, али није га погодио.
- После суђења Каваји, Кајевићу и осталима због отмице авиона и подметање експлозива испред југословенских представништава?
- Да. Мислим да је иза тих минирања стајала Удба да би нацрнила политичку емиграцију. Погледајте како је то организовано: маса експлозија испред представништава и конзулата, а нико није ни лакше повређен. Богоје Панајотовић је на том суђењу био сведок оптужбе, истовремено за југословенску службу безбедности, СДБ, бившу УДБ-у, и за ЦИУ. Ми смо сви знали да је он удбаш убачен у емиграцију, али не верујем у оно што се после писало, да је он убио Драгишу Кашиковића и његову поћерку Иванку Милошевић.
- На основу чега то тврдите?
- Пет година смо били заједно у затвору. Стављам руку у ватру да није био убица.
- Он Вам је набавио пасош?
- Дочекао ме је чим сам изашао из затвора, наступио је као пријатељ. Тражио је да емигрирамо. Рекао ми је да ми очас посла може набавити пасоше. Претходне, 1965. године, проглашена је привредна реформа, која је подразумевала и дозволу незапосленима да оду на привремени рад у иностранство. Јер су комунисти све проћердали, а нису створили нешто ново, па се појавио огроман број незапослених. Тако су уведени пасоши за грађане, али не и за нас ''реакционаре''. Меутим, он ми је рекао да поднесем молбу и да ће све средити. Тако учиним и заиста добијем пасош. Нисам могао да верујем. Пасош однесем у књижару код Јеребана, бојао сам се да не дођу у стан да ми га одузму, кад увиде грешку. (Јеребан је у међувремену отворио књижару ''Вук Караџић'' у Земуну.) И већ у марту 1966. одем у Аустрију – сам, избегавајући Панајотовића. Тамо сам се јавио Јовану Царичићу из Сврљига, а иначе је родом био из Подгорице. Био је председник Српске православне општине у Бечу. Ускоро су га убили агенти Удбе. Држао ме је у кући пар дана, па ме је одвео у логор Тројскирхен – највећи емигрантски центар у Европи.
- Молим Вас да опишете како сте из тог логора отишли у Вијетнамски рат...
- То је било доба макартизма - прогона комунизма на Западу, пре свега у Америци. Тако је овај логор постао Мека за Американце, јер смо сви унутра, као избеглице из социјалистичког лагера, били антикомунисти. Једног дана у логор је дошао мајор Џорџ Билетина са још два официра. Његови родитељи су из Глине, а он је рођен у Америци, 1924. године. Знао је свега педесетак српских речи. Сву фамилију која је остала, Хрвати су 1941. године побили у цркви у Глини.
Мајору Билетини је управо преминула жена, био је разочаран и пријавио се као добровољац за Вијетнам. Колико сам тамо видео, амерички официри су већином били добровољци.
Ова три америчка официра тражила су добровољце за рад у магацинима америчке војске у Вијетнаму. Нису имали поверења у Вијетнамце, јер су неки радили за комунисте, па су изводили диверзије. Спријатељио сам се са Билетином, касније је долазио овде у ову моју кућу на Авали. Прихватио сам његов позив и помогао му да сакупи што више добровољаца. Наговорио сам целу собу, било нас је ту 25: Срби, Пољаци, Чеси, Бугари... Тако нас се на крају сакупило око 245.
- Када сте отишли и где?
- Маја 1966, прво у Тајланд, на пресвлачење и припрему, а после у Вијетнам, на брдо Дак То, кота 1383, у базу 173. америчке падобранске дивизије. Био је то прави мали град, отприлике као Бондстил на Космету. Чим смо стигли добили смо оружје, с образложењем да је то за нашу безбедност, мада по претходним обећањима није требало да се наоружавамо.
Приликом поласка свима нам је уплаћено по 25.000 долара, на рачун или књижицу, како је ко хтео. Била је то огромна свота новца, као данас 400-500.000 долара. Добијали смо добру недељну плату, плус ратни додатак за борбене часове. Али, нико од нас није могао за месец дана да добије више од недељне плате пилота, која је износила 150 долара.
- И како је било у Вијетнаму...
- Против нас су се бориле регуларне трупе Северног Вијетнама под командом генерала Ђапа, које су ишле пречицом, преко Лаоса, затим кинески добровољци и локални партизани – вијетконговци, које смо звали ВА-КА. Већ после месец дана на логор су стално падале минобацачке гранате, било је много мртвих. Сем тога, амерички авиони тада нису били тако прецизни, пилоти су сматрали да је одличан успех ако бомбе падну 200 метара лево-десно. Али, Вијетнамци су нам долазили и на 200 метара.Тако су бомбе падале и по нама, наносећи нам такође велике губитке. Имали смо заштитне маске, али ја сам своју скидао, нисам могао да дишем. Тако ми је напалм оштетио дисајне органе (и данас имам полипе у носу) и нервни систем. Не могу да опишем тај пакао. Још нисам видео ни приближан опис вијетнамског пакла. Ни у филмовима, ни у књигама, нигде.
- Да ли сте учествовали у борбама?
- Редовно смо ишли у претрагу терена после бомбардовања околине, али ја сам одлазио ретко, захваљујући Билетини.
- Колико је погинуло из оне групе од 245 избеглица?
- После 13 месеци били смо у строју и тада је установљено да само нас 18 нисмо имали ни огреботину. Углавном су рањавани екстремитети, пошто смо носили панцире. Мртвих је било стотинак.
- Је ли то био крај рата у Вијетнаму за Вас?
- Јесте. Пребацили су нас на Флориду, демобилисао сам се у Мајамију јуна 1967. године. Тада сам добио чин поручника. Имали смо право директног усељења у САД, као и да похађамо средњу официрску школу на Вест Поинту. Међутим, од последица удисања напалма, ја сам само плакао и понављао да хоћу назад у своју земљу. Тако сам дошао у Беч и после седам дана илегално прешао југословенску границу.
- Зашто илегално?
- Зато што сам бацио пасош, мислио сам да ми више неће требати.
- Како сте се снашли у Београду?
- Примирио сам се, никоме нисам причао где сам био. Онда одем код Јеребана и он ме прими у књижару, запосли ме по уговору о делу. После неког времена видим да је савезна југословенска влада – тзв. СИВ, Савезно извршно веће – расписала конкурс за пријем економиста. Био сам дрзак и јавио сам се. Примљен сам у стални радни однос у Заводу за студије и инвестиције СИВ-а. То је било децембра 1967. године.
- Како сте им промакли?
- После пада Александра Ранковића, на Брионском пленуму 1966. године, смењени су и многи његови удбаши. За нас је постало подношљивије.
- Докле сте остали у СИВ-у?
- До јануара 1977, када сам дипломирао на Економском факултету у Београду. Тада сам се запослио на Интерној А клиници у Вишеградској улици, као самостали референт плана и анализе. Убрзо сам завршио и постдипломске студије економије, али ми нису дали диплому магистра. Рекли су ми да је за подизање дипломе потребно уверење да нисам осуђиван.
Када је 1983. на Врачару формиран Универзитетски клинички центар, са 8.600 запослених, међу којима је било 500 доктора наука, добио сам место стручног сарадника на пословима економско-финансијске струке. Две године касније постао сам начелник службе економско-финансијских послова Универзитетско-клиничког центра.
- Кажете да је после пада Ранковића постало подношљивије. Међутим, Служба државне безбедности је и дуго после тога убијала политичке неистомишљенике, и у земљи и у иностранству...
- Подношљивије је свакако било, али далеко од нормалног. Да, убијали су, хапсили, тукли... Причало се да је Андру Лончарића у Паризу и Бору Благојевића у Бриселу убио Јован Ћосић из Дренове, блиски рођак Добрице Ћосића. Тај Ћосић је био четник и осуђен је на 20 година робије. У Сремској Митровици је постао близак Лончарићу. Ћосић је после помилован и Лончарић сигурно није сумњао у њега. Такође се причало да је Војина Андрића убио његов кум Коста Ђурић.
Тако, једне суботе, после повратка из Вијетнама, у мој стан у Београду дођоше Коста Ђурић и Јован Ћосић. Примио сам их са зебњом. Док сам сипао ракију, видео сам да Ћосић држи крај ногу актн ташну која му смета. Узео сам је да је померим, али он је повуче са друге стране, на дајући ми је. Ташна се тада отвори и ја у њој видех револвер са пригушивачем и секирицу са кратком металном дршком. Сетих се да је Лончарић убијен секиром!
Тог момента упадоше сестрићи са мојим сином и друштвом, стан се напуни бучним и веселим младићима. Незвани гости се покупише и одоше. Данима сам био узнемирен због овог догађаја.
- Када сте поново имали посла са тајном полицијом?
- Почели су да ме прате 1990. године, тј. тада сам приметио да ме прате. Овде, у мојој кући на Авали, ноћу 23. јула те године - нисмо смели по дану - одржана је Прва конференција обновљеног Равногорског покрета. Било је око 40 делегата из разних крајева. Средином августа, такође у мојој кући, одржана је проширена Друга конференција. Тада смо основали Главни одбор Равногорског покрета. Председник је био Петар Јовановић, секретар Милун Јевтић а почасни председник професор Мома Јовановић из Крагујевца. Убрзо ме је на послу посетио инспектор СДБ-а, ''ради прикупљања информација'' у вези са мојом ''политичком делатношћу''. А крајем претходне године било је дозвољено оснивање политичких странака. Само нас нису хтели да региструју.
- Имао сам утисак да се вама, правим равногорцима, спутава активност како би равногорску идеју лакше експлоатисале неке политичке партије...
- Како да не, то је суштина! Зато што су скоро сви политички лидери 1990. године били или деца комуниста, или удбаши, или и једно и друго. Сада, када су они на власти, не дају да се отворе досијеи тајне полиције баш зато да се то не би видело. План је био да они експлоатишу равногорско име и да га извитопере, а да се ми скрајнемо, бојкотујемо. Нису дали да изворни четници наставе равногорску идеју. Знали су да смо им ми прави непријатељи.
- Како сте то поднели?
- Свега ми је било преко главе. Знао сам да ће ме отерати са посла и избламирати. Зато сам поднео захтев за превремену пензију, који је усвојен маја 1992. године. Одмах сам са женом отишао у Канаду, купили смо кућу у Виндзору. Договорили смо се да потом дођу син и снаха и њихово двоје мале деце, да покренемо неки бизнис. Али, видели смо да не можемо да се уклопимо тамо. Виндзор је паланка за Београд. Тако да смо се вратили, а кућу издајемо. И даље повремено одлазим тамо, оставили смо једну од четири собе за нас. Одлази и син са породицом.
- Зашто још нисте могли да се уклопите тамо? Клима?
- Клима мање-више, али менталитет... Тамо немате с ким да се дружите. Пензионери су у домовима, одрасли на послу, деца у обдаништима. Нема седења у кафани по два-три сата. Још нисам ни појео последњи залогај, а конобарица ми склања тањир. Тамо деца немају обавеза према родитељима, нити родитељи према деци после пунолетства. Породица је тотално разбијена. Унуци зову старачке домове само да виде јесу ли деде и бабе помрли, да оду да покупе њихове ствари. Комшије као да немате. Једни другима само кажу ''здраво'' и прођу. Нити причају шта раде, нити их занима шта други раде.
- Добро сте познавали др Ђуру Ђуровића, секретара Централног националног комитета Краљевине Југославије?
- Да. Умро је на Интерној А клиници, на Интензивној нези, чини ми се 1980. године. Тада сам радио тамо, сместио сам га заједно са Драгованом Радуловићем. Променио сам му доктора, јер је онај што му је додељен био из комунистичке фамилије. Пребацио сам га код др Милосава Ристића, родом из околине Крагујевца.
- Да ли је имао породицу?
- Имао је жену Ану, Јеврејку, долазили су овде код мене на Авалу и остајали по неколико дана. Узели су се непосредно пре рата. Ђура је тада био асистент на Правном факултету у Београду, а онда је постао професор. То му је било основно занимање. Био је и управник Управе Града Београда, то је било изборно занимање, добијено после победе на изборима.
- Нисам видео његово име на списку чланова Српског културног клуба?
- Није био члан клуба због те функције.
- Да ли су имали деце?
- Нису. Ђура је нешто писао, то је остало код његове братанице. Неколико месеци после његове смрти разболела се и Ана, од срца, и преминула, такође на Интерној А клиници. Сахрањени су на Новом гробљу. На Ђуриној сахрани је било преко 200 људи, удбаши су све снимали камерама. Иначе, Ана је потицала из богате куће, у њиховом власништву се налазила цела зграда у Змај Јовиној број 28. После првог Ђуриног повратка из затвора, доделили су им један стан у поткровљу те зграде и ту су живели.
- Да ли је Браца Павловић био четник или љотићевац?
- Он је током рата био уредник ''Новог времена''. Био је љотићевац у души, а телом са нама равногорцима. Није се повукао са љотићевцима, већ се придружио четницима и са њима повукао у Босну. У Модричи је био један од предавача на диверзантском курсу. Осуђен је на 20 година, од којих је издржао 13-14, у Сремској Митровици. Покренуо је лист ''Држава'' 1991. године, излазио је до 1997. Били смо добри пријатељи.
- Мало је познато да је чувени фудбалер Рајко Митић био београдски равногорски илегалац...
- Митић је био командант бригаде илегалаца, а имао је и радио станицу. То су ми на једној утакмици рекли капетан Радомир Милошевић Чеда и Бата Јеребан. Они су од Митића добијали и по 100-200 улазница за утакмицу.
- Да ли сте га познавали?
- Да. Код њега ме је најчешће водио Петар Стојановић, командант Групе бригада београдских илегалаца, која се састојала од девет бригада. Први претпостављени био му је мајор Саша Михајловић. Звали смо га ''Професор'', јер је пре рата био професор на Геодезији. У рат је ушао као резервни капетан, на крају је био потпуковник. Био је изузетна особа, говорио је више језика. Он је нас млађе у Сремској Митровици усмеравао према склоностима, за будуће школовање, давао нам је литературу. Требало је да буде први председник обновљеног Равногорског покрета 1990. године. Ја сам га предложио, али није добио већину, јер га већина није познавала. Пера је преминуо 1993. или 1994. у Београду, у ком је и рођен. Био је добар пријатељ књижевника Милорада Павића. У кући оца Милорада Павића на Вождовцу био је штаб Петра Стојановића, тј. Групе бригада београдских илегалаца. Сећам се да је Павић дао један одличан интервју у нашу корист.
Одговори

Милослав Самарџић: „Фалсификати ТВ серије Равна Гора“

[Слика: korica-falsifikati-tv-se.jpg]

САДРЖАЈ
ПРЕДГОВОР . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
ПРВИ ДЕО: КАКО ЈЕ НАСТАЛА СЕРИЈА?
Далибор на Равној Гори . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Промоција нове идеологије . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19
ДРУГИ ДЕО: КРИТИКА ПО ЕПИЗОДАМА
Прва епизода: Ван свих очекивања . . . . . . . . . . . . . . . .27
Друга епизода: Син Драган и Ђота . . . . . . . . . . . . . . . .31
Трећа епизода: Четници су ту, само да пусте браде . . . . . . . .35
Четврта епизода: Ево Драже! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Пета епизода: Чист фалсификат! . . . . . . . . . . . . . . . . .45
Шеста епизода: Штиглић је преживео бомбардовање! . . . . . .49
Седма епизода: Нови фалсификати . . . . . . . . . . . . . . . 55
Осма епизода: Системско фалсификовање . . . . . . . . . . . .59
Девета епизода: А сад - пљачка сиротиње . . . . . . . . . . . . 65
Десета епизода: И то прође... . . . . . . . . . . . . . . . . . . .71
ТРЕЋИ ДЕО: ЗАШТО ЈЕ ИСПАЛО НАОПАКО?
Шта уистину гледамо недељом увече? . . . . . . . . . . . . . . 79
„Кама“ Радоша Бајића . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .87
Зашто је испало наопако? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93
Полемика о серији . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103
ЧЕТВРТИ ДЕО: О НЕКИМ АКТЕРИМА И ДОГАЂАЈИМА ИЗ 1941. ГОДИНЕ
Село Планиница пролећа и лета 1941. . . . . . . . . . . . . . 115
Краљ Петар у Априлском рату 1941. . . . . . . . . . . . . . . .125
Дражин лик априла и маја 1941. . . . . . . . . . . . . . . . . . 135
Комунисти у Априлском рату 1941. . . . . . . . . . . . . . . . 141
ЗАКЉУЧАК . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147
ПОГОВОР МР ДРАГАНА КРСМАНОВИЋА . . . . . . . . .151

ПРЕДГОВОР
У недељу, 10. новембра 2013. године, у ударном термину Првог програма Радио телевизије Србије, почело је емитовање прве серије „Драмске трилогије 1941-1945“, под насловом „Равна Гора“. Та прва серија састоји се од десет 50-томинутних епи­зода и емитована је до 12. јануара 2014. године.
Што се тиче наставка, најављено је да ће се звати „Ужичка република“. То би требало да значи да ће се у првој серији акценат ставити на Дражине четнике, а у другој на партизане. Уочи емитовања, на други наслов нико није обраћао пажњу, али је „Равна Гора“ изазвала реакције на свим странама: (нео)комунисти су је осуђивали и пре него што су је видели, док су је љубитељи праве историје бранили - такође на невиђено. Јер, аутор „Равне Горе“, Радош Бајић, најављивао је да ће се „први пут“ једна ТВ серија у Србији снимати према „истинитим догађајима'', а посебно да ће на тај начин бити исправљена „национална неправда која је учињена патриотском покрету српског народа на чијем челу је био ђенерал Михаиловић“.
Према томе, реакције и једних и других биле су очекиване. Међутим, још од прве епизоде видело се да нешто не шти­ма: Југословенска војска приказана је кроз лик једног пијаног официра који не хаје за немачки напад, 6. априла 1941, док су комунисти приказани нападно афирмативно, и то чак по стереотипима из доба соцреализма 1950-тих година, које су и они сами превазишли. Од те прве епизоде почео сам да пишем критике серије из историјског угла - који је сам њен аутор означио као најважнији, не потенцирајући „уметничке слободе“ - али тада нисам ни помишљао на књигу. Идеја за штампање књиге дошла је после преломне пете епизоде, под насловом „Кама“. До те епизоде још је било доста оних који су се надали да ће Дража и његови људи, а с друге стране и комунисти, на крају ипак бити приказани реално. Тада је све постало јасно као дан и негативне критике су убедљиво превладале.
ТВ серија „Равна Гора“ заиста има историјски значај, али на жалост не у оном смислу о ком је говорио њен аутор. Она је значајна пре свега као документ о нашем добу. Аутор се обратио надлежним историјским установама и особама са звучним звањима и титулама, па је ипак све испало наопако, чак и датуми, географски појмови и типови наоружања. Наопако је, наравно, и оно најважније: ко су током Другог светског рата у Краљевини Југославији били „добри момци“, а ко „лоши момци“. Ми који проучавамо Други светски рат знали смо да мора испасти наопако - о чему сведочи и прва глава ове књиге, написана и објављена више од годину дана пре емитовања серије - то јест да ће бити приказано оно што званична историја већ годинама тврди. Али, историјске књиге имају мале тираже, док је још једна „серија рекордне гледаности“ окупила вишемилионску пулбику.
Тако је она представила званичну историографију широким масама, а нама наметнула обавезу да све то детаљно евидентирамо.
Крагујевац, јануара 2014.
Милослав Самарџић

Неколико страница из књиге

ПОЛЕМИКА О СЕРИЈИ У критикама серије више пута сам прозивао др Момчила Павловића и др Предрага Марковића, главне историјске консултанте. Они нису реаговали све до објављивања извода из разговора на округлом столу у редакцији „Вечерњих новости“, 12. јануара 2014. То је и разумљиво, јер су „Новости“ најтиражнији лист у Србији. Четири дана касније, 16. јануара, у дневнику „Блиц“ Павловић и Марковић објављују реакцију на моје критике, коју потписују заједно. И аутор серије, Радош Бајић, више пута се освртао на моје критике, а поименице ме помиње у интевјуу "Новостима" од 19. фебруара. Реакције Павловића и Марковића преносим у целости, а Бајићев интервју у изводима. Иза њихових реакција, следе моје белешке.

Интегрални чланак из „Блица“ од 14. јануара 2014:
(...)
Изводи из интервјуа Радоша Бајића ''Вечерњим новостима" од 19. јанауара 2014. године

* Који је, по вашем мишљењу, уметнички, а који друштвени значај серије?
- Серија „Равна гора“ је цивилизацијски искорак српског друштва. После 70 година једноумља слодобно смо проговорили о једном од најдраматичнијих раздобља у новијој историји српског народа. Неки су мислили да још није време - заборављајући колико је прошло деценија откако се Вили Брант поклонио жртвама Холокауста, или - кад је пао Берлински зид. Објективно - огромни друштвени значај је надвладао уметнички у перцепцији „Равне горе“. Због идеолошких раскола који разарају српско национално биће серија је дочекана на нож - и уметнички аспект серије је жртвован. При чему су идеолошки противници остали неповређени, а најдебљи крај је извукао аутор, то јест ја. Објективно, велики број оних који су анализирали уметнички и креативни аспект, чинио је то са снажним идеолошким предзнацима и замеркама. * Суштинска идеја серије била је - истином до помирења. Али, чини се да порукама нису задовољени ни „комунисти“ ни „четници“? - Може се рећи да сам као аутор прошао кроз својеврсног „топ­лог зеца“, о чему сам већ говорио. И једни и други су ме сложно нападали - што ми је потврда да сам направио управо оно што сам желео, да нисам служио ни једној ни другој догми - већ сам следио пут истине и веродостојности.
* Једни вас оптужују за рехабилитацију равногораца, а други за комунистичку пропаганду...
- Са различитих идеолошких позиција велику халабуку су правили занемарљиви остаци комунистичке догме и агресивне квазипатриоте са примитивним националистичким предзнаком. Ако су вредносни системи једне и друге дружине данас меродавни у Србији - тешко нама и тешко Србији.
* Замера вам се да нисте до краја поштовали историјске истине - Крцун се појављује са Титом у Земуну, а тада је, наводно, био у Ужицу, Коча дочекује Броза иако је у априлу већ искључен из партије...
- „Равна гора“ је уметничка, играна, ауторска серија која је инспирисана догађајима за које је историјски потврђено да су се догодили, или је вероватно да су се могли догодити. То није позивање на голе ауторске слободе, то је уобичајен поступак у креативној уметничкој форми. Да је „Равна гора“ документарна, научна, историјска серија која ислеђује тачност свих релевантних историјских података - то не било могуће. Дакле, они који су ми то замерали мешали су бабе и жабе. Некима, попут извесног хоби историчара Самарџића из Бруса, то је био повод да организује антикампању против „Равне горе“. Као и да користољубиво себе промовише у озбиљног историчара. Иначе, човек је по струци економиста.

Белешка поводом интервјуа Радоша Бајића
Прво, Бајића не познајем.
Друго, не разумем шта прича.
Какав „цивилизацијски искорак српског друштва“?
Којих „70 година једноумља“, зар се о овоме не говори слободно од 1990?
Које „агресивне квазипатриоте са примитивним националистичким предзнаком“?
За које „догађаје је историјски потврђено да су се догодили, или је вероватно да су се могли догодити“?
Зар није вероватно и постојање ванземаљаца?
Како сада серија није историјска, када је пре емитовања Бајић изјавио дословце ово: „После три и по године рада на сценарију и темељног истраживања, први пут ће из историјски тачног и објективног угла бити испричана прича о трагици српског народа 1941. године“?
Које бабе, жабе, хоби, Брус, антикампања?
Како то неко ко је добио милионе евра из државног буџета, оптужује за користољубље неког ко није видео динара од државе, већ јој вазда нешто плаћа?
Треће, понављам, дебакл серије по питању историје никако се не сме свалити само на Радоша Бајића, ма шта он причао.
Одговори

ПОГОВОР МР ДРАГАНА КРСМАНОВИЋА
ТРИ ГРУПАЦИЈЕ У СРПСКОЈ ИСТОРИОГРАФИЈИ

Некада се то учило само на специјалним војним курсевима за психолошко-пропагандну делатност. Сада се изучава на свим студијама маркетинга. Како ради људски мозак, шта најлакше уочава, и најлакше памти, како утицати на њега и како произвести жељену реакцију.
Постоје мање или више отпорни, они за чију је „обраду“ потребно више времена, али потпуно заштићених нема – због природе људског запажања до свачијег се мозга може допрети. При томе су утисак и вредносни став раздвојени и не морају се поклапати.
Примера ради, у току једног истраживања, на питање која је прва асоцијација на „кока-колу“ испитаници су (под утицајем рекламних кампања) изјавили да је то „младост, спорт, авантура, уживање...“ при чему је на питање о корисности већина одговорила да је „кока-кола“ штетна по здравље, да се добија синтетички и да се не може по укусу поредити са воћним соковима.
На истом истраживању, прва асоцијација на „пасуљ“ је „народна кухиња, војна вежба, сиротињска храна...“ при чему су сви одговорили да је пасуљ здрав и користан у исхрани.
И какве то везе има са серијом „Равна Гора“? Веровали или не, велике.
На страну кардиналне грешке у историографији, у датумима, местима, догађајима, опреми и наоружању и практично свему. Најпре ћемо кренути од намере сценаристе и редитеља. Јер, као што је наука доказала да се у новинама (због природе распореда људске пажње) најбоље памти текст или реклама у горњем десном углу, или на полицама у супермаркету оно што је у висини очију, исто тако треба видети шта је оно што ће из серије „Равна Гора“ остати упамћено када избледе сећања на лош сценарио, очајну режију и натегнуту глуму.
Када је Југословенска војска и оружани одред генерала Михаиловића у питању, у сећању ће остати следеће:
- да се група кретала без јасне команде, јасног циља и јасног вођства,
- група нигде није водила борбу са непријатељем, непријатељски војници нити једном нису приказани у борби,
- војници су самовољни и склони свим врстама злочина (крађе, силовања, убиства),
- официри и војници само једу и брину о храни,
- стална свађа међу официрима,
- пуковник Михаиловић је несигуран, скоро утучен.
Којим се филмским средствима режисер користио да би те поруке поткрепио, а која немају упоришта у историјским чињеницама?
Изостављен је период борби у Априлском рату, пуковник Михаиловић није приказан у борбама код Добоја, при рушењу пруге код Олова или одбијајући напад Немаца код Хан-Пијеска или на Тари. Ни у једној сцени не видимо Немце у борби, а када се виде сцене експлозија не зна се ко је непријатељ.
Ван историјског контекста потпуно су измишљени злочини које су борци под Михаиловићевом командом починили. У југословенској кинематографији из „најкомунистичкијих времена“ нико се није усудио да тако експлицитно прикаже сцену клања човека. Ова сцена је кључна у целокупном серијалу, њена упечатљивост је изузетна без обзира што се зна да овај филмски злочин нема упоришта у догађајима везаним за април 1941. године и пуковника Михаиловића. Посебна тежина је у чињеници да је сцена приказана у програму са ознаком да је препоручљива за гледаоце старије од 12 година. Због природе људског памћења, гледаоци ће за неколико месеци заборавити, и онако танку, фабулу. У сећању ће остати само сцена крвавог ножа који се пере у потоку.
А све је то наставак старе психолошко-пропагандне школе из комунистичких времена. Која је прва асоцијација кад је Југословенска војска - четници у питању: кама и клање, масна брада и гибаница, неуредни и крезави борци, недисциплина... Свако би лако могао да опише четника: дуга и неуредна брада, црна шубара са кокардом, дуга коса, пијан, укрштени реденици преко груди а поврх свега „певаљка у крилу“...
Изражајна средства су друга, али на симболичком плану промене нема, Бајић је само наставак Булајића, а његова прича је само покушај да се српској јавности подметне још једно кукавичје јаје.
Са друге стране, настављено је неговање „култа личности“ Јосипа Броза. Због тога је хронологија догађаја померена цео месец „унапред“. Свима који макар мало познају историју, познато је да Броз није дошао у Србију пре 16. маја 1941. године. Због чега је сценариста морао да га у Србију пребаци раније, није познато. Уместо преко моста (који је срушила Југословенска војска), у Земун (који је тек најесен предат НДХ), се ишло бродом. Зна се где је Броз становао, са киме се састајао и о чему су причали. Зна се и да су у то време СССР и Трећи рајх „били у љубави“ и да су прогласи КПЈ више нападали империјалисте него нацисте. Комунисти су се спремали за властиту револуцију и сцена у којој је устанак „за мало“ избио почетком маја, само да је камион скренуо на праву страну, била би смешна да није тенденциозна. Није било никаквих одреда и никаквих заседа. На страну што ни купљења и стрељања таоца није било почетком маја. Све је то позајмљено из неких каснијих месеци.
Ради разумевања „ствари“, да би се „обичан смртник“ снашао у маси контраверзних информација важно је појаснити и научну – историографску сцену у Србији.
Није тајна да се основни ставови о животу формирају у раној младости (неки тврде до дванаесте године). У том периоду младо биће стекне јасне представе о добру и злу, о томе шта је морално а шта не и шта је допуштено а шта забрањено. У каснијем току живота лако се усвајају информације, али тешко се мењају вредносни ставови. Примера ради, уколико се у младости формира став о расној неједнакости људи, тај човек може постати и врхунски антрополог, али ће у својим истраживањима увек тежити да јасније и јаче прикаже ставове у складу са његовим (још у младости формираним) предрасудама.
На сличан начин формиране, у српској историографији постоје три главне групације чији су представници по својим претходним вредносним системима предиспонирани на одређени начин закључивања, и то:

Традиционална комунистичка историографија

Њени ставови о Другом светском рату су јасни и недвосмислени: Краљ и влада су побегли из земље и изгубили право да њоме управљају, Краљевина је капитулирала, у политичком вакууму једино је КПЈ остала уз народ. Упорно се борећи против свих непријатеља (који су били окупљени у оквиру „удруженог злочиначког подухвата“), партизани на челу са КПЈ су их све победили и донели народу слободу и истовремено извршили социјалистичку револуцију и промену друштвеног уређења. Код свих народа је било издајица и слуга окупатора, који су потпуно исти (четници, усташе, балисти, бела гарда...) и који су заслужили сваку казну која их је стигла. КПЈ никада није погрешила, нигде није било невиних жртава комунистичког режима, а кога год су партизани, ОЗН-а и КНОЈ - убили сигурно је то заслужио. Партизани су били аскете, морално надмоћни, дисциплиновани, солидарни... па да кажемо и лепи, племенити.
Представници ове историографије су сви историчари у СФРЈ до деведесетих година, а и већина након тога, укључујући и кључне људе на Филозофском факултету у Београду. Они одбијају било какву помисао о „помирењу“. За њих између антифашиста и фашиста, ослободилаца и квислинга, прогреса и реакције - не може бити никаквог помирења. Све ствари су већ доказане и свака историјска расправа је само дневна политика и губљење времена.

Неокомунистичка историографија

Настала је деведесетих година прошлог века од дисидентског крила званичне комунистичке историографије. Суочени са историјским чињеницама, али и наглим друштвеним променама, они су прешли од интернационализма на национализам и прихватили теорију о два антифашистичка покрета чије су основне карактеристике: Краљ је напустио земљу и на унутрашњем плану изгубио легитимитет, али је задржао међународни легитимитет. У земљи су формиране две независне групе отпора, националистичко-монархистички под Михаиловићем и комунистички под Јосипом Брозом. У борби се због дисциплинованости, боље организације и „идејног јединства“ комунистички показао бољим и победио је у грађанском рату националистички, који је због тога почео да сарађује са окупатором да би се спасио. На крају је поражен и на дипломатском плану и практично нестао. Међу квислинзима има разлике, јер су Недић и Љотић прихватили да се жртвују за српски народ. Усташе су злочинци, а домобрани на силу мобилисани Хрвати...
Главни представници ове историографије су историчари Института за савремену историју Коста Николић и Бојан Димитријевић, који успешно мобилишу и неке млађе историчаре, попут Немање Девића.
Представници ове групе су заговорници „помирења“. Од комунистичке историографије траже да призна постојање два антифашистичка покрета, а заузврат се не би дирале комунистичко-партизанске заслуге у антифашистичкој борби, признао би се примат партизанског покрета као боље организованог и активнијег. Комунисти би признали мање грешке и „лева скретања“, за шта би били одговорни појединци.
У суштини, ово би била комунистима излазна стратегија за случај да под теретом аргумената морају напустити монопол на ослободилачку борбу и безгрешност у рату.

Класична историографија

Њени представници су због идеолошког једноумља и државне цензуре почели своје активности у иностранству, а данас, мада малобројни, пишу и у нашој земљи. Основа њиховог става је да Краљевина Југославија није капитулирала 1941. године и да је наставила рат у оквиру антифашистичке коалиције (уосталом, као и остале окупиране земље). Краљ је своје седиште, као и друге крунисане главе окупираних земаља, само изместио на савезничку територију. Снаге под Михаиловићевом командом су непредати део Војске Краљевине Југославије (која баштини традиције српске војске из претходних ратова) и једина легална оружана снага на њеној територији. Комунисти су бунтовници који користе прилику да у смутњи окупације прибаве власт и самовољним акцијама изазивају страшне репресалије од стране окупатора. Михаиловић је по положају овлашћен да одређује стратегију и тактику борбе. Због заштите српских интереса, који су Михаиловићу били важни, савезници га напуштају, мада се активно борио против окупатора, и окрећу подршци Хрвату Брозу, верујући да ће преко њега лакше остварити властите интересе, пре свега разбијање српског етничког простора. Недић и Љотић су квислинзи за које може бити само мало разумевања, али не и опроштаја за издају свог народа.
У емиграцији присталице овог приступа су били Слободан Јовановић, Радоје Кнежевић и многи други, а данас је то најбољи познавалац генерала Михаиловића и Југословенске војске у Другом светском рату, Милослав Самарџић.
Представници ове групације су присталице помирења, али на битно другачијој основи. Помирења нема са присталицама тоталитарних идеологија. Са онима који се одрекну ових идеологија, било комунистичке, било профашистичке (љотићевци), помирење је могуће и пожељно.

*  *  *
Зашто је књига „Фалсификати ТВ серије Равна Гора“ потребна и неопходна?
Србија је земља виртуелног постојања. У њој се ствари дешавају само у пропаганди и маркетингу, пре свега политичком. У ТВ Дневнику се отварају нова радна места, стижу нове инвестиције, отварају путеви. Изађемо ли на улицу, стварност је потпуно другачија.
Серија „Равна Гора“ је управо метафора за ову виртуелну Србију. РТС као најмоћнији медијски механизам покушава да нас убеди да је стварност оно што они желе, а не оно што знамо, видимо и осећамо. Уз медијску потпору и монопол „јавни сервис“ покушава да Бајићеву исподпросечну серију прикаже као врхунско уметничко дело. И сам Бајић верује да ће дизањем ларме успети да нас увери како нисмо дорасли да схватимо његов „уметнички геније“. А колико само самољубља има у њговој изјави: „Сви који су нешто морали да замере „Равној Гори“, пошто нису имали шта друго – јер је продукција врхунска, глумачка подела сјајна, камера брилијантна, костим, маска, сценографија – одлични, јер је режија стабилна и чврста са јаким ауторским печатом – посезали за прозаичним и неутемељеном тврдњом: „Споро је“. Дакле, све је врхунско, сјајно, брилијантно, одлично, стабилно, јако... досадно, досадно, досадно...
И да ли се можда ради о новцу, који је довољан кохезиони фактор који ће објединити Институт, Удружење драмских писаца, „угледне јавне раднике“, сироте глумце жељне било каквог ангажмана, потрошене политичаре и са њима повезане интересне групе?
Од давнина је сам народ потврдио да „не мораш бити кокошка да би знао које је јаје мућак“. Серија „Равна Гора“ је мућак, историјски неутемељена и уметнички лоше реализована. И то неко мора да каже. Седамдесет година се чекало на њу и она је заиста морала бити квалитетнија. А господину Бајићу не треба дати могућност да своја оправдања пребаци на терен идеологије. Да се серија зове „Крива планина“ и да је главни лик пуковник Јанковић, ми би опет морали да говоримо о њеном лошем квалитету. Али, злоупотребљавати име генерала Михаиловића и при томе ширити причу о „коначној истини“ - недопустиво је и са захвалношћу морамо поздравити напор Милослава Самарџића да спречи да ова подвала прође непримећено.
мр Драган Крсмановић
виши архивиста
Одговори

Браво за брзину за ФАЛСИФИКАТЕ...
Честитам за РАВНОГОРЦЕ. Посебно за Загорку Васић. То смо чекали одавно, нисам знао да кријеш.Smile
Што се тиче фалсификата, једна мала примедба, нећемо расправљати. Не постоји неокомунистичка историографија, осим ако мислите на ово што штампа субнор. Ови које помињете припадају немачкој, или новој немачкој историографији. То још није очигледно због тога што још не помињу Принципа и Црну Руку за Велики рат. Али, како се ствари развијају, ни то није далеко. Пре тога треба бити одстрањен из јавног дискурса хоби(с)та из Бруса.
Углавном, још једном, све честитке.
Одговори

Када ће се моћи набавити код Верољуба ?

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

Једно 10 дана по изласку.
Одговори

Сам питам јели књига има минутажа?

Минутажа према историски догађај?
Одговори

(27-01-2014, 11:12 PM)Захумље Пише:  Сам питам јели књига има минутажа?

Минутажа према историски догађај?
Да ли књига има минутажу?
Одговори

Свака дешавање....историска дешавање.....

http://www.youtube.com/watch?v=HC5nIbX8rds

Aко погледаш у клип....видижеш 00:00.....осећам да не требам даље да дрвим!

Тако КРАДОШИН НЕИСТИНЕ имају своје минуте и секунде у филм!
Одговори

Захумље пита да ли се наводи у којим минутима је приказана која сцена.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Серија јесте лоше али и неке критике нису на месту. Људи заборављају да је серија Драмска и да ту режисер има право да додаје по својој вољи људе и догађаје. Он полази од неке историјске или стварне основе, и по својој вољи модификује људе и догађаје. Пример је серија ''Место злочина'' јер је аутор пошао од основе да стварно постоје форензичари у полицији али у стварности они за разлику од серије не носе оружје на пример.
Друга ствар са којом се не би сложио је да је серија прокомунистичка Бајић је и раније у својим серијама имао неке другачије намере:
https://www.youtube.com/watch?v=enhVQJpVa6w
Циљ му је да ухвати средину и да се не замера ником. А пре га треба критиковати због досадне и развучене радње, превише ликова, беспотребних сцена.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним