Оцена Теме:
  • 20 Гласов(а) - 4.7 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мића Петровић одговара на ваша питања

Одговори на старом форуму:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=15607
Одговори
Music 

Добро дошли на новом ПОГЛЕДИ Форуму.:exclamation:
Одговори

Да ли је истина да су пјесму Ђуришићу млад мајоре први отпјевали припадници СДК,када су,заједно са Ђуришићевим четницима,тукли комунисте на сјеверу Црне Горе крајем 1943. године ?

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

(01-08-2013, 06:01 PM)Мањача Пише:  Да ли је истина да су пјесму Ђуришићу млад мајоре први отпјевали припадници СДК,када су,заједно са Ђуришићевим четницима,тукли комунисте на сјеверу Црне Горе крајем 1943. године ?

Они нису долазили у Црну Гору крајем 1943. већ почетком 1944.
Одговори

Брате Мањача, извињавам се немам одговор на твоје питање јер немам живог сведока који би нам могао разјаснити.

Пошто су у Чикагу Света Марић и Раша Раденковић већ снимили песму, ја сам је само обновио неких 38 година касније. Међу моје пронађене песме увек сам убацивао и неку од Светиних песама јер после 38 година његови снимци више нису могли да се нађу. Нисам се распитивао када је настала песма јер су је национални Срби у емиграцији певали пуних 30 и нешто година те није било потребе да питам да ли је песма исправна.

Ево Марићеве верзије. На клипу нема Светина слике само Рашина и ако Раша пева други глас.

Света Марић и Раша Раденковић (Чикаго, 195?)
http://www.youtube.com/watch?v=ZiSdj99pg3w
Одговори

Знате нешто више о песми-Горског цара равногорске страже?
Одговори

Брате Лука, овако ми је приложник из Швајцарске написао.

''Песма је од 1942. када се Дража склонио после неуспеле немачке експедиције на Равној Гори, (где је пао мајор Мишић). Дража прелази у наш крај под обронке планине Рудника где га Мишо Хаџић чува два месеца у његовој трли (колиби) и обезбеђује са стотину четника. Ту је живела Мишина снаја код стоке под планином, још да видиш и ово, породи се ту и Дража је лично поспо новорђенче водом у снегу. Тог јануара и фебруара је била незапамћена зима, па је корио свог пратиоца, неког Далматинца, Фрању Сјеничанина, вели Чича, видиш Фрањо српског сокола ни мало му није зима, купамо га у снегу, а ти само из јутра откинеш крмеље, нећеш ни да се умијеш колико си слабић од зиме.''
Одговори

(30-08-2013, 01:11 AM)Мића Петровић Пише:  Брате Лука, овако ми је приложник из Швајцарске написао.

''Песма је од 1942. када се Дража склонио после неуспеле немачке експедиције на Равној Гори, (где је пао мајор Мишић). Дража прелази у наш крај под обронке планине Рудника где га Мишо Хаџић чува два месеца у његовој трли (колиби) и обезбеђује са стотину четника. Ту је живела Мишина снаја код стоке под планином, још да видиш и ово, породи се ту и Дража је лично поспо новорђенче водом у снегу. Тог јануара и фебруара је била незапамћена зима, па је корио свог пратиоца, неког Далматинца, Фрању Сјеничанина, вели Чича, видиш Фрањо српског сокола ни мало му није зима, купамо га у снегу, а ти само из јутра откинеш крмеље, нећеш ни да се умијеш колико си слабић од зиме.''
Хвала на одговору.Занима ме још откуд Недић у песми(јесу ти четници коју су га чували били легализовани код њега) и како је доспело у песму оно-Ој Хитлеру ћелави,кад човек није био ћелав?
Одговори

Цитат:ЛУКА
Хвала на одговору.Занима ме још откуд Недић у песми(јесу ти четници коју су га чували били легализовани код њега) и како је доспело у песму оно-Ој Хитлеру ћелави,кад човек није био ћелав?

Брате Лука, то је била моја одлука. Када смо радили збирку, било ми је интересантно да убацимо и ту малу песмицу где се спомиње Недић. Пошто је кратка тј. нема више речи да би била самостална песма, ставио сам је као припев. Значи песма као целина је нетачна са те стране јер у оно време скоро да није било припева у песмама. АЛИ и једна и друга су из рата, са Рудника. Уствари, ти момци од 17, 18, 19 година са Рудника, као и свим другим крајевима, су певали све песме које су знали онако замршено. Када их стављамо на снимку те песме се кристалишу и одвоје да би свака имала своју смисао и целину. Имам јако мали број песама где су спојене ради аранжмана и 'лепшег слушања' као: Громко трубе јече/Песма слободе, С'Равне Горе до Котора/Шума жути, у песми Од Јадранског мора сиња -- убачен је покретни марш Ми смо Драженовци ... опет ради 'можда' лепшег слушања, и т.д. У задњем примеру та почетна реченица ми је симпатична пошто су и песма и покретни марш из Херцеговине те сам спојијо текстове.

Иначе ја и екипа смо од почетка пазили да кристалишемо песме и прикажемо истиниту слику и емоције оног краја и оног доба.

Ово за ''Хитлеру ћелави ...'' не видим други разлог да су момци тако спевали стих сем ради риме. Братски поздрав.
Одговори

Мићо, та планина у којој је био Дража почетком 1942, у колибама Мише Хаџића у селу Јабланица, зове се Јешевац. Она је лево од друма Крагујевац Г. Милановац, тамо до Милановца, а Рудник је десно.
Википедија:
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D0%B5%...0%B0%D1%86
Можда неки мештани све то зову Рудником. Ја сам причао са једним старим Хаџићем, он каже Јешевац.
Одговори

Милославе, хвала за Јешевац. Да ли имаш везу са тим старим Хаџићем те да га упиташ како му је унук који је рођен у јануару или фебруару 1942. кога је Дража купао у снегу?
Одговори

Нисам га видео одавно. Иначе тај догађај је описао Звонко Вучковић у мемоарима. Али чини ми се да он пише да су га тако купали родитељи, да је то обичај тамо.
Одговори

Милославе колико је Недић помагао равногорцима?

Питам јер овај Видосав из Швајцарске, који ми је дао неколико песама, није објаснио. Оне 1993. године, пре него што сам снимио ту реченицу, питао сам, овде у нашој цркви у Торонту, официра Краљеве Гарде Влајка Јовића, да ли је место да се пева о Недићу међу равногорским песмама? Он је одговорио да треба да се одужимо Недићу на велики начин. Тад је била игранка, гужва, те нам је био кратак разговор. На жалост нисам га поново звао да питам преко телефона или у кући шта је хтео да каже са тим.
Одговори

(31-08-2013, 02:23 PM)Мића Петровић Пише:  Милославе колико је Недић помагао равногорцима?

Питам јер овај Видосав из Швајцарске, који ми је дао неколико песама, није објаснио. Оне 1993. године, пре него што сам снимио ту реченицу, питао сам, овде у нашој цркви у Торонту, официра Краљеве Гарде Влајка Јовића, да ли је место да се пева о Недићу међу равногорским песмама? Он је одговорио да треба да се одужимо Недићу на велики начин. Тад је била игранка, гужва, те нам је био кратак разговор. На жалост нисам га поново звао да питам преко телефона или у кући шта је хтео да каже са тим.
Нисам Милосав али зна да је Војвода Ђујић причао о томе-http://www.youtube.com/watch?v=PPLnQYqu8wg.Вероватно Милосав има другачији став око Недића.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним