(10-09-2022, 12:15 PM)Ђорђе Ј. Пише: Поздрав брате Mићо, имам пар питања.
1. Колико ја знам, КРОЗ ГОРУ ИДЕ ПЕТАР ВОЈВОДА и ТРЖЕ РАДИЧ ЈАТАГАН су једине комитске песме са Пештера које сте снимили. Одакле вам те две песме?
2. Од свих песама које сте током година сакупили отприлике колики проценат сте снимили и који су неки од фактора по којим одлучујете које ће те да снимите а које не?
3. У опису песме ВОЈВОДА ГЛИГОР ДОЛАЗИ на јутјубу пише да ју је написао Будимир Граховац док на вашем сајту пише да је песма народна, које од ова два је тачно?
4. Имате ли неких песама о четницима из Старе Србије из Другог светског рата?
Хвала на питања брате Ђорђе. Извињавам се што овако касно одговарам, прво сам заузет те Форум не обилазим често, а друго је да сам био избачен са Форума. Јуче сам добио нову лозинку и ево ме.
1. Имам више песама са Пештери али нису оно четничке или комитске, немају име неког јунака, немају речи Србин или српско и т.д. Имам мали број таквих песама али их не снимам. Песме ми је дао човек са Пештери и рече ми да му не најављујем име. Ја то поштујем.
2. Равногорских песама имам можда 250-300 грубо речено из разних билтена из рата и књига штампане после тита. Велики број су за гусле или рецитације а има много и веома сличних, тј. речи песме су сличне, из разних крајева или у истом тескту бркају теме збивања или крајева. Снимио сам 120 равногорских песама од којих сам убацио 8-10 мојих. На основу разговорима које сам имао са преживелим борцима, песме нису постојале али због важности теме решили смо да би био ред да постоје,
Немам много комитских песама. 42 снимљене су претежно то. Њих је јако тешко наћи јер су нападене у више налета--после Пр. рата, стање за Србе се нагло мења а нарочито после Др. рата. И као што сам најавио, престајемо са њима јер те 42 песме је узело више од 11 година да се сниме. 42 песме можемо да снимимо за годину ипо а не да чекамо 11 година. Ништа, идемо даље.
3. У вези песме Војвода Глигор, њу је написао Будимир Граховац. Свеска је штампана у Београду 1933. Он песму зове ПОЛЕТ плус нигде нема Срби, Србин и т.д. Рецимо пише ''Мученог нашег народа, У њој је наша слобода''. То ти је Краљевина Југославија. Од почетка су потисли све Српско да се остали народи ново-створене и са стране наметнуте нам К. Југославије не би осећали запостављени. Нисам хтео да исправљам јер постоји у тексту ''Изнеси дивне дарове, За наше беле орлове!''. Мислим да други народи немају БЕЛЕ ОРЛОВЕ. То ''народна'' ћу исправити сада кад морамо да пишемо сајт изнова. Бивши сај је нападнут и уништен са преко 3500 вируса. Значи хост је избрисао сајт. Пошто је толико оштећен не би смели било шта да копирамо и правимо нов. Плус, ја немам ништа сачувано од сајта јер током година мењао сам компјутере где нова верзија не прима претходне сачуване копије.
4. Песме из Др. рата из Старе Србије немамо. Гледаћу да то исправимо јер док смо радили комитске упознао сам добре људе из македоније који знају по коју четничку из Др. рата. Са Косова немам баш ништа. На жалост, овде у емиграцији, по нашим заједницама нисам срео никога са Косова. Био је један млађи новинар, али је био новодошли који није улазио у наше заједнице већ сам га виђао на фолклорним пробама и концертима. Иначе фолклор и њихова публика су били новодошли који су овде дошли после 90- тих година. У фолклору сам водио оркестар, корепетирао и тренирао играче и играчице да певају. Ту нисам разговарао о четницима.