Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
(11-03-2015, 10:47 PM)Александар Динчић Пише: Николај, ко је писао да је то дете умрло природном смрћу - било је слабашно рођено. Неко се осмелио да пише, јер је ваљда видео у црквеним књигама умрлих то уписано дете. Јел се сећаш?
Не сећам се ко, али видећемо кад изађе ова књига коју Ратко најављује. Испашће то изгледа на крају оновремени Рачак.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
А зар је битно? Камо среће да су четници стварно били без милости како их оптужују.
Или како Ђилас, поводом немилосрдног обрачувања са својим противницима, рече: "Нијесмо хтјели направити исту грешку ко и наши противници!"
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 14,507
Теме: 307
Углед:
3,044
Ово ти је одлична опаска, Мунгосе.
Ратко, ово је одлична вест. Самарџићу сам, својевремено, замерио баш ово што ти сад наводиш. Ајде, чекамо Храброг.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(01-03-2014, 07:51 PM)Felix Пише: Ни једно клање није оправдање за ново клање. Ако си православац то мораш знати. То нарочито себи не сме дозволити регуларна војска. Нажалост, то се дешавало.
Феликсе, баш тако. Чуо сам комшије који тамо има рођаке да се ЈВуО у Вранићу није понашала као регуларна војска. Ето Мехо Омеровић помиње Вранић када осуђује судску рехабилитацију Н. Калабића.
Мислим да је неко преживеих официра ЈВуО требао да ода оде у Вранић и
од породице жртава затражи опроштај.
А комунистти као што су после смрти своје другове постхумно избацивали из своје Партије тако жртве из Вранића постхиумно учланише у своју Партију.
Поруке: 524
Теме: 0
Углед:
61
Ништа не може да оправда убијање невиних људи, посебно дјеце, али ако је прича о побијеним четничким рањеницима истинита, онда је тешко могуће да су све жртве покоља у Вранићу невине.
Наравно дјеца су без сваке сумље била невине жртве. С друге стране сви учестици у том убијању четничких рањеника су били легитимне војне мете.
Поруке: 14,507
Теме: 307
Углед:
3,044
Пријатељу, тамо нико не сме да оде и истражи ( историографски) тај догађај. Много ту има недоумица и много заинтересованих да прича остане оваква каква се деценијама представља у јавности.
(30-05-2017, 12:01 AM)Бенито Пише: Пријатељу, тамо нико не сме да оде и истражи ( историографски) тај догађај. Много ту има недоумица и много заинтересованих да прича остане оваква каква се деценијама представља у јавности.
Пријатељу, један Вучићев телефонски позив локалном тужиоцу и ето отварања истраге.
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
И кога ће тужилац да оптужи, покојнике?
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
(30-05-2017, 03:17 PM)Громовник Пише: И кога ће тужилац да оптужи, покојнике? 
Mea culpa. Može da se napravi neka komisija i ona sasluša preživele i javnost sazna ko je ranio vojnike JVuO, ko ih je pobio, ko ih je osvetio u Vraniću, ime i prezime. Članovi komisije istoričari.
(04-03-2014, 09:04 PM)Милан Грујић Камењарка Пише: Брате, па они су починили злочин пре злочина и то на црвено слово. НИКОЉДАН. Да сам био на Зекином месту, похватао бих само домаћине кућа у којима су заклани четнички рањеници, извео ван села и лично им пресудио свима.

"Иза Авласког корпуса неки Зека...са групом војника долази често у Обреновац. Опијају се у кафанама. Прете појединим људима убиством, уцењују и туку. Доводе у опасност наше људе да их Немци хапсе. Слао сам опомене и није помогло. Молим наредите им да у Обреновцу немају никкава посла, иначе ће се после кајати" ( стр. 189)
К-дант Посавско-колубарске групе корпуса мајор Владимир Комарчервић
( извештај ВК ЈВуО 13.2.1944.)
извор: Бојан Димитријевић "Ваљевски равногорци"
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ако неко зна нека одговори да ли се појавила књига.
Ево једног чланка:
http://srbinaokup.info/?p=26440
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
(21-06-2017, 05:59 PM)Ултрадесничар Пише: "Иза Авласког корпуса неки Зека...са групом војника долази често у Обреновац. Опијају се у кафанама. Прете појединим људима убиством, уцењују и туку. Доводе у опасност наше људе да их Немци хапсе. Слао сам опомене и није помогло. Молим наредите им да у Обреновцу немају никкава посла, иначе ће се после кајати" ( стр. 189)
К-дант Посавско-колубарске групе корпуса мајор Владимир Комарчервић
( извештај ВК ЈВуО 13.2.1944.)
извор: Бојан Димитријевић "Ваљевски равногорци"
Димитријевић не наводи извор за тај извештај, у својој књизи.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године