Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Јесу били чланови четничке организације, али је изнад њих био војвода Бирчанин. Једини је он имао овлашћење, а поменути нису. Бирчанин је те српске крајеве требао четнички да организује. Пошто га Италијани заробљавају, нестао је организатор четничких снага у том крају Краљевине Југославије, па је уследило народно организовање. Четничка организација није од почетка узела примат, већ је то ишло постепено. Са појавом партизанског фактора, поново се прешло на народне устаничке снаге (у неким крајевима).
Поруке: 524
Теме: 0
Придружен: May 2017
Углед:
61
Наравно, али у војсци, кад изгубиш везу са претпостављеним, радиш у складу са последњим наређењем. А, неки од наведених су били и резервни официри, па су знали нешто и о војсци.
Кад је у питању дјеловање четничке организације на територији тзв. НДХ, усташка власт је по успостављању почела са хапшењем чланова четничке организације. Четничка организација се нашла на удару, а убрзо и цијели Српски народ. У датим околностима није ни било могуће централизовано организовати отпор.
(Последња измена: 11-12-2021, 12:28 AM од
posmatrač.)
Поруке: 14,502
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
Помирење на релацији четници—партизани је наша обавеза
https://etos.press/post/4794
О националном помирењу.
''Са српских партизана скинути жиг комуниста!''
https://etos.press/post/5294
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 24-05-2022, 03:07 PM од
Шумадинац.)
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
Ја сам против , било да је реч о помирењу са комунистима или нацистима, фашистима или припадницима ма које идеологије.
Народ нема шта да се мири са идеологијама. Него се тоталитарне одбацују. Та прича о помирењу само их одржава у животу. Циљ је да тоталитаризам нестане потпуно. Што је тешко остварити. Али да присталице тоталитарних идеологија, и уопште особе тог менталног склопа, играју главне улоге у друштву, то је недопустиво и свакако томе ћемо једном видети крај.
Углед:
942
(24-05-2022, 04:42 PM)Милослав Самарџић Пише: Ја сам против , било да је реч о помирењу са комунистима или нацистима, фашистима или припадницима ма које идеологије.
Народ нема шта да се мири са идеологијама. Него се тоталитарне одбацују. Та прича о помирењу само их одржава у животу. Циљ је да тоталитаризам нестане потпуно. Што је тешко остварити. Али да присталице тоталитарних идеологија, и уопште особе тог менталног склопа, играју главне улоге у друштву, то је недопустиво и свакако томе ћемо једном видети крај.
Нажалост, тај став је веома усамљен у Србаља. И прихватам га у потпуности. Први пут чух нешто слично само код блаженопочившег Владике Таса и сад од тебе. Девић, Димитријевић и та струја историчара хоће да "рехабилитују" српске партизане сељаке који нису имали везе са идеологијом и да их ставе у исти кош са четницима. Е сад, право питање, поред тог "помирења" је "како превазићи поделе, које, ето, трају и дан данас?" Ту треба дати опширан и прецизан одговор.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
2,056
Нема шта опширан, кад нестану те идеологије, нестају поделе.
Углед:
942
(24-05-2022, 04:42 PM)Милослав Самарџић Пише: Ја сам против , било да је реч о помирењу са комунистима или нацистима, фашистима или припадницима ма које идеологије.
Да. Скоро нико од државних историчара није дошао до овог, заиста генијалног и смелог Бенитовог закључка:
"Синтагма 'братоубилачки рат' је празна идеолошка флоскула која нема никакве везе са историјском истином."
Тако да "томе ћемо једном видети крај" ми нећемо дочекати. Па чак ни млађе генерације.
Д М
(Последња измена: 17-06-2022, 01:10 PM од
Шумадинац.)
Углед:
2,056
Са њим није било проблема, нити са Војним архивом.
Али документа Удбе су у Архиву Србије.