Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Немам, сем Дражине платне листе, 5.000 и нешто динара нето, а за учитеље знам пример, 2.500 дин. Гимназијски и универзитетски професори не знам.
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 05-01-2020, 12:23 AM од
Бранке.)
Углед:
1,870
Како смешна? У СФРЈ кирије су биле високе. Мислиш на бесплатне станове?
Углед:
256
(05-01-2020, 01:31 AM)Милослав Самарџић Пише: Како смешна? У СФРЈ кирије су биле високе. Мислиш на бесплатне станове?
По статистици из СФРЈ издаци за становање не прелазе више од 5-10% плате . . .
Иначе,нашао сам просек плата за официре . . .
Случајно се сетих да сам пре коју годину сликао неке одломке из књиге "Приватни живот у Србији у 20. веку" и да сам баш сачувао тај податак . . . Убацићу сутра . . .
П.С. Оних спомињаних 70 долара је из чланка у НСПМ о војсци Краљевине . . . неко је израчунао(без фусноте) да је годишњи доходак по становнику 3500 динара или 70 долара . . .
http://www.nspm.rs/istina-i-pomirenje-na...alphabet=l
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Углед:
1,870
Можда је био 5-10% за оне који су имали тзв. друштвени стан, тада су и виле на Дедиљу биле симболични издатак.
Али за оне који нису имали стан, кирије су биле папрене, а статистика их није хватала, јер се плаћало ''на руке''.
Хајде! Осташе само адвокати.
Углед:
256
(„Држава“)
(Последња измена: 15-04-2020, 10:22 PM од
Бранке.)
Углед:
256
(„Држава“)
(Последња измена: 15-04-2020, 10:21 PM од
Бранке.)
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Само да додам- ово је откупна цена јабука по килограму. Извозна цена је била до два динара већа. Значи држава је узимала минималну провизију, због трошкова железнице, провизије откупљивача и слично.
Мора се рећи да је ова цена постигнута билатералним споразумом владе Милана Стојадиновића и Трећег Рајха.
Дакле, за вагон бранице јабуке сељак је могао да направи кућу од 100 квадрата, плус подрум, окрови је и стави комплетан тишљерај ( дрвени патос, дрвени плафон, прозори и врата). Погледајте добро старе сељачке куће по Србији, већином су грађене између 1935 и 1939. године.
Углед:
256
(06-01-2020, 01:09 AM)Бенито Пише: Само да додам- ово је откупна цена јабука по килограму. Извозна цена је била до два динара већа. Значи држава је узимала минималну провизију, због трошкова железнице, провизије откупљивача и слично.
Мора се рећи да је ова цена постигнута билатералним споразумом владе Милана Стојадиновића и Трећег Рајха.
Дакле, за вагон бранице јабуке сељак је могао да направи кућу од 100 квадрата, плус подрум, окрови је и стави комплетан тишљерај ( дрвени патос, дрвени плафон, прозори и врата). Погледајте добро старе сељачке куће по Србији, већином су грађене између 1935 и 1939. године.
Ово су пијачне цене,него сам их издвојио због воћа којег нема у списку горе . . .
Што се откупних цена тиче,оне су у годишњацима . . .
Иначе за ово друго си у праву,стандард сељака се поправио што због тих споразума,што због отписа половине дугова сељацима . . .
(„Држава“)
(Последња измена: 06-01-2020, 01:40 AM од
Бранке.)
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Без обзира, довољно ти је ово.
Упореди цену јабука са ценом крушака.
Упореди цену јабука са ценом малина.
То ти показује колики је извоз јабука био, па је и на домаћем тржишту драстично скочила њена цена.
Углед:
256
(06-11-2019, 12:08 AM)ЈВуО-КГ Пише: TURIZAM U BEOGRADU IZMEĐU DVA SVETSKA RATA kroz dokumenta Istorijskog arhiva Beograda
-Snežana Lazić, Istorijski arhiv Beograda
https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf...01037L.pdf
Ово је вероватно цела:
https://www.arhiv-beograda.org/images/pu...MA_IAB.pdf
(„Држава“)