Оцена Теме:
  • 18 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КО ЈЕ ОСОБА СА СЛИКЕ?

(30-07-2013, 08:39 AM)ватхра Пише:  
(30-07-2013, 01:27 AM)Милослав Самарџић Пише:  Која је и чија ово формација, од кад је снимак:

[Слика: slika_14_NET.jpg]
image hosting software

Падобранске јединице ЈКВ, снимљено 9. септембра 1940. током вежбе на Торлаку.

----

Ребека Вест је вероватно мислила да је Дражина слика из затвора. Такав је амбијент.
Падобранске, али требало би да су четничке - један од 6 четничких батаљона.
Што се тиче слике, као што је Ратко написао, Ребека Вест је мислила да је снимак из Москве.
Одговори

(30-07-2013, 03:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  Падобранске, али требало би да су четничке - један од 6 четничких батаљона

Падобранци јкв су били у саставу ваздухопловства, не верујем да су имали везе са четницима. Који је ваш извор?

Она слика босоногог четника што сте је ставили на стари форум, не носи митраљез него пушку и добош за митраљез луис.
Одговори

(30-07-2013, 07:17 PM)ватхра Пише:  
(30-07-2013, 03:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  Падобранске, али требало би да су четничке - један од 6 четничких батаљона

Падобранци јкв су били у саставу ваздухопловства, не верујем да су имали везе са четницима. Који је ваш извор?

Она слика босоногог четника што сте је ставили на стари форум, не носи митраљез него пушку и добош за митраљез луис.
Да, били су у саставу ваздухопловства, али су четници на њиховим полигонима изводили падобранску обуку. Има више извора за то, читао сам у Војноисторијском гласнику, или у књизи Банета Јевтића. Проверићу још једном за ову слику, мислим да је нађена у персоналном досијеу неког четника.
Одговори

Ко је на осталим сликама, пошто очигледно не зна нико?
Одговори

(30-07-2013, 01:04 AM)Милослав Самарџић Пише:  http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=18480

Ово је била једна од најпрегледанијих тема на старом форуму - до данас је имала преко 185.000 кликова - па ево да је отворим и овде.

Дакле, ово је слика једног четничког официра: поручник, рођен у Блацу, један од Дражиних организатора за Топлицу, потом један од најистакнутијих људи за извођење диверзија и саботажа током Битке за Африку (оперисао је у области Лексовца и даље); емигрирао је за Канаду, где је и преминуо; деда једне од најпознатијих српских глумица данас... Како се зове?

[Слика: Oficiri_02.jpg]
software screenshot
Ово је поручник Урош Мијатоовић.
Одговори

(30-07-2013, 01:23 AM)Милослав Самарџић Пише:  У ком граду се налази ова Дражина биста:

[Слика: Draza_spomenik_NET.jpg]
upload
У Милвокију.
Одговори

Смимљено је тачно 25. јуна 1933. године, на освећењу заставе Четничког удружења. Видимо на слици припаднике Нишке соколске жупе, са старешином Радованом Димитријевићем и његовим замеником Миланом Стевановићем. Видимо и поред православног свештеника у униформи генерала Владимира Цукавца, команданта 5. Армијске области. Четничку заставу држи председник општине Пећ, господин Миладин Арнаутовић. Видимо и католичког свештеника и муслиманског хоџу.
Одговори

(30-07-2013, 01:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  Само за Динчића:

Равногорска омладина једног корпуса: ког, кад и где је сликано (ДАТУМ):

[Слика: sl_4_NET.jpg]
imageshackus

Ово би требала да буде заклетва регрута Нишавског корпуса у селу Дивљана код Беле Паланке, на данашњем игралишту.
Одговори

(04-08-2013, 12:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(30-07-2013, 01:04 AM)Милослав Самарџић Пише:  http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=18480

Ово је била једна од најпрегледанијих тема на старом форуму - до данас је имала преко 185.000 кликова - па ево да је отворим и овде.

Дакле, ово је слика једног четничког официра: поручник, рођен у Блацу, један од Дражиних организатора за Топлицу, потом један од најистакнутијих људи за извођење диверзија и саботажа током Битке за Африку (оперисао је у области Лексовца и даље); емигрирао је за Канаду, где је и преминуо; деда једне од најпознатијих српских глумица данас... Како се зове?

[Слика: Oficiri_02.jpg]
software screenshot
Ово је поручник Урош Мијатоовић.

И ова фотографија је за мене - реч је о једном од бројних Дражиних заточеника у Нишком конц. логору.
Одговори

(04-08-2013, 01:21 PM)Александар Динчић Пише:  
(30-07-2013, 01:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  Само за Динчића:

Равногорска омладина једног корпуса: ког, кад и где је сликано (ДАТУМ):

[Слика: sl_4_NET.jpg]
imageshackus

Ово би требала да буде заклетва регрута Нишавског корпуса у селу Дивљана код Беле Паланке, на данашњем игралишту.
Ау, много си омашио... Мислио сам да нећеш погодити само датум. Ајде поново...
Одговори

Не знам, учинило ми се да је Дивљанска пољана. Можда је и Сува планина. Не видим добро команданта у првом реду - препознао бих га да му се мало боље види фаца.
Одговори

Личи ми командант на капетана Јована Јовановића-Деду, можда је и Делиградски корпус.
Одговори

На слици је омладина Расинског корпуса, 17. јула 1943. у Манастиру Стрмац. Слика је настала истовремено када и она чувена слика са заклетве у Стрмцу. Дакле, није та слика из 1941, већ је из 1943. На полеђини су потписи, послао ми је унук једног познатог Кесеровићевог четника.
Ту је и једна нова са Жељина, оно где Кесеровић седи у средини а испред су Влаховић и Поповић. На овој је већа група, има и десетак ''шараца'' и ''зорки''.
Одговори

(04-08-2013, 04:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  На слици је омладина Расинског корпуса, 17. јула 1943. у Манастиру Стрмац. Слика је настала истовремено када и она чувена слика са заклетве у Стрмцу. Дакле, није та слика из 1941, већ је из 1943. На полеђини су потписи, послао ми је унук једног познатог Кесеровићевог четника.
Ту је и једна нова са Жељина, оно где Кесеровић седи у средини а испред су Влаховић и Поповић. На овој је већа група, има и десетак ''шараца'' и ''зорки''.

Не знам ко је уопште и када рекао да је та слика са заклетве из 1941. године. Прво, тог месеца нису били Енглези код Кесеровића - на тој фотографији их видимо. Уствари, Новозеланђани - види се по беретки. Имамо само једног живог човека који је био на тој заклетви 21. септембра 1941. године у м. Стрмац. Уствари, то је Кесеровић заклео борце у част Краљевог рођендана по старом календару, јер је већ добио директиву за напад на Крушевац, а краљев рођендан је по новом прошао. Добио је директиву од Горског штаба 12, а не од Љубе Новакоивћа. Значи, од Равне Горе, а не од Шумадијског самозваног четничког војводе. Комунисти су фалсификовали његове речи са суђења.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним