Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(07-01-2019, 01:11 AM)ватхра Пише:  Ju koliko gluposti. Ajmo redom.
Tito je evakuisan za Italiju ne ni britanskim nego sovjetskim avionom.

Британским авионом, не совјетским. Али је евакуисана и совјетска мисија.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Sovjetski avion, doleteo noću, pilot Šornjikov.
Britanci i možda Amerikanci su kasnije pokupili još partizana.

(07-01-2019, 11:37 AM)Mitic Пише:  У реду, коју литературу би ми Ватра препоручио за Солунски фронт? Нисам војни историчар, па можда има нека војна литература о Солунском фронту.

Uzmi npr Veliki rat Srbije, iz 30ih godina. Imaš navedeno bitke i sastav snaga.
Na Solunskom frontu je srpska vojska imala nekih 20ak odsto od savezničkih snaga. Prilikom proboja su velike gubitke imale francuske kolonijalne divizije, i Britanci kod Dojrana u neuspešnom napadu, obe po oko tri hiljade. Srpska vojska je sve do Vardara imala manje gubitke od toga. Srpska vojska jeste vešto iskoristila francuski uspeh i napravila strategijski proboj, ali se ne može reći da je to sama postigla. I u daljem napredovanju nisu išli sami, niti bi to mogli da urade.
Одговори

То сам мислио, да је српска армија нанела главни ударац Централним силама пробојем Солунског фронта. Српска армија је била главни носилац победе Савезника.

У реду, кад сам рекао САМА, нисам мислио да је српска армија била изолована од осталих савезника, па пошла да ослобађа земљу. Наравно да ту има и француског доприноса, али српска војска је ту пресудила ток Првог св. рата
Одговори

Ne, Nemačka je bila pobeđena u tom trenutku, dugotrajni rat ju je do kraja iscrpeo i bili su pre porazom, čekala se samo saveznička ofanziva dok Amerikanci dopreme još ljudi. Ono što je uspeh na Solunskom frontu postigao je da se rat skrati i to je nesumnjivo. Ne može se reći da je srpska vojska presudila rat, jer je on već bio dobijen. Uostalom uporedi angažovane snage na Zapadnom frontu i gubitke pa se dobije jasnija slika.
Одговори

Digresija ne smeta, ali ako ćete da razvijate diskusiju na temu Solunski front, otvorite temu na pdf Istorija.
Одговори

У реду, треба проучити и Западни фронт. Мада, на Западном фронту је ситуација била чудна. Била је кланица и ниједна страна није могла да надвлада, била је мртва трка.

Постоје тумачења да је и Други св. рат могао да се заврши знатно раније, али због (не)споразумевања између Савезника, није дошло до тога.

Када је Црвена армија прешла у контраофанзиву, мислило се да ће брзо доћи до слома Немачке, али немачки тенкови су били ефикаснији у дефанзиви, па је рат потрајао. Ово за тенкове сам видео на "Хисторију"

(07-01-2019, 05:04 PM)Chicot Пише:  Digresija ne smeta, ali ako ćete da razvijate diskusiju na temu Solunski front, otvorite temu na pdf Istorija.

Јасно, али нећу више да развијам дискусију. Схватио сам Ватрино излагање о Солунском фронту. То је то Smile
Одговори

Ватра, авион је био британски ("Дакота"), припадао је Балканском ваздухопловству, а пилот је био руске националности. Ако то чини авион совјетским, онда ок. Rolleyes

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

U to vreme Rusi su u Bariju imali dva transpotna aviona DC-3 (koji su formaciski bili u 334 Wing),koji su prevezli njihovu vojnu misiju u V.Š. Po planu ,oni su trebali da održavaju vezu sa tom misijom i dostavljaju Partizanima vojnu pomoć.Kako je aerodrom na Medenom Polju početkom 1944g bio zavejan , nije se moglo sleteti na njega. Tek početkom aprila je pilot Šornikov izveo probni let,da izvidi kakvo je stanje na „pisti“.Ali i dalje je bila puna raskvašenog snega ,pa je pakete dostavio padobranima.Tek posle nekog vremena je postalo moguće sleteti (doduše teško,ali moguće) pa su ruski piloti odmah krenuli,iako je na planinama još bilo puno snega,a „pista“ raskvašena .Nisu se dugo zadržali posle sat vremena su krenuli nazad.Od 22 do 28 matra Rusi su dva puta sletali i donosili opremu.

http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=20061.5;wap2

DC-3 је авион америчке производње, а 334 Wing је био у оквиру РАФ-а
Одговори

(07-01-2019, 06:31 PM)Николај Пише:  Ватра, авион је био британски ("Дакота"), припадао је Балканском ваздухопловству, а пилот је био руске националности. Ако то чини авион совјетским, онда ок. Rolleyes

Авион Ц-47, популарно назван Дакота, је био америчке производње, уступљен по Ленд-Лизу Совјетима.
Совјетска јединица и њихова команда, изводили су летове по њиховим прописима и често по наређењима одозго. Нпр Титов лет са Виса за Москву.
Одговори

Извлачење Тита било је британска операција, не мења ствар што је пилот био Совјет.
Одговори

Још да утврдимо Брозову националност и команду.
Одговори

(07-01-2019, 03:54 PM)ватхра Пише:  Sovjetski avion, doleteo noću, pilot Šornjikov.

А да, да, сад се сећам. То је исти онај авион који је одвезао Дражу у Москву да не буде стрељан.

(07-01-2019, 08:44 PM)Мића Адмирал Пише:  Још да утврдимо Брозову националност и команду.

Националност не знамо, а по чину капларица. Smile
Одговори

Ватхра, да ли ти је познат амер.оф. Александар Г. или Алекс Г. ?
Могући орјентир - четници, Херцеговина, пореклом из Херцеговине...
Одговори

Не разумем како познат?
Сумњам да сам га упознао.

Није био међу евакуисаним авијатичарима.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним