Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

У издању Службеног гласника изашла је књига „Мисија Халијард: ратна пропаганда, бомбардовање српских градова и евакуација савезничких авијатичара 1943-1944. године“, аутора др Милоша Тимотијевића, саветника Народног музеја у Чачку. Иначе, ово је његова 21 књига о ратним дешавањима и неким другим темама на територији Југославије. Иначе, књига има 480 страна и богато је илустрована.

Ватхра, био сам убеђен да ћете ви први написати студију о овој операцији.
Одговори

Па ваљда је први написао Миодраг Пешић...
Други, мислим, ја.Blush
Одговори

Моја маленкост се извињава.
Хтео сам рећи свеобухватну студију.
Одговори

(14-09-2020, 09:59 PM)Александар Динчић Пише:  Моја маленкост се извињава.
Хтео сам рећи свеобухватну студију.

Шта ми нисмо ухватили?Blush
Одговори

(15-09-2020, 11:06 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(14-09-2020, 09:59 PM)Александар Динчић Пише:  Моја маленкост се извињава.
Хтео сам рећи свеобухватну студију.

Шта ми нисмо ухватили?Blush
Рачунајући и тебе.
Одговори

Детаље који су везани за саму акцију, разрада тих истих детаља из више извора сазнања и наравно партизански уплив.
Одговори

(15-09-2020, 11:07 AM)Милослав Самарџић Пише:  Рачунајући и тебе.

Нисам ја ни имао у плану да напишем неку књигу о овој теми, јер је проблематика сувише сложена. Барем смо то јасно показали у расправама на овој теми.
Ето, на пример, ја сам мислио да се настрадали пилот који је сахрањен у Соко Бањи звао Тиминг Гаге. И такву информацију сам и пренео. А заправо је Доналд Леа.
Или Американац Гриеко, за кога сам писао у раду да је евакуисан у Италију. А човек умро у болници.
Одговори

Александре, да ли мислиш да је Тимотијевић направио свеобухватну студију?
Одговори

По овоме што сам до сада погледао - јесте. Обухватио је падове авиона и евакуацију спашених пилота и авијатичара и са оних територија, које Миодраг Пешић, Милослав, ја и други који су писали нисмо успели да обухватимо. Тако су мени, за јужну Србију, промакла још два авиона и још двадесетак спашених. Нашао је зборнике недићевих докумената за многе округе у Србији (већина локалних архива их је објавила) и одатле преузимао врло драгоцене податке за ову уопште не лаку тему. Недићевци су редовно извештавали о падовима авиона, ваздухопловцима који су притом заробљени, успели да умакну и сл.
Наравно, увек ће бити места за нова писања.
Одговори

(15-09-2020, 01:41 PM)Александар Динчић Пише:  По овоме што сам до сада погледао - јесте. Обухватио је падове авиона и евакуацију спашених пилота и авијатичара и са оних територија, које Миодраг Пешић, Милослав, ја и други који су писали нисмо успели да обухватимо. Тако су мени, за јужну Србију, промакла још два авиона и још двадесетак спашених. Нашао је зборнике недићевих докумената за многе округе у Србији (већина локалних архива их је објавила) и одатле преузимао врло драгоцене податке за ову уопште не лаку тему. Недићевци су редовно извештавали о падовима авиона, ваздухопловцима који су притом заробљени, успели да умакну и сл.
Наравно, увек ће бити места за нова писања.
До ког броја спашених пилота, од четника, је дошао?
Одговори

Прелистао сам књигу "Мисија Халијард" од Милоша Тимотијевића и у књизи се налази табела у којој се налазе спашени авијатичари од стране четника.

Значи, на страницама од 427-442, налази се табела са именима спашених авијатичара. Та табела је у ПРИЛОГУ 1 и носи назив "Списак америчких и британских авијатичара који су евакуисани са аеродрома у Прањанима, Коцељеви и Бољанићу 1944. године"

На стр. 442, испод ове табеле стоји и ово: Списак садржи имена 373 америчких и шест британских авијатичара. За сада нису пронађена имена за једног америчког и два британска авијатичара који су евакуисани из Прањана од 29. маја до 1. јуна 1944. године"
Одговори

Табела код Тимотијевића је урађена на основу табеле евакуисаних са сајта Халијард фондације, то цитира више пута.

Динчићу, колико сам досад погледао, код Тимотијевића је акценат на Недићевим документима. Са те стране је добро попунио, допуњује се са четничким документима које је Самарџић вадио, али мислим да недостаје америчких докумената.
У ствари више мислим да је наслов погрешан. У поданаслову боље објашњава о чему се ради.

Самарџићу, прегледао сам код Тимотијевића шта је писано код Недића о Савезничком бомбардовању. Кад оно тамо већина теза која се може наћи и код вас у књизи...
Одговори

Када ће ваша књига?
Одговори

(19-09-2020, 07:51 PM)Александар Динчић Пише:  Када ће ваша књига?

Нема времена,ради за Халијард Фондацију.Smile
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним