Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(12-05-2016, 09:23 PM)ватхра Пише:  Ако је битно због глувих телефона у ОСС-у, не занима ме дискусија.
Није због тога, а ни мени није занимљива даља дискусија о томе, пошто видим да ниси упућен ни у најелементарније ствари.
Али, на твом месту, ја не бих говорио о стварима које не знам са таквим омаловажавањем.


(12-05-2016, 09:23 PM)ватхра Пише:  Лалићев извештај наводи још ствари, које нису битне за ову дискусију, типа куда су ишли и сл. Не наводи још неке евакуације и фантазије.
Авијатичари које спомиње на крају су оне две групе које су биле са Ђујићем - једна је прешла код партизана и пре писања извештаја, друга је предата Немцима две недеље касније.

Битно је за тему, за дискусију мање - више.

(12-05-2016, 09:23 PM)ватхра Пише:  ПС што не поставиш наставак оне ексклузиве? Како су платили Вучковићу & Цо после рата?
Поставићу, а ти да поставиш комплет Лалића.
Одговори

(12-05-2016, 11:39 PM)Chicot Пише:  Није због тога, а ни мени није занимљива даља дискусија о томе, пошто видим да ниси упућен ни у најелементарније ствари.
Али, на твом месту, ја не бих говорио о стварима које не знам са таквим омаловажавањем.

Шико,
досад смо видели твоје тезе:
- да су Британци имали мисију која је евакуисала америчке авијатичаре после августа 44-те
- да је осим евакуација које су навели припадници АЦРУ било обављено још њих (за које додуше не постоје никаква документа)
- да Американци нису рачунали своје авијатичаре евакуисане од партизана као спашене (али да јесу рачунали ослобођене заробљенике из Румуније и Бугарске)
- да је Халјард првобитно била ОСС мисија, и да је због неке високе политике после пребачена под АЦРУ
- да је постојала трећа особа која је осим Лалића и Крајгера састављала извештаје (које нико није видео)
…и све то на основу неких полуинформација из разних докумената које не објашњавају директно ситуацију.

(12-05-2016, 11:39 PM)Chicot Пише:  Поставићу, а ти да поставиш комплет Лалића.
Поставићеш нешто што већ имам, ако поставим нешто што немаш?
При чему могу да очекујем само наставак прављења глупих теза, а губим материјал за књигу?
Одговори

(13-05-2016, 10:46 AM)ватхра Пише:  Шико,
досад смо видели твоје тезе:
- да су Британци имали мисију која је евакуисала америчке авијатичаре после августа 44-те
- да је осим евакуација које су навели припадници АЦРУ било обављено још њих (за које додуше не постоје никаква документа)
- да Американци нису рачунали своје авијатичаре евакуисане од партизана као спашене (али да јесу рачунали ослобођене заробљенике из Румуније и Бугарске)
- да је Халјард првобитно била ОСС мисија, и да је због неке високе политике после пребачена под АЦРУ
- да је постојала трећа особа која је осим Лалића и Крајгера састављала извештаје (које нико није видео)

Мени је симпатичан твој покушај да оваквим карикирањем препеглаш огромно незнање које си показао. Тако да нема потребе да говориш у множини, то је само твоје незнање и нико ти га не може одузети.


(13-05-2016, 10:46 AM)ватхра Пише:  …и све то на основу неких полуинформација из разних докумената које не објашњавају директно ситуацију.
Шта објашњава директно ситуацију? Синтетички извештај који се ради ретроактивно, и за који се не може утврдити ни како се дошло до резултата? Без претходних преписки, телеграма, који прате причу? Дакле, све оно што су по теби "полуинформације".

И како то је то баш Крајгер позван да директно објасни ситуацију - конкретно, да сабира авијатичаре и то оне који су евакуисани пре оснивања АЦРУ и пре него што је имао икакве везе са том активношћу?

Или то није Крајгеров извештај?

Или ћемо се правити да све то нема везе, јер је у питању "примарни извор" који "директно објашњава ситуацију"?

(13-05-2016, 10:46 AM)ватхра Пише:  Поставићеш нешто што већ имам, ако поставим нешто што немаш?
При чему могу да очекујем само наставак прављења глупих теза, а губим материјал за књигу?
Ја тебе не разумем - сам си тражио да поставим.
Сагласио сам се и затражио ти да ти поставиш Лалићев комплетан, јер глупо је да тема о Мисији Хајлард нема извештај онога ко је водио операцију у земљи. А тема је твоја.
Одговори

https://www.facebook.com/taylor.diles


I interrupt your Mother's Day feeds for a long post of my own. When my grandpa was 19, his B-24 Liberator was shot down over Nazi-controlled Serbia. A group of Serbian guerrilla fighters, who called themselves Chetniks, took him and hundreds of other US airmen in, gave them food, shelter, and protection as they made their way to makeshift runways.

US cargo planes would fly in under the cover of night to bring these young men home. It was called Operation Halyard, one of the largest rescue missions in United States history. It's fair to say that without this group of people, I might not be here today.

This flag is the flag of the Chetniks. Their leader, Draza Mihailovic, was arrested for treason and executed by the post-war Communist government of Yugoslavia. The United States government remained silent during his trial, despite his efforts to rescue almost 400 American citizens. My grandpa spent his entire life trying to tell the story of how Mihailovic and the Chetniks treated him and his fellow soldiers. When my grandpa passed away two years ago, I thought about getting this tattoo. Today I followed through. This is my way of honoring him and the Chetnik people.

"For King and Country, Freedom or Death". My body now owns the last half of that phrase. If you care to know, Wikipedia has some great information on the Chetniks and Operation Halyard. Take some time to read through these if you like. There's a lot of really interesting and messy history here. It matters to me. It mattered to my grandpa.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Прилог једне америчке телевизије о Мисији ''Халјард'', поводом књиге Грегори Фримена ''Заборављених 500'':
Одговори

Да ли је истина да су неки савезнички пилоти по повратку у отаџбину говорили о сарадњи четника са Нијемцима на западу крајевима земље?
Одговори

(09-06-2016, 02:00 AM)Романија Пише:  Да ли је истина да су неки савезнички пилоти по повратку у отаџбину говорили о сарадњи четника са Нијемцима на западу крајевима земље?

Не знам како мислиш да су видели некакву сарадњу - не очекујеш да су их четници вукли на састанке са Немцима, са све преводиоцем?

Што се тиче самих изјава, већина америчких авијатичара који су пали у западне крајеве је пријавила да су или се кретали путевима заједно са Немцима, или боравили у истом граду. У Србији таквих случајева има свега неколико, и то у познијем периоду. Групе авијатичара које су биле код Ђујића и Ђуришића су практично увек била са Немцима (осим кад су били у некој забити). Исто као и група код Лукачевића, али су они видели и нападе на Немце. Авијатичари који су пали код Бањалуке су се често кретали путем са Немцима, па и усташама.

То стоји у изјавама, а за природу њиховог односа треба потражити додатне изворе.
Одговори

Нисам мислио буквално сарадња (преговори), него такав контакт који си описао.
Одговори

Прича о томе како је одликован пилот мајор америчког ваздухопловства Henry W. Mayes, од стране Ј.Б. Тита, јер га је након невиђене партизанске бјежаније са својим авионом евакуисао за Бари.
Изгледа да америчка Влада није признавала Брозова одликовања Јок

[Слика: image.jpg]
Одговори

Тита и чланове главног штаба су евакуисали совјетски авиони. Воле да се мало бусају Американци и ките туђим перјем.

Крајем године, или почетком 45-те, је Тито изразио жељу да одликује 50 америчких авијатичара који су учествовали у евакуацијама рањеника и избеглица. Чланови посада који су баш летели. Поводом тога је настала подужа коресподенција код савезника.
Савезничким авионима је евакуисано преко 10 хиљада рањеника и избеглица за Италију. У једном случају је у једном лету било преко 60 деце. Тито је очигледно доста ценио њихов рад.

Један леп документарни снимак евакуације.
Датум приказивања је 12. децембар 1944, али је очигледно снимљено раније.
Одговори

Тито је одликовао седамдесетак авијатичара (мислим да Тајер помиње 78). Већина њих није имала никакве везе са евакуацијом цивила. У време суђења Михаиловићу, комунистичка влада је изашла са оптужбом да су бројни одликовани авијатичари незахвални, "после свега што су партизани урадили за њих".
А сама идеја о одликовањима није ни потекла од Тита, него од Тајера. Могуће је да је он само спроводио идеју зачету "изнад". Интересантно је да су се одликовања спроводила у време када су односи са комунистима били на најнижој тачки и када је Тајер добијао честе притужбе на однос партизана према авијатичарима, и подмисијама уопште. Друго, та одликовања су долазила након Икерове посете и увек после испоруке џипова, горива и другог материјала, испоручиваног преко предвиђеног програма снабдевања и помоћи. Према томе, то је био маневар који је имао за циљ да сузбије негативне коментаре и све неповољније мишљење о партизанима у војним и дипломатским круговима.

Било је очекивано да ће твоја интерпретација представити Тита као Марију Терезу
Одговори

(12-06-2016, 10:21 AM)Chicot Пише:  Било је очекивано да ће твоја интерпретација представити Тита као Марију Терезу
Ма какви. Smile
А јел си приметио да Тито баца своје сало на оног јадног коња на истом месту где се краљ пре рата сликао на коњу. Тужно. Побити стотине хиљада људи да би се докопао тог места. А ипак има их који и данс то славе.
Одговори

Тито је почетком 1945. у разговору са Меклином изразио жељу да одликује 50-ак авијатичара, распоређених у 3 категорије, који су учествовали у достави помоћи и евакуацијама рањеника, зато што је добио информацију да се њихова јединица ускоро премешта. Такође је напоменуо да желе да их одликују и у случају да је авијатичарима забрањено да носе медаље.
Одговори

A данас сазнајемо да је Тито био у ствари ватрени прозападњак. И то на основу ћакулања са Меклином

Грешним путем ревизионизма ходиш Ватра Кез
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним