Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

Ватра би се уклопио на форумима у Северној Кореји и на Куби. Smile
Одговори

(17-11-2017, 11:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра би се уклопио на форумима у Северној Кореји и на Куби. Smile

Уклопио би се он и овдје, али да је супермодератор!Скојевац
Одговори

Данасов додатак о операцији Халијард (пдф)

http://www.danas.rs/specijalni_dodaci.84...+%28PDF%29
Одговори

У Велетову код Вишеграда 1944. њемачки авион бомбардујућу четничке положаје запео је за жичару, пао и запалио се. Ту жићару су направили Аустроугари како би извлачили дрвну грађу. Зна ли се нешто више о овом догађају?
Одговори

Дај неки датум, макар оквирни, да видимо шта се може наћи.
Да није можда септембар 43-е?
Одговори

Не знам, мјештани кажу 1944.
И дан данас стоје кровови на кућама покривени дијеловима авиона.

Мада ми је доста чудно да су 1944. ту четнички положаји, и да их гађају Нијемци. Логичније је да је 1943.
Одговори

Била је четничка офанзива против Немаца у Источној Босни септембра 1944.
Одговори

Луфтвафе у Југославији је у другој половини 44-е само сенка оне од годину дана пре.
Одговори

У авиону је било 4 члана поcаде, и cви cу погинули. Летили cу из правца Cрбије.
Одговори

Одговори

С лева на десно поручник Јово Веселиновић, поручник Михаило Рајачић и капетан Никола Лалић:

[Слика: image.jpg]

Зна ли се нешто о овом Веселиновићу, то име се не појављује толико у вези ове акције?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Veselinovic je bio clan misije kod partizana. Ulazio je dva tri puta u zemlju. Sa Farisom je bio clan specijalnog tima sa namenom lociranja i izgradnje aerodroma. Prirodno, bio je u kontaktu i sa oborenim avijaticarima. Partizani su pokusavali da mu sprece ulazak u zemlju i bio je na kratkoj uzici kada su saznali da je pisao kriticke izvestaje o njima. Zanimljivo, kao i Musulin i jos neki, insistirao je da izvestaji ne idu preko regularnih kanala, svestan da je jugoslovenski desk pod strogom komunistickom kontrolom. Vodili su je dva brata Vucinica, Irena Paret i jos neki. Izvestaji su predavani preko Si kancelarije ili preko Marfija, posle preko Kirka.
Одговори

Џозеф Веселиновић (тако му се наводи име) није био код четника како је Шико већ написао.

Он је сведочио пред Комитетом за праведно суђење Дражи Михаиловићу о наводном случају убиства авијатичара. Види се да је неке врло компромитујуће детаље прескочио, а врло могуће и слагао. Дошао је да испита случај авијатичара који су били код Ђујића крајем децембра 44-е, често у присуству Немаца, обучени као четници и са немачким и четничким исправама, које су четници оставили партизанима после повлачења. У сведочењу наводи да је дошао да испита случај наводног убиства пилота (за који нисам нашао потврду да га ико наводи), а не спомиње компромитујуће детаље.
Тако да се може рећи да јесте био прилично пристрасан.

(18-11-2017, 12:54 AM)posmatrač Пише:  
(17-11-2017, 11:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра би се уклопио на форумима у Северној Кореји и на Куби. Smile

Уклопио би се он и овдје, али да је супермодератор!Скојевац

Ја сам члан 10-ак форума и група о савезничкој авијацији у Другом светском рату. У њима пишу и врло озбиљни истраживачи и аутори. Нешто нисам приметио неког од вас тамо. На неке мање озбиљне форуме понекад и залута неко да залепи пропагандне текстове, али да истражује - нико.
Одговори

(11-01-2018, 11:02 AM)ватхра Пише:  Он је сведочио пред Комитетом за праведно суђење Дражи Михаиловићу о наводном случају убиства авијатичара. Види се да је неке врло компромитујуће детаље прескочио, а врло могуће и слагао. Дошао је да испита случај авијатичара који су били код Ђујића крајем децембра 44-е, често у присуству Немаца, обучени као четници и са немачким и четничким исправама, које су четници оставили партизанима после повлачења. У сведочењу наводи да је дошао да испита случај наводног убиства пилота (за који нисам нашао потврду да га ико наводи), а не спомиње компромитујуће детаље.
Тако да се може рећи да јесте био прилично пристрасан.
Podseti nas, koji su to vrlo kompromitujuci detalji? I na sta mislis kada kazes da je dosao, u Djujicevu oblast ili u Jugoslaviju sa tim zadatkom (kako rekoh, ulazio je u zemlju u dva-tri navrata)?

(11-01-2018, 11:02 AM)ватхра Пише:  Дошао је да испита случај авијатичара који су били код Ђујића крајем децембра 44-е, често у присуству Немаца, обучени као четници и са немачким и четничким исправама, које су четници оставили партизанима после повлачења.

Preciziraj ovo - sta su cetnici ostavili partizanima, kompromitujuce detalje (legitimacije) ili avijaticare?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним