Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(11-01-2018, 11:02 AM)ватхра Пише:  Џозеф Веселиновић (тако му се наводи име) није био код четника како је Шико већ написао.

Он је сведочио пред Комитетом за праведно суђење Дражи Михаиловићу о наводном случају убиства авијатичара. Види се да је неке врло компромитујуће детаље прескочио, а врло могуће и слагао. Дошао је да испита случај авијатичара који су били код Ђујића крајем децембра 44-е, често у присуству Немаца, обучени као четници и са немачким и четничким исправама, које су четници оставили партизанима после повлачења.


Какве њемачке исправе су имали четници?
Какве њемачке исправе су четници могли да дијеле трећим лицима? Америчким пилотима у овом случају.


(11-01-2018, 11:02 AM)ватхра Пише:  
(18-11-2017, 12:54 AM)posmatrač Пише:  
(17-11-2017, 11:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра би се уклопио на форумима у Северној Кореји и на Куби. Smile

Уклопио би се он и овдје, али да је супермодератор!Скојевац

Ја сам члан 10-ак форума и група о савезничкој авијацији у Другом светском рату. У њима пишу и врло озбиљни истраживачи и аутори. Нешто нисам приметио неког од вас тамо. На неке мање озбиљне форуме понекад и залута неко да залепи пропагандне текстове, али да истражује - нико.


Можеш ли набројати те форуме?
Одговори

Glede ove price oko Veselinovica, evo ukratko o cemu se radi:

Njegova prva misija je zavrsena negde sredinom oktobra (bio je u Slavoniji) posto je i on bio potkacen partizanskim zahtevom, koji se odnosio i na mnoge druge oficire, da svi americki/engleski clanovi misija srpskog porekla ili oni koji su bili kriticni na bilo koji nacin prema partizanima - moraju da napuste zemlju.
Partizani su imali dosta dobar uvid u misljenje svakog oficira ponaosob od kako je Arnoldi preuzeo jugoslovenski desk OSS u Bariju 1943. Osoba koja je imala kompletan uvid u sve informacije u i iz Jugoslavije, sto znaci i svi izvestaji misija koji su se slivali u tu kancelariju, je Irena Paret, pripadnik partizanskog pokreta i otvoreni komunista, Arnoldijev sekretar i desna ruka u jugoslovenskom desku.

Veselinovic je bio oznacen kao jedan od onih koji nisu bili blagonakloni prema politickom aspektu partizana i njihovom komunizmu.

Posto su u OSS svakodnevno stizale prituzbe partizana da cetnici ubijaju, zarobljavaju ili maltretiraju avijaticare koji im dopadnu ruke, a obavezni od strane vise politike da partizane tretiraju kao saveznike i prijatelje sa jedne strane, i sve nepoverljiviji prema njihovim neprestanim tiradama, Green salje upravo Veselinovica ponovo u zemlju da ispita slucaj. Zasto on? Posto je vecini njih srpskog porekla zabranjen ili otezan ulaz u zemlju, Veselinovica gura jer za njega ima dobro obrazlozenje - da je ovaj strucnjak za aerodrome.

Ovaj krece na misiju i posle dugog zadrzavanja, opstrukcija, setnji, i visenja pod oruzanom strazom biva pusten na teritoriju VI partizanskog korpusa. Zanimljivo, dok se sve to dogadjalo, objasnjeno mu je da je zadrzavanje stoga sto Amerikanci imaju misiju kod Draze (u to vreme jos samo Lalic je bio u zemlji) i da ce on, ukoliko ga partizani uhvate, biti izlozen njihovoj "pravdi". Slicne pretnje su upucene i petorici americkih avijaticara za koje se sumnjalo da su kod Djujica, a koje su ovi gledali kao na "americku misiju".

U medjuvremenu, Veselinovic biva pusten u zemlju, setaju ga po Dalmaciji, i tu nastaje ona epizoda opisana u "Rodoljub ili izdajnik", kada pred njega izvode pretucenog klinca optuzenog za ubistvo avijaticara (narednih Hvajt, cije "ubistvo je prijavljeno Bariju u novembru").


Veselinovic je, nesto kasnije, u Korenici nasao nekolicinu avijaticara (osam) koje su partizani drzali vise od mesec dana "u nemogucim uslovima" koje nisu prijavili americkim misijama. Oni su morali da idu pesice do Splita kako bi bili evakuisani. Veselinovic je u izvestaju ovaj postupak opisao kao "sramotan za bilo koju evropsku naciju koja pretenduje da bude civilizovana".

Nesto kasnije Veselinovica sprovode oruzano do Drapsina, koji mu prenosi naredjenje iz Beograda da ovaj mora da napusti zemlju. Pretpostavljam da su shvatili da stvarni razlog njegovog ponovnog dolaska nije izgradnja aerodroma.

Nesto posle toga, Veselinovic je napustio zemlju.

Rezime: Veselinoviceva misija nema nikakve veze sa avijaticarima koji su bili kod Djujica. Niti je zbog toga dolazio, niti se time bavio, niti je imao kontakta sa tim slucajem.
Одговори

(12-01-2018, 09:46 PM)Chicot Пише:  Posto su u OSS svakodnevno stizale prituzbe partizana da cetnici ubijaju, zarobljavaju ili maltretiraju avijaticare koji im dopadnu ruke, a obavezni od strane vise politike da partizane tretiraju kao saveznike i prijatelje sa jedne strane, i sve nepoverljiviji prema njihovim neprestanim tiradama, Green salje upravo Veselinovica ponovo u zemlju da ispita slucaj. Zasto on? Posto je vecini njih srpskog porekla zabranjen ili otezan ulaz u zemlju, Veselinovica gura jer za njega ima dobro obrazlozenje - da je ovaj strucnjak za aerodrome.
У МАЦРовима се често наводи да ли је било пријава да је неко од чланова посаде убијен. И нису били толико чести. И у партизанским изворима нису чести обзиром на број авијатичара код четника - проверавао сам многе.

(12-01-2018, 09:46 PM)Chicot Пише:  Slicne pretnje su upucene i petorici americkih avijaticara za koje se sumnjalo da su kod Djujica, a koje su ovi gledali kao na "americku misiju".
Ко их је гледао као "америчку мисију"?
Већ сам написао да је Ђујић имао намеру да их представља као америчку мисију. Занимљиво је ако је то стигло и до партизана.

(12-01-2018, 09:46 PM)Chicot Пише:  U medjuvremenu, Veselinovic biva pusten u zemlju, setaju ga po Dalmaciji, i tu nastaje ona epizoda opisana u "Rodoljub ili izdajnik", kada pred njega izvode pretucenog klinca optuzenog za ubistvo avijaticara (narednih Hvajt, cije "ubistvo je prijavljeno Bariju u novembru").
Наредник "Хвајт" не постоји. Нема га ни са сличним именом.
У новембру је код четника било само неколико група авијатичара - једна која је одмах прешла код партизана, друга која је код Ђујића, и пар њих које су евакуисане преко Бољанића (од Бања Луке, Добоја и Сарајева).

(12-01-2018, 09:46 PM)Chicot Пише:  Veselinovic je, nesto kasnije, u Korenici nasao nekolicinu avijaticara (osam) koje su partizani drzali vise od mesec dana "u nemogucim uslovima" koje nisu prijavili americkim misijama. Oni su morali da idu pesice do Splita kako bi bili evakuisani. Veselinovic je u izvestaju ovaj postupak opisao kao "sramotan za bilo koju evropsku naciju koja pretenduje da bude civilizovana".
Е добро да си ме подсетио на ово.
Кроз Кореницу је у том периоду прошло неколико посада. Све су имале проблема због мраза и завејаности снегом, те неко време нису могли да изађу. Нико не спомиње то што наводи Веселиновић.

(12-01-2018, 09:46 PM)Chicot Пише:  Rezime: Veselinoviceva misija nema nikakve veze sa avijaticarima koji su bili kod Djujica. Niti je zbog toga dolazio, niti se time bavio, niti je imao kontakta sa tim slucajem.
Шико,
а зашто не прочиташ књигу? Пише лепо да је Веселиновић у Грачацу истраживао наводе о убијеним авијатичарима.
У Грачацу где су били авијатичари из Ђујићеве групе.

(12-01-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише:  Какве њемачке исправе су имали четници?
Какве њемачке исправе су четници могли да дијеле трећим лицима? Америчким пилотима у овом случају.
Авијатичари наводе само да су имали "немачке и четничке" исправе.

(12-01-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише:  Можеш ли набројати те форуме?
За општу причу о ДСР имаш ACG forum, ww2f I ww2t.
Ту је и мало стручнији Axis History.

За авијацију је био одличан AAF forum, али се угасио скоро.
Ту је RAF Commands, затим TOCH forum.

Вероватно има још неки, сад пратим само авијацију.
Одговори

(13-01-2018, 12:00 AM)ватхра Пише:  
(12-01-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише:  Какве њемачке исправе су имали четници?
Какве њемачке исправе су четници могли да дијеле трећим лицима? Америчким пилотима у овом случају.
Авијатичари наводе само да су имали "немачке и четничке" исправе.

Можда су то авијатичари изјавили, али питања остају.
Одговори

Pa ne mogu da verujem da ti jos nisi razumeo.
MACR dokumentacija nema veze sa ovim sto ti pricam. To je evidencija avijacije i nema dodira sa ovom pricom. Spajas nespojivo.

Optuzbe da su cetnici ubijali avijaticare, skoro svakodnevne, su bile nista drugo nego deo partizanske propagande. Izmisle avijaticara i kazu da su ga cetnici roknuli. I nadaju se dobrom prijemu. Ono sto nisu trazili, to je da neko istrazuje po tim prijavama.
Zato se desava da se u bariju, u OSS o tome bruji po ceo dan (dele se propagandni listovi i svasta jos) a u AF o tome nema nista, ili vrlo retko (i to onda kada se stvarno desi slucaj za istraziti). AF je jedno, OSS je drugo, nemaju veze jedno sa drugim.

Veselinovic ni na koji nacin nije u vezi sa avijaticarima kod Djujica. Ne zna za njih. Shvatas srpski? On je OSS. Sustina njegove misije nije bila da skuplja avijaticare, vec su optuzbe o navodnim ubistvima bile povod OSS-u da ponovo posalje u zemlju timove izbacene Titovim naredjenjem, a radi prikupljanja informacija. Utvrdjivanje istinitosti partizanskih optuzbi je bilo sefte.

Цитат:Наредник "Хвајт" не постоји. Нема га ни са сличним именом.
O tome i govorim. Uglavnom je i bilo tako. Navodjeni su nepostojeci slucajevi ubistva, imaginarna ili pogresna imena, a Veselinovic je poslat po jednoj takvoj prijavi.
U trenutku kada je u OSS stigla optuzba da cetnici mrcvare neke avijaticare, partizani nisu ni znali pouzdano da li kod Djujica ima avijaticara, sumnjali su, pa su iskonstruisali pricu, malo da oblate cetnike, malo da imaju opravdanje -pred saveznicima- za proganjanje cetnika.

Цитат:Ко их је гледао као "америчку мисију"?
Politkomesar u Kistanju konkretno. Koji je drzao Veselinovica u pritvoru jedno vreme.

Цитат:Кроз Кореницу је у том периоду прошло неколико посада. Све су имале проблема због мраза и завејаности снегом, те неко време нису могли да изађу.
Pa su zbog toga isli pesice do Splita kako bi bili evakuisani?

Цитат:Шико,
а зашто не прочиташ књигу? Пише лепо да је Веселиновић у Грачацу истраживао наводе о убијеним авијатичарима.
У Грачацу где су били авијатичари из Ђујићеве групе.

Bio je izmedju ostalog i u Gracacu, ali tek kad su ga tu doveli da mu dokazu da se "desilo ubistvo" avijaticara u tom mestu. Pa su mu doveli onog klinca. Isto tako, partizani se nisu pomucili da mu objasne, kad su ga vec doveli u Gracac, da su avijaticari preuzeti od cetnika zivi i zdravi, i da su evakuisani u Italiju. Vec su nastavili da mu dokazuju nepostojeca ubistva. Cudo ti to nije privuklo paznju?

Gracac nije bilo prvo mesto na koje je otisao. Bio je u vise mesta, ukljucujuci i Knin - kod Drapsina. Naravno, sve vreme je bio pod 24-sata kontrolom i oruzanom pratnjom.

Jos jednom, on nije dolazio zbog avijaticara kod Djujica.
Одговори

(13-01-2018, 01:10 AM)Chicot Пише:  
Цитат:Наредник "Хвајт" не постоји. Нема га ни са сличним именом.
O tome i govorim. Uglavnom je i bilo tako. Navodjeni su nepostojeci slucajevi ubistva, imaginarna ili pogresna imena, a Veselinovic je poslat po jednoj takvoj prijavi.
Ја бих волео да видим један случај у ком је измишљено име авијатичара. Углавном се не наводе имена, осим ако их други авијатичар не да, ређе ако их неко запише.

Име Хвајт је дао Веселиновић. Због чега је он навео непостојеће име?
Одговори

Dobio ga je od partizana.
Moguce je i ga je netacno naveo tokom svedocenja.
To je razumljivo, da zaboravi ime coveka koga nikada nije video posle dve ipo godine. Tim pre jer nije postojao nikakav slucaj. I tim pre, sto je to potpuno nebitno za sustinu svedocenja u postupku koji se vodio.

Hvatas se za nebitan detalj - valjda mislis da cemo da zaboravimo krupnije stvari, poput permanentnog laganja, maltretiranja saveznickog osoblja, drzanje istih u pritvoru ili zarobljenistvu, totalno necovecnih postupaka prema njima u pojedinim slucajevima?

Ili poput zloupotrebe saveznicke pomoci radi uspostavljanja politicke kontrole i dominacije nad neistomisljenicima tokom ratnog stanja? Stekanja ogromnih kolicina materijalne spreme za tu svrhu...
Одговори

Снага народа=комуњарски пропагандни радио.

п.с. И делом љотићевски. Случајност? Ма какви.
Одговори

Чисто да се направи једна паралела.Нисам виђао на форуму неки текст или слике о ослобађању Српских официра и војника из Нацистичких логора од стране Америчких Савезника.Слике су из логора Hammelburg у Немачкој.Хоћу да кажем учинили су и они нама,само колико су спасили наших људи из логора.
Извор:Златан Стојковић
[Слика: 20121630_1431792633580761_2668246537848197312_o.jpg]
[Слика: 20229715_1431792873580737_7590976640793735432_o.jpg]
Одговори

(18-01-2018, 04:48 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Снага народа=комуњарски пропагандни радио.

п.с. И делом љотићевски. Случајност? Ма какви.

Сирома'
Одговори

Југословенска армија је по уласку у Загреб маја 1945. ослободила једну групу од 50-ак америчких авијатичара који су били заробљени од усташа и (они срећнији) од домобрана. Њих је требало да пребаце у Немачку, међутим како се цео немачки систем распадао у том периоду, остали су у Загребу. Сад по Хрватској дрве некакве глупости да је то био заробљенички логор у НДХ, да је према њима поступано лепо, и остале глупости које немају везе са мозгом.
Елем, та прича је ближа овом ослобађању логора са југословенским ратним заробљеницима, него о спашавању авијатичара.

Иначе један мање познат део спашавања савезничких војника је спашавање бегунаца из заробљеништва и са присилног рада.
Током мисије Халјард и из Прањана је евакуисано 60-ак бегунаца. Нашао сам податке за још неколико десетина Британаца који су по заробљавању из Грчке побегли у Србији и ту се скривали годинама.

Преко Словеније је евакуисано око 600 таквих бегунаца (има и поименични списак). Углавном се ради о бегунцима из Италије - после капитулације Италије су десетине хиљада заробљеника напустиле логоре. Неки су похватани, а други су се скривали по селима док нису дошли савезници. Један део је стигао до Швајцарске, други део до партизана. Ту тек има суманутих прича...
Одговори

Зна ли се крајна цифра евакуисаних из Прањана, Коцељеве и Бољанића, укључујући и бегунце?
Одговори

Зна се, постоји извештај који сам постављао овде више пута.
Имам и поименични списак Американаца (30 евакуисаних 29. маја+343 током Халијарда), Британаца (1 пилот и 9 непознатих бегунаца+8) и Југословена (11) који су евакуисани.
Ти подаци одговарају извештајима о евакуацији, уз врло мала одступања.
Одговори

А тих 60 бегунаца? Они су у овим цифрама?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним