Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Можда краљ Петар I Карађорђевић
Одговори

Откуд ти то, на чији трон?
Одговори

(22-02-2019, 10:00 PM)смедерево Пише:  
(22-02-2019, 08:54 PM)Бенито Пише:  Како је живот завршио Јаков Јововић, млади официр који је, по предању, прочитао говор претварајући се на Радио Београду да је краљ Петар Други, 27. марта 1941. године?

Да ли је био у сродству са Благојем Јововићем?

Био је, били су из истог братства. Не знам тачно шта, али Јакова су поштовали као родственика и старијег официра. Благоје га спомиње у својим свједочењима, што има и у књизи "Два метка за Павелића". Ту има и описана мисија у коју их је послао Ђуришић 44. У Италију, коју помиње Милослав. Јаков је био најстарији официр и вођа мисике, а ако ме сјећање служи, требало би да је са њим отпутовао и Благоје.

(23-02-2019, 11:00 PM)Бенито Пише:  Који је српски владар у историји модерне Србије планиран да буде владар на трону друге државе?

Требало би кнез Михало Обреновић, да буде на трону Бугарске.
Одговори

(23-02-2019, 11:43 PM)Бенито Пише:  Откуд ти то, на чији трон?

Више сам претпостављао да је краљ Петар. Учинило ми се да је он најбољи кандидат. А не знам тачан одговор на ово питање.


Можда је кнез Михаило био одређен за престо друге државе, како је рекао ХраброСрце
Одговори

Тачан је одговор. Руси су, после Берлинског конгреса, планирали кнеза Петра Карађорђевића за краља Бугарске. Наравно, то му је саопштавано преко посредника, најчешће грофа Кутузова, али може се са сигурношћу рећи да су то имали у плану.
Нигде не постоји тачан запис како је Петар на то реаговао, али вероватно је био против, иако се налазио у тешкој ситуацији, нарочито у финансијском смислу, јер је буквално живео " без једне пребијене", како је писао свом најбољем пријатељу Влади Љотићу, и да му Никола Нешић свако јутро даје од 3 до 7 форинти " да имам за хлеб и дуван".
Одговори

Знаш ли можда, зашто је кнез Александар тестаментом оставио имовину синовима Ђорђу и Арсену, а Петра је изоставио?
Одговори

(24-02-2019, 12:00 PM)Бенито Пише:  Тачан је одговор. Руси су, после Берлинског конгреса, планирали кнеза Петра Карађорђевића за краља Бугарске. Наравно, то му је саопштавано преко посредника, најчешће грофа Кутузова, али може се са сигурношћу рећи да су то имали у плану.
Нигде не постоји тачан запис како је Петар на то реаговао, али вероватно је био против, иако се налазио у тешкој ситуацији, нарочито у финансијском смислу, јер је буквално живео " без једне пребијене", како је писао свом најбољем пријатељу Влади Љотићу, и да му Никола Нешић свако јутро даје од 3 до 7 форинти " да имам за хлеб и дуван".

Да, ипак је Петар, то има и код Ћоровића. Углавном, тих година су све силе, колико ми се чини трговале Бугарском. Јок
Одговори

(24-02-2019, 12:28 PM)Вукашин Петковић Пише:  Знаш ли можда, зашто је кнез Александар тестаментом оставио имовину синовима Ђорђу и Арсену, а Петра је изоставио?
Оставио је кнез Александар Карађорђевић тестаментом имовину и новац у вредности већој од 500000 тадашњих швајцарских франака. Већину имовине је поделио разним задужбинама, да ти не набрајам сада.
Што се тиче наследника остатка његовог новца, одредио је Ђорђа. У тестаменту је јасно написао да је Петар свој интерес унапред потрошио, а да му Ђорђе од укупног новца може исплатити 5000 франака. Што се тиче Арсенија, или кнеза Арсена, који је тада већ био у руској војсци, за њега је у тестаменту написао да се недолично понаша и да због своје неодговорности не заслужује да буде наследник. Из заоставштине је одвојио 5000 франака да му се пошаље, и да нема више никаквог права.
ПС интерес који је Петар " унапред потрошио", заправо је новац који је Кнежевић Петар узимао ради финансирања устанка у Босни. Тај новац је Петар бесомучно трошио за куповину оружја и муниције и финансирање хране и огрева чете и логора у Западној Босни 1876. године. Одбор за подизање устанка није помагало финансијски помагао чету кнежевића Петра, или је то чинио врло ретко, иако је од јуна 1876. године, одлуком Народне скупштине кнежевине Србије добијао редовну помоћ. Тај новац су чланови Одбора трошили за себе, и нешто за избеглице, а Петра су протеривали из своје средине. Тада су, чак, два пута покушали да организују атентат на Петра.
То за кнеза Александра Карађорђевића није било довољно оправдање, па је Петра избацио из тестамента.
Једном речју, краљ Петар је био велики мученик и тешко је то данас и описати. Невероватна је његова воља да, и поред невероватних тешкоћа, настави своју борбу и на крају је и оплоди.
Одговори

Хвала ти на одговору, видех сад накнадно да стоји ово што си навео за Арсена, ја читао само почетак тестамента. Blush
http://www.27mart.com/archive_item.php?a...=20&phrase=
Одговори

Нема ти на чему.
" ... почем Петар све своје како судејско потврђење гласи, с ћерком Полексијом, још за живота су примили и само оно имаду још примити што се у Тестаменту и Кодицилу навело; и како син Арсеније развратно живи и непромишљено владање има, то све покретни и непокретно имање оставља као универзалном насљеднику свом сину Ђорђу. Ђорђе има Арсенију само да да 5000 форинти..."
Извор: Копија тестамента кнеза Александра- оставштина Владе Љотића, III. Архив манастир Хиландар
Одговори

Да, сад видех, исправио сам горњу објаву. Моја грешка, требао сам прочитати до краја. Blush
Одговори

Друго питање у вези краља Петра Првог Карађорђевића:
Један лист, чије име данас звучи чак и бизарно, први је објавио да ће се венчати кнез Петар и принцеза Зорка Петровић.
Који је то часопис?
Одговори

Који српски филм је први имао снимке из ваздуха?
Одговори

(24-02-2019, 02:03 PM)Бенито Пише:  Друго питање у вези краља Петра Првог Карађорђевића:
Један лист, чије име данас звучи чак и бизарно, први је објавио да ће се венчати кнез Петар и принцеза Зорка Петровић.
Који је то часопис?
Српски лист - Задар.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 41 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним