26-11-2019, 10:32 PM
(26-11-2019, 08:59 PM)ватхра Пише:(26-11-2019, 07:53 PM)Милослав Самарџић Пише:(26-11-2019, 07:11 PM)Бенито Пише: Мислиш на домаћу препеченицу, тзв Љуту мученицу?Тако је!
Није се правио алкохол на тај начин.
Које пиће је било, условно речено, уместо ракије?
Није био познат процес дестилације, тако да ништа од жестине није постојало. Ни ракија, ни вињак итд.
Занимљиво је да је код Руса постојала нека врста вотке. Залеђивањем се из алкохолног пића вадио део воде, али не и алкохола, чиме је повећаван проценат алкохола.
Пило се вино, можда пиво, и неке комбинације на њиховој бази.
(26-11-2019, 08:21 PM)Бенито Пише: Е, то су ти питања за средњу школу- општа култура.
Све оно што је пронађено приликом проналаска Америке било је недоступно становништву Европе у Средњем веку.
Не само то, мислим да је и пиринач дошао касније, са Турцима.
Процес издвајања алкохола дестилацијом долази у Србију са турском најездом, крајем 14. и почетком 15. века. Прво се правила ракија од комине грожђа. Вино је било пиће средњовековне Србије, виноградарство је било развијено, тако да је комовица понела примат "прве српске ракије". Када је Србија потпала под турско ропство, опада популарност вина и дестилата комине грожђа и на сцену ступају воћне ракије, пре свега од шљива и дивљих крушака.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М