(01-02-2017, 10:41 PM)ЈВуО-КГ Пише: [ -> ]Него да питам нешто . Да ли је неко читао ову књигу ?
![[Слика: e-izmedu-cetnika-partizana-basil-davidso...746716.jpg]](http://www.njuskalo.hr/image-bigger/literatura-knjige/e-izmedu-cetnika-partizana-basil-davidson-slika-57746716.jpg)
Имам је већ три деценије, само нисам је купио ја већ мој отац. Занима ме да није нека глупост која иде комунистима у прилог однсно не очекујем ни да навлачи на нашу страну, прецизнији да будем да ли је књига објективна ? Ако може тако да се каже.
Читао сам је ја пре пар година. Корисна је само за увид у односе и атмосферу која је владала у СОЕ штабу у Каиру. Дејвидсон је био једно време и шеф југословенске секције. Радикални левичар, радио свим силама за комунисте.
Што се тиче приказа ситуације у Југославији - као да читаш књигу неког нашег комунисте, мало историје, много пропаганде и епитета. Пише искључиво из перспективе прокомунистичког активисте (што и јесте био током рата).
(01-02-2017, 11:24 PM)Chicot Пише: [ -> ]Читао сам је ја пре пар година. Корисна је само за увид у односе и атмосферу која је владала у СОЕ штабу у Каиру. Дејвидсон је био једно време и шеф југословенске секције. Радикални левичар, радио свим силама за комунисте.
Што се тиче приказа ситуације у Југославији - као да читаш књигу неког нашег комунисте, мало историје, много пропаганде и епитета. Пише искључиво из перспективе прокомунистичког активисте (што и јесте био током рата).
Прегледаћу је онако офрље.
Двоумио сам се између те и оне
Мусолинијево Римско Царство.
Одвојићу пар сати за преглед Дејвидсонове а онда ћу да кренем са овом другом.
Па Давидсон је радио за службу.... Д Секција Београд....читај дестабилизације и све живо!
Тако повезани политичке иделогије са њима је врло наивно посматрање, имају благе везе.....оних су ту да ураде посла!
(04-03-2017, 04:21 PM)Романија Пише: [ -> ]https://s9.postimg.org/haebuhuy7/1701583...9569_o.jpg
Невероватно, и када пишу "позитивне" приказе морају мало да "досоле" тј. да прикажу и другу (комунистичку) страну као родољубиву и у народу омиљенију те користе изразе "бројнијим партизанским јединицама", или "предухитри партизане" итд. Само да се не дај Боже не доведе у питање, барем и посредно, комунистички "антифашизам"!
Catena mundi
Поприлично скупа, 4000.дин
.
Књига о Дражи први пут је објављена 1956. године у Виндзору, у Канади.
Књига о Дражи је најзначајнији издавачки пројекат српске емиграције у последњих 100 година.
Међу ауторима су: Слободан Јовановић, Миодраг Пурковић, Живко Топаловић, Адам Прибићевић, Милан Гавриловић, Звонимир Вучковић, Карло Новак, Свети владика Николај Велимировић
Сведочења странаца о Дражи: Алберт Б. Сајц, Џаспер Рутем, В. Р. Мансфилд и Р. Х. Магдауел
Оригинална писма, фотографије, мапе деловања ЈВуО
Откријте зашто су се многи позивали на њу, али је нико није поново објавио.
А4 формат, преко 600 страна, тврд повез, луксузне корице са златотиском
image upload no resize
(01-02-2017, 11:24 PM)Chicot Пише: [ -> ] (01-02-2017, 10:41 PM)ЈВуО-КГ Пише: [ -> ]Него да питам нешто . Да ли је неко читао ову књигу ?
![[Слика: e-izmedu-cetnika-partizana-basil-davidso...746716.jpg]](http://www.njuskalo.hr/image-bigger/literatura-knjige/e-izmedu-cetnika-partizana-basil-davidson-slika-57746716.jpg)
Имам је већ три деценије, само нисам је купио ја већ мој отац. Занима ме да није нека глупост која иде комунистима у прилог однсно не очекујем ни да навлачи на нашу страну, прецизнији да будем да ли је књига објективна ? Ако може тако да се каже.
Читао сам је ја пре пар година. Корисна је само за увид у односе и атмосферу која је владала у СОЕ штабу у Каиру. Дејвидсон је био једно време и шеф југословенске секције. Радикални левичар, радио свим силама за комунисте.
Не преувеличава ли се улога СОЕ?
Поред СОЕ Британија је имала и друге обавјештајне службе, које су основане знатно прије ње и које су поред прикупљања података вршиле и процјене будућег развоја ситуације од стратршког значаја, на основу којих је британска влада креирала своју дугорочну политику.
Колико знам СОЕ је основана са задатком организовања отпора на окупираним територијама и нисам сигуран да је у њеној надлежности била израда стратешких студија будућег развоја догађаја у свијету, на основу којих је британска влада доносила одлуке.
Занимљиво да је СОЕ вјероватно нај више "описана" тајна служба. Са нај више мемоара њених припадника, и књига или ТВ емисија о њој.
Јесу ли њени припадници уопште имали обавезу чувања (војне или државне) тајне?