09-01-2020, 11:05 AM
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
11-01-2020, 05:42 PM
(22-01-2019, 06:13 PM)Николај Пише: [ -> ]Зна ли неко нешто о књизи?
Чисто,да подигнем,ову тему и ову нико/видео/нико/прочитао/ књигу,у нади да негде неко налети на нешто па подели са нама.Хвала лепо.

26-01-2020, 10:51 PM
https://zoomue.rs/omaz-djordju-pilcevicu...nQ9jka0gHM
Добар и поштен човек,постумно му је објављен роман.Радња прати,немачког официра који је крив за стрељања и на Варди и на другим местима,а који се мотао по Ужицу и околини током рата.После рата,игром случаја,радећи као трговачки путник,лајао је сувише по Палићу и у акцији Удбе је ухапшен.Суђено му је,добио је 11 година,али због односа сфрј и Немачке(који тада беху у узлету)нешто ситно је одробијао и вратио се у Минхен где умире 60-тих.
Књига има доста података,али општи утисак ипак нагиње на једну страну.Помиње се јвуо мање,негде позитивно,негде не,али ипак је све некако смушено и збрзано.Не бих даље.
Ђорђе је био добар човек и председник подружнице поштовалаца ратника 1912-1918,мајор Коста Тодоровић из Ужица.Писао је највише о првом светском рату,заслужан је за бисту Тодоровићу,Пурићу и другим ратницима нашег краја,као и за многе друге ствари везане за први светски рат.
Добар и поштен човек,постумно му је објављен роман.Радња прати,немачког официра који је крив за стрељања и на Варди и на другим местима,а који се мотао по Ужицу и околини током рата.После рата,игром случаја,радећи као трговачки путник,лајао је сувише по Палићу и у акцији Удбе је ухапшен.Суђено му је,добио је 11 година,али због односа сфрј и Немачке(који тада беху у узлету)нешто ситно је одробијао и вратио се у Минхен где умире 60-тих.
Књига има доста података,али општи утисак ипак нагиње на једну страну.Помиње се јвуо мање,негде позитивно,негде не,али ипак је све некако смушено и збрзано.Не бих даље.
Ђорђе је био добар човек и председник подружнице поштовалаца ратника 1912-1918,мајор Коста Тодоровић из Ужица.Писао је највише о првом светском рату,заслужан је за бисту Тодоровићу,Пурићу и другим ратницима нашег краја,као и за многе друге ствари везане за први светски рат.
02-02-2020, 08:54 PM
https://uzickanedelja.rs/zbog-radija-3-m...ZAR7j9nokQ
Ужице дало Миловановића и Поповића,две највеће међуратне сликарске фигуре,обојицу ликвидирају комунисти.Невероватно,али истинито.
Ужице дало Миловановића и Поповића,две највеће међуратне сликарске фигуре,обојицу ликвидирају комунисти.Невероватно,али истинито.
09-02-2020, 12:04 PM
Отац Никодим Опачић,манастир Крка;"Војвода је своје одреде повукао.Оде нам најбоља младост и сада се потуца по свету.А јест био оштар никога није штедео.Проту Мацуру из Шибеника,дао је да се избатина на голо.То ти је попе,што си лоше одгојио сина,па он оде у комунисте а и ти си мало црвен".И да није било војводе Ђујића,одосмо сви под лед,све би нас побиле усташе без изузетка"--Дејан Медаковић,Ефемерис трећи део,страна 199,БИГЗ.
09-02-2020, 12:25 PM
(02-02-2020, 08:54 PM)РежисерСтари Пише: [ -> ]https://uzickanedelja.rs/zbog-radija-3-m...ZAR7j9nokQУжице дало, па заборавило. Пре десетак година свратим у Музеј у Ужицу да видим шта имају о др Бранку Поповићу. Тадашња главна звезда Музеја ми вели: "А ко то беше?"
"Онај што сте га затрпали, па заборавили где....."
"А, да, да.... Ма, то ови комунисти."
Кораћ се у оним својим сећањима после рата много налупетао о многим личностима.
Али, у опису карактера тадашњих Ужичана није промашио ни милиметар. " Они мисле да ће и даље да тргују са кајмаком, пршутом, белим мрсом... Били напредњаци - Ужичанима добро. Били радикали - Ужичанима добро. Биле демократе - Ужичанима добро. Ево дошли комунисти - нама Ужичанима опет добро. Мењају се странке - нама Ужичанима добро."
Е, онда црвени почели да отимају редом, па куку и леле. А кад су штектали митраљези по Крчагову - шта ме брига, не бавим се ја политиком.
И то је у реду.
Само немој после да ми певаш песмицу - Стари Ужичани, Ужичка чаршија, ово-оно.... Хомо-дуплекс. Пола риба, пола ђевојка....
09-02-2020, 02:21 PM
Па судбина Поповића је другачија,тј другачије је његово ратно "деловање".Он суштински још није рехабилитован,а правац у сликартсву који је заступао је даље запостављен.То опет не мења на ствари,требало би се знати више о њему.Слажем се.
Музеј тренутно,обнавља легат,Михаила Миловановића.Биће уложено око 3 милиона динара,а уз помоћ града откупљене су још две слике од приватних колекционара.Његов легат,је посећен,после оног у Шиду,у пољу сликарства ја не знам за комплетнији.Мења се мобилијар,распоред,све пратеће се мења.Човек је заслужио,реално је највећи међуратни сликар.Или бар међу 2-3.Има бисту,улицу,пар књига о њему је написано,има легат репрезентативан,може се рећи ко хоће да зна има и где да види и научи.
Па становништво се свуда слично понашало.Не видим да су се и други истицали,неком бескомпромисном борбом,људи су гледали да "пребобају"смутна и тешка времена.Данас је исто.
Изгледа је и данас свима добро.Неки велики бунт,жељу за променом,и жртву ја не видим у целини код народа.
https://www.youtube.com/watch?v=xmNx_vZg0zI Кратак опис легата,сад ће то бити лепше.
Музеј тренутно,обнавља легат,Михаила Миловановића.Биће уложено око 3 милиона динара,а уз помоћ града откупљене су још две слике од приватних колекционара.Његов легат,је посећен,после оног у Шиду,у пољу сликарства ја не знам за комплетнији.Мења се мобилијар,распоред,све пратеће се мења.Човек је заслужио,реално је највећи међуратни сликар.Или бар међу 2-3.Има бисту,улицу,пар књига о њему је написано,има легат репрезентативан,може се рећи ко хоће да зна има и где да види и научи.
Па становништво се свуда слично понашало.Не видим да су се и други истицали,неком бескомпромисном борбом,људи су гледали да "пребобају"смутна и тешка времена.Данас је исто.
Изгледа је и данас свима добро.Неки велики бунт,жељу за променом,и жртву ја не видим у целини код народа.
https://www.youtube.com/watch?v=xmNx_vZg0zI Кратак опис легата,сад ће то бити лепше.
09-02-2020, 08:31 PM
Нису се одликовали "бескомпромисном борбом", али су се одликовали борбом. Нигде се није комунизам у Србији није запатио као у Ужицу. Судбина Краљева, Горњег Милановца, Крагујевца, па чак и Чачка, то јасно показује.
Највећи кривац свакако је Учитељска школа и Гимназија у Ужицу,које су биле расадник неопеваних будала попут: Пенезића и Стамболића, на пример... Да не помињем Кушића, Чизмића, Видића, браћу Ђурић.... Али, о томе мора да се пише управо због наставника тих школа, поштених и часних Срба, који су настрадали од својих колега-комуњара и сопствених ученика.
Али, свега тога не би било да је становништво показало макар минимум опозита према комунистима. Они су их, међутим, дочекали раширених руку. Очигледно је да нешто има и у карактерологији становништва тог краја у том времену.
То не треба мешати са данашњим временима, када је већи део Србије усвојио тај карактер.
Највећи кривац свакако је Учитељска школа и Гимназија у Ужицу,које су биле расадник неопеваних будала попут: Пенезића и Стамболића, на пример... Да не помињем Кушића, Чизмића, Видића, браћу Ђурић.... Али, о томе мора да се пише управо због наставника тих школа, поштених и часних Срба, који су настрадали од својих колега-комуњара и сопствених ученика.
Али, свега тога не би било да је становништво показало макар минимум опозита према комунистима. Они су их, међутим, дочекали раширених руку. Очигледно је да нешто има и у карактерологији становништва тог краја у том времену.
То не треба мешати са данашњим временима, када је већи део Србије усвојио тај карактер.
09-02-2020, 10:37 PM
(09-02-2020, 08:31 PM)Бенито Пише: [ -> ]Нису се одликовали "бескомпромисном борбом", али су се одликовали борбом. Нигде се није комунизам у Србији није запатио као у Ужицу. Судбина Краљева, Горњег Милановца, Крагујевца, па чак и Чачка, то јасно показује.
Том аналогијом,највећи расадник,је гимнаѕија у Чачку,из које је изашла плејада много јачих кадровика.Поменимо само неке;Минић,Планојевићева,Филиповић,Новаковић,Драгиша Мишовић.Значи много идеолошки јачи,што се касније и показало.
Све ово наводим јер твоја поставка,од старта не ваља.Није историја неке институције која траје скоро 200 година неко сито,па да просејеш оно што ваља а оно што не ваља бациш.
Што се тиче карактера народа тог краја,свако време носи свој печат и карактеристике.Неко време избаци на сценуМилоша Обреновића,неко друго на жалост Мићића,али опет,свако у целини.време у овом поднебљу донесе нешто ново.То је ипак боље него мртво море,и жабокречина из које многи крајеви никако да изађу.На жалост,та жабокречина,ухвати данас све нас.
10-02-2020, 11:58 AM
Да, само што су четници Чачка и Ужица неупоредиви. Имена чачанских четника знају сви у Србији. А за колико њих се зна у Ужицу?
А ти чачански четници су сви Чачани, нису дошли са стране.
Нису Милош Минић или Милка Јанковић мањи зликовци од Пенезића. Али они су имали опозит у сопственој кући. Милки је један брат погинуо у четницима, а другог је дала да стрељају. Сестра јој се убила због тога.
А да не говоримо о отпору народа према комунистима. Зато је једна од највећих масовних гробница које су комунисти оставили иза себе она која се налази у Чачку.
То је светлосним годинама удаљено од Ужица.
Да не причамо о послератним годинама. Два трга, Титов трг у Ужицу и Трг Слободе у Чачку су пресликани, малтене. Сви стари Чачани нису очима могли да виде тај трг, јер су знали шта су комунисти све уништили да би то направили.
У Ужицу су и данас одушевљени са својим тргом:" Ми смо постали Европа, кад су комунисти направили овај трг", рече ми један угледни Ужичанин ономад.
ПС а то ко је највећи сликар између два рата, "можда чак и у Европи", интересантан сам знати, ко то одређује. Да ли то Музеј у Ужицу добио директиву из Београда да одређује ко је највећи европски сликар?
Бранко Поповић је излагао у Паризу још пре Првог светског рата. Његово блиско пријатељство са Надеждом Петровић је чувено.
Него, када је Андрејевић Кун ушао у његов стан у Кнез Михаиловој улици у Београду, отео је све па и слике. Музеј у Ужицу нема појма где су његове слике. А слике су код "угледних другова и другарица" који су то распродали када су требали да плате наркоманске дугове својих синова и кћери.
Е, зато Бранко Поповић није најпознатији сликар из Ужица. Не могу да поставе изложбу, јер нема довољно доступних слика. А не те њихове будалаштине "није довољно признато његово сликарство".
Према томе, поштујем Твоје године и искуство, али немој ме, молим Те, затрпавати са ужичким стручњацима. Осим ако ћеш нешто о комплет лепињи.
Нису Милош Минић или Милка Јанковић мањи зликовци од Пенезића. Али они су имали опозит у сопственој кући. Милки је један брат погинуо у четницима, а другог је дала да стрељају. Сестра јој се убила због тога.
А да не говоримо о отпору народа према комунистима. Зато је једна од највећих масовних гробница које су комунисти оставили иза себе она која се налази у Чачку.
Да не причамо о послератним годинама. Два трга, Титов трг у Ужицу и Трг Слободе у Чачку су пресликани, малтене. Сви стари Чачани нису очима могли да виде тај трг, јер су знали шта су комунисти све уништили да би то направили.
У Ужицу су и данас одушевљени са својим тргом:" Ми смо постали Европа, кад су комунисти направили овај трг", рече ми један угледни Ужичанин ономад.
ПС а то ко је највећи сликар између два рата, "можда чак и у Европи", интересантан сам знати, ко то одређује. Да ли то Музеј у Ужицу добио директиву из Београда да одређује ко је највећи европски сликар?
Бранко Поповић је излагао у Паризу још пре Првог светског рата. Његово блиско пријатељство са Надеждом Петровић је чувено.
Него, када је Андрејевић Кун ушао у његов стан у Кнез Михаиловој улици у Београду, отео је све па и слике. Музеј у Ужицу нема појма где су његове слике. А слике су код "угледних другова и другарица" који су то распродали када су требали да плате наркоманске дугове својих синова и кћери.
Е, зато Бранко Поповић није најпознатији сликар из Ужица. Не могу да поставе изложбу, јер нема довољно доступних слика. А не те њихове будалаштине "није довољно признато његово сликарство".
Према томе, поштујем Твоје године и искуство, али немој ме, молим Те, затрпавати са ужичким стручњацима. Осим ако ћеш нешто о комплет лепињи.
10-02-2020, 06:30 PM
(10-02-2020, 11:58 AM)Бенито Пише: [ -> ]Да, само што су четници Чачка и Ужица неупоредиви. Имена чачанских четника знају сви у Србији. А за колико њих се зна у Ужицу?
Значи,ако је један од генералних секретара данашње НКПЈ,из Чачка,повлачећи твоју паралелу,долазимо до закључка да данашњи живаљ Чачка и околине инклинира комунистима?Теза,која не пије воду сложићемо се сви овде.
По питању Миловановића,мишљења моја о његовом сликарству,нису релевантна,али зато јесу мишљења предратне критике,домаће и Европске,а и ове новије.Могу ти их навести.Свако ко познаје,макар и овлаж,ту тематику слаже се са овим.Па,ваљда,треба да нам служи на понос да један четник из првог и другог светског рата,има свој легат,бисту,улицу,књиге посвећене њему.Не видим сврху,икакве критике са те стране.Једино ако си завршио ФДУ,ипак ми некако делује да ниси.
Суштински,свако време неког изнедри.Ово данашње никог.
10-02-2020, 07:38 PM
Ништа ја Тебе, човече, не разумем. Која моја теза, који из Чачка, каква НКПЈ????
Да ли ви у Ужицу говорите српским језиком, или треба да се црта?
Не оцењујем ја овде Миловановића, нити треба да ми објашњаваш какав је он сликар. То су неупитне вредности.
Нешто је друго у питању, а то је упитна вредност оних који данас владају културном сценом у Ужицу. Исти људи који су правили изложбу о Крцуну, и то доводећи његовог сина, са све зарозаним плакањем и кукањем за "добрим старим временима", сада напрасно праве легат човеку кога су ти исти типови на челу са Крцуном убили.
И то је Теби нормално????
Три милиона??? За шта??? Да нису откупљивали слике? Или су им све већ биле у рукама. Па шта ће онда три милиона? Да уреде простор?
Где су били када је рушена кућа Љубе Стојановића? Па, нигде. А зашто? Зато што је Љуба Стојановић најпоштенији политичар у историји Србије. И? Шта ће њима такав симбол?
И каква везе има ФДУ са музеологијом? Човече, ко нешто мало зна о музејском послу, види да ту нешто смрди. А поготово што хоће да буду и комунисти и антикомунисти, у исто време.
Шта год да се догоди, они ће да одлучују. А сви имају комунистички бекраунд. У томе је, човече, поента. А не у несрећном Михаилу Миловановићу.
Не оцењујем ја овде Миловановића, нити треба да ми објашњаваш какав је он сликар. То су неупитне вредности.
Нешто је друго у питању, а то је упитна вредност оних који данас владају културном сценом у Ужицу. Исти људи који су правили изложбу о Крцуну, и то доводећи његовог сина, са све зарозаним плакањем и кукањем за "добрим старим временима", сада напрасно праве легат човеку кога су ти исти типови на челу са Крцуном убили.
Три милиона??? За шта??? Да нису откупљивали слике? Или су им све већ биле у рукама. Па шта ће онда три милиона? Да уреде простор?
Где су били када је рушена кућа Љубе Стојановића? Па, нигде. А зашто? Зато што је Љуба Стојановић најпоштенији политичар у историји Србије. И? Шта ће њима такав симбол?
И каква везе има ФДУ са музеологијом? Човече, ко нешто мало зна о музејском послу, види да ту нешто смрди. А поготово што хоће да буду и комунисти и антикомунисти, у исто време.
Шта год да се догоди, они ће да одлучују. А сви имају комунистички бекраунд. У томе је, човече, поента. А не у несрећном Михаилу Миловановићу.
10-02-2020, 08:11 PM
(10-02-2020, 07:38 PM)Бенито Пише: [ -> ]Ништа ја Тебе, човече, не разумем. Која моја теза, који из Чачка, каква НКПЈ????
Е,онда си пријатељу,погрешио адресу,ја нисам са те "сцене".Побркао си ме са неким/некима.Поздрав.
10-02-2020, 08:32 PM
Нисам Теби ни пребацивао ништа.
Ово је била прича како ће нас, све нас заједно, удавити комунизам.
После се питамо зашто нам младе генерације одлазе? Зато што су све установе заузели комунисти и њихови потомци. "Црвене династије" у политици, економији, медијима, а нарочито у култури.
Направе неку изложбу или било шта слично, а после праве нешто друго, сасвим супротно. Па, то може само у лудаји Србији.
Нека стану земљаци иза онога што су урадили. Па нека сносе и консеквенце.
А не:
"Сваком злу- ја сам наредан."
Или, ако хоћеш златиборски:
" Тита волим- Богу се молим."
О томе сам овде писао
Свако добро. Долазићу ускоро у Ужице, па можемо негде где има добре клековаче.

Ово је била прича како ће нас, све нас заједно, удавити комунизам.
После се питамо зашто нам младе генерације одлазе? Зато што су све установе заузели комунисти и њихови потомци. "Црвене династије" у политици, економији, медијима, а нарочито у култури.
Направе неку изложбу или било шта слично, а после праве нешто друго, сасвим супротно. Па, то може само у лудаји Србији.
Нека стану земљаци иза онога што су урадили. Па нека сносе и консеквенце.
А не:
"Сваком злу- ја сам наредан."
Или, ако хоћеш златиборски:
" Тита волим- Богу се молим."
О томе сам овде писао
Свако добро. Долазићу ускоро у Ужице, па можемо негде где има добре клековаче.