09-01-2020, 11:05 AM
Новине "Равногорац" бр. 14 из марта 1944. године
https://www.ebay.com/itm/newspaper-Ravno...SwsxJa3yCP
https://www.ebay.com/itm/newspaper-Ravno...SwsxJa3yCP
![[Слика: s-l1600.jpg]](http://i.ebayimg.com/images/g/wcEAAOSwsxJa3yCP/s-l1600.jpg)
(02-02-2020, 08:54 PM)РежисерСтари Пише: https://uzickanedelja.rs/zbog-radija-3-m...ZAR7j9nokQУжице дало, па заборавило. Пре десетак година свратим у Музеј у Ужицу да видим шта имају о др Бранку Поповићу. Тадашња главна звезда Музеја ми вели: "А ко то беше?"
Ужице дало Миловановића и Поповића,две највеће међуратне сликарске фигуре,обојицу ликвидирају комунисти.Невероватно,али истинито.
(09-02-2020, 08:31 PM)Бенито Пише: Нису се одликовали "бескомпромисном борбом", али су се одликовали борбом. Нигде се није комунизам у Србији није запатио као у Ужицу. Судбина Краљева, Горњег Милановца, Крагујевца, па чак и Чачка, то јасно показује.
Највећи кривац свакако је Учитељска школа и Гимназија у Ужицу,које су биле расадник неопеваних будала попут: Пенезића и Стамболића, на пример... Да не помињем Кушића, Чизмића, Видића, браћу Ђурић.... Али, о томе мора да се пише управо због наставника тих школа, поштених и часних Срба, који су настрадали од својих колега-комуњара и сопствених ученика.
Али, свега тога не би било да је становништво показало макар минимум опозита према комунистима. Они су их, међутим, дочекали раширених руку. Очигледно је да нешто има и у карактерологији становништва тог краја у том времену.
То не треба мешати са данашњим временима, када је већи део Србије усвојио тај карактер.
(10-02-2020, 11:58 AM)Бенито Пише: Да, само што су четници Чачка и Ужица неупоредиви. Имена чачанских четника знају сви у Србији. А за колико њих се зна у Ужицу?
А ти чачански четници су сви Чачани, нису дошли са стране.
Нису Милош Минић или Милка Јанковић мањи зликовци од Пенезића. Али они су имали опозит у сопственој кући. Милки је један брат погинуо у четницима, а другог је дала да стрељају. Сестра јој се убила због тога.
А да не говоримо о отпору народа према комунистима. Зато је једна од највећих масовних гробница које су комунисти оставили иза себе она која се налази у Чачку.
То је светлосним годинама удаљено од Ужица.
Да не причамо о послератним годинама. Два трга, Титов трг у Ужицу и Трг Слободе у Чачку су пресликани, малтене. Сви стари Чачани нису очима могли да виде тај трг, јер су знали шта су комунисти све уништили да би то направили.
У Ужицу су и данас одушевљени са својим тргом:" Ми смо постали Европа, кад су комунисти направили овај трг", рече ми један угледни Ужичанин ономад.
ПС а то ко је највећи сликар између два рата, "можда чак и у Европи", интересантан сам знати, ко то одређује. Да ли то Музеј у Ужицу добио директиву из Београда да одређује ко је највећи европски сликар?
Бранко Поповић је излагао у Паризу још пре Првог светског рата. Његово блиско пријатељство са Надеждом Петровић је чувено.
Него, када је Андрејевић Кун ушао у његов стан у Кнез Михаиловој улици у Београду, отео је све па и слике. Музеј у Ужицу нема појма где су његове слике. А слике су код "угледних другова и другарица" који су то распродали када су требали да плате наркоманске дугове својих синова и кћери.
Е, зато Бранко Поповић није најпознатији сликар из Ужица. Не могу да поставе изложбу, јер нема довољно доступних слика. А не те њихове будалаштине "није довољно признато његово сликарство".
Према томе, поштујем Твоје године и искуство, али немој ме, молим Те, затрпавати са ужичким стручњацима. Осим ако ћеш нешто о комплет лепињи.
(10-02-2020, 07:38 PM)Бенито Пише: Ништа ја Тебе, човече, не разумем. Која моја теза, који из Чачка, каква НКПЈ????
Да ли ви у Ужицу говорите српским језиком, или треба да се црта?
Не оцењујем ја овде Миловановића, нити треба да ми објашњаваш какав је он сликар. То су неупитне вредности.
Нешто је друго у питању, а то је упитна вредност оних који данас владају културном сценом у Ужицу. Исти људи који су правили изложбу о Крцуну, и то доводећи његовог сина, са све зарозаним плакањем и кукањем за "добрим старим временима", сада напрасно праве легат човеку кога су ти исти типови на челу са Крцуном убили.
И то је Теби нормално????
Три милиона??? За шта??? Да нису откупљивали слике? Или су им све већ биле у рукама. Па шта ће онда три милиона? Да уреде простор?
Где су били када је рушена кућа Љубе Стојановића? Па, нигде. А зашто? Зато што је Љуба Стојановић најпоштенији политичар у историји Србије. И? Шта ће њима такав симбол?
И каква везе има ФДУ са музеологијом? Човече, ко нешто мало зна о музејском послу, види да ту нешто смрди. А поготово што хоће да буду и комунисти и антикомунисти, у исто време.
Шта год да се догоди, они ће да одлучују. А сви имају комунистички бекраунд. У томе је, човече, поента. А не у несрећном Михаилу Миловановићу.