Кратко за Мила Козодеровић:
Био је партизан 41, као и његов брат ( мислим Љубодраг). Разлика је у томе што је брат отишао са комунистима по слому новембра 41, а Миодраг је остао и отишао кући. Ту су га дохватили Раковићеви четници( тада легализовани) и требао је бити ликвидиран. Раковић је наредио стварање те такозване милиције као одговор на комунистичку милицију " за борбу против пете колоне", коју је у Чачку за време ком владавине ( тих месец дана) водио по злу познати Раденко Мандић. То је била камуфлажа пред Фрикеом , немачким командантом Чачка, да би се представили као следбеници Збора. То не треба мешати са црним тројкама, или само тројкама, које су имали сви корпуси. Вођа и те краткотрајне милиције и тројки Другог равногорског корпуса био је поручник Бојан Ристановић. Он је , макар у другом делу рата, имао проблема са живцима и за то постоји више извора.
Што се Козодера тиче, он је био члан једне од тројки, па вођа тројке, па при крају рата пратилац Раковића.
Убио је лично познатог политичара чачанског краја Војка Чвркића. Њега су четници дуго тражили , јер је организовао атентат на Дражу на Равној Гори у лето 41. Козодер је успео да га нађе и убије у једној кући, пуцњима из митраљеза.
Јаворац је осетио у Брекову шта му се спрема и почео је да бежи. Ранио га је Гага Топаловић, а после претраге по шуми убио га је неко од Раковићевих четника. Могуће да је био Козодер. За отсецање главе и прстију, не бих коментарисао, јер не знам.
Био је Козодер присутан када су ликвидирани поп Булија, Ђекић и Милутин Јанковић. Најмање два, Булије и Милутина, није он извршио. Извршио је током рата и неколико ликвидација комуниста. Сва убиства извршио је, не по налогу Раковића, него након пресуда војних судова. Што се тиче стила ликвидације, заиста је бесмислено да било шта кажем.
ПС Да не заборавим, са братом се срео. Три године након растанка , сусрели су се на бојном пољу ( мислим на Јеловој Гори, али морао би да проверим). У стандардном добацивању зараћених страна, браћа су се препознала по гласу. Тада су обојица устали и преко грудобрана, један другом псовали половину мајке. Утисак код обе зараћене стране је био такав да је пуцњава престала и сви су гледали у ова два " лудака" , са или без наводника.
Толико о о томе, нећу више убацивати , да не кваримо Правди ову тему.
(18-05-2017, 09:43 PM)ЈВуО-КГ Пише: [ -> ] (18-05-2017, 09:24 PM)Бенито Пише: [ -> ]Ко је Радмила Козодеровић?
Па не знам .
Зато сам и поставио питање.
Из ових је крајева о којима причају, ваљда Гуча. Нашао сам податке о њој на нету . Писао је Чачански глас о томе. И то после 2000. године.
Није Козодеровић, него Казаковић.