Поруке: 533
Теме: 26
Придружен: Aug 2013
Углед:
94
Браћа Кашиковић
(списак 1000 погинулих у ЈВуО, Ал.Динчић, Погледи)
Из Мостара, из старе херцегов. српске породице, од оца Томе.
Др ЈОВАН Т. КАШИКОВИЋ, рођ.31.јула 1898.
Медиц.факултет и специјализацију из опште хирургије завршио је у Бечу. Поред хирургије, бавио се и гинекологијом и акушерством, па се сматра зачетником ове службе у Лесковцу. У тадашњој болници, са његовим доласком, на хируршком одељењу постојала је посебна просторија за порођаје, са једним креветом, а на хируршком одељењу лежале су труднице које су одржавале трудноћу. Својим радом и стручношћу, др Кашиковић је унапредио хирургију, проширио репертоар операционих захвата.
Шеф хируршког одељења болнице у Лесковцу, у два наврата 1934 и 1942. Члан Југослов. лекарског друштва. Још 1937 одржао револуц. предавање у Београду, о промени пола.
Радио је операције жучне кесе, ресекције желудца по Билроту, струмектоније, гинек. акуш. операције епизиотомије, окрете, екстракције плода, царски рез и др.
Био је врстан хирург, уживао велики углед као лекар, бавио се приватном лекарском праксом. По речима својих савременика био је хирург широке медиц. и опште културе, изврстан дијагностичар и ненедмашиви оператор.
Једно време живео и радио у Нишу.
На служби у санитет. одељењу четничке опсаде Краљева, окт.1941.
Погинуо је "грешком" од стране комуниста на путу за Власотинце, где је пошао ради порођаја супруге свог колеге, 18.дец.1942.(В. Ристић, Развој здравств.службе у лесков.крају 1878 2005)
Стрeљан од Немаца у Лесковцу, 2.дец.1942.(Александар Динчић)
Др ФРАНЦ Т. КАШИКОВИЋ, рођ.1900.
Лекар,хирург. Једно време радио у Нишу.
На служби у санитетском одељењу четничке опсаде Краљева, окт.1941.
Стрељан од Немаца у Лесковцу. 2.дец.1942.
Данас, једна улица у Лесковцу носи име Др Јована Кашиковића.
Поруке: 533
Теме: 26
Придружен: Aug 2013
Углед:
94
Академик, у четницима од 1941. Ко је ?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Јуче ујутру је после тешке болести у Паризу преминуо Александар Тешић, одани војник ЊВ Краља Петра Другог и припадник Краљевске војске у отаџбини, борац против нациста, фашиста, усташа и комуниста
Нека му је вечна слава и Бог да му душу прости!
http://www.politika.rs/scc/clanak/233393...rbijanskog
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(21-01-2014, 12:18 PM)Зоран Недељковић Пише: Исправка за Бору Станковића, а о томе сам овде писао. Он није био равногорски омладинац илегалац, на крају рата је имао 9 година. Његова веза са ЈВуО је његов отац - др. ВАСИЛИЈЕ СТАНКОВИЋ ВОЈА, предс. Обласног комитета за Војводину и делегат Светосавског конгреса у селу Ба ,јан. 1944 год. Василије, заједно са сином Бором, заробљен је од Руса у Жабарима и одмах предат партизанима. Отац и син били су, заједно, у затвору два месеца, а онда су малог Бору пустили уочи Нове године 1945, а оца, др. Василија стрељали. Борина мајка је била - др. Марија Соудил, Чехиња.
Не треба заборавити да је Бора Станковић лобирао и успио да се Кошаркашка репрезентација хрватске нађе на ОИ 1992.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
Чубриловић?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
др РИСТО ЈЕРЕМИЋ ЂЕДО ( 1869 - 1952 )
Први босански хирург...
У Равногорском покрету од почетка. Био уз Ст.Мољевића, када је он рањен у главу у комун.заседи 21.окт.1941.
Члан, па п.предс.Председништва ЦНК...
рез.сан.капет.II кл. др МИЛИВОЈЕ Т. САРВАН ( 1896 - 1978 ) - муж познате оперске певачице Божице Чајковац.
Пожешки корпус...
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Како знаш да су Мољевића ранили комунисти?
Чини ми се да Драгоје пише да су обични разбојници?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Цитат:Мало је познато да су у конструкцији и дизајну „Апола 11″ и ракете „Сатурн 5″ учествовала и седморица стручњака српског поријекла, међу којима и Милисав Шурбатовић, који је Други свјетски рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића. Управо он је био задужен за приземљење „Апола11“ на површину Мјесеца. О њему и другим Србима који су оставили значајан траг у Америци, говори документарац „Теслин народ“
https://www.sedmica.me/zjetzztj/
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."