Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Победник?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
А што мислиш да је баш Победник?
Углед:
459
(24-10-2018, 06:43 PM)Бенито Пише: А што мислиш да је баш Победник?
Из простог разлога што данашњи свет, а поготову младе, готово да ништа не занима што се тиче наше историје. Е сад, већина зна за поменути споменик и посећује га, али мали број је оних који знају коме је подигнут, ко је подигао и кад. До њиховог ушију доспе и неки користан податак али у простору између њих такве ствари се тешко задржавају.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 24-10-2018, 06:56 PM од
Перун.)
Углед:
3,065
А споменик кнезу Михаилу? Споменик Незнаном јунаку?
Да ли они улазе у опис који си дао.
Углед:
459
(24-10-2018, 07:59 PM)Бенито Пише: А споменик кнезу Михаилу? Споменик Незнаном јунаку?
Да ли они улазе у опис који си дао.
Улазе наравно. Треба узети у обзир да млади који долазе у БГ обично иду у обилазак Калемегдана, Храма и Кнеза док је Авала слабије посећенија у односу на њих.
Углед:
3,065
Отприлике сам сагласан са тобом. Али, ајде, једно додатно питање:
Који споменик је требало да буде доминантан у свести Срба данас? Да буде парадигма наше савремене историје, да се налази на разгледницама и слично....
Углед:
459
По мени Мекензен и Ћеле кула.
Углед:
3,065
Питао сам за споменик који данас не постоји.
Углед:
459
(24-10-2018, 08:58 PM)Бенито Пише: Питао сам за споменик који данас не постоји.
Аха, онда Газиместан.
Углед:
3,065
Мислим да је то требао да буде споменик Капија Слободе или Тријумфална капија, који је требало да буде на Славији, као симбол уједињења Старе и Нове Србије.
Али, можда, си ти у праву.
Терај даље....
Углед:
459
Је ли познато која је задужбина највише пута оскрнављена и обнављана?
Поруке: 5,864
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Можда је највише пустошен манастир Бањска, више пута на квизу смо помињали ову задужбину. Знам за податак да су Турци највише палили манастире који су имали штампарије
Углед:
459
Ни сам не знам тачан одговор. Чисто ме је занимало да ли неко зна али слаба вајда.
Ајмо следеће:
Једно село у Србији, можемо слободно рећи чудног назива, дало је велики број Витезова Карађорђеве Звезде. У том селу, данас, постоји засеок који носи назив по познатом светском политичару.
Које село је у питању?
Поруке: 17,008
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Не знам које је то село, али помињали смо немачког мајора Кенига, па можда ово питање:
- Зашто у Нирнбергу нису осуђени ни Кениг ни ма који официр, од оних који су командовали стрељањима по Србији?