Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Победник?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

А што мислиш да је баш Победник?
Одговори

(24-10-2018, 06:43 PM)Бенито Пише:  А што мислиш да је баш Победник?

Из простог разлога што данашњи свет, а поготову младе, готово да ништа не занима што се тиче наше историје. Е сад, већина зна за поменути споменик и посећује га, али мали број је оних који знају коме је подигнут, ко је подигао и кад. До њиховог ушију доспе и неки користан податак али у простору између њих такве ствари се тешко задржавају.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

А споменик кнезу Михаилу? Споменик Незнаном јунаку?
Да ли они улазе у опис који си дао.
Одговори

(24-10-2018, 07:59 PM)Бенито Пише:  А споменик кнезу Михаилу? Споменик Незнаном јунаку?
Да ли они улазе у опис који си дао.

Улазе наравно. Треба узети у обзир да млади који долазе у БГ обично иду у обилазак Калемегдана, Храма и Кнеза док је Авала слабије посећенија у односу на њих.

Одговори

Отприлике сам сагласан са тобом. Али, ајде, једно додатно питање:
Који споменик је требало да буде доминантан у свести Срба данас? Да буде парадигма наше савремене историје, да се налази на разгледницама и слично....
Одговори

По мени Мекензен и Ћеле кула.

Одговори

Питао сам за споменик који данас не постоји.
Одговори

(24-10-2018, 08:58 PM)Бенито Пише:  Питао сам за споменик који данас не постоји.

Аха, онда Газиместан.

Одговори

Мислим да је то требао да буде споменик Капија Слободе или Тријумфална капија, који је требало да буде на Славији, као симбол уједињења Старе и Нове Србије.
Али, можда, си ти у праву.
Терај даље....
Одговори

Је ли познато која је задужбина највише пута оскрнављена и обнављана?

Одговори

Можда је највише пустошен манастир Бањска, више пута на квизу смо помињали ову задужбину. Знам за податак да су Турци највише палили манастире који су имали штампарије
Одговори

Ни сам не знам тачан одговор. Чисто ме је занимало да ли неко зна али слаба вајда.

Ајмо следеће:

Једно село у Србији, можемо слободно рећи чудног назива, дало је велики број Витезова Карађорђеве Звезде. У том селу, данас, постоји засеок који носи назив по познатом светском политичару.

Које село је у питању?

Одговори

Не знам које је то село, али помињали смо немачког мајора Кенига, па можда ово питање:
- Зашто у Нирнбергу нису осуђени ни Кениг ни ма који официр, од оних који су командовали стрељањима по Србији?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 26 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним