Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

[quote='Милослав Самарџић' pid='107816' dateline='1547569410']
Не знам, знаш ли ти нешто о њему?
[/quot

Милорад Илић " Мали Иле ", могао би бити Милорад Илић, предратни Краљев друг, ЈУРАО Штабна чета ОШ 501. Одлично говорио енглески језик и био у Прањанима око евакуације.
Пре доласка комуниста напустио земљу.
Заступник фирме Ревлон у Европи и Сред. Истоку, потом емигрира у САД.
Одговори

За њега сам чуо, али изгледа да је овде реч о пуковнику?
Одговори

Јесте.

Званично ангажован 1.1. 1939. године,сарадња наводно окончана 31.12.1946. године.

Да није некоме од вас познато ко је Радован Иванишевић,рођен 9.11. 1907. године. Такође сарадник СОЕ. Занима ме да ли је тај човек из структура некадашње ВКЈ?

Види бато има више година да ја знам од томе!
Само по писање је очигледно да ниште погледали сву листу, а то је веч урађено одавно!

Ја сам на овај сајт вам рекао да Војска Краљевине је имала тајна одељење ко су сарађивали са енглезама у диверзантним акцијама и то пред рата.

Ја неман појма шта је та служба буквално тамо радила, кад исте те енглези копају стање дестабилизације и то још у 19том веку! Тај сарадња на неким породицама је стара 100 годин ако не више (читај поповић)!
Одговори

(15-01-2019, 10:54 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Ја сам на овај сајт вам рекао да Војска Краљевине је имала тајна одељење ко су сарађивали са енглезама у диверзантним акцијама и то пред рата.

Које одељење војне службе је радило те акције? Ако је то податак од Енглеза,они су велики манипулатори и пласирају по неколико верзија истог догађаја а некад и саме догађаје конструишу.Војна обавештајна служба је доживела низ неких реформи и претумбавања пред ДСР. Створен је М одсек чије ми надлежности нису баш најјасније. Један од њихових прикривених пунктова или база налазио се у Крагујевцу.

Интересантно је да се радници обавештајног сектора М одсека нису међусобно познавали,ако би се срели негде у Француској или Енглеској нису имали појма да су колеге.

Можда би и могла да се ухвати нека паралела око тих заједничких диверзантских акција ,ако их је било, ако се у обзир узме да се сарадња са Британцима интензивирала по доласку пуковника Жарка Поповића на чело Обавештајног одељења Главног ђенералштаба а да је већ претходно на челу овог М одсека био његов рођени брат потпуковник Љубиша Поповић кога је ту пар година пред рат довео Душан Симовић.

Ако знаш неке конкретне акције,напиши.
Одговори

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-soe
Одговори

(15-01-2019, 11:48 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  http://www.pogledi.rs/forum/Thread-soe

Не могу да читам километарске уписе а већина је прекопирана однекле.Мислио сам да знаш неке конкретне акције па да препричаш у пар реченица. Не занима мене конкретно SOE ништа посебно.

Наше војне службе највише су биле ослоњене на Француску,Чешку и Пољску а највише новца из обавештајног буџета трошено је на акције према Италији.Скоро половина буџета.

Наши су до пред сам рат као највећег непријатеља видели Италију док су ови западњаци видели Немачку. Цела наша конфротација са Италијанима је била због Далмације,логично.

Из ове перспективе можемо рећи да смо Далмацију много боље бранили ми него ови повампирени усташоиди данас. Њима данас италијански рибарски бродићи прилазе толико близу колико некад ни ратни нису смели.
Одговори

ЈВуо-Кг
Зашто си ти се буквално утрпао у овом разговор?
Изтриповао си се том М-одсек
Па чак ни податак од Милорад Илић ти није био тачан, а то и сам Милослав знаде, зашто сам му то обавестио још пре неколико година!
Одговори

(16-01-2019, 04:22 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  ЈВуо-Кг
Зашто си ти се буквално утрпао у овом разговор?
Изтриповао си се том М-одсек
Па чак ни податак од Милорад Илић ти није био тачан, а то и сам Милослав знаде, зашто сам му то обавестио још пре неколико година!

Утрпао сам се јер си поставио питање. А Ако Милослав "знаде" што си му постављао питање.

Не брини ништа , нећу ја да ти реплицирам више. И овако не могу да смислим људе који из своје фрустрације покушавају друге да праве мајмунима. Можеш ти да живиш у тој Британији још 300 година, џабе ти је, сваки припадник афричког племена које ретко виђа људе је носилац културе и културе разговара за тебе.

За М одсек ја нисам истриповао ништа. Него ти не знаш ништа о томе.

И још нешто,претерана самоувереност и пренаглашена ароганција одлике су људи са ниским коефицијентом интелигенције.

(15-01-2019, 05:38 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Јели је Милорад Илић РАДИО ЗА ЕНГЛЕЗА И СОЕ!
?

Још једно питање, јели је та адреса му била канцеларија или кучна адреса?

Ако је кучна адреса онда како један пуковник из Војске Краљевине живи у Мејфер, један од најскупљих делова Лондона.

На ту улицу данас имаш Амбасаде Монако!

http://www.academia.edu/2303587/THE_MOST...E_AGENTS_I
Одговори

Јели је Милорад Илић РАДИО ЗА ЕНГЛЕЗА И СОЕ!
?
Је Реторично питање, је очигледно да сам знао, док из чистог мира сам повезао њега са СОЕ.
Што облашак свим неупознати да се спонтано опамета са својим гугловање!

Нисам знао. А ево сад гуглам и налетим на то да је он давао упутства четницима у западној Босни како и шта да раде. Био под ознаком тајности до 1.1. 2008. године.

Које државе су држали му инфомације под тајности?
Ако је то СФРЈ, СЦГ, Србија, онда она твз СЛУЖБА абсолутно подржава ЕНГЛЕСКУ СЛУЖБУ, и то после су нас бомбардирали!

Ако је енглеска онда ја бих те лично тамо слао, и то СВАКЕ ГОДИНЕ да видим јели било које инфомације нашао!

Које одељење војне службе је радило те акције? Ако је то податак од Енглеза,они су велики манипулатори и пласирају по неколико верзија истог догађаја а некад и саме догађаје конструишу.Војна обавештајна служба је доживела низ неких реформи и претумбавања пред ДСР. Створен је М одсек чије ми надлежности нису баш најјасније. Један од њихових прикривених пунктова или база налазио се у Крагујевцу.

Интересантно је да се радници обавештајног сектора М одсека нису међусобно познавали,ако би се срели негде у Француској или Енглеској нису имали појма да су колеге.

Па така је стање у целој обавештајно војци/СОЕ, зашто можеш бити на истој мисији са сасвим супротних садатке!

Можда би и могла да се ухвати нека паралела око тих заједничких диверзантских акција ,ако их је било, ако се у обзир узме да се сарадња са Британцима интензивирала по доласку пуковника Жарка Поповића на чело Обавештајног одељења Главног ђенералштаба а да је већ претходно на челу овог М одсека био његов рођени брат потпуковник Љубиша Поповић кога је ту пар година пред рат довео Душан Симовић.

Милославе јели сте ви упознати са радом М-одсек, ако ниси, дај нека нам овај мајстор објасни, форум је овде да слуша његова предавање
Изволи ЈвуО-Кг

Не могу да читам километарске уписе а већина је прекопирана однекле.Мислио сам да знаш неке конкретне акције па да препричаш у пар реченица. Не занима мене конкретно SOE ништа посебно.

Копирање текстова је увек референције и потрвда оно што лупаш. Ако је нешто битно она ће се увек и увек читати на Погледи, уместо на било која друга место. Што више си задржан на Погледи његов вредност се повећава, надам се капираш тог елементалног интернерског понашање!

Наше војне службе највише су биле ослоњене на Француску,Чешку и Пољску а највише новца из обавештајног буџета трошено је на акције према Италији.Скоро половина буџета.

Па ја сам на овај форум од кад је почео. Тако сам тотално свестан кад сам најпрви покренио прич од обавештајна димензија рат, и са тим убацио књиге ко се обраћавају томе! Та прич није постојала!

И кад ти свираш од буџете, ја апсолутно знам да лупаш, зашто у сви ових године постојање овај форум нико жив је споменуо Италијанског обавестајна мрежа!
Дај нам ударари са неком научном непристрасном објективног рада, посећен на Италијанског обавештајне мреже!
Одговори

Везе са ти са животом немаш и дај савладај то цитирање.

Реформа службе 1937-1940

Цитат:- У периоду од октобра 1937. до 1941. године Војна обавештајна служба се све више гранала. Октобра месеца 1937. извршена је нова реорганизација Главног генералштаба. Устројене су три дирекције са шест одељења: I дирекција је у свом саставу имала Оперативно и Обавештајно одељење, II дирекција Организацијско и Саобраћајно и III дирекција Наставно и Историјско одељење. Обавештајно одеље-ње је остало истог састава као и раније (четири одсека и секција за везу са страним војним представницима), али се сада уместо ди-ректно, веза са начелником Главног генералштаба обављала преко начелника дирекције. Ова организација промењена је марта 1940. године.
30
У складу са новом организацијом II дирекција била је чисто обавештајна и делила се на I и II обавештајно одељење. I обаве-штајно одељење делило се на неколико одсека, већ према броју др-жава а II обавештајно одељење имало је у свом саставу одсек за уну-трашњу службу, одсек за шифру, картотеку и криптографију, одсек за фотографију и хемију и такозвани „М-одсек“.

До овог периода на руководећим положајима у Обавештајном одељењу били су ка-дрови српског порекла, док је сада приметан већи проценат Словенаца и Хрвата.

Отворена су и војна изасланства у Лондону и Вашингтону и Москви а војна изасланства у Чехословачкој, након проглашења протектората и Албанији након персоналне уније са Италијом, престала су са радом.

На терену су носиоци офанзивне обавештајне службе били: – истакнути обавештајни центри (Јесенице, Сушак (агентура у Ријеци, Илирској Бистрици, Клани и Венецији), Марибор, Сплит, Ду-бровник, Осијек, Суботица, Пирот, Штип и Берн); – војни изасланици (Берлин, Лондон, Париз-Виши, Москва, Вашингтон, Букурешт, Софија, Анкара, Рим, Будимпешта, Атина).

-гранична трупа (72 чете са командама у Загребу, Нишу и Ско-пљу). Носиоци дефанзивне ОС били су: – сви војнотериторијални органи (шест армијских области, 16 дивизијских области, све команде места, жандармерија, штаб утвр-ђивања (од 1937–1941); – прикривени центри (Београд – централа, Загреб, Крагујевац, Нови Сад, и Љубљана).

„М-одсек“ образован је 1937. године као извршни орган Обаве-штајног одељења. Према неким подацима, назив „М“ потекао је од средњег слова првог шефа одсека, пуковника Гојка М. Јовановића. Овај одсек је преузео вршење шпијунаже у страним државама (на-рочито суседним) и контрашпијунаже у Југославији. Одсек је од марта 1940. био формално у саставу II обавештајног одељења иако са начелником одељења није имао никакве везе, био је директно одговоран начелнику Дирекције.

Главни органи тајне службе били су обавештајни центри над којима је по формирању одсека руко-вођење преузео његов шеф. Централу у Београду чинили су: шеф, картотекар, официр и подофицир за разне ванредне послове из де-локруга одсека, шест плаћених извршних органа и око 70 добро-вољних сарадника. У централи се налазила и фото-служба коју је обављао један ваздухопловни подофицир, хемијска служба коју је обављао један нижи официр апотекарске струке, радио-гониоме-тарска служба коју је обављао један виши инжењеријски официр и криптографска служба за коју су повремено ангажована два докто-ра математике (Михајло Петровић – Алас и Јован Карамата – Д. Д.).

Осим Централе и 13 обавештајних центара у земљи, формиран је 1939. један обавештајни центар у иностранству, у Берну у Швај-царској. Обавештајни центри деловали су преко својих повереника и мреже агената у земљи и иностранству. Према изјави бившег шефа „М-одсека“ Угљеше Поповића датој непосредно после Другог светског рата војнообавештајним органима социјалистичке Југо-славије, агенти у иностранству били су организовани у групе од 2–3 лица које су се називале „ћелије“. Агенти се нису међусобно позна-вали. Свака „ћелија“ врбовала је још 2–3 агента који се такође нису међусобно познавали а називани су „антене“. Поред сталних органа, постојали су према потреби и привремени, коришћени само за по-времене задатке. Веза између централе тајне службе и обавештај-них центара одржавана је лично, путем радија и телефона (шифро-вано) и путем обичних писама са видљивим или невидљивим ма-стилом. Веза између обавештајних центара и „ћелија“ одржавана је на исти начин, искључујући телефон. Веза између „ћелија“ и „антена“ одржавана је путем обичних писама и лично.

(17-01-2019, 07:43 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Милославе јели сте ви упознати са радом М-одсек, ако ниси, дај нека нам овај мајстор објасни, форум је овде да слуша његова предавање
Изволи ЈвуО-Кг

Објашњено ти је за М одсек а ово што ниси чуо за играрије са Италијанима то говори довољно о томе колико си упућен.
Одговори

Немојте пуштати овако дуге цитате- НИЈЕ ЧИТЉИВО.
ЈВуО, одакле је овај цитат да је Мика Алас био задужен за шифре у криптографском одељењу војне обавештајне службе?
Питам зато што сам ја то први рекао Милославу, а и иначе је то ретко ко знао, а никако нисам могао да се сетим одакле ми тај податак.
Одговори

(17-01-2019, 09:28 PM)Бенито Пише:  Немојте пуштати овако дуге цитате- НИЈЕ ЧИТЉИВО.
ЈВуО, одакле је овај цитат да је Мика Алас био задужен за шифре у криптографском одељењу војне обавештајне службе?
Питам зато што сам ја то први рекао Милославу, а и иначе је то ретко ко знао, а никако нисам могао да се сетим одакле ми тај податак.

Кад је ово писао,био је капетан, данас је потпуковник.Магистар Далибор Денда. Момак је 1975. годиште. Скоро је написао књигу "Аутомобили у српској војсци" или тако нешто.
Одговори

Pisali su i drugi pre Dende o Alasu.
Ali nema se puno pisati, nije uspeo sam da napravi neki pomak, KJ je ušla u rat sa kodovima koji su bili kompromitovani izdajom.
Одговори

Аха, а има ли одакле је покупио тај податак?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним