Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(06-02-2019, 06:12 PM)Mitic Пише:  По мени, најмеродавнији податак је изнео гдин Милослав, а то је цифра о 2000 Хрвата које су четници убили ван борбе.

Да. С тим што је госин Самарџић мислио на укупан брох Хрвата(цивила) на територији окупиране КЈ.За саму територију авнојевске Хрватске (Туђман на то мисли,претпостављам) нисам упознат са подацима.

У некој од Самарџићевих књига је описан случај где четници,код Бугојна, у самом месту или неком оближњем селу-не бих знао тачно, одвојили Хрвате и пострељали док су све муслимане пустили.То би требало да пише у некој од књига "Дража и општа историја...".
Одговори

Скоро је било на квизу нешто у вези са смрћу цара Уроша Немањића, не знам да ли је то спомињао Бенито или ЈВУО-КГ.

Може ли само укратко, да ли је цар Урош убијен или је умро природном смрћу?
Одговори

Па сад? Баја
Неки кажу ово, други кажу оно....
Одговори

(06-02-2019, 11:50 PM)Mitic Пише:  Може ли само укратко, да ли је цар Урош убијен или је умро природном смрћу?

Цитат:„Кукавни цар, који је за свога живота пустио да великаши заузму царство, боравио је неко време код краља Вукашина, који му је био доделио једну малу област за издржавање. После боравка код њега, пође ка кнезу Лазару. Кад је овај на сличан начин рђаво с њим поступао, поново се врати краљу Вукашину. Али коначно, видећи да с њим поступа као пре, одлучи да побегне у Дубровник. Кад је о томе неки слуга обавестио краља Вукашина, Вукашин га удари буздованом по глави тако да на месту оста мртав. Замотавши га затим у један ћилим, даде га закопати у Шаренику, у области Скопља“. (Орбин, 1601)

Цитат:Патријарх Пајсије пише у првој половини 17. века у Житију цара Уроша да је Вукашин нахушкао своје слуге да убију цара, – те кад изиђоше у лов, убише га, испод Неродимње, на месту званом Судимња, и однесоше у храм Успења пресвете Богородице, испод града Петрича, где га сахранише злочинци и старешина цркве тако да о томе нико ништа није знао (Пајсије, 1987).



Имаш овде нешто о томе.

http://www.rastko.rs/rastko/delo/12766
Одговори

Одлично, хвала на одговорима. Боље да, овде на форуму, питам школоване и професионалне историчаре него да слушам разне ликове који причају неке непроверене ствари Smile

А неки ликови ме бело гледају кад почнем да причам које су битке четници водили против Немаца Smile
Одговори

„У овом садашњем рату, народни елемент је представљен само у рату Србије против Аустрије (што је забиљежено у резолуцији Бернске конференције наше партије). Само у Србији и међу Србима можемо наћи дуготрајни народно-ослободилачки покрет, који обухвата милионе, народне масе – покрет чији је наставак садашњи рат Србије против Аустрије.

Да је овај рат изолован тј. да није повезан са општим европским ратом, који садрже предаторске амбиције Британије, Русије итд, била би дужност сваког социјалисте да жуди за успјехом српске буржоазије (...) За Србију, тј. за 1% учесника овог рата, рат је наставак буржоаско-ослободилачког покрета. (...) Тројна Антанта која „ослобађа“ Србију уствари продаје интересе српске слободе талијанском империјализму.“

Ово је рекао један комунистички револуционар, а није ни Србин ни Хрват. О коме се ради?
Одговори

Едуард Кардељ? Баја
Одговори

Није Кардељ.

У питању је Лењин. Он је то написао у књижици "Колапс Друге интернационале", стр. 39-40 (скенирано енглеско издање књиге које се може наћи онлајн).

Може даље
Одговори

Који официри завереници су убили краља Александра Обреновића и краљицу Драгу?
Поименично.....
Одговори

(07-02-2019, 05:57 PM)Бенито Пише:  Који официри завереници су убили краља Александра Обреновића и краљицу Драгу?
Поименично.....

Вемић,Џервинац...фали још један или двојица или тројица...?
Одговори

Средина 15. века. Мехмед Други освајач стиже са својим хордама до Аустрије и до италијанских краљевстава. Негде иза Трста скреће на југ, са намером да освоји Венецију. Међутим, када је сазнао ко командује војском у том правцу и ко су његови војници - одустаје.
Ко је био тај командант и ко су били његови војници?
Одговори

(07-02-2019, 05:57 PM)Бенито Пише:  Који официри завереници су убили краља Александра Обреновића и краљицу Драгу?
Поименично.....

Велимир Вемић, Михаило Ристић, можда има још један или два официра-завереника. И сви су били из Ниша

(07-02-2019, 07:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  Средина 15. века. Мехмед Други освајач стиже са својим хордама до Аустрије и до италијанских краљевстава. Негде иза Трста скреће на југ, са намером да освоји Венецију. Међутим, када је сазнао ко командује војском у том правцу и ко су његови војници - одустаје.
Ко је био тај командант и ко су били његови војници?

Можда Влада Цепеш звани Дракула
Одговори

Није Дракула.
Одговори

Тешко је питање, па да одговорим: То је био Деспот Стефан Бранковић, син деспота Ђурђа Бранковића. Војници су били Срби, а било је и страних најамника.
Они су живели у једном граду северно од Венеције, који се звао... како?
Све ово иначе према до сада непознатим италијанским документима, која је пронашла Мила Михајловић. Једва чекам ту књигу, нешто баш невероватно!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 21 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним