Поруке: 14,506
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Претпостављам, чашу вина или линцуре.
Или чај?
Углед:
3,044
Милан Кашанин је први српски доктор историје уметности који је за предмет своје докторске дисертације узео српску средњовековну уметност.
Која црква конкретно је била тема његове докторске дисертације?
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
U vezi Vemica, dopune i ozbiljne ispravke. Ono kada pises iz glave.
Vemici jesu iz Knica.
Atentator Velimir imao je sestru Dobriju, moju prababu i brata Vladimira ( 1875 - 1922 ), ucitelja i meteorologa.
Vladimir je imao sinove Milana ( 1901 - 1978 ), doktora nauke i prof meteorologije na Bgd univerzitetu i rez kapatana Mihaila, DM delegata kod Zervasa. Majka Milanova i Mihailova, Zorka presla je Albaniju sa sinovima.
Svi u kuci pricali smo o Velimiru kao o majoru Vemicu, pa sam i ja tako napisao juce.
Pravda, okt 1938 : pukovnik u penziji Velimir Vemic jedan od kandidadata JNS u srezu Gruzanskom za nastupajuce izbore.
Pricalo se da je Apis bio ranjen u upadu na dvor, a Velimir posekao Obrenovice...
Tokom okupacije bio u Nemackoj izolaciji u Bgd u hotelu Moskva, sa Ivom Andricem i dr.
Vukasin Petkovic je napisao kada je umro.
DM je naredio izdrzavanje porodice rez kapetana Mihaila Vemica.
Velimir Vemic je odvratio grupu of JVuO koju su pokusali Englezi da zavrbuju za smenu - atentat na DM, a koji su dosli po savet kod njega, kao poznatog atentatora.
Mihailo Vemic najv jeste isao preko GS 110, ne znam Benito, ali logicno je. Vemic nije stigao do Zervasa.
Углед:
3,044
Браво, маестро.
Па, то бре цела Гружа била у официрима? На тако малом простору толико познатих официра.
Не знаш да ли су по старини , пре Велимира, преци исто ишли на војне науке?
Углед:
3,044
Хвала за све ово, у сваком случају.