Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да ли си негде налетео на податак да је Дража знао да ће Немачка да нападне СССР?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(17-02-2019, 06:41 PM)Перун Пише:  Да ли си негде налетео на податак да је Дража знао да ће Немачка да нападне СССР?
Не, а нисам знао ни за тај Зелени кадар на Тари. Баш тако су се звали?
Одговори

(17-02-2019, 05:52 PM)NikolaKG1987 Пише:  Друго питање је какву улогу је имала та муслиманска Зелена гарда у другом рату, такозвана Хускина војска? Јесу ли били званично у саставу устаских формација или су били самостална јединица која је сарађивала са свима редом и са комунистима и са усташама и са Немцима? Поздрав.

Зелени кадар су били дезертери из осовинских формација, вођа им је био учитељ Несад Топчић. Имали су контакте са четницима, и вероватно би, у случају другачијег исхода рата комплетно пришли Дражи. Деловали су углавном у зеничком и тузланском крају.

Хускина милиција није била Зелени кадар. У "НДХ" су имали званичан назив "Домдо пуковнија" (заборавио сам редни број јединице), а када би прешли комунистима били су Унска оперативна група. Хуска је предратни члан КПЈ. И он је имао слабе контакте са четницима, ако се добро сећам, Ђујић то помиње у некој депеши.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(17-02-2019, 07:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-02-2019, 06:41 PM)Перун Пише:  Да ли си негде налетео на податак да је Дража знао да ће Немачка да нападне СССР?
Не, а нисам знао ни за тај Зелени кадар на Тари. Баш тако су се звали?

Па ето, сад сам те просветлио. Smile

Било их је доста, можда чак и цела чета. Углавном то су били Рогићеве присталице и, што се каже, прекаљени борци са Вишеградског ратишта.

Шта мислиш ово за Дражу да ли може да буде реална прича?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Сад се сетих да и Аца Милошевић у својим мемоарима помиње да су у јесен 1944., пред повлачење у Босну, дезертери из његових јединица, као и они који се нису одазвали мобилизацији, побегли у шуму и мислим да су се исто тако назвали.

Мада он каже да је то кратко трајало, припретио је да ће колективно казнити њихова села ако се не врате кућама, па су се брзо разишли.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Хвала свима на одговорима. Smile
Одговори

Зелени кадар је општи појам везан за дезертерство из регуларних војних јединица.
Постојала је и држава у којој су успели да дођу на власт, ако не рачунамо Русију.
Која је то држава?
Одговори

Да ли је Мане Роквић био под Дражином командом?
Одговори

(17-02-2019, 09:07 PM)Српски Четник Пише:  Да ли је Мане Роквић био под Дражином командом?
Био је под Ђујићевом, па и Дражином, али је отказао послушност.
Одговори

(17-02-2019, 09:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-02-2019, 09:07 PM)Српски Четник Пише:  Да ли је Мане Роквић био под Дражином командом?
Био је под Ђујићевом, па и Дражином, али је отказао послушност.
Знам да се његово име везује за неке злочине у Забиоковљу и Гатима, па сам хтео да питам јер војвода Ђујић тако нешто сигурно не би наредио.
Одговори

Није то ни Мане наредио. Имаш на сајту о томе, претражи мало.
Одговори

Да ли је некоме познато је ли изашла ова књига?

https://www.pogledi.rs/zlocini-komunista...oj-varosi/

Одговори

Да ли је Иван Горан Ковачић био Србин?
Одговори

Није.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним