Поруке: 219
Теме: 0
Придружен: Oct 2018
Углед:
36
Ima li neko informaciju šta se zbilo na ročištu 9.maja 2019. Trebalo je da svedoči Vojin Dimitrijeviić, prošli put kada je bio Đuretić 19.marta, Dimitrijević se nije pojavio jer je navodno imao neko ročište u Kragujevcu pa je bilo njegovo saslušanje predviđeno za 9.maj.
Поруке: 17,035
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,886
Данас било рочиште, ново заказано за 22 јул.
Били као вештаци неки од ових нових комуниста, Миливоје Бешлин и још један, не сећам се имена. Бешлин се наљутио што га је Бојан Димитријевић раније навео као неког ко није специјализован за Други светиски рат (није ни тај други). Он је тврдио да има неки рад, у неком зборнику.
Наши су прво подсетили на његов чланак ''Житије зликовачко'' или тако нешто, на ''Пешчанику'', где је нацрнио судију и суд у Ваљеву због одлуке о рехабилитацији Николе Калабића. Тако да сад кад је то поменуто, пред тим судијом, није се баш снашао. Лако је пљувати Србе по сорошевским сајтовима...
Онда је од стране предлагача питан шта има против Калабића. Почео је низом ептета и придева око села Вранић. Питан је јел има још нешто. Није се баш снашао и предлагачи рехабилитације су рекли да немају више шта с њим да причају. Онда је питан да ли је уопште читао за шта је Калабић оптужен. Испоставило се да није... мада је имао - као и тај други - шест месеци.
Они, поред свега осталог, немају представу ни да Гарда није била у Вранићу.
Ипак им је дато да се спреме до 22. јула...
Углед:
1,886
Данас ми рече Оливера, ћерка потпоручника Момчила Обрадовића, да је суд коначно одбио рехабилитацију њеног оца. Момчило је био командант 3. космајске бригаде Горске краљеве гарде. Суд је уважио приговор Субнора.
А у Ваљеву је пре два дана одржано још једно рочиште за рехабилитацију Николе Калабића. Комунисте су заступали помоћник државног тужиоца и историчар Миливоје Бешлин, који се представља као стручњак за антиревизионизам. Овом приликом. Бешлин је оспоравао и изјаву др Бојана Димитријевића пред судом, с образложењем да је Димитријевић сарађивао са Хрватима (објављивао књиге у Загребу.
Димитријевић је иначе рекао да оптужбе против Калабића не стоје, да нису тачне.
Бешлин је инсистирао на једној од осам оптужби - борбу у Друговцу, тј. како он каже злочин у Друговцу. Иначе, на прошлом рочишту инсистирао је на Вранићу. Тада му је речено да Калабић није био у Вранићу. Сада му је речено да није био у Друговцу.
И тако сатима.
Ново рочиште је у септембру. Позван је још један комунистички историчар као сведок. Изгледа да се тај бавио Другим светским ратом.
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Ваљало би да Ти госпођа Оливера достави копију пресуде, па ти пренеси овде да видимо који је то круцијални разлог зашто потпоручник Обрадовић није рехабилитован.
Иначе, Субнор Србије је деценијама био под контролом тих космајских партизана и није чудо што је њима тај случај изузетно важан.
Углед:
1,886
Наводно учешће у неким убиствима комуниста код Горњег Милановца.
Поруке: 131
Теме: 1
Придружен: Jun 2019
Углед:
12
Где се могу пронаћи Одлуке државне комисије којима је Калабић оглашен кривим?
Нашао сам неке одлуке у књизи Документи историје Југославије III том: али се у њима не помиње Калабић.
Иначе Бешлин је на суђењу помињао и некакав случај који се одиграо у месту Копљари 25.12.1943. године, а у коме је како је навео Бешлин учествовао лично Никола Калабић.На посебно питање да ли му је познато да је у време када је извршен злочин у селу Друговац, Гарда по наређењу Драже Михаиловића боравила у Косјерићу, одговорио је да му то није познато или нешто неодређено у том смислу.
Наредно рочиште за рехабилитацију Калабића је 23 септембра, до тада би требало да се прибави књига која је предложена као доказ а реч је о књизи под називом Казна и злочин: снаге колаборације у Србији- Одговорност за ратне злочине или тако нешто.
Поруке: 4,407
Теме: 55
Углед:
652
(24-07-2019, 02:54 PM)Kaludjer Пише: Наредно рочиште за рехабилитацију Калабића је 23 септембра, до тада би требало да се прибави књига која је предложена као доказ а реч је о књизи под називом Казна и злочин: снаге колаборације у Србији- Одговорност за ратне злочине или тако нешто.
То је књига Милана Радановића, може да се нађе и на нету. Млађа генерација комунистичких историчара. Ја сам је цитирао у једном мом раду о ратним злочинима који је у припреми, у делу везано за злочине у Вишеграду октобра 1943. године, и још неколико догађаја. Аутор доноси невероватне закључке, све на основу претпоставки или произвољног тумачења исказа сведока.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 24-07-2019, 07:05 PM од
Николај.)
Поруке: 4,407
Теме: 55
Углед:
652
Осим у архиву, не знам где би то могло још да се нађе.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године