Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници и Немци- фотографије!

(14-05-2019, 02:10 PM)posmatrač Пише:  Усташа носи (очигледно) црну униформу, карактеристичну за Црну легију.
Незнам је ли Црна легија дјеловала на терену Средњобосанског корпуса?

Једино у време операција на Козари лета 1942. године. Али пошто их је било и у многим другим крајевима, фотографија је могла да настане било где.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

У вријеме операција на Козари Дреновићеви четници су чистили своју територију од партизана из З. Босне, али и од усташа. Тад су очишћене и усташе из сусједног села гдје је моја мајка рођена.

Него мени је најинтересантнији овај домобран "свирач".
Одговори

(15-05-2019, 11:15 AM)posmatrač Пише:  У вријеме операција на Козари Дреновићеви четници су чистили своју територију од партизана из З. Босне, али и од усташа. Тад су очишћене и усташе из сусједног села гдје је моја мајка рођена.

Које је то село?
Одговори

(15-05-2019, 11:15 AM)posmatrač Пише:  У вријеме операција на Козари Дреновићеви четници су чистили своју територију од партизана из З. Босне, али и од усташа. Тад су очишћене и усташе из сусједног села гдје је моја мајка рођена.

То да, али ти си питао за територију Средњобосанског корпуса (троугао Сава - Босна - Врбас). Дреновић је командовао Босанскокрајишким корпусом. На његовом терену било је једно време црнолегијаша у Гламочу и околини, ако се не варам.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Задржао би своје право на дискрецију, па нећу навести конкретно село.
Мад је одмазди било на више мјеста. Послијератна комунистичка историографија је то описивала као шовинизам, братоубилачтво...
Мада је њихово спречавање тог "зла" у пракси значило дословно заштиту усташа.
Занимљиво да су се послије многи охладили према НДХ, посебно муслимани.

@Николај

Мислим да је корпус формиран тек око годину дана послије Козаре.
Незнам је ли Гламоч, као и Купрес, био под Дреновићевим корпусом.
Ко зна гдје је фотографисано.
Мада ме и даље највише шкакиља "свирач".
Одговори

Ти корпуси јесу формирани током 1943., али су покривали исте терене као јединице од којих су настали.
Конкретно, Дреновићев одред, касније батаљон "Петар Кочић" је држао део око Мркоњић Града, па је од њега и још неких јединица основан корпус. Покривао је и Гламоч, а до Купреса се протезао Корпус "Гаврило Принцип" Динарске дивизије, мислим да су постављане на форуму неке фотографије четника ДЧД из Малована.

Одговори

Корпус је ипак покривао ширу територију, све до ријеке Саве на сјеверу.
Одговори

Да ли знате нешто о овој фотографији?
[Слика: 5f2cefb72d75f99492c72b838e1bf17380e5d687]
Одговори

Опет су се комуњаре играле сечења и спајања фотографија.Видимо да сунчева светлост иде са десне на леву страну,а само четнику са леве на десно...

[Слика: image.jpg]
Одговори

(10-12-2019, 01:39 AM)Mario Пише:  Опет су се комуњаре играле сечења и спајања фотографија.Видимо да сунчева светлост иде са десне на леву страну,а само четнику са леве на десно...
Е да, то нисам ни приметио.Мени је била сумњива лева рука тог четника, нејасан је положај, а и шака на тој карти делује чудно...
Одговори

Да ли се нешто зна о овом?
[Слика: 7-prica-o-drugom-svetskom-ratu-cetnici-1...082951.jpg]
Одговори

(19-04-2018, 11:41 AM)Mario Пише:  
(19-04-2018, 09:19 AM)Pravda Пише:  Ова слика је једна од најпознатијих овога типа у комунистичкој пропаганди!Да ли се зна,ко је на слици,где и када је сликано?Којим поводом?
[Слика: cetniket.jpg]

Комунистичка пропаганда каже да је то у долини Неретве.Мада не верујем да је истинито

Четници војводе Павла Ђуришића, највероватније у временском раздобљу од децембра 1943. до априла 1944. године. Види се аутомобил којим је Ђуришић одвезен у Београд. Нема везе са операцијама на Неретви.
Одговори

(21-12-2019, 03:02 PM)Александар Динчић Пише:  
(19-04-2018, 11:41 AM)Mario Пише:  
(19-04-2018, 09:19 AM)Pravda Пише:  Ова слика је једна од најпознатијих овога типа у комунистичкој пропаганди!Да ли се зна,ко је на слици,где и када је сликано?Којим поводом?
[Слика: cetniket.jpg]

Комунистичка пропаганда каже да је то у долини Неретве.Мада не верујем да је истинито

Четници војводе Павла Ђуришића, највероватније у временском раздобљу од децембра 1943. до априла 1944. године. Види се аутомобил којим је Ђуришић одвезен у Београд. Нема везе са операцијама на Неретви.

Који је био разлог те сарадње са Немцима? Окретање Павла Ђуришића ка Љотићевцима или војна тактика?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Па, и окретање Љотићу и Недићу је војна тактика. Јок
Тактика да се искобељаш из логора заједно са својим људима.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним