(10-12-2019, 09:43 PM)Посматрач Пише: (10-12-2019, 07:20 PM)Николај Пише: Али ако је утицајни комуниста Бранко Латас казао да је то Михаиловић, не видим уопште зашто би лагао кад му је пре у интересу да то негира него да потврди
На основу чега је он то казао? И зашто не кажеш да то Самарџић наводи да му је казао. Ја нигде нисам видео снимак исказа. Ко је Бранко Латас да верификује овако нешто? Мислим да је то био неки безвезни комунистички историчар.
Плејада тих ликова који су Самарџићу нешто рекли је непрегледна. Одувек ме је занимало како он прави селекцију шта верује што му неко каже а шта не. Очигледно на основу онога у шта је он сам претходно убеђен. И шта би он ловео да јесте.
Да, рекао ми је, а ја сам то рекао за ''Вечерње ноцости'' док је он био жив. Није демантовао. Сви који су га познавали рећи ће да је био сасвим ОК човек. Не да није био безвезан, већ је био у врху, партизан из Лике, пуковник Титове гарде, шеф Војног архива...
Велика плејада.

Па јесте. Како правим селекцију... дуга прича. Ево да скратим на причу о баби са пијаце. Кад сам добио један од првих задатак у ''Вечерњим новостима'', тржишни барометар. Идеш на пијацу и питаш пошто је шта. Сутрадан изађе табела, упоредо цене производа у једно 20 градова. Сви смо то сматрали као најгори задатак, малте не понижавајући.
Узмем дакле блок и питам бабу на тезги пошто ово или оно. Кад, баба пита:
''Јел ћеш да купиш, ил питаш за новине?''
Зашто?
Ако каже ''за новине'', рећи ће већу цену, да сутрадан лакше продаје по тој, већој цени. Ако кажем, или ако види, да није за новине, каже тачну цену.
Ако те превари, испаднеш смешан, јер уредници знају какве су цене.
Тако, ставим блок у џеп, одем даље и питам неког другог, као да ћу да купујем.
Закључак: Сви лажу. Што би рекао др Хаус.
Према томе, ствар искуства, учења. Исто важи и за документа, једно је аутентичан, а друго истинит.
На крају, сматрао сам да је слика фалсификат, или макар да је сумњива, док се нису поклопиле две независне стране (Загорка Васић и др Бранко латас). То је такође једно од правила.