Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Епископ Атанасије о Вучићу

.
Владика Таса о Вучићу, Шешељу, Тадићу и Додику. 8.9. 2018. Јасеновац

https://www.facebook.com/radoslavdokmano...321404673/

.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(31-07-2018, 03:21 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(30-07-2018, 01:45 AM)Јеремија Пише:  По чему судиш да Мита није био патриота?

Па јесте био патриота, ал' немачки.

(31-07-2018, 10:36 AM)Шумадинац Пише:  Тај говор Владике Николаја над одром Чича Мите је чист фалсификат.

Тачно !!!

Кидање

КОЛАРИЋУ ПАНИЋУ,
ПЛЕТЕМО СЕ САМИЋУ,
САМИ СЕБЕ ЗАПЛИЋЕМО,
САМИ СЕБЕ РАСПЛИЋЕМО,
ДВА НАЛОГА УПЛИЋЕМО,
ДВА НАДИМКА ЗАПЛИЋЕМО!

ОЈСААААА!

Хармоника Хармоника Хармоника

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

(10-09-2018, 12:07 PM)Шумадинац Пише:  .
Владика Таса о Вучићу, Шешељу, Тадићу и Додику. 8.9. 2018. Јасеновац

https://www.facebook.com/radoslavdokmano...321404673/

.

И патријарха помиње хихихихихихи

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Пропаст Царства Сербскјаго никако да се заврши а код оваквих "владика" пропадаћемо и мучићемо се још дуго јер ово је Шешељ Србске Цркве у оном најгорем, ушприцаном издању!

ГОСПОД МУ БЕСКРАЈНОМ ЉУБАВЉУ СВОЈОМ НУДИ ПРИЛИКУ ЗА ПОКАЈАЊЕ А ОНО НИШТА НИТ ВИДИ НИТ ОСЕЋА!

Страшно....сачувај Господе и саклони!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Чичамитовац, боље одслушај цело Тасино разобличење свих неоудбаша: Вучка, његовог оца Црвеног Војводу, Олињалог Којота, Тадићија, Додика, итд.

Зашто Маркови (Артемијеви) талибани и Љотари мрзе нашег највећег богословског ума, највећег стуба СПЦ уз Митрополита Амфилохија и достојног наследника великог Аве Јустина?

Зато што је први разобличио антицрквене намере Љотара, као и њиховог Папу- Гордог Патуљка бившег Владике Артемија, тј. Марка који продаде душу Непоменику, расколом наносећи ране Цркви из које се испилио, продаји црквене имовине Шипцима, покушајем убиства свештеника СПЦ са Милојем Удбашем, итд.

Дакле, уместо што пиждриш, погледај видео клип где Владика Таса нема длаке на језику.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(11-09-2018, 10:47 AM)Шумадинац Пише:  Чичамитовац, боље одслушај цело Тасино разобличење свих неоудбаша: Вучка, његовог оца Црвеног Војводу, Олињалог Којота, Тадићија, Додика, итд.

Зашто Маркови (Артемијеви) талибани и Љотари мрзе нашег највећег богословског ума, највећег стуба СПЦ уз Митрополита Амфилохија и достојног наследника великог Аве Јустина?

Зато што је први разобличио антицрквене намере Љотара, као и њиховог Папу- Гордог Патуљка бившег Владике Артемија, тј. Марка који продаде душу Непоменику, расколом наносећи ране Цркви из које се испилио, продаји црквене имовине Шипцима, покушајем убиства свештеника СПЦ са Милојем Удбашем, итд.

Дакле, уместо што пиждриш, погледај видео клип где Владика Таса нема длаке на језику.

Прво, одгледасмо док није рекао "ОВО НИЈЕ МОЈ ПАТРИЈАРХ"!!!

Шта ја рецимо, мислим о чињењу (и нечињењу) нејаког нам Уроша Србске Цркве, нашег слабашног Патријарха који се повија к'о "сламка међу вихорове" како се која шуша обрецне на њега, то сви знају који прате наше мисли ође!

Међутим!

Ја, и осталих 7 мелеона Срба нијесмо ВЛАДИКА СРБСКЕ ЦРКВЕ, па се наше мненије не рачуња истом мером као НЕКОНТРОЛИСАНА ПЉУВАЊА ЦИГОЈНЕРА У МАНТИЈИ ТАСЕ, који НЕ БИРА ТРЕНУТАК КАД ЋЕ ДА СЕ ИЗЛАНЕ!

ЧОВЕК ЈЕ НЕУРАЧУНЉИВ.....САД ЈЕ НАШАО ДА НАПАДА ПАТРИЈАРХА У ХОРУ СА ВУЧИЋЕМ И ЊЕГОВИМ КЕРБЕРИМА!!!

Страшно....куку нами и леле кад овакав лик представља Србску Цркву пред верним народом, јавно манифестујући свој грех чревоподобија, толико да не може више да се креће!

ЊЕМУ СУ ПОТРЕБНЕ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ, ТО ТРЕБА ИШЋЕРАТИ ИЗ МАНАСТИРА СЛАНЦИ ЂЕ СЕ ОКУПЉАЈУ ПОДПИСНИЦИ АПЕЛА, ОН ЋЕ СВЕ ДА УПРОПАСТИ А ВУЧИЋ ЋЕ САМО ДА ЛИКУЈЕ И УБИРА НОВЕ ГЛАСОВЕ ОД СЛУЂЕНОГ НАРОДА!

Гура људе, псује, вређа, саблажњава млађане монахе са јавним једењем сланине за време Поста, опањкава испоснике на Светој Гори....А ОВАМО КАО "УМИРОВЉЕН"!

А МОЖДА СВЕ ОВО РАДИ И НАМЕРНО ДА ПОДРИЈЕ НАРОДНО СОБРАЊЕ ЗА РУШЕЊЕ БАЛАВОГ!

Друго, ти сањаш, теби се свуда привиђају неки Љотари, лечи се!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(11-09-2018, 01:56 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  
(11-09-2018, 10:47 AM)Шумадинац Пише:  Чичамитовац, боље одслушај цело Тасино разобличење свих неоудбаша: Вучка, његовог оца Црвеног Војводу, Олињалог Којота, Тадићија, Додика, итд.

Прво, одгледасмо док није рекао "ОВО НИЈЕ МОЈ ПАТРИЈАРХ"!!!

Шта ја рецимо, мислим о чињењу (и нечињењу) нејаког нам Уроша Србске Цркве, нашег слабашног Патријарха који се повија к'о "сламка међу вихорове" како се која шуша обрецне на њега, то сви знају који прате наше мисли ође!

Међутим!

Ја, и осталих 7 мелеона Срба нијесмо ВЛАДИКА СРБСКЕ ЦРКВЕ, па се наше мненије не рачуња истом мером као НЕКОНТРОЛИСАНА ПЉУВАЊА ЦИГОЈНЕРА У МАНТИЈИ ТАСЕ, који НЕ БИРА ТРЕНУТАК КАД ЋЕ ДА СЕ ИЗЛАНЕ!

ЧОВЕК ЈЕ НЕУРАЧУНЉИВ.....САД ЈЕ НАШАО ДА НАПАДА ПАТРИЈАРХА У ХОРУ СА ВУЧИЋЕМ И ЊЕГОВИМ КЕРБЕРИМА!!!

Страшно....куку нами и леле кад овакав лик представља Србску Цркву пред верним народом, јавно манифестујући свој грех чревоподобија, толико да не може више да се креће!

ЊЕМУ СУ ПОТРЕБНЕ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ, ТО ТРЕБА ИШЋЕРАТИ ИЗ МАНАСТИРА СЛАНЦИ ЂЕ СЕ ОКУПЉАЈУ ПОДПИСНИЦИ АПЕЛА, ОН ЋЕ СВЕ ДА УПРОПАСТИ А ВУЧИЋ ЋЕ САМО ДА ЛИКУЈЕ И УБИРА НОВЕ ГЛАСОВЕ ОД СЛУЂЕНОГ НАРОДА!

Гура људе, псује, вређа, саблажњава млађане монахе са јавним једењем сланине за време Поста, опањкава испоснике на Светој Гори....А ОВАМО КАО "УМИРОВЉЕН"!

А МОЖДА СВЕ ОВО РАДИ И НАМЕРНО ДА ПОДРИЈЕ НАРОДНО СОБРАЊЕ ЗА РУШЕЊЕ БАЛАВОГ!

Друго, ти сањаш, теби се свуда привиђају неки Љотари, лечи се!

Тачно. Због одлуке СПЦ да нема поделе ни одрицања од КиМ, Вућић је напао Цркву још од 1941. АВ ће наставити притисак пре свега на патријарха Иринеја преко својих медија.

Што се тиче "Тасе", можда је Атанасијеу Јевтићу досадно. Ипак је он умировљени владика.
Одговори

А зар владика није у праву кад каже да је Патријарх навијао за Вучића?

Тек за Додика
Одговори

(15-09-2018, 12:15 PM)luka.luke Пише:  А зар владика није у праву кад каже да је Патријарх навијао за Вучића?

Тек за Додика

За све је био у праву, па и сада. Уосталом, он највише критикује елитну комунистичку гамад, од Ћопавог, па преко Цобета, Олињалог Којота и Црвеног Војводе, као и свих жутаћа, па до задњих диктатора- Додика и Вучка. И не само он, већ и скоро сви Епископи и Архијереји, само знатно ређе.

Мора се реаговати, шта да се ради... Јок

Д М
Одговори

Пошто је Патријарх на прошлим изборима помогао Додику (можда непромишљено), било би фер да се сада пред ове изборе огласи поводом Додикових залагања за подјелу Косова.

Crkvo moja dobra predizborna!?

https://www.rtvbn.com/3922080/crkvo-moja...redizborna

Нагрнуле у цркву црвене кравате социјалис[/size]та и социјалдемократа
Одговори

.
НАЈНОВИЈИ ИНТЕРВЈУ СА ВЛАДИКОМ АТАНАСИЈЕМ ЈЕВТИЋЕМ; О тренутној ситуацији у Црној Гори, о Милу Ђукановићу и Александру Вучићу, о тренутном стању СПЦ, Синоду и Патријарху,....

Атанасије Јетић, умировљени епископ захумско-херцеговачки којег није потребно посебно представљати. Плодотворни теолог, обновитељ Цркве у Херцеговини, аутор небројених књига, човјек изразитог темперамента, без длаке на језику…

- Владико, Упркос Међународном експертском тиму који је Епископски савет Црне Горе формирао, Синод и Патријаршија су уложили своју апелацију пред Уставним судом Црне Горе?

То је неки адвокат из Новог Сада, то је нека ујдурма, како је све написано то је све ишло Ђукановићу у прилог. И онда је Епископски савет убедио Синод на челу са Патријархом те су повукли и предложили нову апелацију коју је стаставио међународни експертски тим Епископског савета Црне Горе.
У самој Црној Гори говоре да тај закон није уставан. Какав је то закон који дискриминише православне који су и најбројнији, а паралелно је са католицима и муслиманима склопио уговор. То показује Милово незаконито понашање. И колико година он само влада, зато сам му и поручио: ”Свака власт квари човека, а што дуже влада све га више квари”. Он је постао тиранин, то је последњи деспот.Власт му се осладила, не гледа ни на шта. Па видите да он хапси мајку, старицу, какав је то режим да једна бака представља опасност за државу?! То ће да пропадне, само се бојим овога колико су груби и како су сурови. Да не дај Боже падне крв и дође до сукоба. Нису Црногорци за презир, то је био ратнички народ.

- Већ мјесец ипо дана се широм Црне Горе одржававају литије и молебани у којима учествују и они који се осећају Србима и они који се сматрају Црногорцима, који су чак чланови владајућег ДПС-а који је и иницирао усвајање контроверзног закона о слободи вероисповести. Како доживљавате све то?

Основна истина је да је то један народ, ја се сећам кад је онај дивни фудбалер звездин, Дејан Савићевић, рекао: ”Ја сам Православац ал сам Црногорац”. На то не може нико ништа да каже јер се тако човек осећа, то јењегово право. Ти људи су у сваком случају као један народ, за име Божије. Та појава народа који видимо у литијама и за нас који смо тамо били је изненађење. Тај народ има живу веру. Те светиње су градили и они и наши заједнички преци. Тај народ је један, при том хвала Богу жив, православан, осетио се угроженим јер дирају њихове светиње.
Тај покушај стварања Црногорске цркве је насиље над народом самим, над историјом, над савешћу. Ово што се догађа у Црној Гори је заиста задивљујуће, толики број људи у литијама. Ово је изненађење и за Митрополита који је до сржи и Црногорац и Србин. Ја се надам да ће тај диван народ победити, само се бојим ових властодржаца да не крену у крвопролиће, то није ни мало добро.

- Како је могуће да је Синод поднео иницијативу Уставном суду Црне Горе која није била у сагласности са Епископским саветом?

На жалост у Синоду има један који је, да тако кажем, наметљив човек, који је узео себи таква права, да не скривам, реч је о бачком владики. Па он је Владику Максима избацио са факултета, једног еминентног теолога, способног, али који се ето негде њему замерио. Ја сам уверен да је то његово масло и писао сам и њему то, али у врата глувога лупај колко год хоћеш, каже наш народ. Ја сам рекао Патријарху ”Он је Вама преузео Патријаршију”.

- Постоје индиције да се сличан закон као у Црној Гори примијени и на Косову и Метохији…

Ту је мени Вучић сумњив без даљњег, ја у тог човека уопште немам поверења, ја мислим да он само чека како да изручи Косово.Он је дао судове и полицију, како да штити народ који пљачкају, хапсе. Сад краду Албанци у Грачаници, улазе и краду, нема полиције.Он је предао полицију, предао је судове. Хтео је да преда и универзитет у Митровици па је сменио ректора. То је човек непоуздан, он је једно обично причало. Има ону мумијицу, оног Ђурића, који је говорио да смо победилио са 5:0, да смо добили Заједницу српских општина. Где је та Заједница српских општина? Пре свега ту нису ни једну општину из Метохије планирали, а има их. То су једна причала и шта ту више да се каже.

- Поред искушења на Косову и Црној Гори, наша Црква се сусреће са искушењима и на ПБФ-у. Ви као заслужни професор БУ шта мислите шта треба да уради Универзитет када Синод кршећи елементарне академске норме жели да управља факултетом који нити је основао нити га финансира?

Садашња ректорка је врло честита жена. Она је заступала и оне студенте што су били заузели Филолошки факултет. Ректорка и Сенат не признају новог декана ПБФ, него још увек само Епископа Игнатија, који се показао легалиста и поднео оставку. Ја не бих поднео оставку, извините. Него је онда ловљено у мутном, и ко је сада тај нови декан? Универзитет га с правом не признаје. Ректорка се веома честито понаша, ја јој честитам јер заслужује сваку пажњу и поштовање. Као професор емеритус био сам присутан на оној седници када су буквално упали Патријарх и Епископ бачки Иринеј и кад је Патријарх мене питао ”Шта ћеш ти овде?!”, а ја сам му одговорио ”Шта ћете Ви овде? Факултет и Синод су деценијама били преко пута, улица нас је раздвајала, па се никад није дешавало да се Синод меша у избор професора или декана. То се поштовало. Било је извесних несугласица, дешавало се, али то је живи живот, никад ми нисмо имали никаквих проблема. Ово сада је једно насиље. То је на жалост пакост тог човека, владике бачкога, који ни сам није легално продужавао статус редовног професора на факултету. Прво, изабран је за редовног професора иако није ништа много ни писао.Таква грубост, такво неотесано понашање Синода на челу са Патријархом је потпуно несхватљиво, а поред тога Патријарх је средњошколски професор, какву он има теолошку каријеру? А Владика Давид још мање.Иринеја бачког је Брнабићка именовала у савет факултета као неког ”обер прокурора”, то је као у доба Петра Великога. Са каквим правом?! Он је као неки гарант лојалности, законитости, а у ствари је први кршиоц свега законитог.

- Сматрате ли да постоји потреба за ванредним одржавањем Светог архијерејског Сабора?

У последњих пар месеци смо неколико пута тражили ванредно заседање Светог архијерејског Сабора. Последњи пут и са Епископског савета у Црној Гори. И они су то бацили у канту за смеће. Писао сам Патријарху: ”Ви сте као Петар Велики који је до 1720. укинуо Патријаршију и завео Синод”. Прво Синод нема велико утемељење у канонима. То је била пракса Патријараха, а не канонска одредба, да рецимо кад има нешто важно позове епископе који су присутни у граду.То је ”синод ендимуса” састављен од епископа који су се у том тренутку затекли у граду. Да ли то наш Патријарх ради? Многи наши епископи често долазе у Београд. Патријарх Павле је то радио. Кад је било превазилажење америчког раскола, тад су у Синоду били покојни Митрополит загребачки Јован и Сава шумадијски, Патријарх Герман је био у болници. Синод је позвао тадашњег Епископа рашкопризренског Павла из Призрена, позвали су Амфилохија из Баната и позову мене као јеромонаха да се нађе решење. И они то повере мени – ја сам тражио сву документацију и урадио сам 30 страна на основу којих је нађено решење измирења. Не да се ја хвалим тиме, али превео сам све каноне и коментарисао, постоје свештени канони Цркве. Велики је захтев владикâ за Сабор, али шта кад Синод то добије, они баце у корпу за отпатке. Они се понашају и говоре да је ”Синод Сабор у малом”. Али нема тога. То је измишљотина. Синод нема те ингеренције. Они себи присвајају то право.Не постоји ”Сабор у малом”. Они имају тенденцију да направе неки стални Синод и да се Свети архијерејски Сабор састаје на пар година, а то је оно што сам говорио – пракса Петра Великог. Само још да уведу државног представника ”обер прокурора”. Не може Синод да истисне Сабор. Не може. Црква је почела са Саборима, пре свега Литургија је Сабор. Сабори су настали од Литургије, бирао је народ свога епископа и онда су се околни епископи окупљали и сабирали и тако је постала међусобна зависност. Не постоји самосталност епископа сам за себе, јер он мора да буде у општењу са другима.

Разговарала: Редакција Преокрета

Д М
Одговори

(31-07-2018, 10:36 AM)Шумадрипац Пише:  Тај говор Владике Николаја над одром Чича Мите је чист фалсификат.

И ЈА САМ СВЕДОК

Под горњим насловом мој Командант Војвода Момчило Ђујић објавио је чланак у листу ''Србија'' у броју 276 од априла 1997. године, (Имамао тај чланак као и све бројеве "Србије" јер смо својевремено били задужени за дистрибуцију листа. Прим. ПРОСВЕТАР) а поводом изјаве неких злонамерника који су покушали да оповргну говор Владике Николаја над одром Димитрија В. Љотића.

У опширном чланку Војвода је потпуно одбацио њихове тврдње засноване на мржњи и лажи и изнео пуну истину. Поред мудрости и јунаштва који су Војводу красили, он се није никад устручавао да изнесе истину тамо где је то било потребно.

Будући да сам и ја један од сведока то, иако сам се пре десетак година преко овог листа Искра јављао, сматрам за дужност да то опет учиним, јер још увек се понеко нађе, а нажалост и срамоту и понеко у мантији, који покушава да Владичин говор негира.

Пар месеци пред крај рата, Патријарх Гаврило и Епископ Николај, пуштени из логора Дахау, стигли су у Словенију где су се привремено сместили, опоравили, обилазили, бодрили и благосиљали националне јединице које су се тамо налазиле. У договору са политичким и војним старешинама, решено је да Патријарх и Владика што пре пређу у Швајцарску одакле би се лако домогли савезничке стране.

Њихов одлазак требао је да уследи 24. априла, а опроштајно вече је заказано за 23. април у резиденцији при штабу Војводе Ђујића у месту Свети Петар у предграђу Горице. Састанак је заказан за 8. сати увече, али са програмом се почело тек после десет сати, јер се очекивао долазак Димитрија Љотића који је, како се те вечери још није знало, настрадао у саобраћајној несрећи у близини места Ајдовшчина. Као члан просветног одсека, а и члан Динарске Четничке Дивизије, био сам присутан цело време, јер смо са неколико хорских песама требали да увеличамо то вече.

Сутрадан по сазнању о погибији Димитрија Љотића, предузете су мере да се његово тело пренесе у капелу Динарске Четничке Дивизије, а што је истог дана и учињено. Након што су посмртни остаци приспели, не тако мала капела је за нас била попуњена. Чим су стигли Патријарх Гаврило И Епископ Николај са свештенством и ђаконом Динарске Четничке Дивизије. За време Парастоса, у доста стешњеном простору, Патријарх је стајао са десне а хор са леве стране ковчега. На крају Парастоса сви су са напетошћу ишчекивали Владичин говор.

Наш просветни одсек на време се побринуо да се говор запише и сачува.

Позади хора постављен је сто, где су чланови нашег васпитног одсека, који су били увежбани у хватању радио вести, записивали говор. Кад је Владика говор завршио, сместа су отишли у канцеларију, која се налазила на истом спрату где и капела, записе сравнили, откуцали, на машини умножили и одмах делили народу који се још није разишао.

Владика Николај је једанаест година надживео Димитрија Љотића. За то време његов говор је објављен, одмах у вадрендном и последњем броју добровољачке ''Наше борбе'' у Љубљани, а затим и многим штампаним публикацијама, а такође и 1949. године у књизи Бошка Костића ''За историју наших дана''. Према томе, Владика је имао довољно времена да говор порекне, а ниједнога тренутка га ни у сумњу није довео, мада је због њега био нападан.

Прошле године 8. маја, био сам на освећењу првог Манастира који је посвећен сада Светом Николају Жичком и Лелићком у Соко граду. Свеноћно бденије уочи освећења одстојао сам поред Владичиног отвореног кивота. Слике тог последњег виђења лебделе су пред мојим очима и његове благе речи још увек су одзвањале у мојим ушима.

Нека би Свети Николај био милостив и опростио онима који се у својим лажима користе његовим Светим именом.

Мелбурн, априла 2005.

Душан Поповић

Свети Владика Николај током беседе на Опелу, каже:

Цитат:Било је људи који су говорили да он воли да прима од некуд, да сакупља, да гомила. Али где су његове куће? Где су му поља? Ја тога не видим. Али је био велики богаташ Духом, поштењем, вером.

Духован човек, карактеран, поштен, одлучан и религиозан. Он је био толико богат Душом, да је од ње могао дати и другом, позајмити осталима увек спреман да даде савета и лепу реч. За њега политика није била акробатика, него етика.

Ја...негооо пај'сад ово, па каже:

Цитат:.
ДИЛЕЈА:

-Шефе, шефе, открио сам открио....(убрзано дисање)...Неки ЉОТАЧ се увукао кроз тамнички прозор у логору Дахау код Владике Николаја и...кх, кх...преправио његова писанија...кх..кх...!

ШЕФ (благонаклоно):

-Биће да је тако....Јок

НАРАВОУЧЕНИЈЕ:

Постоје ИНТЕЛЕКТУАЛНИ КРЕТЕНИ, постоје и МОТОРНИ КРЕТЕНИ, (они који имају проблем са кретањем), и постоје ФОРУМСКИ КРЕТЕНИ, а ту спадају људи који затрпавају разне форуме на друштвеним мрежама а нити имају шта да кажу нити знају како да саберу 2 + 2.

Шта'ш....ама и они имају неку улогу овамо доле јер је и њима Свемогући доделио разлог постојања, па каже:

Нашу сферу да ноћ не полази,
Би л' овако лице неба сјало?
.
Без остријих зуба ледне зиме
Би л' топлоте благост познавали?
.
Без будалах тупога погледа
Би л' умови могли блистат св'јетли?:

Тужан

КОЛАРИЋУ ПАНИЋУ,
ПЛЕТЕМО СЕ САМИЋУ,
САМИ СЕБЕ ЗАПЛИЋЕМО,
САМИ СЕБЕ РАСПЛИЋЕМО,
ДВА НАЛОГА УПЛИЋЕМО,
ДВА НАДИМКА ЗАПЛИЋЕМО!

Тужан

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

.
Љотић и његова секта, у народним, политичким и црквеним стварима и ставу били су секта, и такви још увек остају, јер не могу да се отарасе секташког менталитета, страног нашем народу, па га онда настоје наметнути и народу, или мањим групама и појединцима, зато што им савест није чиста, почев од Крагујевачке трагедије па до раскола у Америци. Каљају и лик Светог Владике Николаја и распети лик и сложену и тешку делатност Патријарха Гаврила и Митрополита Јосифа“. И, даље, „код те секте Д. Љотића, као и код “друга” му Вође – Фирера, није било никада ни речи, а камоли дела покајања за зла које су нанели образу овога народа због њихове колаборације са окупатором. Они су уствари и били једини колаборатери са окупатором. Они су и главни узрочници нашег несрећног раскола у емиграцији, и у том погледу су били колаборатери са комунистима, који су и радили на расколу и здушно га подржавали.

Владика Атанасије Јевтић

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

НАЈНОВИЈИ ИНТЕРВЈУ СА ВЛАДИКОМ АТАНАСИЈЕМ ЈЕВТИЋЕМ; О тренутној ситуацији у Црној Гори, о Милу Ђукановићу и Александру Вучићу, о тренутном стању СПЦ, Синоду и Патријарху,....

Атанасије Јетић, умировљени епископ захумско-херцеговачки којег није потребно посебно представљати. Плодотворни теолог, обновитељ Цркве у Херцеговини, аутор небројених књига, човјек изразитог темперамента, без длаке на језику…

- Владико, Упркос Међународном експертском тиму који је Епископски савет Црне Горе формирао, Синод и Патријаршија су уложили своју апелацију пред Уставним судом Црне Горе?

То је неки адвокат из Новог Сада, то је нека ујдурма, како је све написано то је све ишло Ђукановићу у прилог. И онда је Епископски савет убедио Синод на челу са Патријархом те су повукли и предложили нову апелацију коју је стаставио међународни експертски тим Епископског савета Црне Горе.
У самој Црној Гори говоре да тај закон није уставан. Какав је то закон који дискриминише православне који су и најбројнији, а паралелно је са католицима и муслиманима склопио уговор. То показује Милово незаконито понашање. И колико година он само влада, зато сам му и поручио: ”Свака власт квари човека, а што дуже влада све га више квари”. Он је постао тиранин, то је последњи деспот.Власт му се осладила, не гледа ни на шта. Па видите да он хапси мајку, старицу, какав је то режим да једна бака представља опасност за државу?! То ће да пропадне, само се бојим овога колико су груби и како су сурови. Да не дај Боже падне крв и дође до сукоба. Нису Црногорци за презир, то је био ратнички народ.

- Већ мјесец ипо дана се широм Црне Горе одржававају литије и молебани у којима учествују и они који се осећају Србима и они који се сматрају Црногорцима, који су чак чланови владајућег ДПС-а који је и иницирао усвајање контроверзног закона о слободи вероисповести. Како доживљавате све то?

Основна истина је да је то један народ, ја се сећам кад је онај дивни фудбалер звездин, Дејан Савићевић, рекао: ”Ја сам Православац ал сам Црногорац”. На то не може нико ништа да каже јер се тако човек осећа, то јењегово право. Ти људи су у сваком случају као један народ, за име Божије. Та појава народа који видимо у литијама и за нас који смо тамо били је изненађење. Тај народ има живу веру. Те светиње су градили и они и наши заједнички преци. Тај народ је један, при том хвала Богу жив, православан, осетио се угроженим јер дирају њихове светиње.
Тај покушај стварања Црногорске цркве је насиље над народом самим, над историјом, над савешћу. Ово што се догађа у Црној Гори је заиста задивљујуће, толики број људи у литијама. Ово је изненађење и за Митрополита који је до сржи и Црногорац и Србин. Ја се надам да ће тај диван народ победити, само се бојим ових властодржаца да не крену у крвопролиће, то није ни мало добро.

- Како је могуће да је Синод поднео иницијативу Уставном суду Црне Горе која није била у сагласности са Епископским саветом?

На жалост у Синоду има један који је, да тако кажем, наметљив човек, који је узео себи таква права, да не скривам, реч је о бачком владики. Па он је Владику Максима избацио са факултета, једног еминентног теолога, способног, али који се ето негде њему замерио. Ја сам уверен да је то његово масло и писао сам и њему то, али у врата глувога лупај колко год хоћеш, каже наш народ. Ја сам рекао Патријарху ”Он је Вама преузео Патријаршију”.

- Постоје индиције да се сличан закон као у Црној Гори примијени и на Косову и Метохији…

Ту је мени Вучић сумњив без даљњег, ја у тог човека уопште немам поверења, ја мислим да он само чека како да изручи Косово.Он је дао судове и полицију, како да штити народ који пљачкају, хапсе. Сад краду Албанци у Грачаници, улазе и краду, нема полиције.Он је предао полицију, предао је судове. Хтео је да преда и универзитет у Митровици па је сменио ректора. То је човек непоуздан, он је једно обично причало. Има ону мумијицу, оног Ђурића, који је говорио да смо победилио са 5:0, да смо добили Заједницу српских општина. Где је та Заједница српских општина? Пре свега ту нису ни једну општину из Метохије планирали, а има их. То су једна причала и шта ту више да се каже.

- Поред искушења на Косову и Црној Гори, наша Црква се сусреће са искушењима и на ПБФ-у. Ви као заслужни професор БУ шта мислите шта треба да уради Универзитет када Синод кршећи елементарне академске норме жели да управља факултетом који нити је основао нити га финансира?

Садашња ректорка је врло честита жена. Она је заступала и оне студенте што су били заузели Филолошки факултет. Ректорка и Сенат не признају новог декана ПБФ, него још увек само Епископа Игнатија, који се показао легалиста и поднео оставку. Ја не бих поднео оставку, извините. Него је онда ловљено у мутном, и ко је сада тај нови декан? Универзитет га с правом не признаје. Ректорка се веома честито понаша, ја јој честитам јер заслужује сваку пажњу и поштовање. Као професор емеритус био сам присутан на оној седници када су буквално упали Патријарх и Епископ бачки Иринеј и кад је Патријарх мене питао ”Шта ћеш ти овде?!”, а ја сам му одговорио ”Шта ћете Ви овде? Факултет и Синод су деценијама били преко пута, улица нас је раздвајала, па се никад није дешавало да се Синод меша у избор професора или декана. То се поштовало. Било је извесних несугласица, дешавало се, али то је живи живот, никад ми нисмо имали никаквих проблема. Ово сада је једно насиље. То је на жалост пакост тог човека, владике бачкога, који ни сам није легално продужавао статус редовног професора на факултету. Прво, изабран је за редовног професора иако није ништа много ни писао.Таква грубост, такво неотесано понашање Синода на челу са Патријархом је потпуно несхватљиво, а поред тога Патријарх је средњошколски професор, какву он има теолошку каријеру? А Владика Давид још мање.Иринеја бачког је Брнабићка именовала у савет факултета као неког ”обер прокурора”, то је као у доба Петра Великога. Са каквим правом?! Он је као неки гарант лојалности, законитости, а у ствари је први кршиоц свега законитог.

- Сматрате ли да постоји потреба за ванредним одржавањем Светог архијерејског Сабора?

У последњих пар месеци смо неколико пута тражили ванредно заседање Светог архијерејског Сабора. Последњи пут и са Епископског савета у Црној Гори. И они су то бацили у канту за смеће. Писао сам Патријарху: ”Ви сте као Петар Велики који је до 1720. укинуо Патријаршију и завео Синод”. Прво Синод нема велико утемељење у канонима. То је била пракса Патријараха, а не канонска одредба, да рецимо кад има нешто важно позове епископе који су присутни у граду.То је ”синод ендимуса” састављен од епископа који су се у том тренутку затекли у граду. Да ли то наш Патријарх ради? Многи наши епископи често долазе у Београд. Патријарх Павле је то радио. Кад је било превазилажење америчког раскола, тад су у Синоду били покојни Митрополит загребачки Јован и Сава шумадијски, Патријарх Герман је био у болници. Синод је позвао тадашњег Епископа рашкопризренског Павла из Призрена, позвали су Амфилохија из Баната и позову мене као јеромонаха да се нађе решење. И они то повере мени – ја сам тражио сву документацију и урадио сам 30 страна на основу којих је нађено решење измирења. Не да се ја хвалим тиме, али превео сам све каноне и коментарисао, постоје свештени канони Цркве. Велики је захтев владикâ за Сабор, али шта кад Синод то добије, они баце у корпу за отпатке. Они се понашају и говоре да је ”Синод Сабор у малом”. Али нема тога. То је измишљотина. Синод нема те ингеренције. Они себи присвајају то право.Не постоји ”Сабор у малом”. Они имају тенденцију да направе неки стални Синод и да се Свети архијерејски Сабор састаје на пар година, а то је оно што сам говорио – пракса Петра Великог. Само још да уведу државног представника ”обер прокурора”. Не може Синод да истисне Сабор. Не може. Црква је почела са Саборима, пре свега Литургија је Сабор. Сабори су настали од Литургије, бирао је народ свога епископа и онда су се околни епископи окупљали и сабирали и тако је постала међусобна зависност. Не постоји самосталност епископа сам за себе, јер он мора да буде у општењу са другима.

Разговарала: Редакција Преокрета
.

Д М
Одговори

(04-02-2020, 08:20 PM)Шумадрипац Пише:  .
Љотић и његова секта, у народним, политичким и црквеним стварима и ставу били су секта, и такви још увек остају, јер не могу да се отарасе секташког менталитета, страног нашем народу, па га онда настоје наметнути и народу, или мањим групама и појединцима, зато што им савест није чиста,

Владика (С)атанасије Јевтић

Ја....онога кога је Свети Владика Николај звао ПОЛИТИЧАР СА КРСТОМ, данас неки циго са мантијом назива секташем а сам потпомаже и промовише на Богословији секту "епископа" без Епархије, грчког фанариоте Зизи-ЛУЕСА који "проповеда" да је грех двоје младих, младића и девојке, који се преваре па ступе у полни однос пре брака, једначит једном од ДО НЕБА ВАПИЈУЋИХ ГРЕХОВА, содомији и мужеложништву!

Уместо дакле да зауво у'вати и избачи тог фанариотског секташа из Богословије (као што је избацивао младе сниматеље којино су касних 80-их, из незнања, ушли са камерама у Цркву-ми гледали!), (С)атанасије чак имитира болесног фанариота па пред студентима једе шваргле, комбасице и кавурме за време Поста, еда би ко зна какве болесне теорије "плућних крила" доказао!

Сирома'

Они су и главни узрочници нашег несрећног раскола у емиграцији, и у том погледу су били колаборатери са комунистима, који су и радили на расколу и здушно га подржавали.

Само у глави болесника (С)атанасија некакви "Љотићевци" су били за раскол у емиграцији!

Међутим!

Истина јесте да су сви, сви, сви...следбеници мисли Димитрија Љотића, као и Четници Војводе Ђујића, СКОРО БЕЗ ИЗУЗЕТКА остали верни Мајци Цркви, знајући, као искрени Православни Хришћани, какве катастрофалне последице доноси раскол!

Против Цркве су биле разне групице међусобно завађених Четника и "четника"!

Ну шта'ш...(С)атанасије ваљда боље зна иако је во времја тијех догађаја био голобради (или са ретком цигањском брадом) војник код тите или студент!

Сирома'

....код те секте Д. Љотића, као и код “друга” му Вође – Фирера, није било никада ни речи, а камоли дела покајања за зла које су нанели образу овога народа због њихове колаборације са окупатором. Они су уствари и били једини колаборатери са окупатором.

Како бре Љотићевци "једини" у колаборацији са ОКУПАТОРОМ!

Па тај исти (С)атанасије остаде пола века у колаборацији са ОКУПАТОРОМ Србије и Србства који је био, јесте и...нажалост, БИЋЕ, 100 пута гори окупатор од Њемаца јер....за Њемце се знало да ће да оду кад-тад а титовски окупатор још увек чучи у сваком Србини (па и у цигојнеру који је тема ође) к'о нека пантљичара или гушавост-гадна болест!

Сирома'

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним