Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници Косте Пећанца

Како је онај Пинда добио надимак?
Одговори

(18-04-2020, 11:52 AM)Бенито Пише:  Један од најопаснијих сарадника Гестапоа
Хвала Адмиралу за ово. Атентат на Арсенијевића описан у серији Краљевина Југославија у Другом светском рату.

Баш сам обратио пажњу на тај детаљ. Чини ми се да је њему глава одсечена.
Одговори

Некако подстакнут разним, чудним питањима новонадошлих, љубопитљивих форумаша, да се и ја опробам на том нивоу :
инж. Петровић - командир чете у Пећанчевом Јаворском четн. одреду !?

Молба, Бенито да одговори последњи.
Одговори

Бранин отац?
Одговори

[quote='Милослав Самарџић' pid='128813' dateline='1587650985']
Бранин отац?
[/quote
Ма јок, он му је тетка. КидањеКидањеКидање
Никакве везе Брана Петровић није имао са Јаворским четничким одредом.
Одговори

Хтео сам да се нашалим око тога како је Пећанац делио титуле војвода, а онда ови четн.легитимације.
Реч је о комунистичкој верзији ( Дедијер ) како је Јосип Броз изашао из Београда. Пећанчев војвода свешт. Д. Милутиновић дао је Брозу ( преко Рибникара ) четн.легитимацију на име инж.Петровић, командир чете у Јаворском четн.одреду.
Бенито шта је од овога тачно ?
Било, како било, Божа Јаворски је смакао свешт. Милутиновића.
Одговори

Мислим да је Дедијер измислио "инџилир Петровић", али остало није измишљено. Нашао сам два извора, потпуно независна, који потврђују да је свештеник Милутиновић набавио четничку легитимацију организације Косте Пећанца за Броза и Јашу Рајтера.
То је, заправо, била маска да Броз не изађе "на слободну територију" са немачком легитимацијом. Али, то је била последња опција, да није успело са попом Милутиновићем.
Компликована је прича и спремам је за боља времена.
И још нешто, Божо јесте наредио убиство попа Милутиновића, али то наређење нема никакве везе са тиме што је поп набавио легитимацију за Броза. Божо за то није ни знао, јер је Милутиновић то крио као змија ноге, када је сазнао коме је набавио легитимацију.
Иначе, поп Драгољуб Милутиновић је имао брата близанца попа Драгомира Милутиновића. Потомци њихових породица су тешке комуњаре.
Одговори

(19-04-2020, 03:11 PM)Филип Ђукић Пише:  Како је онај Пинда добио надимак?

То му је било неко шифровано име. Он је био још један лажни војвода или Недићев војвода, како год. Погинуо је у Ваљеву 15. септембра 1944. Не знам да ли је прешао у СДС или СДК. Пре рата био месар.
Одговори

(28-04-2020, 01:02 PM)ОРЈУНА Пише:  

То му је било неко шифровано име. Он је био још један лажни војвода или Недићев војвода, како год. Погинуо је у Ваљеву 15. септембра 1944. Не знам да ли је прешао у СДС или СДК. Пре рата био месар.

Љотићевац,ја бих рекао,судећи по датуму погибије.
Одговори

(28-04-2020, 07:53 PM)РежисерСтари Пише:  

Љотићевац,ја бих рекао,судећи по датуму погибије.

Могуће. Све те лажне војводе су били љотићевци.
Одговори

Хвала

(07-02-2020, 06:30 PM)Филип Ђукић Пише:  Много се расправља о Пећанчевој четничкој организацији, па је боље да се отвори посебна тема.
https://www.pogledi.rs/spisak-pecancevih...kod-draze/

Изгледа ми да је списак проширен.
Свака част!
Одговори

Треба га још више проширити са војводама из других крајева.
Одговори

(30-04-2020, 01:23 PM)Александар Динчић Пише:  Треба га још више проширити са војводама из других крајева.

Тачно. Видим да сте у тексту прво циљали на мање познате војводе.
Одговори

Да ли је ова слика настала пре ДСР?
https://scontent.fbeg1-1.fna.fbcdn.net/v...e=5EE5892B
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним