Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници Косте Пећанца

Тај Кесеровићев четник из Штитара је онај Станко Милојевић?
Одговори

Да, али није он четник. Председник општине Купачке-организатор. А кукљински четовођа је Дамњан Јанићијевић - лично га је поп Мика убио у дворишту кафане "Гледсон" у Крушевцу.
Одговори

(29-06-2020, 11:31 AM)ОРЈУНА Пише:  Козић у својој књизи, за дивно чудо, каже да су Немци запретили Пећанцу да ће га извести пред војни суд ако не преговара са Албанцима. Каже да је састанку у Подујеву присуствовао и Пећанчев син Милан, исто уцењен. Али, у тзв. "Малој Албанији" није било јединица Недићеве владе, па је вероватније да је састанак одржан у Нишу. Важно је нагласити да Дева није био србомрзац. Његова породица је помогла Српској војсци током повлачења 1915. Исто Козић каже да су многи Албанци имали чинове у српској жандармерији и касније СДС-у.

Шта још каже Козић? Шта је Пећанац имао да преговара са Албанцима? Је л' он стварно склопио неке споразуме у Подујеву или су га Немци ту довели само да се слика?

(29-06-2020, 01:22 PM)Александар Динчић Пише:  Да, али није он четник. Председник општине Купачке-организатор. А кукљински четовођа је Дамњан Јанићијевић - лично га је поп Мика убио у дворишту кафане "Гледсон" у Крушевцу.

Да ли можда знате ко је ухапсио Стјепана Филиповића?
Одговори

Не знам. Нисам видео изворе које је Козић користио.
Одговори

Чини ми се да је тај "састанак" Пећанац-Џафер Дева један од најгорих нацистичких фалсификата. Тужно је што је једину књигу о замршеној улози у ДСР једног од највећих четничких војвода написао један удбаш.
Одговори

Није искључено. Добро си написао да би то био немачки фалсификат, у циљу слабљења устанка.
Одговори

(29-06-2020, 06:43 PM)Филип Ђукић Пише:  Чини ми се да је тај "састанак" Пећанац-Џафер Дева један од најгорих нацистичких фалсификата. Тужно је што је једину књигу о замршеној улози у ДСР једног од највећих четничких војвода написао један удбаш.

Састали су се у Нишу у септембру 1941, након чега су привремено обустављени арнаутски упади. Имате у Зборнику НОР-а извештај фелдкоманданта Ботмера.
Одговори

Значи, у питању је војна дипломатија. Хвала.
Од свих арнаутских првака, Џафер је био најмање зло.
https://srbin.info/kultura/albanski-beg-...ne-srbije/
Одговори

Шта је Милан Пећанац био у ЈВуО?
Одговори

Да ли се зна тачан датум Пећанчеве смрти?
Одговори

(04-07-2020, 01:25 PM)ОРЈУНА Пише:  Да ли се зна тачан датум Пећанчеве смрти?

24/25 мај

[Слика: image.jpg]
Одговори

Хвала. Да ли се можда зна датум када је ухапшен?
Одговори

(04-07-2020, 06:28 PM)ОРЈУНА Пише:  Хвала. Да ли се можда зна датум када је ухапшен?

28. јануара
https://www.pogledi.rs/kako-je-i-gde-ubi...a-pecanac/

[Слика: image.jpg]
Одговори

Схватио сам да тај текст није веродостојан јер су изјаве дате у просторијама ОЗНЕ. Хвала у сваком случају.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним