Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

(15-09-2020, 01:41 PM)Александар Динчић Пише:  По овоме што сам до сада погледао - јесте. Обухватио је падове авиона и евакуацију спашених пилота и авијатичара и са оних територија, које Миодраг Пешић, Милослав, ја и други који су писали нисмо успели да обухватимо. Тако су мени, за јужну Србију, промакла још два авиона и још двадесетак спашених. Нашао је зборнике недићевих докумената за многе округе у Србији (већина локалних архива их је објавила) и одатле преузимао врло драгоцене податке за ову уопште не лаку тему. Недићевци су редовно извештавали о падовима авиона, ваздухопловцима који су притом заробљени, успели да умакну и сл.
Наравно, увек ће бити места за нова писања.
Овде је изузетно проблематичан наслов књиге.
За остало не би коментарисао док не прочитам.
Одговори

(19-09-2020, 07:41 PM)ватхра Пише:  Табела код Тимотијевића је урађена на основу табеле евакуисаних са сајта Халијард фондације, то цитира више пута.

Динчићу, колико сам досад погледао, код Тимотијевића је акценат на Недићевим документима. Са те стране је добро попунио, допуњује се са четничким документима које је Самарџић вадио, али мислим да недостаје америчких докумената.
У ствари више мислим да је наслов погрешан. У поданаслову боље објашњава о чему се ради.

Самарџићу, прегледао сам код Тимотијевића шта је писано код Недића о Савезничком бомбардовању. Кад оно тамо већина теза која се може наћи и код вас у књизи...

А шта је у фуснотама?
Одговори

Недићева штампа.
Одговори

(20-09-2020, 07:15 AM)ватхра Пише:  Недићева штампа.
Smile
Одговори

Интервју: Како је Дража спасавао америчке пилоте

https://nova.rs/vesti/drustvo/foto-ekskl...ke-pilote/
Одговори

“Jedna stvar je bila sigurna, ovo su bili ljudi puni ljubavi prema američkim vazduhoplovcima”: Velika priča o operaciji “Halijard”

https://www.nedeljnik.rs/jedna-stvar-je-...-halijard/
Одговори

Занима ме да ли се удостојио данас да помене четнике и Дражу иједном?
Одговори

(26-09-2020, 01:54 PM)ХраброСрце Пише:  Занима ме да ли се удостојио данас да помене четнике и Дражу иједном?

Изгледа да није поменуо, али ај да видимо кад буде видео-снимак

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story...polje.html
Одговори

Нешто нисам приметио.
Одговори

Током говора на обележавању годишњице Халијарда, поменуо је Равногорце у контексту да Срби треба да престану са поделама. Више је говорио о мештанима Прањана и Шумадије.

А касније у изјави за медије, рекао је да треба да се сећамо "партизанских херојских победа" и "равногорских успеха и јунаштава наших сељака и домаћина". Не знам, јел он мисли да је Равна Гора удружење грађана?

Танјуг је пренео церемонију, Вучићев говор је од 44:50

https://www.youtube.com/watch?v=o84gA3EAvuI
Одговори

Партизанских "победа" и равногорских "успеха".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(26-09-2020, 04:56 PM)Николај Пише:  Партизанских "победа" и равногорских "успеха".
Пола риба, пола ђевојка. Баја
Одговори

Био сам данас у Прањанима. Били смо блокирани да приђемо Галовића пољу док год није узлетео хеликоптер.
Сад сам погледао извештаје са тог њиховог скупа. Могу само прокоментарисати: Свака част Американцима на ванредном уређењу тог простора.
Све друго је прворазредни скандал!!!!
Причати о Титовим комунистима на месту одакле је извршена евакуација америчких авијатичара, која је припремљена и обављена ИСКЉУЧИВО ЗАХВАЉУЈУЋИ Југословенској војсци под командом ђенерала Драже Михаиловића, непревазиђен је безобразлук.
То могу да смисле само они који су изигравали пионирске предводнике као напредни омладинци, и тиме се кандидовали да буду денунцијанти службе државне безбедности. На жалост, те особе су данас на власти.
Они су креатори бајке о српском сељаку који ничим изазван спасава неке људе са другог континента, чији језик не разумеју, нити знају зашто су они ту дошли.
Сва та бајковита сага измишљена је да би се заборавили припадници ЈВ под командом Драже Михаиловића, који су осмислили, организовали и спровели спасавање америчких авијатичара на подручју читаве Краљевине Југославије, а том приликом је много четника и положило свој живот бранећи америчке авијатичаре од Немаца и њихових слугу.
Посебан скандал је појава извесној Јанковића, "изасланика села Прањани", који је Вучићу "уручио плац на територији Прањана". Та потреба несрећног председника Србије да му се сви диве, превазилази све мере,а да не говоримо о кршењу уставних овлашћења и законских параметара поводом питања пријема поклона које сме прихватити лице које се налази на месту председника Србије.
Вучић је, дакле, по ко зна који пут, понизио Србију и отворено је у очи слагао.
Одговори

Iritantno i sramotno.

Očekivao sam od meštanina koji poćerao 90-tu godinu da kaže nešto o Draži i četnicima. Sve se on seća i kako je crnac pao sa neba a ne može ni jednog četnika ili Draže. Nekad bolje da čovek umre na vreme nego da se onako uvlači u guzicu Vučiću.

U redu žele meštani da ušćičare nešto da se obogate uzmu neki novac, ali stvaranje mita o herojstvu srpski seljaka koji se se eto bez ikakve vojske organizovali je sprdnja. Kad čovek sluša ima utisak da su naši seljaci neki supermeni.

Da su kojim slučajem Nemci bili u Pranjanima umesto vojske srpske oni bi pilote u kola pa na streljanje. I srpski seljak bi slušao i ćutao. Neka se ne bulazne i prave mitove.

Poena, što manje JVO i Draže što više seljaka, meštana itd. Sramota.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним