(25-10-2020, 11:52 PM)Јеремија Пише: Није Гренел поента приче, чак ни његово појављивање у Светосавском храму...
Можда није за тебе али за многе Србе итекако јесте поготову овде у изгнанству!
Ми дакле
не сматрамо да смо се ми удаљили од теме но је то учинио Бенито убацујући присуство Гренела у Православној Цркви без речи коментара, а могао је о Србима у Милвокију и без Гренела!
Нас дакле чуди да си ти, који си осетио муку емигрантску "где свога нема и где брата није", изгледа заборавио шта је Србину значило уточиште и упориште духовно у нашим Црквама јер....
Ту мирише тамјан, што гори на жару,
И ту, у час онај кад певам и плачем,
Мој Херувим слеће са пламеним мачем,
И никоме не да да приђе Олтару.
Зато нас туга притиска кад видимо да Херувим наш није спречио скрнављење најстарије Србске Цркве у Америци но су се Срби утркивали ко ће са Гренелом да се сликује!
Шта'ш....то смо ми-'бо ти нас!
Читави народи су настали од Срба-угузљуба и преливода не само на брдовитом Балкану но и диљем Европе, па ће тако и да наставимо до пошљедњег!
Слава Богу наше битисање овамо доле ближи се свом крају тако да тај тужни филм нећемо гледати!
ПС
Иначе апсолутно ништа не спречава Бенита да наш прилог игњорише и да настави дискусију уместо што сваки пут добија напад чира ако се неко не држи теме!
Уосталом "не треба се држати теме к'о пијан плота..." неко је рекао, заборавих ко бејаше!
Друго, главни проблем што размена мишљења са Гос'н Самарџићем понекад замре-јесте што је исти "верибизимен", нема изгледа времена, изражава се лаконски,кратко, па као такав се не надовезује адекватно на дискусију коју нуди Бенито! То је наш деликт мишљења, извол'те!
EX ORIENTE LUX!
(25-10-2020, 11:52 PM)Јеремија Пише: Како си већ дуго у Канади вероватно знаш каква је подељеност била између политичких емиграната и "гастоса" који су дошли само из економских разлога у Америку - Канаду.
Кад смо ми ође убјежали пре 45 канадских зима, нас су стари емигранти звали "пасошари" јер смо дошли легално са пасошем. Ну тада нису све "пасошаре" сматрали само и искључиво економским емигрантима, завсиало је то пре свега у односу према Цркви!
Те 74-е и 75-е године није се свако пуштао у Цркву но си морао да пишеш изјаву, молбу, и да наведеш чеговић си и да ли си био члан партије итд. Тек много касније се од тога одустало.
Међутим!
Они "пасошари" које Црква није интересовала временом су се организовали у нека Југословенска друштва, а таквих симпатизера комунизма било је и међу старим емигрантима!
Тек са почетком ратова кад је неки Мујо који је био амбасадор СФРЈ у Канади, јавно затражио азил и пребегао, почели су југо-пасошари србског порекла масовно да прилазе Цркви док су остали народићи отишли свако своме!
Међутим!
Србе који су убјежали од ратова 90-их овде смо звали "викенд Срби" јер су се само тада интересовали за своје порекло, док ове данас не интерсује ништа!
(25-10-2020, 11:52 PM)Јеремија Пише: Напокон, треба се позабавити проблемом масовне емиграције Срба у пост брозовском добу па све до данас.
Ми сматрамо да масовна емиграција из данашње "Србије" (која је то само по имену), није толико због неког комунизма или социјализма већ зато што је иста постала земља веома слична јужно-америчким земљама а нарочито банана државицама где такође владају мафија и буразерска економија!
Мексико, Аргентина, Чиле, Бразил и сијасет државица Јужне Америке, јесу номинално капиталистичке али...емиграција одатле је масовнија него из Србије!
Друго, многи беже из Србије не схватајући шта их овде чека тако да емигрирати или не, зависи од тога чиме се човек бави!
Ми би рецимо Кизи, као програмеру који ради за страно тржиште и убира њихове хонаораре а живи по србским ценама, саветовали да не долази 'вамо ни за живу главу!
Такође ако је неко сликар, писац итд...боље нек'седи тамо и ствара, овде мож'да буде само келнер или таксиста!
Међутим!
За наше кољеге водоинсталатере или шофере, сасвим је друга прича, може лепо да се заради, кућа, кола...једино је незгодно кад деца порасту па син мож'да ти доведе црнкињу у кућу а ти срећан што није...црнац!
Паметном доста!